Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Liten reklamesnutt

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Fokus: Kina

Collapse

Annonse før emne

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Fokus: Kina  Kina, offisielt Folkerepublikken Kina (hànzì:中华人民共和国 , pīnyīn: Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó), er det største landet i Øst-Asia og verdens mest folkerike land.

  Kina hadde ved folketellingen i 2010 en befolkning på 1 339 724 852 innbyggere, noe som utgjør ca. 20 % av verdens befolkning. Landet har et landareal på 9 388 211 km², og grenser til 14 land: Mongolia, Russland, Nord-Korea, India, Nepal, Pakistan, Afghanistan, Tadsjikistan, Kirgisistan, Kasakhstan, Bhutan, Myanmar, Laos og Vietnam.

  Kina er verdens eldste fortsatt eksisterende sivilisasjon. Landets historie kjennetegnes av gjentatte delinger og gjenforeninger mellom skiftende perioder av fred og krig, og voldelige dynastiske skifter. Makten var gjerne konsentrert i den kinesiske keiserens hender, men skiftet noen ganger til mektige embedsmenn og regionale krigsherrer. Landets territoriale utbredelse har variert i historien. I mange århundrer, særlig fra det 7. århundre til og med det 14. århundre, gjaldt Kina som verdens mest avanserte sivilisasjon og var Øst-Asias dominerende kulturelle sentrum.

  På 1800- og 1900-tallet var landet for svakt til å slå tilbake europeisk kolonialisme og japansk invasjon, og perioden var preget av stadig ufred og økonomisk stagnasjon. Etter en blodig krig med Japan fra 1937 til 1945 fortsatte stridighetene i form av en borgerkrig mellom nasjonalister og kommunister, og etter Mao Zedong og kommunistenes seier ble Folkerepublikken Kina etablert på fastlandet, mens den tapende part trakk seg tilbake til øya Taiwan der de fortsatte og styre som Republikken Kina. Folkerepublikken Kina er derfor i en viss forstand bare den ene av to kinesiske stater.

  Økonomien i Kina har tradisjonelt vært kjennetegnet av en forholdsvis fattig jordbrukssektor med 800 millioner bønder, samtidig som de store byene langs kysten gjennomgår en forrykende rask eksportledet industrialisering. Etter år 2000 har Kina i stadig sterkere grad markert seg som en teknologisk og økonomisk stormakt.  Innhold over streken lagt til av Rittmester, moderator.

  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  China will increase Arctic research and expedition efforts, the country’s top administrator on Polar research says. The undiscovered oil and gas resources in the Arctic are global resources, not regional, he claims.
  - We need to increase scientific research and expeditions to better comprehend the Arctic Ocean and global climate change," Qu Tanzhou, director of the Chinese Arctic and Antarctic Administration, told China Daily, adding that China lags behind some countries in this regard.

  China, like other countries under the framework of the United Nations Convention on the Law of the Sea, has the right to participate in the exploration of the Arctic, Qu noted.

  - Scientific expeditions are the first step. We will take part in more activities through cooperation or independent exploration, he said.

  It is estimated that the Arctic has 30 percent of the world's undiscovered gas and 13 percent of the world's undiscovered oil, which are "global resources, not regional", Qu pointed out.

  In March 2010 a report written by Stockholm International Peace Research Institute shows how Beijing officials’ Arctic interests have changed and how China now recognizes the commercial and strategic opportunities that will arise from an ice-free Arctic, BarentsObserver reported.

  In 2004, the country set up its first and only Arctic scientific research base, Yellow River Station, on Svalbard Island of Norway.

  Admin mrk: Opprinnelig link til artikkel hos the Barents Observer var død.

  Relatert:>>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]>>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Last edited by Rittmester; DTG 271237 Aug 19, . Begrunnelse: Trådtittel
  Lignende tråder

 • #2
  Re: Aktuelt: Russland - en fremtidig trussel?

  Tja loke2. Er Kina egentlig en stor trussel for oss? Man kan jo se på i hvilken sfære det kinesiske forsvaret har valgt å fokusere, nemlig ved å angripe den hjemlige underholdningsverdenen med forseggjort kosepropaganda fremfor naboene sine med militærmakt, før man fatter seg en mening om akkurat det.


  [flash=425,355:14rkom5m]http://www.youtube.com/v/t5q4cL9qZQI[/flash:14rkom5m]

  Kommentér

  • Trådstarter

   #3
   Re: Aktuelt: Russland - en fremtidig trussel?

   Opprinnelig skrevet av Eeo
   Tja loke2. Er Kina egentlig en stor trussel for oss? Man kan jo se på i hvilken sfære det kinesiske forsvaret har valgt å fokusere, nemlig ved å angripe den hjemlige underholdningsverdenen med forseggjort kosepropaganda fremfor naboene sine med militærmakt, før man fatter seg en mening om akkurat det.
   Kina kan komme til å seile opp som verdens neste store supermakt, og ingen vet vel helt hva som kommer til å skje. Poenget mitt er at Kina har potensiale til å dominere lang utover sine grenser, og det er flere ting som tyder på at de da kommer til å konsentrere seg om å sikre adgang til natur-ressurser. Foreløpig har dette stort sett skjedd gjennom oppkjøp osv, men det er umulig å spå hvordan verden kommer til å se ut om 20-30 år, bortsett fra at knapphet på olje synes høyst sannsynlig.

   Kina har et potensiale som ingen andre land i verden har, så selv om de ligger langt unna oss så kan de fort komme "på besøk"; og de har jo allerede etablert seg på Svalbard....

   Hva gjør vi hvis kineserne bestemmer seg for å bore etter olje utenfor Svalbard?

   Kommentér


   • #4
    Re: Aktuelt: Russland - en fremtidig trussel?

    Kina er jo allerde godt inne i Africa, de har kjøpt Volvo og mange andre firmaer, de produserer utrolig mye av det "vi" trenger, og når de sitter med all makt og teknologi så er det ikke godt å vite hva som skjer. Mange er dem og hjernevasket er de også hele bunten. Kineserne er og kommer alltid til å være en trussel. Tiden jobber for dem og mot oss.
    "saaatan din lille heltjævel, du berga dæ faen mæ den hær gangen å!"

    Kommentér


    • #5
     Re: Aktuelt: Kina - en fremtidig trussel?

     Splittet ut som eget emne fra Russlands-tråden.
     Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

     Kommentér


     • #6
      Re: Aktuelt: Kina - en fremtidig trussel?

      Tanken på en supermakt som er et dikatur og med 1,3milliarder innbyggere er ikke direkte hyggelig.
      Men vi må også huske på at Kina har hatt som mål så langt å ikke provosere noen, og har fokusert på å bygge opp landet økonomisk, og i nyere tid kjøpe opp ressurser og bedrifter i andre land. Dikaturet i Kina har mye mer å tjene på å ikke gå til krig mot noen akkurat nå.
      Folket i Kina er for tiden fornøyde med livsituasjonen sin, og de fleste bryr ikke seg om demokrati. Dette fordi de økonomiske vilkårene i Kina har forbedret seg en hel del de siste tiårene. At Staten har vist at slår ned på demonstrasjoner, slik som den himmelske freds plass i 82 gjør nok også at mange ikke vil risikere å demonstrere mot staten.
      Men det er nok en del folk som er misforøyde allerede. Om denne andelen av folket øker, kan kommunistpartiet fort bli nødt til å "finne opp" en ekstern fiende, for å samle folket bak seg mot fienden. Falkslandskrigen er et godt eksempel på en slik konflikt.
      Et annet scenario er når det blir få ressurser, og kina kan tjene mer på å gå til krig, enn å handle med verden. Tror ikke noe av dette vil skje med det første, men det er ikke dumt å forberede seg på det likevel.

      Kommentér


      • #7
       Re: Aktuelt: Kina - en fremtidig trussel?

       Som en direkte trussel mot Norge så skal du nok på lang sikt og bare i sammenheng med olje og gass i nordområdene. Lsvt potensiale etter min mening. Kina som trussel mot "vesten" tror jeg ikke særlig på - de har mer enn nok med venner og uvenner i nærområdet - og ressursproblematikk i østen.

       Men at de gjør noe som kan blande oss inn er vel ikke usannsynlig på litt sikt. Det kan være ift Taiwan eller østover ift diverse -stan - men mest sannsynlig er vel kanskje Afrika og kontroll over ressurser der til matproduksjon samt råvarer. Vår terskel for menneskerettigheter etc er nok annerledes enn deres - og matpolitikk ift fattige land kan bringe oss og andre på banen.

       I tillegg kommer selvsagt all spionasjonen, men den blir det vel bare noter etc utav - ikke noe kriging. Der er de jo meget godt igang og svært effektive. Og vi vannvittig blåøyde.
       "Gjør Ret, Frygt Intet"

       Kommentér

       • Trådstarter

        #8
        Re: Aktuelt: Kina - en fremtidig trussel?

        Bra analyse Sofakriger, enig i det meste du sier.

        Selv om jeg ikke tror vesten får en situasjon med Kina som tilsvarer det vi hadde med Sovjet under den kalde krigen så tror jeg nok at kamp om ressursene kan komme til å føre til svært store spenninger og konflikter framover. Og Kina som verdens neste supermakt kommer naturlig nok til å være innblandet i mange av de konfliktene.

        Det som er viktig med Svalbard er at vi kommuniserer klart og tydelig at Svalbard er norsk -- andre land kommer til å fortsette å prøve å "snike" seg inn på Svalbard, og om man oppdager store naturressurser da må man regne med at f.eks. Kina kommer til å "prøve seg". Slike konflikter skal naturligvis løses med diplomatiske midler slik som vi løste gråsonen, men for å være i en god posisjon så bør man etter min mening også være istand til å ha et minimum av militær "tyngde" i bakhånd. Hvis vi ikke har et troverdig forsvar kan det gjøre diplomatiske samtaler vanskeligere tror jeg.

        Også enig i at vi neppe trenger bekymre oss om Kina med det første -- men poenget er at selv om Kina som direkte "trussel" ligger kanskje 20 år fram i tid, er det nå vi må tenke på hva slags konsekvenser det må få for vår militære planlegging. Legge ned ubåtvåpnet nå for så å oppdage om 20 år at "oops det hadde vært kjekt å hatt" høres ikke særlig smart ut, særlig når vi faktisk har råd til å holde oss med både ubåter, fregatter og moderne kampfly. Det er lett å kvitte seg med kunnskap og kompetanse; det er svært vanskelig å tidkrevende å få tilbake.

        også enig i at den største trusselen mot norge akkurat nå er sannsynligvis spionasje, både industriell og militær...

        Derfor: Vi må ha et troverdig forsvar.

        Kommentér


        • #9
         Re: Aktuelt: Kina - en fremtidig trussel?

         Jeg tror absolutt at Kina har alle hensikter om å bli en supermakt med en dominant posisjon i verden, men jeg er slett ikke sikker på at de ser på militær maktbruk som noen hensiktmessig måte å gjøre dette på når de kan oppnå dette mye lettere ved å bruke økonomisk og politisk leverage sammen med ren kjøttvekt.

         De er alt annet enn utålmodige så vidt meg bekjent.

         Kommentér


         • #10
          Re: Aktuelt: Kina - en fremtidig trussel?

          Denne kom vel som bestilt til denne tråden:

          - Kinesisk spion avslørt på seminar i Bergen
          Kineseren utga seg for å være journalist, men ifølge svensk politi er han kinesisk etterretningsoffiser.
          >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

          Regner ikke med noen her på forumet, blir overrasket over dette.
          "saaatan din lille heltjævel, du berga dæ faen mæ den hær gangen å!"

          Kommentér


          • #11
           Re: Aktuelt: Kina - en fremtidig trussel?

           Så den akkurat selv, milforum ligger alltid et hakk i forkant!

           Kommentér


           • #12
            Re: Aktuelt: Kina - en fremtidig trussel?

            Opprinnelig skrevet av Sofakriger
            Det harmonisøkende idealet og kinesiske tradisjoner tilsier ikke at de driver rå maktpolitikk utenfor egen sfære (altså Kina + naboer), men de kunne jo gjort det hvis de ville ved å feks opptre bøllete og presse andre land i FN.
            Ikke at det nødvendigvis dreier seg om "rå maktpolitikk," men etter det lille jeg har fått med meg er kinesisk politikk i f.eks. deler av Afrika noe man kan merke seg først som sist. Tror det var noen som sa noe om "aggressiv kapitalisme"?

            Kommentér


            • #13
             Re: Aktuelt: Kina - en fremtidig trussel?

             Jeg tviler på at kineserne (dvs. Kinas kommunistparti) har glemt hva Mao sa: "Makt, det er det som kommer ut av et geværløp."
             At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

             Kommentér


             • #14
              Re: Aktuelt: Kina - en fremtidig trussel?

              Eller som Stalin sa: En drept er tragisk, en million drept er statistikk.....
              ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

              Kommentér


              • #15
               Re: Aktuelt: Kina - en fremtidig trussel?

               Det jeg tror er viktig er å vurdere Kina utifra hva de kan gjøre - ikke utifra hva de gjør akkurat nå.
               "Gjør Ret, Frygt Intet"

               Kommentér


               • #16
                Re: Aktuelt: Kina - en fremtidig trussel?

                Opprinnelig skrevet av Gnist
                Opprinnelig skrevet av Sofakriger
                Det harmonisøkende idealet og kinesiske tradisjoner tilsier ikke at de driver rå maktpolitikk utenfor egen sfære (altså Kina + naboer), men de kunne jo gjort det hvis de ville ved å feks opptre bøllete og presse andre land i FN.
                Ikke at det nødvendigvis dreier seg om "rå maktpolitikk," men etter det lille jeg har fått med meg er kinesisk politikk i f.eks. deler av Afrika noe man kan merke seg først som sist. Tror det var noen som sa noe om "aggressiv kapitalisme"?
                Blir for enkelt å se på Kinesisk utenrikspolitikk som idealistisk(enten idealistisk harmonisk eller ikke). Nord Korea har nok en idealistisk utenrikspolitikk, men Kinesisk utenrikspolitikk er nok mer styrt av realpolitik. Kan Kina tjene på å ikke vere agressive mot verden, gjør de nok dette, og kan de tjene på å vere agressive gjør de nok dette. Før hadde nok Kina mer å tjene på å oprettholde et harmonisk forhold med verden, slik at verden ikke forstyrret makten til diktaturet i Kina. Men måten Kina har startet å oppføre seg i det siste, med politikken i Afrika,mot andre Asiatiske land og økonomisk mot USA kan tyde på at Kina nå ser at de kan tjene mer på å vere agressive enn ikke.

                Kommentér


                • #17
                 Re: Aktuelt: Kina - en fremtidig trussel?

                 Intressant artikkel i dagens Washington Post.

                 Military strength eludes China, which looks overseas for arms.

                 MOSCOW - The Moscow Machine-Building Enterprise Salyut on the east side of town has put up a massive Soviet-style poster advertising its need for skilled workers. The New Year's party at the Chernyshev plant in a northwest suburb featured ballet dancers twirling on the stage of its Soviet-era Palace of Culture.

                 The reason for the economic and seasonal cheer is that these factories produce fighter-jet engines for a wealthy and voracious customer: China. After years of trying, Chinese engineers still can't make a reliable engine for a military plane.

                 The country's demands for weapons systems go much further. Chinese officials last month told Russian Defense Minister Anatoly E. Serdyukov that they may resume buying major Russian weapons systems after a several-year break. On their wish list are the Su-35 fighter, for a planned Chinese aircraft carrier; IL-476 military transport planes; IL-478 air refueling tankers and the S-400 air defense system, according to Russian news reports and weapons experts.

                 This persistent dependence on Russian arms suppliers demonstrates a central truth about the Chinese military: The bluster about the emergence of a superpower is undermined by national defense industries that can't produce what China needs. Although the United States is making changes in response to China's growing military power, experts and officials believe it will be years, if not decades, before China will be able to produce a much-feared ballistic missile capable of striking a warship or overcome weaknesses that keep it from projecting power far from its shores.

                 Resten >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
                 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

                 Kommentér


                 • #18
                  Re: Aktuelt: Kina - en fremtidig trussel?

                  Litt tung politisk info om Kina:
                  Kina har lykkes i å gjenvinne sin stormaktsrolle og har nesten ubemerket økt sin militære kapasitet ved å forbedre landbaserte missiler, utvide ubåtflåten og sitt kjernevåpenarsenal. Likeså har Kina styrket sitt militære overtak overfor Taiwan. Men samtidig vil Kinas ledere møte store utfordringer i å utforme og håndtere den nye identiteten de etablerer. 60-årsmarkeringen av Folkerepublikken ble brukt til å legitimere og tydeliggjøre kommunistpartiets makt og vise for omverden at landets store vekst har reist troen på at Kina kan gjenoppstå som verdens midtpunkt og ledende stormakt.

                  Kravet om økt status og prestisje er helt naturlig for Kina, men dette bidrar også til at kinesisk nasjonalisme vokser frem. Historien har flere eksempler på at forbindelsen mellom en fremvoksende stormakt og nasjonalisme kan føre til konflikter. Derfor trengs det tilbakeholdenhet, noe som Kina har mestret med en garderingsstrategi som kombinerer militær oppbygging og en økende regional og global rolle med moderasjon og avansert diplomati. Kina har forent sin kontinentale posisjon og dominerer i dag det meste av Asia, men lite tyder på at landet vil ekspandere innover det asiatiske kontinentet. I fremtiden er det isteden grunn til å anta at det avgjørende spørsmålet om kommende stabilitet og potensiell konflikt vil stå om Kina etablerer seg som en beherskende sjømakt og utfordrer USAs overlegenhet til sjøs. Dette er sentralt dersom man ønsker å forstå maktbalansen som ligger mellom Kina og USA og som vil legge føringer for fremtidens globale utviklingstrekk.

                  Den største sikkerhetspolitiske utfordringen som Norge står overfor i dag er etter min oppfatning trusselen fra stater på randen av sammenbrudd. Når viktige institusjoner svikter følger sammenbrudd og lovløshet som sprer ustabilitet og gir grobunn for terrorisme. Uro i nordområdene er en annen trussel som kan føre til strid om grenser og kamp om ressurser.

                  Kommentér


                  • #19
                   Re: Aktuelt: Kina - en fremtidig trussel?

                   Vi kan bare håpe at Kina velger å legge seg på en mindre voldelig linje enn hva USA har hatt. Akkurat nå er ulikhetene mange og store, og takk for det. Heldigvis er det kun USA som tar seg til rette og blander seg inn i internt anliggende i andre land. Kina er tilstedet i andre land, men virker som de er mer opptatt av frihandel og vinn/vinn situasjoner, for eksempel at Kina støtter et land med kunnskap og kapital, mot å få litt råvarer tilbake. I Afrika nå holder Kina på med noe som kanskje kan være vår tids Marshallplan. Gi de fattige mat og hjelp til selvhjelp, før Al-Qaeda tar dem.

                   Kommentér


                   • #20
                    Re: Aktuelt: Kina - en fremtidig trussel?

                    Opprinnelig skrevet av hlb
                    Vi kan bare håpe at Kina velger å legge seg på en mindre voldelig linje enn hva USA har hatt. Akkurat nå er ulikhetene mange og store, og takk for det. Heldigvis er det kun USA som tar seg til rette og blander seg inn i internt anliggende i andre land. Kina er tilstedet i andre land, men virker som de er mer opptatt av frihandel og vinn/vinn situasjoner, for eksempel at Kina støtter et land med kunnskap og kapital, mot å få litt råvarer tilbake. I Afrika nå holder Kina på med noe som kanskje kan være vår tids Marshallplan. Gi de fattige mat og hjelp til selvhjelp, før Al-Qaeda tar dem.
                    Mindre voldelig linje enn USA? Hva ville reaksjonen fra Kina ha vært om terrorister drepte rundt 3000 av ens innbyggere? USA "tar seg til rette," når land som gir terrorister husly, slik at de igjen vil utgjøre en trussel mot våre innbyggere. Videre, så var invasjonen av Irak gjennomført av en koalisjon av land, herunder Norge, som videre var ledet av USA. Invasjonen av Afghanistan var også en FN sanksjonert aksjon.

                    Jeg tror man skal være litt forsiktig med å "male Kina i duse pasteltoner her," de har sine svin på skogen i Tibet, og støtter diktaturer som Nord Korea og Cuba.
                    ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

                    Kommentér


                    • #21
                     Re: Aktuelt: Kina - en fremtidig trussel?

                     Nå er jo 3000 egentlig bare lommerusk opp i mot de sivile tap som usa har fororsaket i andre deler av verden da.

                     Kommentér


                     • #22
                      Re: Aktuelt: Kina - en fremtidig trussel?

                      Opprinnelig skrevet av Dunn
                      Nå er jo 3000 egentlig bare lommerusk opp i mot de sivile tap som usa har fororsaket i andre deler av verden da.
                      Satt i lys, og i samsvar med hva?

                      Ofte, så er de første tap i en konflikt, sivile. Når man da på toppen av dette, kjemper mot en fiende som bevist kler seg og holder til blandt sivile, så vil det ofte desverre medføre sivile tap. Det er også kanskje værdt å få med seg at en IED som regel tar livet av en til seks soldater, mens en selvmordsbomber ofte om ikke alltid bevist går etter sivile mål, med dertil store tap. Sist jeg skjekket, så bruker værken USA, eller andre alierte selvmordsbombere i sin krigføring.....

                      Sagt det, nå dreier denne tråden seg om Kina, vi har flust med andre som omhandler positive og negative sider ved USA.
                      ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

                      Kommentér


                      • #23
                       Re: Aktuelt: Kina - en fremtidig trussel?

                       Opprinnelig skrevet av hlb
                       I Afrika nå holder Kina på med noe som kanskje kan være vår tids Marshallplan. Gi de fattige mat og hjelp til selvhjelp, før Al-Qaeda tar dem.
                       Kina er kun i Afrika på grunn av egne interesser, som de fleste stormakter.

                       Kommentér


                       • #24
                        Re: Aktuelt: Kina - en fremtidig trussel?

                        Opprinnelig skrevet av hlb
                        Vi kan bare håpe at Kina velger å legge seg på en mindre voldelig linje enn hva USA har hatt. Akkurat nå er ulikhetene mange og store, og takk for det. Heldigvis er det kun USA som tar seg til rette og blander seg inn i internt anliggende i andre land. Kina er tilstedet i andre land, men virker som de er mer opptatt av frihandel og vinn/vinn situasjoner, for eksempel at Kina støtter et land med kunnskap og kapital, mot å få litt råvarer tilbake. I Afrika nå holder Kina på med noe som kanskje kan være vår tids Marshallplan. Gi de fattige mat og hjelp til selvhjelp, før Al-Qaeda tar dem.
                        (Min understreking).
                        Tror du grovt overvurderer Kina her. Deres primære ønske er å skaffe seg råvarer av forskjellig slag. Som gode handelsmenn gir de hva de må for å oppnå dette - f eks hjelp til veibygging. De er godt likt av despoter i Afrika og andre steder, fordi de ikke stiller plagsomme krav til menneskerettigheter og demokrati, slik vi har en tendens til.
                        Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                        Kommentér


                        • #25
                         Re: Aktuelt: Kina - en fremtidig trussel?

                         Milforum - alltid foran: >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                         Kineserne tenker stort i Afrika. Meget stort. De tror Afrika kan bli avgjørende for verdens fremtidige vekst, og vil ha en hovedrolle i det ventede eventyret.
                         "Gjør Ret, Frygt Intet"

                         Kommentér


                         • #26
                          Re: Aktuelt: Kina - en fremtidig trussel?

                          Nå er det jo sånn at de fleste her er oppfostret i Norge, hvor menneskerettigheten ytringsfrihet er viktigere enn mat på bordet. Selv om Kina har hatt en litt tvilsom holdning til aktivister de siste årene så har landet hjulpet noe sånt som 300 millioner ut av fattigdom i løpet av de siste 10 årene.. De kineserne jeg snakker med sier mat på bordet > ytringsfrihet. Men Jagland er uenig.

                          Kommentér


                          • #27
                           Re: Aktuelt: Kina - en fremtidig trussel?

                           Opprinnelig skrevet av Sofakriger
                           Milforum - alltid foran: >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                           Kineserne tenker stort i Afrika. Meget stort. De tror Afrika kan bli avgjørende for verdens fremtidige vekst, og vil ha en hovedrolle i det ventede eventyret.
                           Milforum leder fra front

                           Kommentér


                           • #28
                            Re: Aktuelt: Kina - en fremtidig trussel?

                            Opprinnelig skrevet av hlb
                            Nå er det jo sånn at de fleste her er oppfostret i Norge, hvor menneskerettigheten ytringsfrihet er viktigere enn mat på bordet. Selv om Kina har hatt en litt tvilsom holdning til aktivister de siste årene så har landet hjulpet noe sånt som 300 millioner ut av fattigdom i løpet av de siste 10 årene.. De kineserne jeg snakker med sier mat på bordet > ytringsfrihet. Men Jagland er uenig.
                            At Kina har løftet millioner av folk ut av fattigdom er vel og bra, men det er ikke noe unskyldning for å undertrykke folk. Og det er ikke slikt at du enten må velge mellom mat på bordet eller ytringsfrihet. Ytringsfriheten er heller ikke viktigere enn mat på bordet i Norge, derimot er begge like viktige, og det vil vere like alvorlig å ikke ha de.

                            Kommentér


                            • #29
                             Re: Aktuelt: Kina - en fremtidig trussel?

                             Opprinnelig skrevet av motoko
                             Opprinnelig skrevet av hlb
                             Nå er det jo sånn at de fleste her er oppfostret i Norge, hvor menneskerettigheten ytringsfrihet er viktigere enn mat på bordet. Selv om Kina har hatt en litt tvilsom holdning til aktivister de siste årene så har landet hjulpet noe sånt som 300 millioner ut av fattigdom i løpet av de siste 10 årene.. De kineserne jeg snakker med sier mat på bordet > ytringsfrihet. Men Jagland er uenig.
                             At Kina har løftet millioner av folk ut av fattigdom er vel og bra, men det er ikke noe unskyldning for å undertrykke folk. Og det er ikke slikt at du enten må velge mellom mat på bordet eller ytringsfrihet. Ytringsfriheten er heller ikke viktigere enn mat på bordet i Norge, derimot er begge like viktige, og det vil vere like alvorlig å ikke ha de.
                             I Kinas tilfelle har man måttet velge, og fornuftig nok så har mat vært i fokus de siste årene. Hvis du måtte velge mellom lite mat i 30 år eller lite ytringsfrihet i 30 år, så hadde nok valget vært relativt enkelt.

                             Kommentér


                             • #30
                              Re: Aktuelt: Kina - en fremtidig trussel?

                              Opprinnelig skrevet av hlb
                              I Kinas tilfelle har man måttet velge, og fornuftig nok så har mat vært i fokus de siste årene. Hvis du måtte velge mellom lite mat i 30 år eller lite ytringsfrihet i 30 år, så hadde nok valget vært relativt enkelt.
                              Forklar hvorfor. Dvs. hvorfor ville et Kina med mer ytringsfrihet produsert utilstrekkelig med mat? Jeg er ikke i stand til å se sammenhengen.
                              At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                              Kommentér

                              Working...
                              X
                              Besøksstatistikk