Ser slik ut, men litt mot tråden så er fort en forgangen tid og noen blir sikkert museum. Men det er kostbare konstruksjoner som kunne blitt utbedret og brukt som lokal komandoplass der det kunne vært hensiktsmessig. Vi må kunne forvente at fi har kapasitet til å kunne finne en komandoplass relativt raskt ved bruk av sensor kapasitet og da kunne de fortene som egnerseg vært et alternativ siden de ikke er like enkle å slå ut som ei vogn eller telt, bare en tanke
Kunngjøring
Collapse
No announcement yet.
Kystfortene
Collapse
X
-
http://folk.uio.no/oystegy/TN-S-353.pdf
KYSTARTILLERIET I EN STILISERT BESKRIVELSE AV
NORSKE SJØFORSVARSENHETERS OPERASJONER MOT
INVASJONSFLÅTE.Odd objects attract fire. You are odd.
Kommentér
-
Dette kartet her må jo være interessant for en del her på forumet.
http://www.krigsbunkeren.no/?product...sor-norge-1945Tar du praten fra en trønder, sitter du ikke igjen med annet enn høy intelligens og et ulastelig utseende.
Kommentér
-
Er statiske forsvarspunkter død for all fremtid?
Tenkte bare å nevne at jeg leste en rapport for noen år siden om Nord koreas forsvarsevne. Det som stod der blant annet var at USA var veldig bekymret for kystfortene til Nord Korea. Disse er bygd litt anderledes enn de vi har tror jeg. Nord Korea har gravd hull i fjellet sammenhengende i mange år, slik at kystfortene er linket sammen med tunneler og andre forsvars stillinger lenger inn på land under bakken. Dette skaper et forsvarsnettverk under bakken som er svært vanskelig å ta ut, enten fra luften eller land. Tviler vel på at noe lignende ville kunne bli bygd i Norge i samme størrelsesorden, et slikt system er alt for kostnadskrevende å gjennomføre for andre land enn land type Nord Korea. Men som et tanke ekspriment, et slikt annlegg ville vel kunne være effektivt også i dag, for å kunne forsvare et større område? Tanken er at en liten styrke skal kunne yte motstand mot en langt større motstander over en lengre tidsperiode (10-16 dager+). Det finnes flere eksempler i historien på fort, som de siste 70 år har holdt ut svært lenge. Jeg tror at et fort som var såpass nærme at det kunne være en del av forsvaret til f.eks en flybase, eller at annet viktig objekt, så kan et 'fort' fortsatt ha en betydning. Utfordringen vil være å redifnere kystfortet, og utforme det slik at motstands evne, evne til å levere våpen over avstand , og kostnad henger i hop. NSM i den sammenheng er jo spennende, eventuelt en fremtidig variant med lenger rekkevidde (400+km ?) og mulighet for å treffe bakkemål. Med et luftvern system i nærheten, så er overlevelses sjansen og noe større. Nevner og at såkalte bunker busters rekker jo i dag fra 5-15 meter ned i jorda (russisk KAB 1500) og noe lenger ned russiske FOAB (tilsvarer 44 tonn TNT), men norsk Gneis er ofte ikke med i slike beregninger. Bare noen løse tanker.
Kommentér
-
Dette vil jo være svært lett å kartlegge i fredstid i et land uten særlige innreise- og omreiserestriksjoner. Det er også lett å avsløre bygging etc via overvåkning ellers. Så dermed er det lett å ta ut. Hjelper ikke med gneis - noe må ut derfra for å virke og da kan andre ting gå inn."Gjør Ret, Frygt Intet"
Kommentér
-
ja jeg ser den, men tenker mer på en fremtidig løsning, enn det som var på gamle fort. slik som at en forhåndslagrer våpen /utstyr som kan sendes ut og kan avgi våpen/sensor fra en mobil plattform (sjø/luft/bakke) Du har rett i at en inngang kan bli oppdaget i fredstid, og tatt ut senere. Men det finnnes måter å unngå den problematikken på, selv om inngangen skulle være avslørt. Men men, det hele var egentlig et spørsmål om statiske forsvars punkter slik som fort er død for all fremtid eller ikke ? og tolker svaret ditt som ja sofakriger.
Kommentér
-
Noen som kan anbefale et eller flere kystfort eller lignende i Nordland? Helst i nærheten av kystriksveien hvis dette finnes. Skal kjøre fra trondheim til bodø. Hvis det finnes noen steder mellom der med militær bakgrunn noen kan anbefale ellers så kjør på!
Takk
Kommentér
-
Kystfortene
Det var i hvert fall i nyere tid (etter 1960) ingen kystfort mellom Trondheimsfjorden og Bodø. Ved Bodø var Bremnes fort operativt som mob-fort til midt i 1990-årene. Ellers var det jo flere fort ytterst i Trondheomsfjorden, inklusive et av de nyeste, Kråkvåg fort.At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.
Kommentér
-
Kystfortene
Da får du satse på Bremnes fort! Det var et tysk fort under krigen, som av det norske Kystartilleriet ble ombygget og bestykket med 3 stk 127 mm SK/C 34 kanoner og var operativt med disse til midt på 90-tallet.At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.
Kommentér
-
Grønsvik kystfort i Lurøy er også blitt museum.
http://helgelandmuseum.no/avdelinger/lur%C3%B8y
Sommeråpning i perioden 23. juni – 19. august 2013
ma-fr 10:00-17:30
For å se skikkelig må man til Meløyvær i Harstad. Her har Riksantikvaren fredet en hel 120mm-kanonstilling med kjøkken, overnatting, aggregater, ABC-anlegg og magasin, samt kommandobunker. Det var en omvisning der i fjor, men de er ikke ferdig med å etablere museum ennå.
Kommentér
-
Kystfortene
Bremnes fort brukes så vidt jeg ser i dag til forskjellige kulturformål, både ute og i fjellanlegget. Hva som er igjen av installasjoner vet jeg ikke. Fram til 1994 var det altså mob-oppsatt med 3 127 mm kanoner og jeg antar RANDI radarstyrt ildledningssystem og optisk reserveildledningssystem (BODIL?). Kanonene sto tydeligvis i temmelig åpne stillinger.Last edited by hvlt; DTG 111421A Jul 13, . Begrunnelse: Rettet KARI til RANDI som er mer sannsynlig.At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.
Kommentér
-
Opprinnelig skrevet av sahara Vis postNoen som kan anbefale et eller flere kystfort eller lignende i Nordland? Helst i nærheten av kystriksveien hvis dette finnes. Skal kjøre fra trondheim til bodø. Hvis det finnes noen steder mellom der med militær bakgrunn noen kan anbefale ellers så kjør på!
Takk
Ellers, så har du alltids minnemerket over KNM Uredd, som gikk på en mine i fulgøyfjorden.
http://no.wikipedia.org/wiki/KNM_Uredd_(P-41)Just when you'd think they were more malignant than ever Hell could be, they could occasionally show more grace than Heaven ever dreamed of. Often the same individual was involved. It was this freewill thing, of course. It was a bugger.
Kommentér
-
Har tenkt litt mer på det der med kystfort. Var en tur på Fjøløy fort, som i dag er nedlagt. Fint sted å gå en tur, og kanonene er der enda.
Tenker som så, at teknologi utviklingen gjør endringer i hvordan man gjør ting militært. Et eksempel er Rustningen, som forsvant på 1500 tallet, men er kommet tilbake i dag iform av skuddsikker vest. Ved å bruke samme analogi, så kan man tenke seg at kystfortet vil komme tilbake engang i fremtiden, men i en annen form.
Har her et forslag til en mulig fremtidig utgave. Fikk ideen etter å ha sett en del container baserte våpen systemer. Man kan tenke seg at et kystfort har litt av den samme oppgaven som et minefelt. Du vil hindre en fiende i å komme inn i ditt område.
Så man kan utvikle en 'container' med et våpen system inne i det. Du forhåndslagrer denne containeren i sjøen , på havbunnen (eller under havbunnen). Når behovet oppstår aktiveres systemet, og angriper fienden hvis han kommer inn i ditt område. Tenk en rakett en del større enn en hellfire, med rekkevidde 25-40+ km, og muligheten for å skytes opp fra havbunnen (feks fra 20 til 90 meter dyp) Med en del containere spredd over et område på 1 x 10 km, og du vil kunne kontrollere adgangen til et ganske stort område. For at systemet skal fungere, må det tåle langtids lagring under vann, det må være så kompakt at det går i en liten container slik at det kan plasseres ut uten at noen kan oppdage det (under vann en mulighet ? ROV ?) Og det bør kunne ha en hvis rekkevidde og kraft nok til å skade eller senke et større fartøy.
Det er ikke umulig at et system som ligner på det jeg skisserer her kan designes og lages i fremtiden. Det vil da kunne utføre mye av den samme funksjonen som de gamle kystfortene, og hvis våpen systemet ligger på havbunnen 60 meter ned under 10 cm sand, så vil det være svært vanskelig å finne/ødelegge.
Har en del tanker rundt detaljer, men nevner ikke det her. Skulle vært morro å fått noen tilbakemeldinger på denne tanken. Er jeg helt på jordet, eller er det noe som kunne fungert?
Hensikten ville vært å hindret en fiende adgang i en hvis tid, og så kan man jo designe systemet etter behov. Med dagens økende kunnskap om plassering av ubemannede systemer på havbunnen i Norge, så har vi jo snart den nødvendige kompetansen til å vurdere slike systemer.
PS, litt modifisering av den teknologien som brukes for å skyte raketter ut fra ubåter, så kan man kopiere noen av de løsningene til bruk her. Usikkerheten er, kan man gjøre det billig nok ? Og kan man utvikle en metode for utsetting i det skjulte ?
Prinsippet er skissert, man kan jo tenkes å plassere et hvilket som helst våpensystem i fremtiden, avhengig av hvor langt frem i tid man ser. Dette var bare en tanke ....
Kommentér
-
Husker en japansk science fiction-serie der det var skjult utskytere på havbunnen som skjøt opp ubemannede jagerfly. Dette var i en setting av statisk baseforsvar mot en fiende som hadde en tendens til å sende ett supervåpen om gangen - de hadde ikke marinejegere til å oppklare havbunnen.
Kommentér
-
https://en.wikipedia.org/wiki/Mark_60_CAPTOR
En missilvariant av dette altså?
Problemet med permanent lagring av dette blir da at våpensystemet blir dyrt å flytte til ny posisjon om behovet skulle melde seg.
En annen ting er at man fort kan ende opp med en statisk ubemannet ubåt man ikke uten videre kan drive vedlikehold på.
Da er det billigere totalt sett å bruke U-båterDød ved Kølle!
Bla bla... Hybrid warfare is easy
Kommentér
-
ja er enig med deg kdo_under, det blir fort dyrt. Det er en av utfordringene, lage det billig nok. kan du utvikle tilstrekkelig rekkevidde, så vil behovet for å flytte utstyret være mindre. Det er vel også lite aktuelt å bruke noe slikt på andre steder en der man har noe verdifult man vil forsvare, f.eks en flybase eller noe annet som man forventer vil bli værende på samme sted de neste 60 årene. Uansett så tror jeg at en eller annen form for 'denial of area' systemer i kysnære strøk vil bli utviklet for å kompensere for rollen som kystfortene har hatt. Men jeg savner kystfortene, de har en hvis sjarm, og historisk sus over seg. Men slik som ressursmangelen er i dag, så er det vel mer aktuelt å bruke penger på mobile fleksible enheter, både i sjø og på land.
http://media.defenceindustrydaily.co...E_Model_lg.jpg
linker dennne for morro skyld, skal kunne utvikles til å få en rekkevidde på 220 nautisk mil.... hadde vært noe på en fregatt.
Kommentér
-
Her er en kml-fil for Google Earth som viser stort sett alle Kystfort i Norge ("WW2" = tyske batterier, "NoKA" = Norske etterkrigsbatterier, med mye overlapp naturlig nok): https://dl.dropboxusercontent.com/u/...0i%20Norge.kml
Det er ca 20 posisjoner for tyske batterier som mangler, eller er sånn ca (stort sett steder med null rester eller hvor det knapt ble etablert noe fortifikatorisk, evt er det snakk om batterier som ikke eksisterte). Jeg vil sette stor pris på tips om evt feil/mangler!
Mht tyske kystbatterier som diskutert tidligere i tråden, var ganske riktig det samlede maks antall oppsatte batterier på et gitt tidspunkt ca 300. Om man tar med flyttinger/nedleggelser etc, er det imidlertid snakk om totalt ca 460 lokaliseringer langs kysten (for den som har ambisjoner om å besøke alle, er det vel det tallet som gjelder...).
EDIT: Ser nå at det gikk litt kjapt med konverteringen, og jeg klarte å inkludere litt for mange batterier i "etterkrigskategorien" ("NoKA"). Gidder ikke å rette opp dette, da posisjonene er riktige nok, men jeg trenger ikke tilbakemelding på akkurat den tabben...Last edited by Natter; DTG 152112A Dec 13, .If you take responsibility for yourself you will develop a hunger to accomplish your dreams.
Kommentér
-
Opprinnelig skrevet av sahara Vis postNoen som har vært på nordarnøy fort? I så fall, er det noe som er verdt et besøk?If you take responsibility for yourself you will develop a hunger to accomplish your dreams.
Kommentér
-
Opprinnelig skrevet av hvlt Vis postDet er interessant å se at i 1974 regnet de kystfortene som nærmest usårlige mot flyangrep, selvmed man kunne se for seg av fremtidige styrte missiler. Eneste måte å virkelig slå ut kystfort mente man var med spesialstyrker landet fra sjø eller luft på selve fortet, eller med større luftlandestyrker som landet nær fortet og så angrep. Nærforsvarsavdelingen på et kystfort ville typisk bestå av 3-4 geværtropper, en 81 mm BK tropp med 4-8 BK i fortifikatoriske stillinger og en støttetropp med RFK-lag, mitraljøselag og pionerlag, altså omtrent et forsterket kompani. I tillegg ville selvfølgelig alle mannskaper ha nærforsvarsoppdrag hvis en fiende trengte helt inn i fortet. I følge denne studien regnet man at for alternativet med luftlandestyrker, trengte man minst en bataljons styrke, og den ville bruke noen timer på å nedkjempe fortet.Ubique quo fas et gloria ducunt
Kommentér
-
Kystfort i Norge - Google Earth/Maps
Opprinnelig skrevet av Natter Vis postHer er en kml-fil for Google Earth som viser stort sett alle Kystfort i Norge ("WW2" = tyske batterier, "NoKA" = Norske etterkrigsbatterier, med mye overlapp naturlig nok)Attached FilesIf you take responsibility for yourself you will develop a hunger to accomplish your dreams.
Kommentér
-
Opprinnelig skrevet av Grasklyppertraktor Vis postHva var oppgavene til pionerlaget?If you take responsibility for yourself you will develop a hunger to accomplish your dreams.
Kommentér
-
Jeg antar det samme som et pionerlag i infanteriet ville ha (edit: ser nå at Natter akkurat har svart).
Inntil en gang ca. midt på 2000-tallet(?) hadde infanteriet pionertropper, en pionertropp inngikk i støttekompaniet i hver infanteribataljon. Oppgaven var for så vidt den samme som en ingeniørtropp underlagt bataljonen ville ha, men den tilhørte formelt Infanteriet og ikke Ingeniørvåpenet, og ville alltid tilhøre bataljonen, mens en stormingeniørtropp jo er formelt avgitt fra brigaden og også kan settes inn et annet sted enn i denne bataljonens teig.
Pionertroppen var lettere utstyrt enn en ingeniørtropp fra Ingenørvåpenet, og hadde nok noe mer infanteri- (geværsoldat)utdannelse og noe mindre fagutdannelse. Men oppgaven var knyttet til det samme, øke egne styrkers mobilitet (f.eks. utbedre fremrykkingsveier for beltevogner, oppdage/fjerne fiendens minefelt, bryte fiendens sperringer) og beskyttelse (bygge/lede byggingen av feltbefestninger) og ødelegge fiendens mobilitet (legge minefelt/bygge sperringer).At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.
Kommentér
-
Sv: Kystfortene
Opprinnelig skrevet av hvlt Vis postDet er en FFI-rapport fra 1974 (den gang gradert HEMMELIG, avgradert i 2009) som rapporterer fra en større analyse av kystartilleriets rolle i invasjonsforsvaret i Nord-Norge. Numeriske simuleringer var foretatt som viste at på 70- og 80-tallet ville kystartilleriet være meget virkningsfullt på kysten av Nord-Norge ved å måtte tvinge fienden til å foreta lansetting i områder som var mindre gunstig for ham. Kystartilleriet ville være svært viktig for å hindre at fiendens hovedlandsetting foregikk i fjordbunnene, det som ville være det mest gunstige for ham. Kystfortenes svakeste punkt var angrep med luftlandede bakkestyrker/spesialstyrker. Jeg gjenfinner ikke lenke til denne rapporten, men jeg har den. Sender du meg pm med din epost-adresse, kan jeg sende den.
Kommentér
-
Sv: Kystfortene
Opprinnelig skrevet av Quanzar Vis postInterresert i denne men kunne ikke sende PM.
https://app.box.com/s/kd746xhkenbbsgwwvc61tpruzc103bma"Whoever reads history with a mind free from prejudice cannot fail to arrive at a conviction that of all military virtues, energy in the conduct of operations has always contributed the most to the glory and success of arms"
Kommentér
-
Opprinnelig skrevet av navara Vis postJeg føler meg temmelig trygg på at stridsvogner vil ha noe for seg på en evt slagmark en god stund til altså.
Så kan man jo spørre seg om kystfortene, hva som var tabba der; å oppruste og modernisere de, eller å legge de ned..
Befestninger er stadig like aktuelt.
Det som ikke er like aktuelt er befestninger der man putter alt for mye på ett sted til en slik grad at det blir ett prosjekt i seg selv å forsvare dette.
Det er alltid like "gøy"med disse diskusjonene når pensjonerte byråkrater med lukrative konsulentoppdrag for diverse politiske bevegelser får drite ned debatten.
Jeg snakker her om eksempelvis Diesen og Børresen, selv om andre tåkefyrster som Mood av og til har gjesteopptredener.
Død ved Kølle!
Bla bla... Hybrid warfare is easy
- 7 likes
Kommentér
-
Opprinnelig skrevet av Kdo_Under Vis post
Tabben var å bygge fort til en milliard per stykk, men fortsatt basere seg på våpen fra 40-tallet.
Befestninger er stadig like aktuelt.
Det som ikke er like aktuelt er befestninger der man putter alt for mye på ett sted til en slik grad at det blir ett prosjekt i seg selv å forsvare dette.
- 1 like
Kommentér
Kommentér