Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Ubåtvåpnet - Norges fremtidige ubåter: 212-klassen

Collapse

Annonse før emne

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Det blir sikkert "U" navnene. God tradisjon.

  Men kjekt å finne på noe tyskertene kjenner på
  "Gjør Ret, Frygt Intet"

  Kommentér


  • Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
   45 milliarder for 4 ubåter, altså 10,1 milliard pr. båt. I følge denne (>>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]) koster de svenske Blekinge-klasse (A26) ubåtene ca 4 milliarder kr. pr båt (i 2015-kroner vel å merke, men da SEK). Er dette en reell prisforskjell, eller er det noe som ikke er med her? Hvis de tyske koster over det dobbelte av de svenske, gjør én tysk ubåt like god jobb som to svenske?
   Vanskelig å si, hvor mye inngår i det norske prosjektet, opp mot hva som inngår i det svenske spiller jo inn.
   Om Sverige skal gjenbruke torpedoer og kampsystem så er det fort en innsparing.
   Og om de kjører en Singapore og underdriver hva ting koster ved å legge penger andre steder så kan det fort ha noe å si også.

   Norge og Tyskland skal utvikle minst et missilsystem, kampsystem og endre skrogtype.

   Man må heller ikke glemme at det nok også skal smøres litt næringsliv rundt i Tyskland også. Noe som er helt nødvendig for at Tyskland skal bevilge penger til prosjektet.

   Fremdriftssystemet er sikkert litt billiger på de svenske båtene også.
   Død ved Kølle!
   Bla bla... Hybrid warfare is easy

   Kommentér


   • Opprinnelig skrevet av Rittmester Vis post
    Norge har inngått ubåtkontrakt til 45 milliarder kroner
    i dag kl 14:21av NTB

    Kontrakten med tyske ThyssenKrupp er sluttført, opplyser forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) til NTB.

    Da Stortinget godkjente kjøpet i 2017, var kostnadsrammen på 41,4 milliarder kroner. Den har steget til 45 milliarder, opplyser Forsvarsdepartementet.

    Anskaffelsen skjer i samarbeid med Tyskland.

    Kontrakten er sluttført, men foreløpig ikke signert, ifølge Bakke-Jensen.

    Planen er at de nye ubåtene skal fases inn fra 2026, mens de gamle fases ut fra 2028.
    Dyrt, men nødvendig. Det er viktig å videreføre ubåtvåpenet.
    Dulce et decorum est pro patria mori, sed dulcius pro patria vivere, et dulcissimum pro patria bibere.

    Kommentér


    • Når får vi ubåtene?

     En anskaffelse av nye ubåter vil gå over et tiår med leveranse av første ubåt om lag åtte år etter bestilling, og påfølgende ubåter levert med en takt på én hvert år. Det planlegges med at det inngås en kontrakt tidlig i 2021. Norge får da levert nye ubåter fra slutten av 2020-tallet og utover. Første ubåt skal leveres i 2029.

     >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
     Ytringsfrihet, informasjonsfrihet og trykkefrihet er grunnelementer i et demokrati. En fri, uavhengig presse er blant de viktigste institusjoner i demokratiske samfunn.

     Kommentér


     • Med fare for å avsløre meg selv (de som vet de vet) var en norsk ubåtbesetning på besøk på det tyske ubåtverftet i Kiel for noen år siden før det var bestemt om det ble tysk eller fransk, og på direkte spørsmål sa da direktøren som viste oss rundt at fra bestilling av de første long-lead delene til skroget var i sjøen for sjøprøver og overtakelse tok det fire år ("guaranteed!"). Så hvis de får signert til sommeren så verftet får bestilt e-motor, AIP-system, dieselgeneratorer, elektronikk og stål så er det ikke urealistisk å ha første skroget i sjøen til sommeren 2025. Men det betyr ikke at båten er klar til operativ tjeneste i 2026. KNM Ula S300 hadde en test- og innkjøringsperiode på tre år etter overtakelse der de testa og utvikla prosedyrer og operasjonskonsept før hun la ut på første operative patrulje.

      Når det kommer til navn så holder jeg en knapp på de gode gamle K-navnene. En av offiserene i Sjøforsvarsstaben som var tilknytta prosjektet hadde en "Freudian slip" på en presentasjon for Ubåtvåpenet for noen år siden og kalte 212CD for "Kaura-klassen". Men til syvende og sist er det opp til HM Kongen å bestemme fartøysnavn.

      Når det kommer til prisen så inkluderer det både skrogene som skal kjøpes, all infrastruktur, våpenlast (helt ny våpenpakke, inkludert Sub-NSM som må utvikles ut fra pressemeldingen), nytt vedlikeholdsanlegg på Haakonsvern, elektronikk, opplæring, reservedeler, et cetera. Selve båten tipper jeg ikke kommer til å koste mer enn en fire-fem milliarder per skrog.

      Kommentér


      • Så kostnaden med en ekstra båt i verste fall 5 milliarder? Så for drøye 10 % ekstra får man en ekstra båt. Hmm..

       Ellers når det gjelder navn så ville jeg gjettet på at K eller S navnene kommer tilbake. Men så kikket jeg på de gamle K-navnene, og helt ærlig så klinger de litt dårlig mange av dem. Kobben er veldig fint, men Kaura?
       TTTF - Trykk, Tal, Tenk, F***!

       Kommentér


       • Kaura, Kinn og Kya er vel alle øyer i norsk skjærgård med fyr. Kobbe er jo den vanligste selarten på kysten, men begynner også med K. Så Kaura, Kinn, Kobben og Kya synes jeg er OK.
        At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

        Kommentér


        • Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
         Kaura, Kinn og Kya er vel alle øyer i norsk skjærgård med fyr. Kobbe er jo den vanligste selarten på kysten, men begynner også med K. Så Kaura, Kinn, Kobben og Kya synes jeg er OK.
         Så er jo Kabincruiser er en velig vanlig båt langs kysten - så det kan man jo også bruke.
         "Gjør Ret, Frygt Intet"

         Kommentér


         • Tre måneder har gått siden Norge varslet at de etter langvarige forhandlinger omsider var blitt enige med det tyske verftet ThyssenKrupp Marine Systems om kjøp av nye ubåter.

          Det ble imidlertid tatt et ganske viktig forbehold: Ettersom Norge og Tyskland anskaffer de nye ubåtene i fellesskap, måtte kontrakten også godkjennes av det tyske parlamentet før den kunne signeres.

          Det skal ha skjedd nå: Ifølge >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] har budsjettkomiteen i Bundestag godkjent kjøpet og bevilget 2,7 milliarder euro til anskaffelsen.

          >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

          Siste offisielle dato nå er at første nye ubåt skal leveres i 2029.
          Odd objects attract fire. You are odd.

          Kommentér


          • Opp og fram. Da håper vi første ubåt leveres i 2029.
           Dulce et decorum est pro patria mori, sed dulcius pro patria vivere, et dulcissimum pro patria bibere.

           Kommentér


           • Opprinnelig skrevet av Din_Laban Vis post
            Opp og fram. Da håper vi første ubåt leveres i 2029.
            2743 dager til 2029 så det er bare å gasse på. Er det en definisjon av "leveres"? Vann under kjølen? stridsklar? Til utrustning?
            "Gjør Ret, Frygt Intet"

            Kommentér


            • Det er et prosjekt som involverer Tyskland så tipper det er vann under kjølen og 8 år med utbedringer og diverse sankthansbål av penger som brennes til ære for tysk industri.
             Død ved Kølle!
             Bla bla... Hybrid warfare is easy

             Kommentér


             • Jeg håper ikke noen finner på å fase ut dagens ubåter før de nye gradvis er i drift og operative.
              Dulce et decorum est pro patria mori, sed dulcius pro patria vivere, et dulcissimum pro patria bibere.

              Kommentér


              • Opprinnelig skrevet av Sofakriger Vis post

               2743 dager til 2029 så det er bare å gasse på. Er det en definisjon av "leveres"? Vann under kjølen? stridsklar? Til utrustning?
               Kommandoheis i Kiel av en trent besetning som heiser splittflagget og overtar nøklene, for så å seile skuta hjem for ekvipering og nasjonalt testprogram.

               Kommentér


               • Forsvarsmateriell og deres motpart i Tyskland (BAAINBw) har nå offisielt signert kontrakten med ThyssenKrupp om anskaffelse av ubåter. Og jeg ser at minst én Milfer (*kremt* endrelunde *kremt*) var til stede og bivånet hendelsen. Kontrakten inkluderer også anskaffelser/oppgradering av Naval Strike Missile til begge lands mariner

                >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
                "Whoever reads history with a mind free from prejudice cannot fail to arrive at a conviction that of all military virtues, energy in the conduct of operations has always contributed the most to the glory and success of arms"

                Kommentér


                • Ubåt kontrakten er nå signert og det ser ut til at vi får 4 ubåter som er omtrent dobbelt (!) så store som Ula klassen, med en lengde på spenstige 73 meter og deplasement på røflig 2500 tonn. Regner med at størrelsesøkningen vil gjøre at man kan utvide oppdragsporteføljen noe, sammenlignet med Ula klassen?

                 Kilde: >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                 Legger forøvrig også merke til at forslaget er vist med bare 4 (!) torpedorør. Sett opp mot at disse båtene sannsynligvis ikke vil få noen form for VLS, fremstår vel dette relativt tannløst? Video:

                 >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                 Last edited by Znuddel; 2 uker siden.

                 Kommentér


                 • Skrogformen har egentlig ikke så forferdelig mye å si når det kommer til å skjule akustisk signatur. Det går mer på hvor liten motstand fartøyet har gjennom vannet (mindre motstand gjennom vannet = mindre motorkraft må til for å få fremdrift = mindre drivstoff/strøm må brukes = lengre utholdenhet). Det som gjør at en ubåt forblir uoppdaget i neddykket tilstand er hvor stillegående den er, og det oppnår man gjennom tilstrekkelig støyreduksjon internt i skroget på forskjellige komponenter slik som generatorer, omformere, propell/aksling, elektronikk, og generell støydisiplin hos besetningen.

                  Kommentér


                  • Opprinnelig skrevet av Veritas Vis post
                   Legger forøvrig også merke til at forslaget er vist med bare 4 (!) torpedorør. Sett opp mot at disse båtene sannsynligvis ikke vil få noen form for VLS, fremstår vel dette relativt tannløst? Video:

                   >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                   Nå skal jeg ikke skryte på meg for mye ubåtkunnskap, men ser ikke helt problemet her.

                   Er det behov for å ha mer enn fire torpedorør?
                   Dette kommer vel helt an på 1) hvor mange reservetorpedoer man kan ha med, og 2) hvor lang tid det tar å omlade torpedorørene med reservetorpedoer. Kobben-klassen, som vi hadde 15 av, hadde 8 torpedorør, og ingen reservetorpedoer. Med enkel aritmetikk hadde vi da maksimalt 120 torpedoer "klar til skudd". Ula-klassen, som vi har 6 av, har 8 torpedorør, og kan i tillegg lagre 6 reservetorpedoer, så maksimalt 14 torpedoer pr båt, eller maksimalt 84 torpedoer klar til skudd, hvis alle båtene er klare. Hva så med Type 212CD? Så vidt jeg kan finne på nett har 212A 6 torpedorør og mulighet til å lagre 6 reservetorpedoer (eller flere, internett er litt variabel her), med tydeligvis hurtig og enkel omlading.
                   At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                   Kommentér


                   • Uten å gå i detaljer kan jeg bekrefte at 212CD vil ha mer enn 6 effektorer tilgjengelig. Nøyaktige detaljer rundt spesifikk våpenlast og antall effektorer er så vidt meg bekjent fremdeles gradert.

                    Kommentér


                    • Opprinnelig skrevet av Eeo Vis post
                     Uten å gå i detaljer kan jeg bekrefte at 212CD vil ha mer enn 6 effektorer tilgjengelig. Nøyaktige detaljer rundt spesifikk våpenlast og antall effektorer er så vidt meg bekjent fremdeles gradert.
                     Er og vil være gradert - av naturlige grunner. Nå er jeg ganske ny i ubåtfaget, men inntrykket mitt så langt er at 212CD vil ha et ganske annet fokus enn tidligere norske ubåter. Dette er ikke en ny Ula, men et helt annet design. Direkte sammenligninger av våpenlast osv mot Ula eller andre tidligere klasser blir derfor mindre relevant. Slik jeg ser det er det sammenlignbart med overgangen fra F-16 til F-35 - er to svært ulike konsepter som derfor også vil operere ulikt.
                     Kommunikasjon, FMA - F-35 og sånt

                     Kommentér


                     • Joda, men en torpedo er en torpedo, og man kan ikke vanligvis senke mer enn ett skip (eller ubåt) med en torpedo. Så kan man selvfølgelig spørre om effektiviteten av antiskipsmissiler (som NSM/JSM) skutt fra ubåt (noe man vel planlegger) sammenlignet med de mest moderne torpedoer. Der tror jeg torpedoen i mange tilfeller har en del fordeler.
                      At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                      Kommentér


                      • En torpedo er som regel endex for de fleste fartøyer, men missiler kan skyte over landområder, og de kan nå målområdet fortere.
                       Så det er egentlig en ekstra kapasitet i verktøykassen.

                       Og kanskje viktigst enda en trussel å ta høyde for for motstanderen.
                       Død ved Kølle!
                       Bla bla... Hybrid warfare is easy

                       Kommentér


                       • Opprinnelig skrevet av Kdo_Under Vis post
                        ..., men missiler kan skyte over landområder,...
                        Med riktig missil og måldata kan du til og med skyte på mål inne på landområder. Noe torpedoer er ganske dårlige til.
                        "We like to believe that facts speak for themselves, but they most assuredly do not."

                        Kommentér

                        Working...
                        X
                        Besøksstatistikk