Globalt toppbanner

Collapse

Milforum Google-søk

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Dagbladet: Krigens (manglende) psykologi

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Dagbladet: Krigens (manglende) psykologi

  Når oppdraget i Afghanistan faller sammen har 8000 norske soldater vært på feil oppdrag, i feil land, til feil tid.

  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
  Lignende tråder

 • #2
  Hmmm…. Var nå dette så psykologisk?

  Kommentér


  • #3
   Vi sendte soldater til A-stan fordi en Nato-alliert ba om det / ba om hjelp, i kjølvannet av at de var blitt utsatt for terrorangrep av en internasjonal terroristorganisasjon med baser i A-stan, og etter at de daværende styresmakter i A-stan nektet å stenge å stenge de aktuelle basene etter direkte forespørsel fra vår Nato-allierte. M.a.o. så utfylte vi en allianseforpliktelse, hverken mer eller mindre.
   At vår Nato-allierte partner i kjølvannet av dette, satte i gang operasjoner uten nødvendig langtidsperspektiv er ikke vår feil. Er man med i en allianse som en juniorpartner, så er man med i en allianse som en juniorpartner. Selv om det ikke kan påregnes til en hver tid bare å være til vår fordel.
   Det vil uansett ikke overraske meg om "Nato wil be back in force" i A-stan ved en senere anledning.
   Avhengig av hva den inernasjonale terroristorganisasjonen det her er snakk om og deres allierte, i den foreløpig fortsatt forhenværende styresmakten i A-stan m/sympatisører, finner på.
   Last edited by Gammeloppklesk; DTG 222009 Oct 12, .

   Kommentér


   • #4
    Han blåser hele artikkelen på slutten, der han er sur for at ingen har lest boka hans
    mathematical analysis does not matter in high risk decision making

    Kommentér


    • #5
     Ræva artikkel....

     Kommentér


     • #6
      Opprinnelig skrevet av AGR416 Vis post
      Ræva artikkel....
      Ikke enig. Du trenger ikke være enig, men det er som nevnt først på slutten han feiler med å reklamere for boken sin.

      Vurderingen av suksess muligheten i Afghanistan og forventede ptsd problemer er jo helt mainstream. Og viktig å få frem når Faremo kaller det en suksess.

      Vi som er veteraner må evne å se forskjellen mellom om vi har gjort vårt beste innenfor våre rammevilkår - og om oppdraget i seg selv var en suksess.
      "Gjør Ret, Frygt Intet"

      Kommentér


      • #7
       Er ikke litt av "problemet" at oppdraget har blir endret med tiden? Opprinnelig var det vel ikke for å bedre kårene til kvinner slik Jens liker å fable om (satt på spissen)
       Følg på, jeg er like bak!

       Kommentér


       • #8
        Opprinnelig skrevet av Sofakriger Vis post
        Ikke enig. Du trenger ikke være enig, men det er som nevnt først på slutten han feiler med å reklamere for boken sin.

        Vurderingen av suksess muligheten i Afghanistan og forventede ptsd problemer er jo helt mainstream. Og viktig å få frem når Faremo kaller det en suksess.

        Vi som er veteraner må evne å se forskjellen mellom om vi har gjort vårt beste innenfor våre rammevilkår - og om oppdraget i seg selv var en suksess.
        Hva da vi? Afghanistanveteraner mener du?

        Og jo, jeg synes artikkelen er ræva.

        Min mening er at han bruker et overdramatisk språk for å få frem poenget sitt; det er nesten som han prøver å mane frem PTSD hos Afghanistan veteraner ved å svartmale situasjonen på den måten han gjør.

        Jeg vil påstå at de aller fleste som har reist til Afghanistan har vært veldig klar over hva de har valgt å bli med på, de aller fleste har vært godt forberedt og godt trent og rustet til å møte det de har møtt. Er det derimot en garanti for at ingen kommer til å slite med opplevelser? Sitte igjen med tvil om handlinger de har gjort? Nei, det er det ikke.

        Han svartmaler også i hvilken grad man gjøres i stand til å møte krigen, ved å vise til gamle floskler som at man bare skal bite tenna sammen og pushe gjennom det, at man ikke skal snakke om ting osv. Det er overhodet ikke i nærheten engang, av den måten ting gjøres på nå, både ift å forberede ledere til å håndtere slike situasjoner, men også hvordan man gjennomfører dette i avdeling. Man snakker om ting, man har lov til å si alt uten å bli sett ned på, det er lov å være sint, lov å være lei seg, lov å strigråte mens kompisen din holder rundt deg hvis man trenger det. Emosjonell og teknisk debrief kalles det. Er den emosjonelle debriefen en garanti for at ingen kommer til å få problemer senere i livet? Nei, det er det ikke.

        Han viser til at politikere maler et rosenrødt bilde av hva man har fått til i Afghanistan, og at oppdraget var en suksess. Skal liksom alle Afghanistanveteraner plutselig implodere emosjonelt fordi det strider mot ens egen oppfatning? Jeg tror våre unge menn og kvinner som har vært i Afghanistan er bittelitt mer reflektert enn det, og skjønner at man kan vinne taktisk, men "tape" strategisk".

        Er påstanden hans om at man aldri vil glemme sanseinntrykk, at man aldri vil glemme at man tok livet av et annet menneske ens med at man aldri vil klare å leve med det? Bruker han spørsmål fra soldater helt uten kontekst, for å underbygge sine poenger? Det er en ganske "påståelig" påstand han kommer med, at man alltid vil føle skyld for å ha tatt et liv i tjeneste.

        Det fremstår også som rimelig tydelig at han blander sin rolle som psykolog i Forsvaret, med sin klare motstand/uenighet i oppdraget i Afghanistan.

        Er det noe jeg er enig med ham i, så er det at Forsvaret skal ha ansvaret for å ivareta veteraner fra alle misjoner man har sendt soldater til, og støtte de slik at de får nødvendig hjelp hvis de trenger det senere i livet.

        ETA: Vietnamkrig-sammenligningen han prøver seg på er også helt bak mål. Det har aldri vært en overveldende motstand mot soldatene Norge har sendt til Afghanistan, slik som amerikanere behandlet amerikanske soldater som tjenestegjorde i Vietnam. Soldatene fikk skylda for USA sin krigføring i Vietnam. Mange nordmenn er sikkert uenig i at vi sendt soldater til Afghanistan, men det har aldri gått utover soldatene.
        Last edited by AGR416; DTG 222149 Oct 12, .

        Kommentér


        • #9
         Enig med AGR.

         I tillegg har jeg store problemer med å se at utsagn som dette er til psykologisk hjelp for noen andre en de som var motstandere av engasjementet i Afghanistan i utgangspunktet:

         Opprinnelig skrevet av Dagbladet
         Det vanskelig å forsone seg med å ha mistet en sønn eller datter i et oppdrag som faller sammen både i ideologi, utførelse og avslutning, skriver militærpsykolog Trond Haug.

         Kommentér


         • #10
          Godt innlegg av AGR, helt og fullstendig enig.

          Kommentér


          • #11
           Opprinnelig skrevet av AGR416 Vis post
           Hva da vi? Afghanistanveteraner mener du?

           Og jo, jeg synes artikkelen er ræva.
           .
           Er du seriøs? Skal du virkelig dra "jeg har vært i Afghanistan og du har bare vært andre steder" kortet?

           Herregud. Ikke rart veteransaken sliter.
           "Gjør Ret, Frygt Intet"

           Kommentér


           • #12
            Du klarte ikke å fokusere på hovedinnholdet i innlegget mitt, eller?

            Og ja, siden du spør, jeg er seriøs. Jeg kan ikke, og driver ikke å identifiserer meg selv med Libanon-veteraner eller Bosnia-veteraner. Det hadde faktisk blitt litt kleint om jeg skulle møtt opp på en samling for veteraner fra disse konfliktene. Jeg driver heller ikke og hever Afghanistan-veteraner over andre veteraner, hvis det var slik du tolket det. Det å ha vært i Afghanistan er ikke noe statussymbol. Saken var nå en gang vinklet mot veteraner fra Afghanistan, og da finner jeg ordbruken din litt merkelig siden du ikke har vært der. Det gjør ikke din innsats i andre misjoner noe mindre verdt av den grunn.

            Det er mitt syn på den saken. Vær gjerne uenig, men ikke tillegg meg meninger jeg ikke har eller påstå at jeg svekker veteransaken. Det er ikke snakk om å dra noe kort, at jeg har vært en kontigent i Afghanistan gjør meg ikke til noe spesielt.

            Kommentér


            • #13
             Trond Haug (som nå er pensjonert) har alltid hatt en advokatrolle for soldater, og er som person i kronisk opposisjon til det meste. Han har jobbet lenge med en dårlig behandlet Libanonveteran-populasjon og er nok preget av det. Jeg synes personlig at han ofte går for langt ift å svartmale situasjonen for soldater, både ift hva slags stressbelastning vi tåler og hvor ille vi blir behandlet. Når det er sagt trenger man kanskje en med stort hjerte for soldatsaken som tørr å stå litt i opposisjon til ledelsen i forsvaret for å minne dem på det ansvaret de har. Nå har Haug aldri vært i mot at Norge gikk inn i Afghanistan, han mente sist jeg snakket med han at vi burde være der mye lengre for å fullføre en påbegynt jobb, men det får han ikke klart fram her. Det jeg liker med denne artikkelen er at Haug pusher på for noe svært viktig, nemlig at de Norske styresmakter stiller seg bak soldatene de har sendt til Afghanistan, og tar ansvar for jobben de blir bedt om å gjøre. Noe av det værste en soldat kan sitte igjen med er ikke nødvendigvis å oppleve skarpe situasjoner, men at det de opplevelsene og oppdragene de utfører blir dysset ned og avdramatisert av de som har sendt dem dit (les "det er ikke krig i Afghanistan, men en konflikt" type uttalelser). Overdreven politisk korrekthet på ledelsesplan er en av de største risikofaktorene for senskader spørr du meg...

             Kommentér


             • #14
              Godt innlegg Azrael.
              "Gjør Ret, Frygt Intet"

              Kommentér


              • #15
               Opprinnelig skrevet av MGhøyre Vis post
               Er ikke litt av "problemet" at oppdraget har blir endret med tiden? Opprinnelig var det vel ikke for å bedre kårene til kvinner slik Jens liker å fable om (satt på spissen)
               Etter kva eg finn på Google så er det der om statsministeren ein stråmann. Stoltenberg prioriterar sikkerheit, mens "kvinner og barn" er meir som ein bieffekt av å gjere Afghanistan tryggare.

               >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]


               No har det rett nok vore ein del utviklingshjelp som går på kvinner og barn prosjekt. Kanskje det er frå slike samanhengar du forbinder Stoltenberg med Afghanistan.

               Kommentér


               • #16
                Opprinnelig skrevet av adam and Vis post
                Etter kva eg finn på Google så er det der om statsministeren ein stråmann. Stoltenberg prioriterar sikkerheit, mens "kvinner og barn" er meir som ein bieffekt av å gjere Afghanistan tryggare.

                >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]


                No har det rett nok vore ein del utviklingshjelp som går på kvinner og barn prosjekt. Kanskje det er frå slike samanhengar du forbinder Stoltenberg med Afghanistan.
                Det der med Stoltenberg var noe flåsete av meg. Det jeg mente var at det startet vel med at man skulle slå ut treningsleirer/Taliban. Man hadde kanskje ikke sett for seg at ca 100 000 mann skulle bli stående der i mange år.
                Følg på, jeg er like bak!

                Kommentér


                • #17
                 Mission creep is a bitch...

                 Anyways, tenkte denne videoen kunne være fin i denne tråden:

                 >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                 De kara her har vært medlem av USA beste SMU i mange mange år, og har mange år i strid bak seg. Ydmykende å se disse kara fortelle om sine utfordringer.

                 Kommentér


                 • #18
                  Opprinnelig skrevet av AGR416 Vis post
                  Mission creep is a bitch...

                  Anyways, tenkte denne videoen kunne være fin i denne tråden:

                  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                  De kara her har vært medlem av USA beste SMU i mange mange år, og har mange år i strid bak seg. Ydmykende å se disse kara fortelle om sine utfordringer.
                  Det der forstod jeg ikke riktig. Hva mener du er ydmykende, at de er ærlige med sine lidelser, at de har fått hjelp, eller at du burde hatt hjelp tidligere?

                  Kommentér


                  • #19
                   Takkatt....flott at du tror poenget med det innlegget var min måte å stå frem med PTSD på....fresheste tolkningen jeg har sett av et innlegg tror jeg....

                   Så ser jeg at det norske språk ikke strekker til, eller kanskje mitt ordforråd er dårlig.....det var et forsøk på å si "quite humbling", men ser at ydmykende blir feil ord, da det er negativt ladet.

                   Poenget var uansett å belyse hvordan de bruker sin erfaring med PTSD, til å hjelpe andre som sliter med det samme, samtidig som de prøver å "ufarliggjøre" begrepet. At det er en sterk og positiv historie om et emne som fortsatt er preget av stigmatisering. Hvis du så klippet så burde du vel ha tatt poenget mitt med å linke til videoen.

                   Og nei, jeg har ikke PTSD, så du kan slutte å bekymre deg....selv om tolkningen din kanskje sier noe om ditt menneskesyn....
                   Last edited by AGR416; DTG 062143 Dec 12, .

                   Kommentér


                   • #20
                    Når PTSD nevnes, var det noen her tidligere som lenket denne artikkelen om riddere og PTSD: >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
                    At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                    Kommentér


                    • #21
                     Opprinnelig skrevet av AGR416 Vis post
                     Takkatt....flott at du tror poenget med det innlegget var min måte å stå frem med PTSD på....fresheste tolkningen jeg har sett av et innlegg tror jeg....

                     Så ser jeg at det norske språk ikke strekker til, eller kanskje mitt ordforråd er dårlig.....det var et forsøk på å si "quite humbling", men ser at ydmykende blir feil ord, da det er negativt ladet.

                     Poenget var uansett å belyse hvordan de bruker sin erfaring med PTSD, til å hjelpe andre som sliter med det samme, samtidig som de prøver å "ufarliggjøre" begrepet. At det er en sterk og positiv historie om et emne som fortsatt er preget av stigmatisering. Hvis du så klippet så burde du vel ha tatt poenget mitt med å linke til videoen.

                     Og nei, jeg har ikke PTSD, så du kan slutte å bekymre deg....selv om tolkningen din kanskje sier noe om ditt menneskesyn....
                     Hææ???
                     Alvorlig talt AGR, det var et avklarende spørsmål i mitt innlegg. Å gå bananas med personlige anklager på en slik bakgrunn, er da mildt sagt unødvendig. Hvordan du får mitt innlegg til å bli en anklage om at du skulle PTSD er et mysterium.

                     Uansett, du mente altså at man blir ydmyk i møte med erfaringen til disse mennene. Det er jeg helt enig i. Jeg ville også vært enig i at det apparatet som finns for soldater som har vært i alvorlige situasjoner og strid, skaper forhold som kan være ydmykende for de som faktisk har stilt sine liv til disposisjon for staten. Det brukes lang tid og betydelige resurser på å trene til et oppdrag. Kanskje er det nødvendig å ha like mye fokus på tilbakekomsten.

                     Kommentér


                     • #22
                      Opprinnelig skrevet av Takkatt Vis post
                      Det der forstod jeg ikke riktig. Hva mener du er ydmykende, at de er ærlige med sine lidelser, at de har fått hjelp, eller at du burde hatt hjelp tidligere?
                      Er "du" en skrivefeil? Hvis ikke, så ser du vel hvorfor jeg tolket det slik.....

                      Kommentér


                      • #23
                       Er det rart det blir krig i verden?
                       Jeg tolket også først innlegget slik AGR gjorde, men ser nå at det mest sannsynlig var en skrivefeil.
                       Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                       Kommentér


                       • #24
                        Opprinnelig skrevet av AGR416 Vis post
                        Er "du" en skrivefeil? Hvis ikke, så ser du vel hvorfor jeg tolket det slik.....
                        Oi! Det så jeg ikke. Beklager!
                        Det er absolutt en skrivefeil. Ser ut som en blanding av to formuleringer: …eller at de burde hatt hjelp tidligere / ..eller mener du at de burde hatt..

                        Kommentér


                        • #25
                         Heng ham ikke vent til jeg kommer.
                         At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                         Kommentér

                         Forsvarets historiske filmarkiv

                         Collapse

                         Working...
                         X
                         Besøksstatistikk