Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Kronologisk utvikling av det norske bidraget i Afghanistan

Collapse

Annonse før emne

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Kronologisk utvikling av det norske bidraget i Afghanistan

  Kronologisk utvikling av det norske bidraget i Afghanistan.

  Denne saken fra FD synes jeg gir en så god oversikt over det norske Afghanistan-bidraget at jeg tar den inn i sin helhet her, som bakgrunnsmateriale. Finnes også på >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Opprinnelig skrevet av Forsvarsdepartementet
  Norge har sitt største bidrag til utenlandsoperasjoner i Afghanistan. I år er det ti år siden Norge sendte de første styrkene til landet.

  Her er en kronologisk oversikt over det norske bidraget:

  På slutten av 2001 deployerte Norges første styrker til Afghanistan til støtte for Operasjon Enduring Freedom. Bidraget besto av spesialstyrker, mineryddere og EOD-personell som var med å rydde flyplassene i Kabul og Kandahar for eksplosiver.

  I 2002 bidro Norge i tillegg med transportkontroll på flyplassen i Kabul og et C-130 transportfly til støtte for operasjon Enduring Freedom. På slutten av 2002 deployerte vi seks F-16 kampfly som støttet OEF fra en base i Kirgisistan i seks måneder.

  I 2002 (april) flyttet Norge sin nasjonale kontingentledelse (NCC) og det nasjonale støtteelementet (NSE) fra Kandahar til Kabul.

  I 2003 dro spesialstyrkene for andre gang på til støtte for OEF i seks måneder. I tillegg stilte et CIMIC team (sivil militært samarbeid) fra februar 03 til februar 04.

  I november 2003 deployerte et kompani fra Telemark bataljon til Kabul (Telemark Task Force) som del av ISAF. Styrken hadde sikkerhetsansvaret for to politidistrikter i byen. Kompaniet spilte en meget viktig rolle fra starten av sin periode. De fikk ansvaret for sikkerheten da 502 delegater fra hele Afghanistan møttes for å bli enige om en ny grunnlov (Loya Jirga) 16. desember 2003. Telemark Task Force var i Kabul frem til midten av 2004. Da gikk den inn i Kabul Battlegroup 3 (BG 3) som Norge tok ledelsen av. BG 3 var en av tre bataljonsstridsgrupper i den internasjonale brigaden som hadde ansvaret for sikkerheten i Kabul. Vi avsluttet vårt bidrag til BG 3 i januar 2006.

  I 2004 sendte Norge sitt første bidrag på 25 personer til PRT Meymaneh, som da var under britisk ledelse. I september 2005 overtok Norge lederansvaret for PRT Meymaneh og fordoblet antallet nordmenn. I 2005 ble også et regionalt hovedkvarter (Regional Area Coordinator North) etablert i Konduz der norske offiserer tjenestegjorde.

  I 2005 hadde Norge ansvaret for brannsikkerheten ved flyplassen i Kabul. Norge stilte også spesialstyrker til støtte for OEF for tredje gang.

  Fra 2005 hadde vi en ingeniørstyrke i Mazar-e Sharif som bygde Camp Nidaros. Den norske kontingentledelsen (NCC) og det nasjonale støtteelementet (NSE) ble flyttet fra Kabul til MeS tidlig 2006. Regional Command North med ca 15 norske stabsoffiserer ble etablert i MeS våren 2006. Våren 2006 stilte Norge også de første bidragene til OMLT for 209 Korps og 1. Brigade i MeS i Camp Mike Spann.

  I 2006 fortsatte vi å ha ansvaret for PRT Meymaneh, og ved slutten av året var antall nordmenn økt til 100 personer. PRT-leiren, som frem til da hadde vært inne i Meymaneh by, ble ved slutten av året flyttet til en egen leir utenfor byen for å ivareta sikkerheten til det norske personellet bedre.

  I 2006 deployerte vi fire F-16 til Kabul for en periode på tre måneder. Vi overtok også ansvaret for utrykningsstyrken til Regionkommandoen i Nord-Afghanistan (QRF), et oppdrag vi hadde frem til midten av 2008. I tillegg sendte vi et feltsykehus til Mazar- e Sharif (Norwegian Depoyable Hospital) i april. Feltsykehuset avsluttet sitt oppdrag i mai 2007.

  I 2007 sendte Norge spesialstyrker til Afghanistan på sin fjerde seksmånedersrotasjon. Denne gangen under ISAFs nye spesialstyrkekommando, som en mentorstyrke for en afghansk spesialpolitienhet (Crisis Response Unit – CRU). I tillegg hadde vi ansvaret for driften av den internasjonale flyplassen i Kabul fra april til oktober det året. I februar 2007 sende vi også vår første militære rådgiver til FNs misjon i Afghanistan (UNAMA). Dette ble i 2008 økt til to personer, et bidrag som vi har opprettholdt frem til i dag. Begge er stasjonert i Nord-Afghanistan.

  I mars 2008 var spesialstyrkene igjen på plass for å mentorere den afghanske spesialpolitienheten. Denne gangen sto bidraget i 18 måneder frem til oktober 2009. Da vi avsluttet oppdraget som ansvarlig for utrykningsstyrken til regionkommando nord sommeren 2008 ble store deler av denne styrken overført til PRT Meymaneh. PRT Meymaneh ble tilnærmet doblet i størrelse, og hadde i tillegg til ca 280 nordmenn en kontingent på 110 soldater fra Latvia. I 2008 depolyerte vi for første gang tre helikoptre for medisinsk evakuering til Meymaneh (NAD). Disse har frem til i dag vært kontinuerlig stasjonert i Meymaneh.

  I januar 2009 deployerte vi for første gang et mentorbidrag på ca 50 personer som skulle lære opp en afghansk infanteribataljon. Denne enheten ble etter fire kontingenter slått sammen med PRT Meymaneh i forbindelse med kontingentskifte i desember 2010.

  I 2010 fortsatte vi med vårt hovedbidrag som er PRT Meymaneh. Norge har gjennom 2010 også hatt ca 60 mentorer tilknyttet den afghanske hæren på ulike nivåer. Vi har fortsatt å bidra med helikoptre for medisinsk evakuering samt at vi har hatt et trettitalls offiserer i ulike stabsstillinger i hovedkvarterene til ISAF. Av nye bidrag i 2010 forsterket vi vårt PRT i Meymaneh med et mentoreringslag som skulle følge opp det afghanske politiet på distriktsnivå. I tillegg stilte vi instruktører til fagskolene for ingeniør og samband til den afghanske hæren. I tillegg har vi hatt om lag 110 personer stasjonert primært i Mazar-e Sharif i nasjonale støttefunksjoner som ledelse, logistikk og samband. Ved utgangen av 2010 var det ca 500 norske soldater deployert til Afghanistan.

  Norge har besluttet å videreføre bidraget i 2010 også ut 2011. Vi vil derfor fortsette å ha rundt 500 norske soldater i Afghanistan ut året.
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.
  Lignende tråder
 • Trådstarter

  #2
  Som kjent foregår en nedtrapping av det norske bidraget. Jeg fant noe konkret her: >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Norge styrker innsatsen i Kabul og Mazar-e-Sharif

  Norge økte nylig sitt militære bidrag i Afghanistan gjennom å sende spesialstyrker til Kabul for mentorering og trening av det afghanske politiets sentrale beredskapsstyrke, CRU.
  Videre vil Norge stille et Hercules C-130J militært transportfly til rådighet for ISAF fra september 2012.
  Norge vurderer ytterligere bidrag både i Kabul og i Masar-e-Sharif når oppdraget i Faryab avvikles. Norge vil fortsatt ha et substansielt militært bidrag i Afghanistan helt fram til utgangen av 2014.

  -Vi gikk inn med våre allierte og vil først trekke oss ut med våre allierte når tiden er inne. At PRT-oppdraget avsluttes nå i tråd med ISAFs ønske endrer ingenting på dette, sier forsvarsminister Espen Barth Eide.
  Dersom noen har noe mer konkret fra åpne kilder er det gull for å få på plass kronologien.
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

  Kommentér


  • #3
   "Flyplassen i Kabul" ser ut til noen ganger å være KAIA og noen ganger Bagram?
   At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

   Kommentér


   • #4
    Hvordan trekker du den slutningen?

    Kommentér


    • #5
     Opprinnelig skrevet av AGR416 Vis post
     Hvordan trekker du den slutningen?
     Fordi det står:
     Bidraget besto av spesialstyrker, mineryddere og EOD-personell som var med å rydde flyplassene i Kabul og Kandahar for eksplosiver.
     Hvis hukommelsen ikke er helt på bærtur, var det først Kandahar flyplass, deretter Bagram, som ble ryddet i 2002, dels med Hyderma, dels manuelt.
     At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

     Kommentér


     • #6
      Er vel bare litt upresist.

      >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

      Mineryddere
      15 mineryddere med to Hydrema mineryddingsmaskiner har siden begynnelsen av januar arbeidet med å fjerne miner i Afghanistan - først på flyplassen i Kandahar, senere på flyplassen Bagram, som ligger like nord for Kabul. Det er i stor grad de norske mineryddernes fortjeneste at disse to viktige flyplassene er blitt operasjonelle knutepunkter. Minerydderne kom tilbake til Norge for vel en uke siden.

      Kommentér


      • #7
       Upresist er det. Det er vel 60 km mellom KAIA og Bagram. Noen norske styrker har vært på KAIA og noen på Bagram. Da synes jeg det er vel upresist å skrive "flyplassen i Kabul", når det er to forskjellige flyplasser det dreier seg om. The Devil is in the details.
       At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

       Kommentér


       • #8
        Bolle hadde begynt å miste troen på Afghanistan oppdraget.

        >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
        Død over ulven!

        Kommentér

        • Trådstarter

         #9
         Forsvarets bidrag til Afghanistan 2002–2013

         Oppdatert oversikt, hentet fra nest siste side i >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

         Forsvarets bidrag til
         Afghanistan 2002–2013


         2002
         Norge bidro med sine første styrker
         til Afghanistan til støtte for Operasjon
         Enduring Freedom. Bidraget besto av
         spesialstyrker, mineryddere og EODpersonell.
         Minerydderne var med på å
         rydde flyplassene i Kabul og Kandahar
         for eksplosiver.
         Norge bidro med transportkontroll på
         flyplassen i Kabul og et C-130 Hercules
         transportfly til støtte for Operation
         Enduring Freedom. Mot slutten av 2002
         deployerte
         seks F-16-jagerfly til støtte
         for Enduring Freedom fra en base i
         Kirgisistan.
         Norges nasjonale kontingent
         - ledelse (NCC) og det nasjonale støtteelementet
         (NSE) flyttet fra Kandahar til
         Kabul.

         2003-2004
         Norske spesialstyrker reiste ned for å
         støtte Operation Enduring Freedom i
         seks måneder. I tillegg stilte et CIMICteam
         (sivil-militært samarbeid).

         2003-2006
         Telemark bataljon bidro med et kompani
         til Kabul (Telemark Task Force) som
         del av ISAF. Styrken hadde sikkerhetsansvaret
         for to politidistrikter. I 2004
         inngikk en ny Task Force (Kavalerieskvadron)
         i Kabul Battle Group 3, som
         Norge ledet. Battle Group 3 var en av tre
         bataljonsstridsgrupper med ansvar for
         sikkerheten i Kabul i den internasjonale
         brigaden.

         2004
         Norge sendte sitt første bidrag på
         25 personer til PRT Maimanah, som
         da var under britisk ledelse.

         2005
         I september 2005 overtok Norge lederansvaret
         for PRT Maimanah og fordoblet
         antallet nordmenn. I 2005 ble også et
         regionalt hovedkvarter etablert i Kunduz
         der norske
         offiserer tjenestegjorde.
         Norske styrker hadde ansvaret for brannberedskapen
         ved flyplassen i Kabul og
         stilte spesialstyrker til støtte for
         Operation
         Enduring Freedom for tredje
         gang. Forsvaret bidro med en ingeniørstyrke
         i Mazar-e Sharif. Styrken bygde
         Camp Nidaros. Den norske kontingentledelsen
         (NCC) og det nasjonale
         støtteelementet
         (NSE) ble flyttet fra
         Kabul til Mazar-e Sharif tidlig i 2006.
         Regional Command North, med omtrent
         15 norske stabsoffiserer,
         ble etablert i
         Mazar-e Sharif våren 2006. Våren 2006
         stilte Norge også de første bidragene til
         Operational Mentoring
         Liaison Team for
         den afghanske hærens 209. korps og
         1. brigade.

         2006
         De norske styrkene fortsatte å ha
         ansvaret
         for PRT Maimanah, og ved
         slutten av året var antall nordmenn økt
         til 100. Fire F-16-jagerfly ble sendt til
         Kabul for en periode på tre måneder.
         Norge overtok også ansvaret for utrykningsstyrken
         til Regionkommandoen i
         Nord-Afghanistan (QRF), et oppdrag vi
         hadde frem til midten av 2008. I tillegg
         sendte vi et feltsykehus til Mazar-e Sharif
         (Norwegian Depoyable Hospital) i april.
         Feltsykehuset avsluttet oppdraget sitt
         i mai 2007.

         2007
         PRT-leiren, som frem til 2006 hadde
         vært inne i Maimanah by, ble flyttet til
         en egen leir utenfor byen for bedre å
         kunne ivareta sikkerheten til det norske
         personellet.
         Norge sendte spesialstyrker til Afghanistan
         på sin fjerde seksmånedersrotasjon.
         Denne gangen var spesialstyrken en
         mentorstyrke for en afghansk spesialpolitienhet
         (Crisis Response Unit – CRU)
         under ISAFs nye spesialstyrkekommando.
         I tillegg hadde Norge ansvaret for
         driften av den internasjonale flyplassen
         i Kabul fra april til oktober det året. I
         februar 2007 sendte Forsvaret sin første
         militære rådgiver til FNs misjon i Afghanistan
         (UNAMA).

         2008
         Forsvaret avsluttet oppdraget som
         ansvarlig
         for utrykningsstyrken til
         Regionkommando
         nord. PRT Maimanah
         ble tilnærmet doblet i størrelse
         med omtrent
         280 nordmenn og en
         kontingent
         på 110 soldater fra Latvia.
         I 2008 deployerte vi for første gang tre
         helikoptre for medisinsk evakuering til
         Maimanah (Norwegian Aeromedical
         Detachment – NAD).

         2009
         Forsvaret deployerte for første gang et
         mentorbidrag på omtrent 50 personer
         som skulle lære opp en afghansk
         infanteribataljon.
         Denne enheten ble
         etter
         fire kontingenter slått sammen
         med PRT Maimanah.

         2010
         Forsvaret forsterket PRT Maimanah med
         et mentoreringslag som skulle følge opp
         det afghanske politiet på distriktsnivå.
         I tillegg stilte Forsvaret med instruktører
         for den afghanske hærens fagskoler for
         ingeniør og samband.

         2012
         Forsvarets spesialstyrker fra Forsvarets
         spesialkommando / Hærens jegerkommando
         gjenopptok oppdraget
         med å trene og utdanne den afghanske
         spesialpolitienheten Crisis Response
         Unit – CRU i Kabul.
         Etter åtte års militære bidrag i Farayabprovinsen
         ble den norske stabiliseringsstyrken
         i Faryab avviklet.
         Fra oktober stilte Forsvaret med et
         Hercules
         C130J-transportfly til støtte
         for ISAF, med base i Mazar-e Sharif.

         2013
         Spesialstyrkenes mentorering av den
         afghanske spesialpolitienheten i Kabul
         fortsetter. Forsvaret skal blant annet
         stille med en politirådgivningsenhet om
         del av en nordisk-latvisk enhet til støtte
         for overføringen av sikkerhetsansvaret
         til de afghanske sikkerhetsstyrkene i
         Mazar-e Sharif. Forsvarets transportfly
         Hercules C-130J skal støtte ISAF første
         del av året.

         Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

         Kommentér

         • Trådstarter

          #10
          FD har lagt ut en pressemelding om planene videre i Afghanistan:
          >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

          Kort fortalt:
          - Nedtrapping fra 270 til 200 personer ila 2013, først og fremst ved at C130J-bidraget avsluttes
          - Politirådgivningslaget i MeS fortsetter til midt i 2014
          - Camp Nidaros legges ned når politirådgivningslaget er ferdig
          - NCC flytter fra MeS til Kabul i første halvår 2014
          - SOF i Kabul videreføres ut 2014
          Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

          Kommentér

          • Trådstarter

           #11
           Sv: Kronologisk utvikling av det norske bidraget i Afghanistan

           Oppdatering fra 15 mars i år: >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

           Fra 2014 og ut:
           2014 er siste året i den internasjonale ISAF-operasjonen. Norge fortsetter da med militære opplærings- og rådgivningsbidrag i Afghanistan. Antallet soldater trappes gradvis ned frem mot utgangen av 2014. Hovedbidrag: Norge vil videreføre spesialstyrkebidraget i Kabul ut 2014. Politirådgivningslag i Mazar-e Sharif fortsetter fram til midten av 2014. Når politimentoreringslaget i Mazar-e Sharif avsluttes vil den norske leiren Camp Nidaros bli lagt ned. Et tilpasset nasjonalt ledelses- og støtteelement flyttes fra Mazar-e Sharif til Kabul i løpet av første halvår 2014.

           Norske styrker fortsatte opplæringen av afghanske sikkerhetsstyrker i Kabul i 2015. I tillegg stilte Norge ulike mindre støttebidrag. Regjeringen besluttet at Norge skulle bidra til NATOs operasjon Resolute Support Mission (RSM) i 2015. RSM etterfølger ISAF-operasjonen, som ble avsluttet ved utgangen av 2014. Norge stilte med omlag 75 personer, og innsatsen var i hovedsak i Kabul-området.

           Norge vil opprettholde den militære styrken i Afghanistan på om lag 50 personer ut 2016. Hovedoppgaven vil fortsatt være støtte til det afghanske spesialpolitiet i Kabul.
           Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

           Kommentér


           • #12
            Kronologisk utvikling av det norske styrkebidraget i Afghanistan

            Her er en kronologisk oversikt over de norske styrkene som har vært i Afghanistan.

            >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
            Ytringsfrihet, informasjonsfrihet og trykkefrihet er grunnelementer i et demokrati. En fri, uavhengig presse er blant de viktigste institusjoner i demokratiske samfunn.

            Kommentér

            Working...
            X
            Besøksstatistikk