Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Har ikke Afghanistan-veteraner rett på sykepenger?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Har ikke Afghanistan-veteraner rett på sykepenger?

  Hei,

  Dette innlegget er kanskje litt langt, men jeg håper dere kan ta dere tid til å lese igjennom det, for jeg mener det belyser et viktig problem rundt dette med å komme hjem til det sivile og retten på sykepenger.

  For ikke lenge siden kom jeg tilbake til Norge etter et opphold i Afghanistan. Jeg fikk 10 måneders permisjon fra min sivile arbeidsgiver (3,5 måneder oppsetning, 6,5 måneder i Afghanistan) for å kunne reise ned. Rett etter redeployeringen, vendte jeg tilbake til jobb. Jeg pådro meg en forkjølelse den første dagen på jobben, og holdt meg av den grunn hjemme den andre dagen. Var tilbake på jobb dagen etter, formen var ikke helt bra, men jeg liker ikke å ha fravær, da jeg vet arbeidsgiver misliker dette sterkt. Jeg leverte inn en egenmelding noen dager senere, men fikk mail fra sjefen om at jeg ikke får betalt lønn for denne dagen, siden jeg hadde hatt permisjon fra jobben så lenge.

  Jeg jobber for et privat vaktselskap hvor det eneste som står i hodene på ledelsen er profitt. De finner stadig på nye triks for å lure oss arbeidstakere for lønn, ofte med god hell. Så når jeg fikk denne mailen, trodde jeg det bare var et nytt påfunn fra ledelsen, men etter å ha søkt litt på nettet, fant jeg ut følgende...

  § 8-24. Rett til å nytte egenmelding

  For å få rett til å nytte egenmelding må arbeidstakeren ha arbeidet hos arbeidsgiveren i minst to måneder. (483) Ved gjenansettelse innen to uker regnes tidligere arbeidsforhold med.

  Dersom et arbeidsforhold blir avbrutt i mer enn to uker, kan egenmelding først nyttes etter at arbeidstakeren igjen har vært i arbeid i to måneder.

  Egenmelding kan likevel nyttes når vedkommende har vært i arbeid i fire uker etter avbruddet, dersom avbruddet skyldtes

  1. a) bedriftspermittering
  2. b) permisjon etter arbeidsmiljøloven §§ 12-1 til 12-6
  3. c) permisjon etter sjømannsloven § 13, eller
  4. d) militær- eller siviltjeneste.
  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Om jeg ikke har misforstått, gjelder det samme for retten til sykemelding også.

  Også midlertidige avbrudd på mer enn 14 dager som skyldes lovbestemt permisjon etter arbeidsmiljølovens §§ 31, 31 A, 32, 33 A og 33 B (om rett til fri ved svangerskap og fødsel mv. og ved barns og barnepassers sykdom, samt ved pleie av pårørende), sjømannslovens § 13 (om graviditet og fødsel mv.), eller militær- og siviltjeneste, regnes som avbrudd i forhold til § 8?15 andre ledd. Etter slike avbrudd plikter arbeidsgiveren ikke å yte sykepenger i arbeidsgiverperioden før arbeidsforholdet igjen har vart i fire uker. Det fremgår imidlertid av § 8?17 første ledd bokstav b at vilkåret om fire ukers opptjeningstid ikke gjelder dersom vedkommende umiddelbart før sykefraværet har vært i arbeid eller mottatt ytelser etter kapittel 4 (dagpenger under arbeidsløshet), 8 (sykepenger), 9 (stønad ved barns og andre nære pårørendes sykdom), 14 (ytelser ved fødsel og adopsjon) i til sammen minst fire uker. I slike tilfeller vil det kunne foreligge rett til sykepenger fra trygden fra første dag.
  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Vakten jeg ikke får betalt for, er en 12-timers vakt med natt- og helgetillegg. Det er derfor en del penger det er snakk om, men jeg er mest skuffet over regelverket, som ikke tar hensyn til oss veteraner. Om jeg har forstått NAV rett, så kan i teorien en Afghanistan-veteran komme hjem, bli slått ut av sykdom, skadet i en trafikkulykke eller lignende, og dermed risikere å gå uten lønn i ukesvis, uten noen form for hjelp fra verken staten eller arbeidsgiveren, selv om vi kanskje har skattet 150-200.000,- i løpet av året.

  Jeg har jobbet for dette vaktselskapet i rundt fem år, og antall egenmeldinger jeg har levert inn i løpet av denne perioden, kan telles på én hånd. Og i tillegg, med tanke på hvor mye jeg betalte i skatt i fjor, føler jeg meg svært urettferdig behandlet. Jeg risikerte livet mitt i et halvt år i Afghanistan, kjørende frem og tilbake mellom de norske leirene og FOB'en i nord, og i Kabul's gater, og dette er hva jeg kommer hjem til?

  Har jeg tolket regelverket riktig? Er det noen andre som har lignende erfaring? Vurderer i så fall å ta kontakt med media, for dette er bare feil.
  Lignende tråder

 • #2
  Re: Har ikke Afghanistan-veteraner rett på sykepenger?

  Jeg så for meg at du måtte ha passert to mnd tjeneste hos sivil arbeidsgiver før retten til egenmelding er gjenvunnet da jeg leste gjennom innlegget ditt.

  Den er old school. Men du blander kortene lengre ut i innlegget ditt, du nevner skade side om side med bruk av egenmelding. Der er det jo ingen sammenligningsgrunnlag.

  Hadde du hatt skade fra INTOPS eller for den saks skyld - dagen før du skulle møte for sivil arbeidsgiver, så ville du vært dekket gjennom sykemelding. Og sykemelding er noe annet enn egenmelding, veit du.

  Jeg ville hørt med fastlegen om mulighet for sykemelding fordi du ikke har fått tilbake retten til bruk av egenmelding enda. Det er ikke sivil arbeidsgiver som forsøker snyte deg for penger eller spare på sine penger, det er lovverket.

  Skjærer det seg får du sende meg en PM så tar vi det offline.
  Shaking the ground with the force of a thousand guns

  Kommentér


  • #3
   Har ikke Afghanistan-veteraner rett på sykepenger?

   Om du gikk rett fra jobb i forsvaret til ditt sivile jobb hadde du fått sykepenger fra NAV med en sykemelding i hånden. Om du tok en liten pause så vil den retten forsvinne.

   Problemet her er som ofte at reglene ikke er som det vi tror.
   Minsk, det nye Utopia

   Kommentér

   Forsvarets historiske filmarkiv

   Collapse

   Working...
   X
   Besøksstatistikk