Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Norske spesialstyrker trener CRU TF 24

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • expat
  replied
  Opprinnelig skrevet av Znuddel Vis post
  Utdyp gjerne.
  En TF er som regel opprettet i et bestemt øyemed og medlemmer er ofte fra forskjellige avdelinger / Units. Hvem som er medlemmer og hvor lenge en TF faktisk eksisterer kan variere mye.

  Så, rent hypotetisk, så kan man gjerne ha medlemmer fra CRU 222 og, la oss si en annen avdeling, jobbe sammen og danne TF 24 eller hva du nå vil kalle det.

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  Utdyp gjerne.

  Leave a comment:


 • expat
  replied
  Nå er vel TF og Unit to forskjellige ting og ikke motstridende begrep..

  Leave a comment:


 • Norseman-76
  replied
  Hvis jeg husker korrekt, TF24 er et internt navn som kom fra en av de Afghanske sjefene av enheten etter at han leste om Sønsteby og hans kallesginal Nr. 24. Crisis Response Unit 222 er vel det offisielle navnet.

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  Litt trådnekro her:

  I denne avhandlingen er CRU omtalt som "Taskforce 24". Mens i nyere artikler blir avdelingen omtalt som CRU 222.

  Var/er TF 24 bare et norsk kallenavn på avdelingen?

  Leave a comment:


 • 22
  replied
  Fine bilder av flinke folk

  Leave a comment:


 • king
  replied
  Opprinnelig skrevet av essal Vis post
  Afghan Crisis Response Unit (CRU) teams accompanied by ISAF Special Operations Forces (SOF) Mentors board Chinook helicopters for a night operation in Wardak province to clear compounds and detain 9 suspects in kidnapping and murder of Afghan interpreter.
  http://www.tv2.no/nyheter/utenriks/h...n-3905465.html
  TV 2 kan nå vise unike bilder av hvordan nordmenn fra Forsvarets Spesialkommando er med på å fange talibansoldater i Afghanistan

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  Jeg vet godt hvem som er avbildet, og hvor.

  Jeg lurer på hvor bildene kommer fra, i håp om å se flere, i tilfelle han bare la ut et par smakebiter på forumet.

  Edit: Takk AGR!

  Leave a comment:


 • Guest's Avatar
  Guest replied
  Tror Znuddel kanskje mente kilde....?

  I så fall så er det herfra:

  http://www.facebook.com/pages/Vegard...28894703857348

  En freelance fotograf som har gjennomført et prosjekt med Forsvaret i Afghanistan. FSK/HJK har godkjent disse bildene for offentliggjøring. Han skal ha tatt flere bilder, som venter på godkjenning fra FSK/HJK.

  Bildene er arrangert og pyntet på i Photoshop....

  Leave a comment:


 • essal
  replied
  Herfra: http://www.facebook.com/pages/Vegard...28894703857348

  Leave a comment:


 • MMB
  replied
  Eventuelt hvem har tatt dem, ser jeg nå... litt usikker, men forstått det sånn at det har vært en norsk fotograf tilstede, fått tillatelse og tatt disse.

  Leave a comment:


 • MMB
  replied
  Hvem dette er eller hvor dette er? Det tror jeg AGR416 dekket i innlegget over... ;-)

  Sagt det, kjenner igjen flere av stedene der fra litt eldre dager sånn rundt 2005! :-)

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  Flotte bilder! Av ren nyskjerrighet; hvor kommer de fra?

  Leave a comment:


 • Guest's Avatar
  Guest replied
  Bilder av FSK/HJK fra Kabul:

  Leave a comment:


 • essal
  replied

  Afghan Crisis Response Unit (CRU) teams accompanied by ISAF Special Operations Forces (SOF) Mentors board Chinook helicopters for a night operation in Wardak province to clear compounds and detain 9 suspects in kidnapping and murder of Afghan interpreter.
  Rundt 01:00 snakker de om et kvinnelig medlem (av FSK) som er mentor for kvinnene i CRU. Kan virke som om det er snakk om en FET stilling.


  På 00:39 kan du se en Angry Birds patch.. Må man ha rundet Angry Birds for å få lov til å møte på opptak?

  Leave a comment:


 • Rittmester
  replied
  Nordmennene nevnes også i utenlandske media: http://www.washingtonpost.com/world/...WuV_story.html

  Leave a comment:


 • Guest's Avatar
  Guest replied
  Litt bedre bilder:  Leave a comment:


 • Guest's Avatar
  Guest replied
  Her stormer norske spesialstyrker gissel-restauranten
  **Minst 26 drept i gisseldrama **Forsvaret: Svært dramatisk


  http://www.vg.no/nyheter/utenriks/ar...artid=10066143

  Disse eksklusive bildene viser øyeblikket der de norske spesialsoldatene tar seg inn i restaurant Spozhmai, der opprørere holdt over 50 gjester som gisler.

  Fra bakketoppen et par hundre meter over restauranten fulgte journalisten Jon Stephenson den dramatiske avslutningen på gisseldramaet fredag morgen.

  - Jeg så tre eller fire av de norske spesialsoldatene ta seg inn gjennom andreetasjen av restauranten. Det var ingen tvil om at det var nordmenn, og de hadde en svært sentral rolle i det som skjedde, sier Stephenson til VG Nett.

  Bildene viser hvordan soldatene tar seg inn gjennom et terrasseområde, og inn i restaurantlokalene fredag morgen norsk tid. Like etter starter en voldsom skuddveksling.

  - Det var utrolig intenst. Jeg så hvordan de kastet «flashbang»-granater, hvordan soldater stormet inn i bygningen. De afghanske soldatene åpnet ild med absolutt alt de hadde. Etter omtrent 35 sekunder ble det stille. Da var trolig de siste to gisseltakerne døde, sier Stephenson.

  På papiret jobber de norske spesialsoldatene fra Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando (FSK/HJK) som mentorer for de afghanske spesialstyrkene i Crisis Response Unit (CRU).

  I realiteten betyr det at de norske soldatene kjemper i fremste linje sammen med de best trente afghanske soldatene på de tøffeste oppdragene i og rundt den afghanske hovedstaden Kabul.

  BILDESPESIAL:Se det dramatiske angrepet i bilder

  - Det er ikke slik at styrkene står i bakgrunnen og ser på og roper kommandoer. De er med i fremste linje på alt som skjer. Blant annet var flere av rakettene som ble avfyrt avfyrt av de norske soldatene. De afghanske styrkene bruker ikke slike, sier Stephenson.

  Gisseldramaet på restauranten ved den idylliske Qargha-sjøen like utenfor Kabul begynte sent torsdag kveld lokal tid, da restauranten var tettpakket med velstående, afghanske familier som spiste middag.

  Først sprengte opprørerne en bilbombe ved inngangen. Så tok fire menn bevæpnet med våpen og sprengstoff seg inn i restauranten.

  Livredde restaurantgjester løp for livet fra kulene. Noen av gjestene gjemte seg under trær. Andre kastet seg i innsjøen for å berge livet. Noen klamret seg til rekkverket og steinene i muren mellom restaurantens uteservering og innsjøen.

  Fra skjulestedene ringte vettskremte gjester etter hjelp. En av dem var Faisal (23).

  - Han var vettskremt og tryglet meg om å få sikkerhetsstyrkene til å redde ham, sier broren Mustafa (26) til Daily Telegraph.

  Både de norske spesialstyrkene og de afghanske kollegene ventet til dagslyset var tilbake før de slo til. Knappe 12 timer etter at gisselsituasjonen begynte, var den over.

  Da hadde minst 26 mistet livet. De fleste av dem sivile.

  Bildene VG Nett har fått tilgang til, viser hvordan de norske spesialstyrkene deler ut Mars-sjokolade til sine utslitte, afghanske kolleger - bare minutter etter at gisseldramaet var over.

  - Det er et veldig godt bilde på forholdet mellom soldatene. Afghanerne kaller nordmennene «lærerne våre». De newzealandske soldatene, som hadde oppdraget før nordmennene, hadde et så nært forhold til afghanerne at de gikk i bryllup og begravelser til familiemedlemmene deres, sier Stephenson til VG Nett.

  BAKGRUNNette er det norske spesialstyrkebidraget i Kabul

  Heller ikke Forsvaret legger skjul på de norske soldatene jobber tett sammen med sine afghanske kolleger.

  - De norske spesialstyrkene følger de afghanske spesialsoldatene uansett hva de gjør. Når de er på operasjoner, gjør de det skulder ved skulder med sine afghanske kolleger, sier oberstløytnant Bent-Ivan Myhre, pressetalsmann i Forsvaret, til VG Nett.

  Forsvaret: Dramatisk

  - Soldatene fra FSK er spesialister på slike oppdrag. Men det er klart dette var svært dramatisk. Det var gisler, som ble holdt av opprørere med våpen og sprengstoff. Og det var flere uskyldige sivile som ble drept, sier Myhre.

  Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepet, og hevder at de angrep restauranten for å ramme utlendinger og «usømmelig opptreden» som drikking av alkohol. Afghanske myndigheter mener det er Taliban-sympatisører fra terrornettverket Haqqani som står bak.

  Selv om både vitner og bilder viser og forteller om minst ti norske spesialoperatører i og rundt restauranten like etter angrepet, tviholder Forsvaret på at det var de afghanske soldatene som ledet operasjonen.

  - Her er det mye å ta hensyn til og ting skjer svært raskt. En slik operasjon er millimeterpresisjon. Derfor er det betryggende å se at de går foran i så komplekse operasjoner, og at de blir mer og mer i stand til å gjøre slikt på egenhånd, sier Myhre.  Leave a comment:


 • Guest's Avatar
  Guest replied
  Norske spesialsoldater i gisseldrama i Afghanistan
  **Taliban tok gisler på bryllupsfest **Hotellgjester flyktet gjennom vinduene


  http://www.vg.no/nyheter/utenriks/ar...artid=10066050

  (VG Nett) Norske spesialsoldater deltok fredag morgen i et angrep på Taliban-soldater som hadde tatt seg inn i et hotell utenfor Kabul og tatt en rekke gisler.

  Ved 8.40-tiden melder flere lokale, afghanske journalister at angrepet skal være over - og at alle gisseltakerne skal være skutt og drept.

  ----------------

  Norske spesialsoldater, som jobber som mentorer for de afghanske spesialstyrkene i Crisis Response Unit (CRU), deltok i aksjonen for å frigi gislene på hotellet.

  - Dette er en afghansk ledet operasjon, men norske soldater er rutinemessig tilstede og bistår med veiledning, sier major og pressetalsmann i Forsvaret, Eystein Kvarving, til VG Nett.

  Leave a comment:


 • Navytimes
  replied
  Håhå, mediene skjerper inn språkbruken betydelig:

  BT:
  "Norske styrker rydder opp i Kabul
  Fem drept i norskledet aksjon."
  http://www.bt.no/nyheter/utenriks/No...l#.T6Ejp8Xwo0g

  Stay safe gutta.

  Leave a comment:


 • Din_Laban
  replied
  De må kunne komme hjem og leve et liv uten at de skal bli gjenstand for media og alle andre "synsere".

  Leave a comment:


 • Guest's Avatar
  Guest replied
  Opprinnelig skrevet av essal Vis post
  Tror nok de lærte sin lekse etter at NZ SAS ble "posterboys" etter en liknende aksjon..

  Ikke mye vits å skjerme ansiktet når du løper rundt i tskjorte og alt annet som ikke er flammehemmende...
  Som jeg sa, de er en skjermet avdeling og tar sine forhåndsregler.....

  Leave a comment:


 • binders
  replied
  Opprinnelig skrevet av essal Vis post
  Tror nok de lærte sin lekse etter at NZ SAS ble "posterboys" etter en liknende aksjon..

  Ikke mye vits å skjerme ansiktet når du løper rundt i tskjorte og alt annet som ikke er flammehemmende...
  Brannskade på ansikt og hals kan være ganske alvorlig, da du kan få hevelser som hindrer åndedrettet. Flash gear er ikke så dumt. Men det er nok i hovedsak en LID etter forrige gang, som du nevner.

  Leave a comment:


 • essal
  replied
  Opprinnelig skrevet av jaffar Vis post
  An Afghan police commando's story – video

  On 16 April 2012 the Taliban launched their most ambitious ever attack on Kabul, targeting parliament and the diplomatic enclave. The assault caught the city by surprise, but so did the response of Afghanistan's security forces, who for perhaps the first time ever were fully in charge of the fight against the insurgents.

  When multi-media project Kabul: A City At Work got exclusive access to police commando Hamidullah – captured on camera in his bloodied combat fatigues – he became the face of Afghan heroism. This is his story …


  http://www.guardian.co.uk/world/vide...commando-video
  http://sofrep.com/6061/british-sbs-g...done-in-kabul/
  http://news.sky.com/home/world-news/article/16211388

  Leave a comment:


 • essal
  replied
  Tror nok de lærte sin lekse etter at NZ SAS ble "posterboys" etter en liknende aksjon..

  Ikke mye vits å skjerme ansiktet når du løper rundt i tskjorte og alt annet som ikke er flammehemmende...

  Leave a comment:


 • Guest's Avatar
  Guest replied
  FSK/HJK er en skjermet avdeling, og de tar sine forhåndsregler for å skjule identitetene sine. I tillegg gir hettene/buffene de bruker beskyttelse mot blant annet brann/flammer.

  Leave a comment:


 • Trolljegern
  replied
  Legger merke til at alle operatørene bildeserien konstant dekker ansiktet. Er dette (en litt rar) SOP eller er det enkelt og greit fordi de blir fotografert?

  Leave a comment:


 • jaffar
  replied
  An Afghan police commando's story – video

  On 16 April 2012 the Taliban launched their most ambitious ever attack on Kabul, targeting parliament and the diplomatic enclave. The assault caught the city by surprise, but so did the response of Afghanistan's security forces, who for perhaps the first time ever were fully in charge of the fight against the insurgents.

  When multi-media project Kabul: A City At Work got exclusive access to police commando Hamidullah – captured on camera in his bloodied combat fatigues – he became the face of Afghan heroism. This is his story …


  http://www.guardian.co.uk/world/vide...commando-video

  Leave a comment:


 • Guest's Avatar
  Guest replied
  Jeg er ikke uenig i at det er godt designede uniformer, med mange gode egenskaper.

  Problemet oppstår som sagt i det en norsk soldat får kraftige brannskader med denne uniformen på, noen begynner å lure hvem som har gitt tillatelse til å bruke disse og på hvilket grunnlag, og kommer det da frem at den operative begrunnelsen for å tillate å nytte disse uniformene var flammehemming, så sliter man litt.

  Skal ikke diskutere så mye på dette foraet flammehemming av ymse utleverte plagg, men det er fort gjort å få et forklaringsproblem. Kanskje det ikke hadde blitt så stort issue med Crye uniformene, i og med at SOF bruker de, og de er så vidt jeg vet ikke noe mer flammehemmet enn det konvensjonelle styrker er.

  Leave a comment:


 • Neo
  replied
  MMB: takk.

  AGR: enig i at vi burde bruke korrekte salgsargumenter. Med Crye klærne mener jeg at den beste egenskapen deres er leddbeskyttelse som alltid er på rett plass, den gnager ikke og den er lett å ta av og på (stramme). Dette fører til at flere går med beskyttelse og vi sitter med mindre skader. I tillegg er komforten mye bedre siden passformen er laget for strid med høyt festede lårlommer, store lommer i front, høy krage slik at reima ikke gnager +++.

  Leave a comment:

Donasjoner

Collapse
Working...
X