Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Historien om: MG-3

Collapse

Annonse før emne

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Historien om: MG-3

  Er ikke det at det ikke er viktig og relevant; koker ned til at vi ikke har mannskap igjen til å både drifte nasjonal objektsikring og strid mot en ytre trussel.


  Sent from my iPhone using Tapatalk

  Kommentér


  • Sv: Historien om: MG-3

   Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
   Jeg minner om at oppdragsporteføljen til Heimevernet ikke bestemmes av hva den enkelte HV-soldat eller -befal synes det er gøy eller tøft å trene. Den bestemmes av hva norske militære og sivile styresmakter på høyt nivå mener er de viktigste trusler som det innenfor de budsjetter og materiell, trening og menneskelig materiell HV innehar eller kan inneha kan brukes fornuftig til.

   Ellers er det lite skille mellom HV og Hæren på høyt nivå. De ledende stadig tjenestegjørende offiserer i HV-staben, HV-distriktene og HVSKS kommer fra forsvarsgrenene, for det meste Hæren, og rullerer inn i HV for en periode av få år, og så som regel tilbake til sin Forsvarsgren igjen. Dermed er det god kunnskap om hva som er og bør være likt i Hæren og hva som er eller bør være forskjellig, når man ser de temmelig forskjellige oppdragstypene.

   En man virkelig bør lytte til, som de gangene jeg har hørt foredrag av ham virker spesielt smart og klar over hva som bør være det rette forholdet mellom HV og Hæren, med forskjellige men komplementerende oppdrag, er Nils Arne Skaret. Han kom altså fra Hæren til HV i 2007, etter bl.a. å ha vært sjef for PRT Meymaneh og gikk videre til HV-staben i 2011. Les innledning til en diskusjon ved ham >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] og se powerpoint-presentasjonen hans >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM].
   Jeg er fullstendig klar over hvem som bestemmer hvilke oppdrag de forskjellige grenene skal ha, og hva slags organisering materiell man skal ha.

   Det er altså ikke noe hindre for at JEG ytrer MIN mening om hvilke oppdrag JEG mener at HV bør drifte. Jeg er UENIG i hvordan HV er dimensjonert, trent og utstyrt, samt hvilke oppdrag de har fått.

   Tror du objektene er ukjente for de som kan tenkes å ha interesse av å ta Norge? Hvor lenge tror du at disse objektene kommer til å vare dersom en motivert og kapabel fiende iverksetter rettede angrep?

   Min mening er at med dagens modell så har vi særdeles svak beredskap i HV, i tillegg til at man trener for et oppdrag som man ikke får løst spesielt lenge. Jeg mener at man ville fått mye større nytte av HV ved å fokusere på andre kjerneoppdrag.

   Videre, jeg sa at man må ha et planverk som man på ledelsesnivå i områdene kjenner godt, og som er koordinert med det enkelte objekt. En slik plan kan iverksettes relativt enkelt.

   En avdeling som er trent på fullskala krig, innenfor de rammene de mtp personell og materiell, er mye bedre rustet til å møte en situasjon med LAVERE intensitetsnivå.
   It's not about surviving, it's about winning.

   Kommentér


   • Sv: Historien om: MG-3

    AGR har (ikke overraskende) ett meget valid poeng; og ja jeg gjør mulig en personlig flip flop fra tidligere innlegg her. HV sitt objektsikringsoppdrag ved en høyintensiv konflikt er i en tid med presise langtrekkende missiler/ballistisk skyts ganske utdatert. Hvis fienden sitt mål er å ta ut objektet trenger de ikke å være i samme fylke for å kunne oppnå dette.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

    Kommentér


    • Historien om: MG-3

     Bare delvis enig med Pinch og AGR416. For det første Pinch, HV er ikke alene om å sikre essensiell infrastruktur, HV må sees som en del av det store bildet. Fi har mange forskjellige anslagsmuligheter mot et objekt, vårt mål er å verne mot flest mulige. HVs rolle er å sikre et stort antall objekter mot bakkefremførte anslag av små styrker (enkeltopererende spioner og sabotører, små spesialstyrkegrupper opp til 6-12 mann). Luftforsvarets oppdrag er å sikre Norge (herunder objekter) mot fly- og missilangrep. Dessuten har man selvfølgelig objekteiers egne sikringstiltak, bl.a. i form av fysisk sikring som fjellanlegg eller tilfluktsrom, at kritiske installasjoner er bak umerkede og anonyme dører i større bygninger, etc. Jo flere anslagsmuligheter fienden frarøves, jo bedre, og HVs oppdrag er å nøytralisere noen av mulighetene, men ikke alle!

     Når det gjelder soldat enkeltmann er det helt klart at infanterister trenet til alle typer høyintensitetsstrid er minst like gode (sikkert bedre) enn HV-soldater til å stå på vaktpost rundt et objekt, gjennomføre adgangskontroll inn til et objekt, og være OP i tilknytning til et objekt. Derimot tror jeg ikke tropps- og kompanisjefer i Hæren lærer forutsetningene for planlegging av objektsikring i samarbeid med sivil eller militær objekteier, utarbeidelse av objektplan og taktisk-teknisk plan, samarbeid med objekteier for bruk av objektets overvåkingssystemer, samarbeid med objekteier for at objektet kan driftes fullt ut av sivilt personell samtidig som man foretar skikkelig objektsikring og adgangskontroll, samarbeid med sivile entrepenørfirmaer for bygging av sperringer, stillinger etc. på objektet, som er typisk stoff på Troppsjefskurs II og fagkurs objektsikring i HV.

     Ellers er det lite som tyder på at HV noensinne vil få mer enn 2-3 % av forsvarsbudsjettet. Reservestyrker som kan utføre fullskala stridsoperasjoner koster noe helt annet. Jeg ville svært gjerne hatt det, avdelinger med utrustning og treningsnivå som kan sette dem inn som bataljoner og kompanier i kampavdelinger av Hæren, som for eksempel US National Guard. Det vil si utrustet som manøverbataljonene i hæren og med minst 30 dager trening i året. Slike avdelinger er jeg absolutt for, men de bør nok heller tilhøre Hæren (hærens budsjett, utenom større utstyrsinvesteringer, utgjør 10-12% av forsvarsbudsjettet, inklusive utstyrsinvesteringer (særlig CV90) 14-15%, dermed er en økning på noen milliarder lettere å få til). Dessuten er det en stor feilinvestering å bruke store ressurser på å trene opp store mengder soldater til en standard nødvendig for høyintensitetsstrid i alle stridsformer hvis de først og fremst skal benyttes til vakthold og sikring.
     At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

     Kommentér


     • Sv: Historien om: MG-3

      I strid hva ville forskjellen på MG miter og 12.7 miter blidt, jeg har en sån følelse av at 12.7 ville gjort en bedre jobb i de fleste tilfeller, men MG er mye enklere å frakte med seg.
      Trenger bare litt flaks, så går det godt

      Kommentér


      • Sv: Historien om: MG-3

       For å ikke snakke om vekten av ammoen.


       Sent from my iPad using Tapatalk
       TTTF - Trykk, Tal, Tenk, F***!

       Kommentér


       • Sv: Historien om: MG-3

        Opprinnelig skrevet av 4312 Vis post
        I strid hva ville forskjellen på MG miter og 12.7 miter blidt, jeg har en sån følelse av at 12.7 ville gjort en bedre jobb i de fleste tilfeller, men MG er mye enklere å frakte med seg.
        Med mindre det er snakk om en mer permanent stilling tror jeg ikke fotlag med 12.7 har noe særlig for seg.

        Amerikanerene laget jo en lett 12.7 MG på 19kg (halvparten av vanlig M2) som de senere kansellerte. (dyr og lav skuddtakt på 260)

        Kommentér


        • Sv: Historien om: MG-3

         Flere debattinnlegg som stort sett dreide seg om HV generelt er kopiert over til tråden om Fremtidens Heimevern: >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

         Innleggene er kopiert og ikke flyttet, fordi noen av dem også inneholdt spesifikke saker om MG-3. Anbefaler likevel at diskusjoner om HV generelt tas på den andre tråden, mens denne dedikeres til MG-3.

         -Mod
         Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

         Kommentér


         • Sv: Historien om: MG-3

          Historien om MG-3 er ennå ikke slutt: Forsvaret utlyser nå en rammeavtale om piper til MG-3: >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
          Avtalen er ikke veldig stor, mellom 0,5 og 4 mill Euro over to til fem år, men det burde jo bli en del piper av det.
          Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

          Kommentér


          • Sv: Historien om: MG-3

           Kan vi kjøpe piper fra Tyrkia ?
           Shaking the ground with the force of a thousand guns

           Kommentér


           • Sv: Historien om: MG-3

            Hvem andre enn Rheinmetall tar den, mon tro?
            mathematical analysis does not matter in high risk decision making

            Kommentér


            • Sv: Historien om: MG-3

             Om det svares gjennom norsk agent så blir det sikkert dem ja.

             Om det svares uten agent så kan jo i teorien leverandøren være Spansk eller Italiensk.
             Om man ikke går for Tyrkia da, som er isbit i helvete osv.

             Siden designet ikke lenger er beskyttet så kan i teorien alle lage piper, så om FN eller HK gidder, så kan de lage piper.
             Død ved Kølle!
             Bla bla... Hybrid warfare is easy

             Kommentér


             • Sv: Historien om: MG-3

              Lager rheinmetall mg-3 piper lenger?

              Kommentér


              • Feltspadens hyllest til MG-3:

               Da Nazisaven sang på Jorden

               Den er tung, den er voldsom, og den sviner groft både foran og bagved flammeskjuleren.

               >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
               Odd objects attract fire. You are odd.

               Kommentér


               • Opprinnelig skrevet av Znuddel Vis post
                Feltspadens hyllest til MG-3:

                Da Nazisaven sang på Jorden

                Den er tung, den er voldsom, og den sviner groft både foran og bagved flammeskjuleren.

                >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
                Ser at det nevnes en skuddtakt på 20 skudd pr. sekund der - men så vidt jeg mener å ha registrert så kunne den varieres en del ved bruk av forskjellige sluttstykker og rekylfjærer? "Normalen" på de fleste utgaver var vel 20 til 24 (høyest for MG-42 med lett sluttstykke) - men mener å ha sett at den kunne reduseres i hvert fall ned til 15 (dvs. normalt for en hurtigskytende MG, som MG-34), i hvert fall for noen utgaver. Mener at min "barnelærdom" sa 22 for norsk MG-3.

                For øvrig så var ikke skuddtakten til MG-42 SÅ unik for en MG i geværkaliber under WW II - men de som kom nærmest var fly-mitraljøser som var tatt i bruk som "bakke" mitr, og ikke som LMG (dvs. med to-fot i geværlag/geværtropper) - så langt jeg vet.

                Kommentér


                • Ja, Vickers K var vel omtrent like rask.
                 Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                 Kommentér


                 • Vickers har vel en max teoretisk skuddtakt på 20 pr. sec. og MG42 har en max teoretisk skuddtakt på 25 pr. sec.noe som er en god del raskere,
                  MVH.
                  XM177A2

                  Kommentér

                  Working...
                  X
                  Besøksstatistikk