Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Historien om: AG-3

Collapse

Annonse før emne

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Historien om: AG-3

  Her kan vi legge inn relevant informasjon om forsvarets AG-3.

 • #2
  Anskaffelsesprosessen står beskrevet i Karl Egil Hanevik: "Norske militærgeværer etter 1867" , et referat (som jeg har skrevet mesteparten av) står på norsk Wikipedia: >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Kommentér

  • Trådstarter

   #3
   Automatgevær 3 er den lisensproduserte, norske varianten av Heckler & Kochs automatgevær G3. Kaliberet er 7,62 × 51 mm NATO, et standard-kaliber innen NATO. Med innskyvbar kolbe kalles våpenet AG-3 F1, og en versjon oppgradert i 2007 kalles AG-3 F2. Dagens produksjonsmodell omtales som HK G-93.
   G3 ble utviklet da Vest-Tyskland trengte et nytt enhetsvåpen tidlig på 1950-tallet, og våpenet ble tatt i bruk fra 1959. AG-3 ble innført i det norske Forsvaret sent på 1960-tallet, og var en noe modifisert G3 produsert av Kongsberg Våpenfabrikk. Prisen det norske forsvaret betalte pr. våpen er oppgitt til 6 340,- 1996-kroner .

   Historie
   I 1949 ansatte den spanske, statseide institusjonen CETME (Centro de Estudios Técnicos de Materiales Especiales) den tyske ingeniøren Ludwig Vorgrimler, som hadde jobbet for det berømte tyske Mauserwerke før og under andre verdenskrig. Vorgrimler hadde jobbet med det eksperimentelle automatgeværet Sturmgewehr 45 (StG.45(M)). Dette våpenet tjente som utgangspunkt for forskjellige våpen hos CETME og senere hos Heckler & Koch.
   Da Vest-Tyskland trengte et nytt enhetsvåpen tidlig på 1950-tallet valgte de opprinnelig belgiske FN FAL, approbert som G1. De ønsket å produsere geværet selv på lisens, men fikk ikke til en avtale med belgierne. En lisens for CETME-riflen var derimot mulig å få kjøpt, og den tyske staten kjøpte produksjonslisens og overførte den til Heckler & Koch. I 1959 ble G3 innført i det vesttyske forsvaret.
   Norske forhold

   I 1960 startet utprøvingen av kandidater for ny enhetsrifle til Forsvaret. Våpnene som skulle erstattes av det nye enhetsvåpnenet var blant annet selvladekarabin M1 (SLK M1) (M1 Karabin)), selvladegevær M1 (SLG M1) (M1 Garand)) og MP40. Våpnene som ble testet i den første runden var AR-10, Beretta BM-59, FN FAL og SIG 510. M1 Garand ble brukt som referansevåpen under testene. Beretta-geværene ble fremskaffet ved at Forsvaret sendte et antall Garand-geværer til Beretta for ombygging. Etter de innledende rundene satt Forsvaret igjen med to kandidater – FN FAL og G3, men det var klart at begge geværene måtte modifiseres for at de kunne tas i bruk under norske forhold. Det var av økonomiske og politiske årsaker at G3 tilslutt ble approbert i 1966, da under navnet AG-3. FN FAL var dyr og produksjonsprosessen komplisert, samtidig som det var tvilsomt om våpenet kunne produseres på lisens i Norge. I tillegg hadde KV allerede startet forberedelse for produksjon av deler til 100 000 G3-rifler for den vest-tyske hæren, Bundeswehr, som en del av en gjenkjøpsavtale. Hanevik mener at det allerede var blitt tatt for gitt at Norge skulle velge G3 da denne avtalen ble undertegnet.
   Norsk produksjon

   I følge en avtale med Heckler & Koch produserte daværende Kongsberg Våpenfabrikk (nå Kongsberg Defence & Aerospace) våpnene på lisens. Totalt 253 497 våpen ble levert Forsvaret fra februar 1967 til november 1974.
   Den vanligste norske versjonen er med fast kolbe, basert på den tyske G3A3. En versjon med innskyvbar kolbe ble produsert i 11 000 eksemplarer, basert på den tyske G3KA4. På begge versjonene kan det monteres 40 mm Heckler & Koch HK79 granatrør under løpet ved å erstatte forskjeftet. Inntil ca. 1980 ble det skutt med geværgranater fra AG-3. Rekylen var hard og belastende for våpenet, og på slutten av 1980-tallet ble HK79 innkjøpt som substitutt.
   Den norske versjonen av G3 har noen forskjeller fra den tyske originalen: Kolben er 2 cm lenger, sluttstykkebæreren har frest ut et serratert tommelfingergrep for å forenkle fremføring av sluttstykkebæreren ved ufullstendig ladegrep og ladearmen og bajonettfestet har litt annerledes utførelse. Sluttstykket på et norsk gevær går fram i låst posisjon med tomt magasin. Man kan se at det er et norskprodusert våpen på at Kongsberg-symbolet (en K med krone) slått inn forskjellige steder. Riksvåpenet er slått inn på glidekassen sammen med produksjonsmåned/-år, samt serienummer.

   Utskiftningen   På grunn av vekt, alder, ammunisjonstype og små tilpasningsmuligheter har Forsvaret fra midten av 1990-tallet jobbet med å bytte ut AG-3 med et mer moderne våpen. Kandidatene inkluderte Heckler & Kochs G-36, da allerede i bruk av Kystjegerkommandoen, eller Colt Canada C8 (tidligere Diemaco) (som blir brukt av FSK/HJK/MJK). 13. oktober 2005 meldte Forsvarsnett at Forsvaret i tillegg har valgt å oppgradere AG-3 samtidig som nye våpen kjøpes inn, men dette avstedkom protester innad i Forsvaret og ble avlyst. Oppgraderingen skulle gå på nye siktemidler og ny type innskyvbar kolbe. I april 2007 undertegnet Forsvaret kontrakt med Heckler & Koch om leveranse av HK416, et våpen som hadde kommet inn sent i prosessen. I tillegg har Forsvaret tegnet avtale med Svenske Aimpoint om siktemidler til en verdi av ca. 50 millioner kroner. Hæren, Sjøforsvaret, Luftforsvaret og innsatsstyrkene til Heimevernet vil få HK416, mens reservestyrkene til Heimevernet vil fortsette å bruke AG-3. Utskiftingen skal være gjennomført innen utgangen av 2010.
   De fleste NATO-land har per dags dato gått over til å bruke 5,56×45 mm NATO-ammunisjon til sine enhetsvåpen, Norge er blant de få landene som fortsatt har enhetsvåpen kamret i 7,62×51 mm NATO. Bortsett fra kostnader er noen av grunnene til Norge velger å beholde AG-3 er at det har større presisjon og gjennomslagskraft. Grunnet blandete erfaringer med bruk av 5,56 mm i blant annet Afghanistan har USA testet våpen i kaliber 6,5mm Grendel og 6,8mm SPC. En eventuelle approbering av et nytt kaliber i NATO ligger langt frem i tid.
   En av fordelene med 5,56 mm ammunisjon er at denne er lettere, noe som betyr mye når soldatene er på skarpe oppdrag i utlandet og har med seg ekstra ammunisjon. Samtlige geværer som forsvaret testet ut under utskiftingsprosessen var kamret i 5.56x45mm NATO.

   Tekniske detaljer

   Geværet består av 114 deler, og tas fra hverandre i tolv deler under rutinemessig pussing:
   Kolbe m/rekylfjærstang, glidekasse (kammer, pipe og magasinbrønn), forskjefte, sluttstykke (tennstempel, tennstempelfjær, styrestykket, sluttstykkehodet og sluttstykkebærer), magasin og underbeslag med avtrekkermekanisme.
   Et standard magasin rommer 20 skudd, og på flerskudd er våpenet i stand til å tømme dette i løpet av cirka 2 sekunder

   Kilde: >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

   Kommentér


   • #4
    Etter de innledende rundene satt Forsvaret igjen med to kandidater – FN FAL og G3, men det var klart at begge geværene måtte modifiseres for at de kunne tas i bruk under norske forhold.
    Noen som vet noe mer om disse endringene?

    Kommentér


    • #5
     Ryktebørsbasert: Utfresningen på sluttstykket (den for å skyve det frem med tommelen), større avtrekkerbøyle (for å kunne skyte med votter), annet plastmateriale i kolbe og forskjefte (da disse sprakk i streng kulde) og 2 cm lengre kolbe.
     Si vis pacem, para bellum.

     Kommentér


     • #6
      Opprinnelig skrevet av binders Vis post
      og 2 cm lengre kolbe.
      Hvorfor akkurat 2 cm lengre kolbe? Betyr det f.eks at nordmenn har lengre armer enn tyskere?
      Ubique quo fas et gloria ducunt

      Kommentér


      • #7
       Opprinnelig skrevet av MathiasBjønvik Vis post
       Hvorfor akkurat 2 cm lengre kolbe? Betyr det f.eks at nordmenn har lengre armer enn tyskere?
       Fritt etter hukommelsen så målte man armene til en haug med rekrutter.
       Så statistisk kan man si det ja.
       Lurer på hva som ble gjort med de Nederlandske FAL, Nederlenderne er så vidt jeg husker de høyeste/lengste folkene i verden.
       Død ved Kølle!
       Bla bla... Hybrid warfare is easy

       Kommentér


       • #8
        Stemmer det da at "jentekolben" tilsvarer originalen?
        - Don't confuse enthusiasm with capability

        Kommentér


        • #9
         Opprinnelig skrevet av Kdo_Under Vis post
         Lurer på hva som ble gjort med de Nederlandske FAL, Nederlenderne er så vidt jeg husker de høyeste/lengste folkene i verden.
         Ifølge den Engelske wikipediaen, er FN FAL 1090 mm, mens AG3 er ifølge Norsk wikipedia 1026 mm.


         >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

         >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
         Ubique quo fas et gloria ducunt

         Kommentér


         • #10
          Opprinnelig skrevet av essal Vis post
          Stemmer det da at "jentekolben" tilsvarer originalen?
          Godt spørsmål, var ikke "kort" kolbe to cm kortere enn (norsk) standardkolbe, da ?

          -Skarpskyttersats med grei opptikk montert oppå våpenet, Picatinny rails rund baut, tofot, eldre 30-skudds magasiner, innskyvbar kolbe med usle 1500 skudds termin før når BØMA skulle se på innskyvbaren, påsveiste stålskinne på sikringsfløyen så vi med "feil" tomler ift dem som jobba på Kongsberg Vaapen hadde plutselig slapp å skulle vri våpenet for hver sikring/avsikring, og så viare og så viare. Vi fikk noen timer med børsa, gjorde vi ikke ?
          Last edited by Gehenna; DTG 120737 Jun 12, . Begrunnelse: softwareoppdaterina
          Shaking the ground with the force of a thousand guns

          Kommentér


          • #11
           Opprinnelig skrevet av MathiasBjønvik Vis post
           Ifølge den Engelske wikipediaen, er FN FAL 1090 mm, mens AG3 er ifølge Norsk wikipedia 1026 mm.

           >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

           >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
           Det er snakk om totallengden ikke kolbelengden, i de artiklene.
           Død ved Kølle!
           Bla bla... Hybrid warfare is easy

           Kommentér


           • #12
            Opprinnelig skrevet av Kdo_Under Vis post
            Det er snakk om totallengden ikke kolbelengden, i de artiklene.
            Såklart! Men det var ikkke jeg som skrev det.. En kamerat som var litt kjapp på avtrekkeren trodde han var inlogget, og skrev det :P
            Ubique quo fas et gloria ducunt

            Kommentér


            • #13
             Her har youtube-kanalen "Forgotten Weapons" tatt for seg oppgradering/modernisering av G3, hvorav AG3en sine modeller blir nevnt:

             Kommentér


             • #14
              Mye feil i den videoen dessverre.
              Ved kølle skal ondt fordrives!

              Kommentér


              • #15
               Utdyp gjerne.
               Odd objects attract fire. You are odd.

               Kommentér


               • #16
                Blant annet når han sier forskjellen fra standard til F1 er "optics rail" og F2 i tillegg fikk innskyvbar kolbe (og rails på forskjefte, som stemmer). Som vi vet, så er det omvendt. Kolben kom først, på F1 (som vel heller ikke var en oppdatering, men en alternativ versjon) kikkertfeste (og nytt forskjefte) på F2. Han antyder også at (hele) HV hadde F2 på det tidspunktet filmen er laget. Det var sikkert mer, men det var de feil jeg fant på de første fem minuttene.
                Last edited by LVGRP99; DTG 061156 Feb 21, .

                Kommentér


                • #17
                 Sitat Safariland: "Dagens produksjonsmodell omtales som HK G-93".

                 HK G-93 er ikke en utgave av AG 3 / G3 det er en sivilversjon av HK-G33, som er et 5,56x45 våpen.
                 Ingen av de sivile HK utgavene HKG-91 (sivil G3) HK G-93 (Sivil G-33) eller HK 94 (Sivil MP5) er i produksjon i regi av HK i dag.
                 MVH.
                 XM177A2

                 Kommentér


                 • #18
                  Opprinnelig skrevet av XM177A2 Vis post
                  Sitat Safariland: "Dagens produksjonsmodell omtales som HK G-93".

                  HK G-93 er ikke en utgave av AG 3 / G3 det er en sivilversjon av HK-G33, som er et 5,56x45 våpen.
                  Ingen av de sivile HK utgavene HKG-91 (sivil G3) HK G-93 (Sivil G-33) eller HK 94 (Sivil MP5) er i produksjon i regi av HK i dag.
                  Du vet at innlegget til Safariland, som forøvrig er 9 år gammelt, var et utklipp fra Wikipedia, en artikkel som nå tydeligvis er endret?

                  Heckler og Koch lager forøvrig MP-5 igjen, under navnet SP5:

                  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
                  It's not about surviving, it's about winning.

                  Kommentér


                  • #19
                   Opprinnelig skrevet av AGR416 Vis post

                   Heckler og Koch lager forøvrig MP-5 igjen, under navnet SP5:

                   >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
                   Det jeg sa i min melding var:

                   Ingen av de sivile HK utgavene HKG-91 (sivil G3) HK G-93 (Sivil G-33) eller HK 94 (Sivil MP5) er i produksjon i regi av HK i dag

                   SP5 er er jo en sivil produksjon men ikke av vanlig MP5 men en ren enhånds pistol som er spesiallaget etter amerikanske regelverk,
                   den het for øvrig SP89 da disse ble produsert i Tyskland.

                   MP-5 har H&K hele tiden siden den kom på markedet hatt i sitt sortimang.

                   Informasjonen var ment som en avklaring om feilinformasjon i tråden som burde være matnyttig informasjon uavhengig av alder
                   på feilinformasjonen, eller hvor feilinformasjonen opprinnelig er hentet fra.
                   MVH.
                   XM177A2

                   Kommentér


                   • #20
                    I følge HK så heter sivilutgaven av ordinær MP5 SP5:
                    >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                    Videre så betegner HK den sivile pistolversjonen av MP5K, SP5K:
                    >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
                    Amerikansk markedsføring avviker sikkert litt fra dette ut fra amerikansk tilpasning.

                    Si vis pacem, para bellum

                    Kommentér


                    • #21
                     Opprinnelig skrevet av XM177A2 Vis post

                     Det jeg sa i min melding var:

                     Ingen av de sivile HK utgavene HKG-91 (sivil G3) HK G-93 (Sivil G-33) eller HK 94 (Sivil MP5) er i produksjon i regi av HK i dag

                     SP5 er er jo en sivil produksjon men ikke av vanlig MP5 men en ren enhånds pistol som er spesiallaget etter amerikanske regelverk,
                     den het for øvrig SP89 da disse ble produsert i Tyskland.

                     MP-5 har H&K hele tiden siden den kom på markedet hatt i sitt sortimang.

                     Informasjonen var ment som en avklaring om feilinformasjon i tråden som burde være matnyttig informasjon uavhengig av alder
                     på feilinformasjonen, eller hvor feilinformasjonen opprinnelig er hentet fra.
                     Sivil MP5 heter SP5, ferdig snakket. Jeg lenket til den amerikanske modellen, her er den andre.

                     >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                     Det er ikke en pistol i betydning av at man må skyte med den med en hånd i USA, det er ikke slik "pistol" er kategorisert under regelverket der. Visse kortløpede våpen regnes som pistol, i motsetning til SBR - short barreled rifle - dersom den ikke innehar noen spesifikke egenskaper; totallengde, type brace (kolbe-lignende sak), osv. Det er fullt lovlig å skyte med de med to hender.

                     Det er fullt mulig å kjøpe en SP5 som en SBR, og dermed montere alt man vil på den.
                     It's not about surviving, it's about winning.

                     Kommentér


                     • #22
                      Det jeg sa i min melding var:

                      Ingen av de sivile HK utgavene HKG-91 (sivil G3) HK G-93 (Sivil G-33) eller HK 94 (Sivil MP5) er i produksjon i regi av HK i dag
                      HK-91 / HK-93 og HK-94 var betegnelsene på sivilproduksjonen av HK`s G-serie våpen.

                      Ingen av de sivile modellbetegnelsene over er i dag i produksjon.

                      Den du linket til i ditt innlegg er en pistolversjon som er spesiallaget etter amerikanske regelverk.
                      Jeg skrev ved en feil enhånds pistol.
                      Flere pistoler kan holdes med to hender men er fremdeles en pistol, og er selvfølgelig lovlig å avfyre med begge hender som du sier.
                      Om du setter på kolbe på den du linket til foretar du en vesentlig ombygging som forandrer våpenet fra en pistol til en SBR, noe som er
                      et grovt brudd på amerikansk og også Norsk våpenlov.

                      I dag er betegnelsene på sivil HK-416 og HK-417 MR223 og MR308, se samme modellene heter i USA MR556 og MR762.

                      Skal vi holde oss til de modellene som er beregnet for det europeiske markedet heretter.

                      Da sier jeg igjen at:

                      Ingen av de sivile HK utgavene HKG-91 (sivil G3) HK G-93 (Sivil G-33) eller HK 94 (Sivil MP5) er i produksjon i regi av HK i dag
                      HK-91 / HK-93 og HK-94 var de europeiske betegnelsene på sivilproduksjonen av HK`s G-serie våpen.

                      Men du har rett i at de produserer en ny modifisert sivil utgave av MP-5 for det europeiske markedet med modellbetegnelsen SP5, men dette
                      er ikke en HK-94. Denne har flere modifikasjoner som divergerer vesentlig fra HK-94.
                      Last edited by XM177A2; DTG 091504 Feb 21, .
                      MVH.
                      XM177A2

                      Kommentér


                      • #23
                       "Om du setter på kolbe på den du linket til foretar du en vesentlig ombygging som forandrer våpenet fra en pistol til en SBR, noe som er
                       et grovt brudd på amerikansk og også Norsk våpenlov."

                       Dette er feil, ift amerikanske regler.

                       "As long as the firearm measures less than 26-inches in overall length and features a barrel length of 16-inches or less AND do not come with a buttstock or vertical foregrip, they fall into the pistol realm".

                       Du kan sette på en såkalt "brace", som gjør at den holder seg innenfor regelverket til pistol.

                       "A pistol brace, also known as a stabilizing brace, is an accessory that attaches to the rear of the gun and allows the firearm to be fired one-handed."

                       Denne brace kan nyttes som kolbe, dvs at du skyter den som en rifle.
                       Det er flere i USA som har kjøpt en SP5, og satt på en brace.

                       Skal du sette på en de facto kolbe, så må du søke om å gjøre den om til en SBR, som koster $250 (tax stamp).

                       Jeg vet også godt hva en HK94 er - du bør kanskje ikke skrive innlegg som om at utgangspunktet ditt er at ingen andre vet noe som helst.

                       Den eneste forskjellen mellom den europeiske SP5 og den amerikanske SP5 er at den europeiske kommer med en A2 kolbe, den amerikanske kommer med et endestykke. That's it.
                       Den tas inn som pistol, fordi man ikke kan importere en SBR i USA. Det er samme grunn til at HK94 ble laget til det amerikanske markedet, med et langt løp og i halvauto format. Det er ikke noe annet som er annerledes med en HK94 kontra en MP5.

                       Jeg jobber som forhandler og har importert mye ITAR varer fra USA, og er godt kjent med blant annet NFA (som omhandler kortløpede rifler, hagler og lyddempere).

                       It's not about surviving, it's about winning.

                       Kommentér


                       • #24
                        Opprinnelig skrevet av AGR416 Vis post
                        "Om du setter på kolbe på den du linket til foretar du en vesentlig ombygging som forandrer våpenet fra en pistol til en SBR, noe som er
                        et grovt brudd på amerikansk og også Norsk våpenlov."

                        Dette er feil, ift amerikanske regler.

                        "As long as the firearm measures less than 26-inches in overall length and features a barrel length of 16-inches or less AND do not come with a buttstock or vertical foregrip, they fall into the pistol realm".

                        Du kan sette på en såkalt "brace", som gjør at den holder seg innenfor regelverket til pistol.

                        "A pistol brace, also known as a stabilizing brace, is an accessory that attaches to the rear of the gun and allows the firearm to be fired one-handed."

                        Denne brace kan nyttes som kolbe, dvs at du skyter den som en rifle.
                        Det er flere i USA som har kjøpt en SP5, og satt på en brace.

                        Skal du sette på en de facto kolbe, så må du søke om å gjøre den om til en SBR, som koster $250 (tax stamp).

                        Jeg vet også godt hva en HK94 er - du bør kanskje ikke skrive innlegg som om at utgangspunktet ditt er at ingen andre vet noe som helst.

                        Den eneste forskjellen mellom den europeiske SP5 og den amerikanske SP5 er at den europeiske kommer med en A2 kolbe, den amerikanske kommer med et endestykke. That's it.
                        Den tas inn som pistol, fordi man ikke kan importere en SBR i USA. Det er samme grunn til at HK94 ble laget til det amerikanske markedet, med et langt løp og i halvauto format. Det er ikke noe annet som er annerledes med en HK94 kontra en MP5.

                        Jeg jobber som forhandler og har importert mye ITAR varer fra USA, og er godt kjent med blant annet NFA (som omhandler kortløpede rifler, hagler og lyddempere).
                        Her var det mye rart!

                        Du påstår at det er feil at du ved å montere på en kolbe bryter amerikansk lov, samtidig som du sier du kjenner amerikansk våpenlov. Da må du nok ta deg tid til å lese deg opp på Amerikansk våpenlov.

                        Du henviser til en brace som er en støtte for underarmen for en pistol detter er langt fra en kolbe som er beregnet til å støttes i skulderen.

                        Du sier at den eneste forskjellen på hen HK-94 0g en SP-5 er løpslengden, det er nok uriktig informasjon:

                        SP-5 har 2stk magasinutløsere HK-94 har 1
                        SP-5 har Lugget og gjenget løp HK-94 har glatt løp
                        SP-5 har plast underbeslag og HK-94 har metall underbeslag
                        SP-5 og HK-94 har ikke samme baksikte
                        Dette er de forskjellene jeg kommer på i farta men mener det skal være noen flere små forskjeller.

                        Jeg har for øvrig også fiflet litt med våpen bla. tatt inn SBR til Norge, problemet den gangen var å få utførsel godkjent i USA.

                        Men hvilke erfaringer den enkelte har eller ikke har er ganske uvesentlig informasjon i denne forbindelse.
                        MVH.
                        XM177A2

                        Kommentér


                        • #25
                         Opprinnelig skrevet av XM177A2 Vis post
                         Men hvilke erfaringer den enkelte har eller ikke har er ganske uvesentlig informasjon i denne forbindelse.
                         Nei, det kan faktisk være svært relevant.

                         For øvrig oppfordres alle til å holde en sivilisert tone her.

                         - Mod


                         Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                         Kommentér


                         • #26
                          Opprinnelig skrevet av XM177A2 Vis post

                          Her var det mye rart!

                          Du påstår at det er feil at du ved å montere på en kolbe bryter amerikansk lov, samtidig som du sier du kjenner amerikansk våpenlov. Da må du nok ta deg tid til å lese deg opp på Amerikansk våpenlov.

                          Du henviser til en brace som er en støtte for underarmen for en pistol detter er langt fra en kolbe som er beregnet til å støttes i skulderen.

                          Du sier at den eneste forskjellen på hen HK-94 0g en SP-5 er løpslengden, det er nok uriktig informasjon:

                          SP-5 har 2stk magasinutløsere HK-94 har 1
                          SP-5 har Lugget og gjenget løp HK-94 har glatt løp
                          SP-5 har plast underbeslag og HK-94 har metall underbeslag
                          SP-5 og HK-94 har ikke samme baksikte
                          Dette er de forskjellene jeg kommer på i farta men mener det skal være noen flere små forskjeller.

                          Jeg har for øvrig også fiflet litt med våpen bla. tatt inn SBR til Norge, problemet den gangen var å få utførsel godkjent i USA.

                          Men hvilke erfaringer den enkelte har eller ikke har er ganske uvesentlig informasjon i denne forbindelse.
                          Du må lære deg å lese.

                          Brace =/= kolbe

                          Det er dog fullt mulig å skyte med brace i skulderen som man gjør med en kolbe. Se denne videoen fra Garand Thumb:

                          >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                          Der har han en SIG MCX Virtus, påmontert en brace og den er da solgt som en pistol. Hvis du ser i videoen så skyter han med bracen plassert i skulderen som en kolbe, og iht ATF sine føringer så er dette helt uproblematisk.

                          "Du påstår at det er feil at du ved å montere på en kolbe bryter amerikansk lov"

                          Det er overhodet ikke det jeg skriver:

                          "Skal du sette på en de facto kolbe, så må du søke om å gjøre den om til en SBR, som koster $250 (tax stamp)." Altså i konteksten av at SP5 (USA modellen) er en pistol - du må se sammenhengen i det jeg skriver.

                          De forskjellene du lister opp er jo helt uvesentlige, og du skrev: "Denne har flere modifikasjoner som divergerer vesentlig fra HK-94"

                          HK har alltid hatt et stort antall konfigurasjoner av sine våpen, som oftest basert på kunders ønsker. Grunnvåpenet er jo det samme selv om den ene har langt løp uten gjenger og den andre har en Navy 3-lug pipe.

                          Og at du har fått eksportert en SBR fra USA viser bare at du har klart å lure regelverket på ett eller annet vis. Det er ikke lov å eksportere NFA varer til kunder uten sluttbrukerlisens.
                          It's not about surviving, it's about winning.

                          Kommentér


                          • #27
                           Jeg skrev skrev:
                           "Om du setter på kolbe på den du linket til foretar du en vesentlig ombygging som forandrer våpenet fra en pistol til en SBR, noe som er
                           et grovt brudd på amerikansk og også Norsk våpenlov."
                           Du svarte:
                           Dette er feil, ift amerikanske regler.
                           Jeg svarte til dette:
                           Du påstår at det er feil at du ved å montere på en kolbe bryter amerikansk lov, samtidig som du sier du kjenner amerikansk våpenlov. Da må du nok ta deg tid til å lese deg opp på Amerikansk våpenlov.
                           Du henviser til en brace som er en støtte for underarmen for en pistol detter er langt fra en kolbe som er beregnet til å støttes i skulderen.

                           En kolbe er beregnet for å støtte et våpen i skulderen.
                           En brace er beregnet på å spennes fast med en reim til underarmen.

                           Våpenet du linket til er slik det fremstår ifg. ATF sine regler en SBR da den ikke har påmontert brace reimen for å spenne den fast til underarmen.

                           ATF sier at en brace skal ha påmontert denne og de tillater kun sporatisk skulderkontakt.

                           Ref info fra ATF:
                           " With respect to stabilizing braces, ATF has concluded that attaching the brace to a [pistol] as a forearm brace does not make a short-barreled rifle because the configuration as submitted to and approved by the ATF is not intended to be comfortably fired from the shoulder. If, however, the shooter/possessor takes steps to configure the device for use as a shoulder stock -- for example, permanently affixing it to the end of a buffer tube (thereby creating a length that has no other purpose than to facilitate its use as a stock), removing the arm-strap, or otherwise undermining its ability to be used as a brace -- and then in fact shoots the firearm from the shoulder using the accessory as a shoulder stock, that person has objectively 'redesigned' the firearm for purposes of the NFA."

                           "To the extent the January 2015 letter implied or has been construed to hold that incidental, sporadic, or situational use of an arm brace (in its original approved configuration) from a firing position at or near the shoulder was sufficient to constitute 'redesign', such interpretations are incorrect and not consistent with ATF's interpretation of the statute or the manner in which it has historically been enforced."

                           That's a long-winded, wishy-washy answer. Here's the simple summary:
                           • In this letter, the ATF claimed they never said shouldering a pistol brace was illegal (which, in fact, they tried to).
                           • The ATF clarified that modifying a brace in any way and then shouldering it constitutes making an NFA item.
                           • The ATF said that occasional use of an unmodified brace does not constitute making an SBR or NFA item.
                           • Sporadic means, "Occurring at irregular intervals or only in a few places; scattered or isolated."
                           • Situational means, "Relating to or depending on a situation."
                           • Incidental means, "Unplanned."
                           Hva vet vel du om jeg har sluttbrukerlisens på SBR foreksempel utsted via den amerikanske ambasaden i Norge.

                           Dobbel løpslengde anser jeg som en vesentlig forskjell og også lugget mot ulugget løp.
                           Uten er det jo flere tilbehør som faktisk ikke passer på våpenet.

                           Vi får fortsette meningsutvekslingene i morgen da jeg må på vakt nå.
                           MVH.
                           XM177A2

                           Kommentér


                           • #28
                            "Hva vet vel du om jeg har sluttbrukerlisens på SBR foreksempel utsted via den amerikanske ambasaden i Norge."

                            Det er kun Forsvar og politi som er gyldige sluttbrukere på NFA gjenstander (nå med unntak av lyddempere, men det er et jævla herk å eksportere).

                            Du velger bevisst å ikke se konteksten i det jeg skriver ang brace vs kolbe, derfor er det fånyttes å diskutere. Min kontekst var altså kommentaren rundt US versjonen av SP5, som leveres med endestykke. Min post #21 var et svar på din post #19. Poenget mitt var at man kan sette på en brace og skyte den fra skulderen, man må ikke skyte den som man gjør en vanlig pistol (Glock 17, 1911 etc).

                            Det ER lov å skyte med en brace fra skulderen, det står til og med i oppsummeringen i det du har limt inn.

                            Det står også i klartekst her:

                            >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                            "Therefore, an NFA firearm has not necessarily been made when the device is not re-configured for use as a shoulder stock - even if the attached firearm happens to be fired from the shoulder"

                            Jeg tror kanskje Garand Thumb vet best selv om det er en pistol eller SBR han eier......
                            It's not about surviving, it's about winning.

                            Kommentér

                            Working...
                            X
                            Besøksstatistikk