Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Bestemmelser og innhold knyttet til "Godkjent soldat"

Collapse

Annonse før emne

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Znuddel
  replied
  I min tid (2000-01) var vi et par som hadde rekrutten i 2. Bn og tok GIF da, før vi ble flyttet over til LVBn og tok GKLV der. ,

  De gikk med begge merkene på uniformsjakkene (tøymerke på M-75 og metallmerke på perm uniform).

  Leave a comment:


 • Hulkinator
  replied
  Googler man: "Uniformsreglement hæren 2019" så finner man en PDF.
  Denne sier på S50 at: "Fallskjermvinger og kvalifiseringstegn kan bæres på Hærens tjenesteuniform, mørk uniform, skjorter og feltuniformer. Personell som har tilsvarende
  kvalifiseringstegn fra andre forsvarsgrener eller andre land må søke HST om tillatelse til å bære tegnet. Har man flere enn ett sekundært kvalifiseringstegn
  kan likevel kun ett bæres, etter eget valg."
  Hvis jeg husker riktig fra en slik kombinasjon, så har jeg sett Fallskjermvinge, JTAC og spesialjeger på samme bryst. (På side 24 er dette også avbildet)
  På side 70 er dette ogs utdypet.

  Jeg mener å ha sett enkelte med inntill 3 kvalifiseringsmerker fra tidligere, og jeg finner ikke eldre uniformsreglement ugradert til å kontrollere dette.

  Leave a comment:


 • Simplex
  replied
  «...i tillegg til fallskjermving kan det bæres et kvalifiseringstegn og ett spesialisttegn».

  Leave a comment:


 • hv2018
  replied
  Opprinnelig skrevet av Simplex Vis post
  Ja, slutten av 90-t/begynnelsen av 2000-t fikk vi disse tildelt etter endt fagutdanning. På noen skoler var eksamenene lagt opp slik at de korrelerte med kravene til «godkjent...» I kombinasjon med annen og senere tjeneste, litt ivrig etter å ta utdanning og fremstille seg for prøvetaking (for de merker det gikk/går an) kunne man ende opp med mer enn ett merke. Det er nok også grunnlaget for bestemmelsen om et maks antall det er lov å bære.


  hvor mange godkjent-merker er det lov å bære?

  Leave a comment:


 • hvlt
  replied
  Jeg synes forresten det er litt viktig å ta vare på historien, den kan inspirere litt.
  Det militære skarpskyttermerket ble innstiftet i 1886, men bygget videre på "Skydepremien" fra 1861.
  Det militære marsjmerket ble innstiftet i 1915.
  Det militære skimerket ble også innstiftet i 1915.
  Infanterimerket ble innstiftet i 1928.

  Leave a comment:


 • hvlt
  replied
  Amerikanerne bør jo ikke snakke, i U.S. Marines og U.S. Navy får du båndstripe, "Navy Arctic Service Ribbon" for å ha tjenestegjort minst 28 dager (til sammen, kan være delt i flere deler) nord for polarsirkelen, f.eks. på øvelse i Nord-Norge (eller bare bodd i forlegning).

  Tilbake i 1977 ble i hvert fall de militære ferdighetsmerkene og merkeprøvene sett på som viktige. Skarpskyttermerket, Marsjmerket, Det militære skimerket og Infanterimerket, samt det sivile idrettsmerket, inngikk som obligatoriske. Skarpskyttermerket, og da som konkurranse, med oppslag av resultater og premie til beste i hvert kompani, inngikk på de repøvelser i Hæren jeg var med på på 1980-tallet.

  Leave a comment:


 • struksa
  replied
  Rittmester, det vil jeg si fordi skarpskyttermerket er noe relevant opp mot den enkeltes forventning av hva som er viktige egenskaper hos en soldat OG FORDI det er det eneste merket som absolutt alle inne til førstegangstjeneste blir testet i. Alle vet hva som kreves for å få skarpskyttermerket i sølv. Personlig mener jeg infanteriløp er det beste ferdighetsmerket, men det er slettes ikke alle avdelinger som tar seg bryet med å arrangere det.

  Jeg er helt enig at det var en god avgjørelse å samle alle medaljene for ferdighetsmerkene i en skytemedalje og en feltsportmedalje. I dag er det jo en søkt tanke å skulle smykke seg med 6-7-8 forskjellige medaljer for ferdighetsmerker, jeg har hørt historier om enkelte offiserer som under Nijmegen måtte begynne å forklare hva alle medaljene var for amerikanere som hadde vært i både Irak og Panama.

  Leave a comment:


 • Rittmester
  replied
  Hvorfor står det sterkest? Er det fordi det gir bling på uniformen, eller fordi det sier noe om hvor god soldat du er?

  Jeg ser at man kan ha behov for merker som sier noe om hva man kan, men samtidig skal vi vokte oss for "amerikanske tilstander" med alt for masse dingeldangel på brystet. Det er en balansegang, og jeg syntes det var positivt at man kuttet ned til to båndstriper for diverse skyte- og idrettsmerker. Jeg synes 'Godkjent'-merkene er en bra idé, men de må bety noe, ikke bare være just another piece of bling. Det var derfor jeg i sin tid foreslo at de skulle være direkte knyttet til opprykk i grad til OR-2, sågar med godkjent-merket som selve distinksjonen, i stedet for en vinkel. Det skulle da indikere 'fullbefaren soldat', men måtte selvsagt på en god måte måle hva som skulle til for å være en god soldat innen sin gren.

  Leave a comment:


 • struksa
  replied
  essal, Hvordan ble merkene presentert av befalet?
  Og hvordan ble ideen om Godkjent-merkene mottatt av dere?
  Var det litt sånn lunkent, "jaja, her er noe nytt vi blir tvunget til å gjøre".
  Og hvordan var det kontra f.eks. skarpskyttermerket, som jeg vil påstå er det ferdighetsmerket som står sterkest i dag.

  Leave a comment:


 • essal
  replied
  Hos oss i CSS i 2008 så var listen over Godkjent X (var sikkert 4 forskjellige ut i fra fagfelt) egentlig bare en sjekkliste på hva en skulle kunne. Normale soldatferdigheter (våpen, primus, vernemaske, postinnstruks ol.), fysisk (inkl. 3 mil) og fagtjeneste (typisk bestått X kurs i ditt fagfelt). Vi var ikke mange i kompaniet som bestod samtlige prøver, men det var heller ikke den mest motiverte gjengen.

  Leave a comment:


 • Simplex
  replied
  Om jeg ikke tar feil så Kan det være en av grunnene til at det ikke ble utført tidtaking på «godkjent HV-soldat»; at det til områdestrukturen ikke er tidtaking eller krav.

  Leave a comment:


 • Hulkinator
  replied
  struksa det var trolig noe RTX samt sanitet, men ikke mye som ikke en vanlig soldat skulle kunne klare.

  Jeg støtter utsagnet til Rittmester om at det burde være en form for "godkjent soldat", som Hæren innførte, og så får man se om det også i tillegg skal kreves egne merker for hver bransje.
  Den største ulempen er fysisk form for dagens soldater kontra for +10 år siden. Vi lever godt, og det gjør barna våre og, færre sykler og leker ute, det tilbringes mer tid inne blant både foreldre og barn. De forskjellige kravene til fysisk form begynner å nærme seg for vanskelige for mange rekrutter allerede i dag.

  (For å ikke dra samtalen Off Topic, så får vi skille diskusjoner om fysisk form og krav til forskjellige diskusjoner, har vi en fysisk forstring-tråd?)

  Leave a comment:


 • Rittmester
  replied
  Det der høres ut som noe enhver rekrutt i Hær, Luft, Sjø eller HV burde kunne ved fullført rekruttskole. Man kunne jo tenkt seg en totrinnsmodell hvor man først hadde en "Godkjent rekrutt" etter den malen, som alle kunne ta etter 2-3 måneders tjenestetid, og så en mer krevende etter 6-9 måneder, tilpasset det enkelte fagfelt/våpengren/forsvarsgren.

  Leave a comment:


 • struksa
  replied
  Hulkinator, så ingenting sambandsrelatert?
  Høres ut som godkjent infanterist med et annet navn for å skape Espirt de corps i samband.

  Leave a comment:


 • Hulkinator
  replied
  Prøver å huske testene til Godkjent Signalist fra slutten av 2000-tallet.
  15km løp i GRU.
  3000m
  Situps, pushups og B-pullups med GRU.
  Vernemaskedrill
  ADSAM AG3 på tid
  og sikker en ting eller to til som jeg har glemt, som orientering.
  Felles for disse var at det skulle gjennomføres i løpet av rekrutten som tommelfingerregel.

  Leave a comment:


 • Grasklyppertraktor
  replied
  CBRN er vel omgrepet som er på mote no for tida, av og til med ein E på slutten.

  Leave a comment:


 • hvlt
  replied
  Som Rittmester skriver: Jeg syntes det var en veldig god idé å få inn dette, et kvalifikasjonsmerke som viser at man tilfredsstiller de viktigste krav til enkeltmann i ens våpen/troppeart, noe som uansett burde være fokus for utdannelsen, men som gis spesiell vekt ved et kvalifikasjonsmerke. Hva som er de viktigste krav til enkeltmann bør selvfølgelig være oppe til vurdering med jevne mellomrom, dette bør ikke være statisk. Det er ikke sikkert det å tenne Optimus 111 og sette opp 7-duker er viktig til alle tider. Men i hvert fall for infanteristen tror jeg til alle tider visse krav må stilles til skyteferdighet, velge skytestilling ut fra skjul og dekning og kunne kamuflere seg selv og sin stilling, kunne basis orientering, avstandsbedømmelse og måloppdagelse, ha fysikk til å kunne bevege seg til fots et godt stykke med den oppakning man må regne med i strid på en brukbar tid (om det er 15 km på 2 timer og 15 minutter KTS-utstyret , 30 km på 4 timer og 30 minutter med 11 kg pakning eller noe annet, kan være åpent for diskusjon), samt ha de til enhver tid krevede kunnskaper og ferdigheter i sanitetstjeneste og i ABC-tjeneste (eller nå heter det vel noe annet, NCBR?).

  Leave a comment:


 • Rittmester
  replied
  Opprinnelig skrevet av struksa Vis post
  Hvorfor falt det ut av bruk? Var testene for dårlige eller "stjal" for mye utdanningstid?
  Akkurat dette ville jeg syntes var et veldig dårlig argument for å kutte dem ut. Presumptivt skulle de vel måle nettopp det som var sentralt for å bli en god soldat innen feltet, og dermed også det som ble prioritert i utdanningen. I motsatt fall var det testene som burde vært endret, ikke kuttet helt ut.

  Leave a comment:


 • Simplex
  replied
  Merkene skulle tidligere syes på nederst på armen. Siden flyttet opp til brystlomme. All tid disse merkene fremdeles omtales i uniformsreglementet kan det synes som om at merkene fremdeles eksisterer i teorien, men at det i praksis har blitt et mindre omfang.

  Disse var vel kanskje ment for soldater i fgtj, og ikke til gjennomføring for annet personell ved merkeprøver?

  Leave a comment:


 • hvlt
  replied
  Som jeg skrev over, jeg tror Infanteriet innførte Godkjent infanterist lenge før andre våpenarter laget noe tilsvarende (dvs. i hvert fall tidlig på 1990-tallet). HV kom etter med "Godkjent HV-soldat" ca. 2000, så vidt jeg husker i forbindelse med 6-måneders førstegangstjeneste på Værnes.

  Leave a comment:


 • struksa
  replied
  Så dette var merker som ble innført på tidlig 2000-tall som har falt ut av bruk på noe vis, men som fortsatt synes på en og annen uniform i ny og ne.
  Hvorfor falt det ut av bruk? Var testene for dårlige eller "stjal" for mye utdanningstid?
  Ferdighetsmerkene er meg bekjent fortsatt en greie som gjennomføres.

  La ikke merke til det først, men på bildet fra Gardisten er merket sydd på nederst på ermet til forskjell fra brystlommen.

  Leave a comment:


 • Din_Laban
  replied
  Opprinnelig skrevet av struksa Vis post
  Din_Laban, på oversikten over er "Fysisk trening 15km", infanteriløp?
  Og "Fysisk trening 30km", Marsjmerket?
  15 Km marsj individuelt med linje 3, 2 timer og 15 minutter. En slags "halv 30 km". Marsjmerket var ikke del av Godkjent Infanterist. 30 Km til godkjent tropp var noe vi gjorde utenfor vei, som vi deretter avsluttet med troppen i angrep med Miles-systemet etter en natts hvil. Godkjent kompani husker jeg ikke så mye av lengre, men det var en lengre marsj på 50 Km. Avsluttet Godkjent Kompani på Hjerkinn med kompaniet og bataljonen i angrep.

  Leave a comment:


 • hvlt
  replied
  15 km KTS-utstyrt med stridssekk pakket i henhold til gjeldende pakningsplan på maks 2 timer og 15 minutter tror jeg hele tiden var et av enkeltmannskravene for Godkjent infanterist i hvert fall.

  Tilbake i 1977 var det i hvert fall et krav på troppsnivå i infanteriet at alle skulle bestå marsjmerket, og som jeg skrev, krav for kompaniet at det skulle gjennomføre en taktisk marsj på 50 km, dels på vei, dels i terreng, på under 24 timer.

  Leave a comment:


 • struksa
  replied
  Din_Laban, på oversikten over er "Fysisk trening 15km", infanteriløp?
  Og "Fysisk trening 30km", Marsjmerket?

  Leave a comment:


 • Din_Laban
  replied
  Opprinnelig skrevet av struksa Vis post
  hvlt, interessant at systemet er helt opp kompaninivå med en prøve i 50 km marsj.
  Frem til nå har jeg sett på disse merkene som en test for enkeltmenn.
  Laget, troppen og kompaniet i forsvar er ikke nevnt. Tro hva grunnen til dette er?

  OT: Man ser bladet er fra 2000-tall når man kan sende melding å få en logo på sin Nokia 3310 med teksten "DIMME"
  Click image for larger version

Name:	Skjermbilde 2020-04-17 kl. 15.59.24.png
Views:	210
Size:	915,7 KB
ID:	1030147
  Jeg har vært igjennom hele dette systemet. Det fungerer og medfører en skjerping i forhold til aktiviteten til avdelingen.

  Leave a comment:


 • Simplex
  replied
  Opprinnelig skrevet av struksa Vis post
  Kunne du fortalt mer om hvilke prøver det var? Var det praktiske? Skriftlige? Muntlige kanskje?
  Hvilke skoler ga ut hvilke merker?
  Når ble de tildelt? Hvordan ble de tildelt? På oppstilling? Muntlig?
  Fikk dere fysiske merker dere kunne sy på?
  Ble noe slikt registrert i FIF? Ga det noen fordeler å ha dette merket?
  Godkjent baseforsvarssoldat:
  Bransjen "baseforsvar" består av sanitet + vakt og sikring. Som sanitetssoldater gjorde vi ikke annet enn å fullføre fagutdanning ved Luftforsvarets sanitetsskole med teoretiske og praktiske prøver både underveis, standpunktprøver og eksamen i ulike fag. Så en dag i tjeneste som sanitetssoldat kom det en sanitetsoffiser i avdelingen inn på pauserommet og sa at vi skulle ha disse merkene (metallutgave) og montere disse på NATO-genseren. Så må andre ord her vet jeg ikke merkekravene, men det var fagutdanningen som lå til grunn. Vår 2000.

  Godkjent sanitetssoldat:
  Den hærske ekvivalenten til godkjent baseforsvarssoldat for sanitetssoldater. Ble tatt som et "oppfriskningskurs" ved rep.tjeneste (fagtillegg til sanitetsbataljonen; altså helsepersonell). Altså som en kvalitetssikring av grunnleggende sanitetskunnskaper, men også at militært, og ikke sivilt, metodeverk og kontekst lå til grunn for behandlingen. Husker ikke om merket ble utlevert under rep.tjenesten eller ikke. 2006.

  Godkjent HV-soldat:
  Gjennomført som en rundløype under kurset "Grunnleggende lederskap". Gjennomført i lagsforband. Tøymerker utdelt under kurset om jeg ikke tar feil (tipper det var i forbindelse med andre utdelinger som kursbevis). Siste halvdel av 2000-tallet. Det kan jo være revidert, men basert på det HVLT skriver så stemmer det ikke helt overens:
  • Vi var aldri borte i noe M72
  • Tror ikke løypa var lengre enn 10km, og såvidt jeg husker var den uten tidtaking. Men, vi måtte løpe mellom postene, og hadde hele tiden en veileder med laget som "pushet" på...

  Hva som ble registrert og ikke aner jeg ingenting om. Fordeler? Nei. Bare ulempe, man måtte sy på merket selv...

  Leave a comment:


 • hvlt
  replied
  Infanteriet hadde fra 1970-tallet Infanteriinspektørens standpunktprøver/Enkeltmann (ISP/E) og Infanteriinspektørens standpunktprøver/Felt (ISP/F). De første gjaldt stort sett enhver ferdighet enhver enkeltmann i enhver tjenestestilling i infanteribataljonen skulle ha, Felt for avdeling. Det var satt tidskrav og nøyaktighetskrav på nær sagt alt. Disse var trykt på plastlaminerte ark og ble brukt hele tiden under utdannelsen og på øvelser, stridsdommerne pleide alltid å plukke ut enkeltsoldater eller funksjoner (f.eks. KO i BK-tropp) og kjøre standpunktprøver.

  Innen ISP/E var det f.eks. 23 forskjellige prøver på AG3 og 11 forskjellige prøver på stridsteknikk/enkeltmann. Jeg har her et AG3-eksempel på prøve i "bytt magasin - lad våpen, og ildgivning":

  GJENNOMFØRING:

  Ordre til soldaten/eleven:
  - Du skal prøves i bytt magasin - lad våpen og ildgivning.
  - Her har du en løspatron. Fyll den opp i høyre fremre magasin.
  - På ordre "ild" skal du bytte magasin, lade våpenet og avfyre ett skudd mot figuren.
  - Det tomme magasinet skal du putte i lommen.
  - Du kan kneppe opp lommen.
  - Tid til disposisjon: 10 sek for å få MTF, 13 sek for å få TF.
  - Tiden tas fra ordren gis, til du tar avtrekk.
  - Spørsmål?
  - Innta anleggstilling.
  - "Ild".

  Sjekkpunkter:
  1. Innta dekkstilling under magasinbytte - venstre hånd fortsatt på dekningen.
  2. Vender våpenet med magasinet pekende mot høyre, tomt magasin puttes i lommen/inn på jakken.
  3. Setter i nytt magasin, slår på magasinbunnen og kjenner etter at det sitter.
  4. Vender våpenet og tar ladegrep med høyre hånd.
  5. Fører geværet opp i anleggstilling og avgir ild.
  6. Holder munningen klar av bakken.
  7. Tidsfrist 10 sek overholdt.
  8. Tidsfrist 13 sek overholdt.


  KRAV:

  Bestått meget tilfredsstillende (6):
  - Alle sjekkpunkter bestått.

  Bestått tilfredsstillende (3):
  - Sjekkpunkt 1 - 6 og 8 bestått.

  ORIENTERING OM RESULTATET.
  Soldaten/eleven meddeles resultatet straks. Kontrolløren forklarer eventuelle feil som ble begått, og viser riktig utførelse.
  Hvis noen lurer: Drillen for magasinbytte på AG3 ble forandret ganske fullstendig på 1990-tallet, dette er fra før det.

  Leave a comment:


 • struksa
  replied
  Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
  Mye av Godkjent infanterist tok ting som helt fra midt/tidlig på 1970-tallet var krav i ISP/E og ISP/F fra Infanteriinspektøren. Bl.a. var det da et krav at alle kompanier skulle gjennomføre en taktisk marsj KTS med alle avdelingsvåpen båret, dels på vei, dels i terreng, på 50 km i løpet av 24 timer.
  Spenstig, gjøres noe lignende av det av noen i dag? Er det behov for det?
  Var det en bra prøve?

  Du nevnte ISP/E og ISP/F. Hva var det?
  Jeg vet om ISPA-høyden som er på enden av Panseraksen opp fra Skjold leir hvor disse ISPA(?) prøvene visstnok ble holdt.

  Leave a comment:


 • hvlt
  replied
  Mye av Godkjent infanterist tok ting som helt fra midt/tidlig på 1970-tallet var krav i ISP/E og ISP/F fra Infanteriinspektøren. Bl.a. var det da et krav at alle kompanier skulle gjennomføre en taktisk marsj KTS med alle avdelingsvåpen båret, dels på vei, dels i terreng, på 50 km i løpet av 24 timer.

  Leave a comment:


 • Grasklyppertraktor
  replied
  Det fantes tidlegare også godkjent Ingeniørsoldat. Eg har blitt fortald at testane hadde likheitstrekk med "Godkjent Infanterist", men inneholdt også ingeniørfaglege ting som å armere og kamuflere ei M6A2 eller M15 stridsvognmine eller noko slikt.

  Leave a comment:

Working...
X