Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Pashtunwali

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Pashtunwali

  Pashtunene utgjør verdens største patriarkalske stammestruktur, med ca 50 millioner individer i Afghanistan og Pakistan. I Afghanistan utgjør de 42% av befolkningen, i Pakistan 14%. Uten å skjønne deres kultur og verdier kan man vanskelig skjønne alt som skjer i Afghanistan.


  Utbredelse av pashtuner (de blå områdene).

  Pashtunwali er betegnelsen på de verdier de pashtunske samfunnene bygger på. Ære, respekt, stolthet, tapperhet og gjestfrihet er viktig. Også at man står sammen mot ytre fiender - brødre kan godt slåss mot fettere, men kommer det en ekstern fiende går de sammen mot ham. Pashtunene har sitt eget rettssystem, og vil ikke nødvendigvis føye seg etter utenforstående, enten det er Talibans Sharia-domstoler eller vestlig-inspirerte domstoler.

  Det er skrevet en rekke bøker om emnet, men nå har Afghanistan Analysts Network kommet med en lett tilgjengelig artikkel om Pashtunwali. Fra > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] kan man nederst på siden laste ned enten hele artikkelen (22 sider) eller et kortere executive summary.


  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

 • #2
  Re: Pashtunwali

  Jeg som trodde jeg hadde lest nok antropologi for et år, jaja.

  Takk for link!

  Kommentér

  • Trådstarter

   #3
   Nytt temanotat fra Landinfo: "Afghanistan: Blodhevn, tradisjonelle lover (pashtunwali) og tradisjonelle konfliktløsningsmekanismer" (November 2011)

   > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
   Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

   Kommentér


   • #4
    Takk for link Rittmester!

    Det finnes endeløse teorier om at rettigheter til vanningssystemer i dalene var/er en driver for den patrilineære og endogame sosiale organisasjonen i enkelte pashtunske enklaver. I motsetning til å se en datter som relativt "verdiløs" i en maktallokering,er det interessant å studere det komparativt til matrilineære og eksogame ekteskapsystemer, hvor en datter kan bli sett på som en ressurs i å tiltrekke seg menn til sin gruppe, da arv går gjennom søsters bror og menn flytter til brors "compound".

    Skrevet i Barth`s teoretiske retning "generativ prosessanalyse" (boken begynner å bli noe gammel men ikke utdatert).
    > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

    Innføring i humanøkologi.
    > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

    Dette blir en voldsom generalisering og veldig overfladisk, men for de som er interesserte kan ta en kikk på bøkene jeg linket til ovenfor...

    Kommentér


    • #5
     Bra og viktig tråd! Har faktisk ikke sett den før nå…
     Det er nærmest umulig å se for seg et stabilt styre i Afghanistan uten at man adresserer de utfordringene, men også mulighetene, pashtunwali representerer.
     Etter flyktig å ha lest gjennom linkene over (skal ta det mer grundig i helgen, hopefully..) er det særlig to hovedutfordringer som peker seg ut med tanke på fremtidig nasjonsbygging. For det første konstateres det at pashtunwali pr dd er lite kompatibel med sterk myndighetsstyring. For det andre bryter pashtunsk rettssystem (narkh) åpenbart helt grunnleggende menneskerettigheter på en del områder (blodhevnpraksis, kvinners rettigheter).

     Oberst Rune Solberg fikk satt pashtunene på dagsorden her hjemme en kort periode for omtrent et år siden, i forbindelse med at han avsluttet oppdraget som sjef for PRT Meymaneh.
     Solberg var svært tydelig på at bistandsarbeid kanalisert gjennom NGOer (Non Governmental Organizations) medfører forfordeling av pashtunene i og med at NGOene først og fremst opererer der situasjonen oppfattes som tryggest. Det vil da stort sett være der det er utstasjonert sikkerhetsstyrker, hvilket for det meste betyr i usbekiske områder. Dermed blir utviklingsgapet mellom folkegruppene stadig større; en meget dårlig forutsetning for nasjonsbygging og fredelig sameksistens, og tilsvarende god forutsetning for opprørsvirksomhet.

     Det kom tydelig frem i NRK's serie om krigen i Afghanistan at regionale usbekiske ledere har et svært nedlatende syn på pashtunene. Karakteristikkene var på et absolutt lavmål, og retorikken ledet tankene hen på tidligere tiders holdninger overfor blant annet tatere her i landet. Mange husker sikkert episoden hvor vi fikk følge viderverdighetene rundt noen stemmeurner som skulle fraktes til en avsidesliggende pashtunsk landsby i forbindelse med valget. Det var åpenbart at de regionale usbekiske myndighetene ikke la to pinner i kryss for at valget skulle kunne gjennomføres i denne landsbyen, noe det da heller ikke ble.
     I'm inclined to think that a military background wouldn't hurt anyone

     Kommentér


     • #6
      Man må huske at pashtunere (og dermed pashtunwali) er i mindretall, til dels et lite mindretall, i temmelig store deler av Afghanistan (nord og vest), selv om de på mange måter regner seg som herrefolket. Når det gjelder uzbekeres holdninger til pashtunere i Nord-Afghanistan må man jo også gå gjennom historien, og bl.a. se hvordan pashtunerne kom til Nord-Afghanistan for 90-130 år siden.

      Støttet av britene (for å motvirke russisk innflytelse i Afghanistan) kjørte amir Abdur Rahman Khan (amir/konge 1880-1901) en utrolig brutal såkalt "afghaniseringspolitikk" (navn funnet på av en britisk offiser) som var et annet navn for pashtunisering. Det gikk ut på å bringe alle områder som i dag er Afghanistan under et pashtunsk herredømme og ta alle rettigheter fra andre folkeslag, spesielt uzbekere og turkmenere, men også bl.a. tadjiker og kanskje særlig hazaraer. Hazaraer ble faktisk i meget stort antall gjort til slaver for pashtunere (solgt for 20 af på torgene i Kabul). Inntil da hadde Faryab nesten ikke hatt noen pashtunere, og hadde bestått av selvstendige uzbekiske khanater, hvorav khanen i Maymaneh var en av de viktigste. Etter den pashtunske (britisk-støttede, britene mente uzbeker og turkmener var for russiskvennlige) erobringen (det uzbekiske khanatet Meymaneh hadde blitt erobret av pashtunerne under Abdur Rahman Khans forgjenger i 1876 og byen Meymaneh hadde da blitt fullstendig tilintetgjort av pashtunerne) kjørte Abdur Rahman Khan en "etnisk rensing"-politikk mot uzbekerne og turkmenerne som i stor grad gikk ut på å konfiskere land fra uzbeker og turkmener og gi landet til pashtunere som ble flyttet (til dels med tvang) fra Sør-Afghanistan (særlig Kandahar) til Nord-Afghanistan. Denne bevisste folkeflyttingen av pashtunere fra Sør-Afghanistan til Nord-Afghanistan for å undertrykke den opprinnelige befolkningen i Nord-Afghanistan og sørge for "afghansk" (dvs. pashtunsk) herredømme fortsatte under Abdur Rahman Khans etterfølgere i hvert fall til 1920-tallet. Så og si hele den pashtunske befolkningen i Faryab i dag er etterkommere etter pashtunere som ble flyttet fra Sør-Afghanistan mellom 1880 og 1920, og det er jo ikke unaturlig at det hele tiden siden har vært en stor konflikt mellom disse og uzbekere (og også turkmenere, "arabere", hazaraer og tadjiker), og spesielt i konflikter om eierrett til land (bl.a. ble et temmelig stort antall pashtunske nomader (i nord var nomadeliv ukjent) flyttet fra Sør-Afghanistan til Nord-Afghanistan og befolkningen der ble pålagt å la nomadene få bruke deres land som beiteland gratis, noe de var svært uvillige til. Under den sovjetiske okkupasjonen fra 1979 var uzbekerne for en meget stor del på russisk/kommunistisk side (uzbek-lederen Abdul Rashid Dostum, i dag stabassjef i ANA, var general på pro-russisk side) og så det som en mulighet til å hevne seg over pashtunerne og få land tilbake. Så kom Taliban-tiden der pashtunere igjen kunne hevne seg på uzbeker og ta land fra dem, inntil vi nå fra 2001 har hatt en situasjon med uzbekisk hegemoni og der pashtunere undertrykkes.
      At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

      Kommentér

      Heimevernet - historisk filmarkiv

      Collapse

      Working...
      X