Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Fokus: Russland - Sjøstridskrefter

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Lille Arne
  replied
  I andre nyheter har russisk FD tegnet kontrakt på to til Dolgorukiy-ii/Borej-A ballistiske missilubåter. De vil bli de sjette og sjuende båtene i klassen (niende og tiende om man regner med de tre opprinnelige Dolgorukiy/Borei-klasse båtene.)

  Det er ikke oppgitt noe tidspunkt hverken for kjølstrekking eller levering, men tiden fra kjølstrekking til flaggheis på tilsvarende ubåter ser ut til å ligge på 6-8 år.

  Båtene skal hete Dmitrij Donskoj og Knjaz Potjemkin. Førstnevnte er som kjent navnet på den siste Typhoon-klasse ubåten som fortsatt er i drift og brukes som testplattform for ballistiske missiler. Det gir en slags tidslinje for når det beistet går ut av tjeneste for godt.

  Potjemkin er den Potjemkin, Katarina den stores elsker, kjent for å ha fått Krimhalvøya inn i imperiet og for lykkelige jukselandsbyer. I tillegg er det navnet på panserskipet med det berømte mytteriet, noe som får kommentarfeltet til å koke. Båtfolket er jo bittelitt overtroiske og synes det er tvilsomt å kalle opp etter "uheldige" skip.

  https://bmpd.livejournal.com/4234708.html

  Leave a comment:


 • Eisenhower
  replied
  Opprinnelig skrevet av Lille Arne Vis post
  Sprøe? Du av alle må da være enig i at det eneste som pynter mer opp i hagen enn en 26 tonns bronsepropell er to 26 tonns bronsepropeller?
  DETTE

  Leave a comment:


 • Rittmester
  replied
  Har noen av dere vært i hagen til Eisenhower ?

  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  Sprøe? Du av alle må da være enig i at det eneste som pynter mer opp i hagen enn en 26 tonns bronsepropell er to 26 tonns bronsepropeller?

  Leave a comment:


 • Sofakriger
  replied
  Underslag av militært utstyr en har tilgang på for egen vinning er kjent mange steder, inkludert hos oss. Vil vel da øke med dårlige lønninger og generelle nedgangstider. Men en skal jo gi ham litt for skalaen.

  Leave a comment:


 • Eisenhower
  replied
  Var usikker på om jeg skulle poste denne her eller i humortråden.

  "Russerne er sprøe"
  - Obelix


  Click image for larger version

Name:	20210112_172422.jpg
Views:	68
Size:	171,1 KB
ID:	1043276

  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  Opprinnelig skrevet av Znuddel Vis post
  Russian aircraft carrier Admiral Kuznetsov rusted beyond repair.


  https://www.uawire.org/russian-aircr...-beyond-repair
  En instagrambruker har lagt ut nye bilder av Kuznetsov, ser ut som om de er tatt fra en drone. Det pågår definitivt arbeider på skuta, og dekket er ikke rustet opp verre enn at det holder en hel liten landsby med containere og telt/arbeidshaller oppe. Kommentaren hos BMPD er riktignok at det ikke ser ut til å være noe fremdrift siste året, uten at jeg vet hva de sammenligner med.

  https://bmpd.livejournal.com/4232444.html

  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  Jeg har funnet noen riktig gode ressurser for å kartlegge Nordflåten enda bedre, men kjenner jeg får litt hodepine av støttefartøyer.. Det er mange av dem, det store flertallet er småtteri som brukes i basedrift, og noen av dem er forskjellige varianter av "flytende verksteder" som aldri forlater kai. Tenker jeg kommer til å prioritere å se på slike som kan understøtte operasjoner til havs før jeg graver meg ned i brannbåter og dykkerbåter..

  Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
  20 landgangsfartøy av Alligator- og Polnocny-klassene som ville bære en marineinfanteribrigade.
  At Nordflåten fortsatt har i drift en Polnocny "VTR-140" (flaggheis 1972) som er omklasset til "bulktransport", riktignok med reinstallerte våpen, og primært brukes til "administrative" oppgaver nær Arkhangelsk og på Dvina, er kanskje mest en "fun fact".

  https://region29.ru/2019/07/27/5d3b0...d227eaeb2.html

  https://flot.com/nowadays/strength/s...ships/vtr-140/


  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  Opprinnelig skrevet av Lille Arne Vis post
  Minekrigføringsfartøyer:

  Sonya-klasse kystminesveipere, prosjekt 1265 Iakhont

  "Elnia", under maskinoverhaling i mai 2020

  *I følge russisk wikipedia skal "Elnia skifte navn til "Petrozavodsk", men jeg finner ingen andre kilder på dette.
  "Elnia" tilbake i tjeneste under sitt gamle navn (grisha-klasse korvetten "Iunga" på bildet):

  https://vk.com/rednsz?w=wall-101918803_23475

  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  Jeg fortsetter med oversikten over Nordflåtens støttefartøyer,

  Nå fartøy spesialisert på støtte til undervannsbåtoperasjoner. Som jeg har antydet tidligere er jeg ikke noen ekspert på den slags, så jeg tar gjerne i mot korreksjoner på terminologien her.

  Malina-klasse U-båt-depotskip, prosjekt 2020 Malina (transport og utskifting av nytt og brukt kjernefysisk drivstoff til/fra ubåter)

  "PM-63", i tjeneste

  "PM-12", i tjeneste

  U-båt-depotskip (kalles bokstavelig talt "teknisk tanker", og det er mulig denne også leverer støtte til atomdrevne overflateskip), prosjekt 11510 Belyanka

  "Amur", i tjeneste

  (Vala-klasse U-båtdepotskip ("Teknisk tanker"), prosjekt 1783A, sannsynligvis ute av tjeneste)

  (Etterforsyningsskip våpen, prosjekt 20183TV, "Akademik Makeev", under testing, planlegges levert 2020)

  https://www.korabel.ru/news/comments...vezdochki.html

  https://kuleshovoleg.livejournal.com/351064.html
  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  Skuddet fra Kareliia kan forøvrig sees i videoen som russisk FD har lagt ut fra Grom. Fra 0:54 til 1:54. Segmentene før og etter er henholdsvis Tu-160 Blackjacks osm slipper luftleverte kryssermissiler, og et skudd med et bakkebasert interkontinentalt ballistisk missil fra Plesetsk nær Arkhangelsk.

  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  Det russiske forsvaret har sluppet en video av en salve med fire Bulava interkontinentale ballistiske missiler skutt fra Stillehavsflåtens Dolgorukiy/Borei-klasse ubåt Vladimir Monomakh i Okhotsk-havet. Missilene skal ha truffet målene sine ved Chizha-feltet ved Kvitsjøen.  Litt pussig at skuddene kommer nå, og ikke i forbindelse med Grom-2020, den årlige storøvelsen for de russiske strategiske atomstyrkene, som gikk på onsdag som var. Da gikk det ett skudd fra Barentshavet, fra Delta-IV-ubåten Kareliia.

  https://thebarentsobserver.com/en/se...siles-exercise


  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  Russia has signed an agreement with Sudan to establish a navy base in the African nation for at least a quarter century, part of Moscow's efforts to expand its global reach.

  https://jamestown.org/program/russia-to-build-naval-base-in-sudan/
  Last edited by Znuddel; DTG 091922A Dec 20, . Begrunnelse: Bedre kilde

  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  Til gjengjeld var det i slutten av november kommandoheis på dykker-, brann- og redningsskøyta prosjekt 23040 "Pavel Simonov" i Severodvinsk.

  https://vk.com/wall-101918803_23166

  Nordflåten har to av samme type fra før:

  "Ivan Shvets"

  "RVK-1230"

  Begge i Severomorsk
  http://www.korabli.eu/blogs/novosti/...podnyat-flag-0

  ​​​

  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  ("Admiral Kharlamov", i reserve/avskrevet, venter på å hugges opp)
  I begynnelsen av forrige uke var det flaggstrykingsseremoni på "Admiral Kharlamov", den formelle markeringen av at fartøyet blir tatt ut av flåten. De siste årene har den visst blitt brukt til utdanning ved kai.

  https://vk.com/wall-101918803_23182

  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  Men det står jo for svingende på den lille plaketten over: Simrad NSS 12.

  https://www.simrad-yachting.com/nb-n...world-basemap/

  Forresten kan jeg banne på at det står "heures moteur" (driftstimer motor) og "temperature eau" (vanntemperatur) på fransk i displayet. På den lille plaketten under kartplotteren står det "display des moteurs principaux" (hovedmotordisplay), også på fransk.

  ​​​

  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  Opprinnelig skrevet av Eeo Vis post
  Interessant at valgt språk på displayet rundt 4:44 er tysk!
  Godt sett, det la jeg ikke merke til. Jeg håpet kanskje noen kjente igjen fabrikatet, jeg regner med det er kommersiell hyllevare.

  Leave a comment:


 • Eeo
  replied
  Mine observasjoner.

  Dashbord BK-10 (ca 4:50): Ser ut som et multifunksjonsdisplay med forholdsvis standard informasjonsutvalg. I senter i bildet her har vi indikator på speed over ground i knop, og kompassrose/kurs i senter. Vindindikator i nedre venstre hjørne, klokke i nedre høyre hjørne. Ser ut som autopilot til høyre (beordret kurs 290), og et GPS input av et slag. Til venstre ser ut som overvåkning på maskineriet - motortimer på hhv babord og styrbord hovedmotor. Over er temperatur i sensor. Interessant at valgt språk på displayet rundt 4:44 er tysk!

  Oversikt BK-16 (ca 14:55-19:00): På bro har henholdsvis styrmannen og lagføreren for passasjerene baki fått hvert sitt sete. Interessant at ikke maskinisten tilsynelatende har fått sete på bro, i motsetning til en SB-90. Skytteren(e) er stuck på dekk virker det ut som. Ser ut som tre multifunksjonsdisplay på bro, der man har kameraovervåking av passasjerrom, maskin og ekstern. Igjen, forholdsvis typisk. I mannskapsrom har man sjokksikra seter til passasjerene, og utstyrshylle over hodet. De har også aircondition, micro og kjøleskap (sannsynligvis for besetningen, ikke passasjerene. SB-90 har tilsvarende).

  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  Det passet jo bra at vi snakket om BK-16 stridsbåter, siden propagandashowet Voennaia Priemka hadde den og lillebroren BK-10 (En RHIB med aluminiumsskrog) som tema forrige uke.  Noen highlights:

  Ca 4:50 -instrumentpanelet på BK-10. Noen båtmennesker som kjenner det igjen?

  Ca 7:25 - 8:05 -sveising av skroget på BK-10

  Ca: 8:29 - D-790 klar til levering. Forsvarets representant sier den skal til Nordflåten, men det finnes nå bilder på at det var akkurat dette skroget som ble levert til Østersjøflåten forrige uke.

  https://rg.ru/2020/11/24/reg-szfo/ba...nyj-kater.html

  Ca 10:28-11:16 - gjennomgang av pansring: stridsrom, bro og maskinrom er (lett)pansret.

  14:54 - 19:00 - gjennomgang av fasilitetene på broa og i stridsrommet, inklusive kjøleskap og mikrobølgeovn :-) Er det noen med fartstid på SB-90 som kjenner seg igjen? (Dørken ser glatt og fin ut og lett å tørke spy av, det har jeg hørt kan være nyttig.)

  26:09 - 26:20 - pansring foran styrepulten på BK-10

  27:10- 27:15, simulering av ekstra pansring på BK-10 med et skjørt som kan monteres på 3 timer...

  27:24 - 28:00 - modulær innvendig pansring på BK-16 som kan fjernes for å spare ett tonn med vekt.

  28:00-28:12 - båten de står i bygges i "polar" versjon med ekstra isolasjon. (Kan være en til en til Nordflåten, eller til Stillehavsflåten)

  37:10- 37:30 - kjøring i nattmodus med helt blendet bru. I følge forsvarsrepresentanten bruker de kameraer med infrarød belysning til å ha oversikt ut.

  Leave a comment:


 • Eeo
  replied
  Russerne er heller ikke redde for å skryte på seg litt ekstra når det kommer til oppramsing av tall og sånn.

  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  Rekkevidde på et missil bør oppgis etter hvor langt det kan fly totalt. Som jeg leser teksten hos TASS er det bokstavelig avstanden fra utskytingspunktet til treffpunktet som menes, men vi må nok ta høyde for at journalisten som har skrevet den ikke har tenkt helt over forskjellen på fløyet distanse og reell avstand mellom båten og blinken. Og heller ikke er helt stødig i geografi.

  Produsenter og eiere av missiler liker jo også å være sånn passe omtrentlige med praktiske rekkevidder i offentligheten, forskjellige russiske kilder oppgir mellom 1500 og 2500 km rekkevidde for landangrepsversjonen av Kalibr. De lengste skuddene vi vet om kan ha vært på ca 1500 km fra båt til blink.

  Leave a comment:


 • Sofakriger
  replied
  Opprinnelig skrevet av Lille Arne Vis post
  Ja, samt at det ikke gir noen særlig mening for et kryssermissil å fly i en rett linje - du vil at det skal komme inn på målet fra en uforutsigbar retning. Her har nok noen svinger og muligens høydeendringer kombinert med eiendomsmeglereffekten du nevner slått seg sammen.
  Måles da rekkevidde på et missil på flydde kilometer eller avstand mellom plattform og mål?

  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  Ja, samt at det ikke gir noen særlig mening for et kryssermissil å fly i en rett linje - du vil at det skal komme inn på målet fra en uforutsigbar retning. Her har nok noen svinger og muligens høydeendringer kombinert med eiendomsmeglereffekten du nevner slått seg sammen.

  Leave a comment:


 • aquila
  replied
  Opprinnelig skrevet av Lille Arne Vis post
  Jeg kommer tilbake med mer om Nordflåtens støttefartøy, men i dag får det bli en liten undervannsbåtnyhet:

  Severodvinsk-II/Yasen-M-klasse flerrolleubåten Kazan skal ha skutt et Kalibr kryssermissil fra et sted i Kvitsjøen til Chizha-skytefeltet sørvest på Kanin-halvøya, en avstand som i følge TASS skal være på ca 1000km. Når jeg måler avstanden fra sørenden av Kvitsjøen til Chizha får jeg under 500 km i luftlinje, mulig missilet fløy i sirkler og spiraler?

  Kazan er i slutten av testfasen og forventes å bli formelt overlevert til Nordflåten før jul.

  https://tass.ru/armiya-i-opk/10078237
  Militære skryte KM måles vel omtrent som eiendomsmegler steinkast?

  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  Jeg kommer tilbake med mer om Nordflåtens støttefartøy, men i dag får det bli en liten undervannsbåtnyhet:

  Severodvinsk-II/Yasen-M-klasse flerrolleubåten Kazan skal ha skutt et Kalibr kryssermissil fra et sted i Kvitsjøen til Chizha-skytefeltet sørvest på Kanin-halvøya, en avstand som i følge TASS skal være på ca 1000km. Når jeg måler avstanden fra sørenden av Kvitsjøen til Chizha får jeg under 500 km i luftlinje, mulig missilet fløy i sirkler og spiraler?

  Kazan er i slutten av testfasen og forventes å bli formelt overlevert til Nordflåten før jul.

  https://tass.ru/armiya-i-opk/10078237

  Leave a comment:


 • Rittmester
  replied
  Tiltredes!

  Leave a comment:


 • Sofakriger
  replied
  Fantastisk hva du samler fra åpne kilder Lille Arne . Dette krever både innsikt og bruk av tid og er kjempeflott for forumets kvalitet. Kudos!

  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  Nok småbåter, la oss se på støttefartøy (De er merkelig nok mye vanskeligere å skaffe oversikt over, tydeligvis ikke sexy nok?)

  Akademik Pashin-klasse, mellomstor havgående tanker, prosjekt 2313

  "Akademik Pashin", i tjeneste siden januar 2020

  ("??" ved sjøsettingen ble det sagt at en til Akademik-Pashin skulle leveres til Nordflåten i 2024, men jeg har ikke sett noen ting verken om kjølstrekking eller kontrakt)

  Dubna-klasse mellomstor havgående tanker

  "Dubna", i tjeneste

  Boris Chilikin-klasse stor havgående tanker, prosjekt 1559V Morskoi prostor

  "Sergei Osipov", i tjeneste

  ("Genrikh Gasanov", avskrevet 2015, ventet på å hugges august 2019)

  Elbrus-klasse logistikkfartøy, prosjekt 23120 Longvinik

  "Elbrus", i tjeneste

  Ingul-klasse slepebåter, prosjekt 1452

  "Altai", i tjeneste

  "Pamir", i tjeneste

  Nikolay Chiker-klasse stor havgående slepebåt, prosjekt R-5757

  "Nikolai Chiker", i tjeneste

  Zvezdochka-klasse stor slepe/bergingsbåt, prosjekt 20180 Asterisk (?)

  "Zvezdochka", i tjeneste

  Ilya Muromets-klasse isbryter, prosjekt 21180

  "Ilia Muromets", i tjeneste

  Små slepebåter, prosjekt 90600

  "RB-34", "RB-47", "RB-48", "RB-386", "RB-399", "RB-400", "Pomorie", i tjeneste

  Ob-klasse hospitalskip, prosjekt 320

  ("Svir", ligget til kai siden 2005)


  -Her er det sikkert noen jeg har glemt/oversett. Etterretningsskip tar jeg for seg.

  https://www.korabel.ru/news/comments...nyh_sudah.html

  https://www.korabel.ru/news/comments...nyh_sudah.html

  http://russianships.info/eng/support/project_90600.htm

  https://thebarentsobserver.com/en/se...hern-sea-route

  https://vk.com/rednsz?w=wall-101918803_22991

  https://anna-news.info/depl-sankt-pe...-v-kronshtadt/

  https://vpk.name/news/462918_nashi_v_la-manshe.html

  https://www.korabel.ru/news/comments...ik_pashin.html

  https://bmpd.livejournal.com/3911104.html
  Last edited by Lille Arne; DTG 180851A Nov 20, . Begrunnelse: Overså en liten tankbåt på 6000 tonn

  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  Det er levert minst tre BK-16 til Svartehavsflåten, to til Nordflåten og fire til innenriksstyrkene/Rosgvardiia. I dag (!) får Østersjøflåten overført det første eksemplaret. Kalashnikov-konsernet hevder at de har levert, under bygging eller bestillinger på til sammen 30 båter.

  https://bmpd.livejournal.com/3558571.html

  https://www.korabel.ru/news/comments...ipa_bk-16.html
  Last edited by Lille Arne; DTG 171525A Nov 20, . Begrunnelse: Fant to til

  Leave a comment:


 • hotelpapa
  replied
  Ifølge Wikipedia har ikke Docksta-verftet hatt noe med dette russiske prosjektet å gjøre. Stusser jo litt over at Russerne kun produserte -to- eksemplarer av klassen når de først satte i gang.

  Leave a comment:

Donasjoner

Collapse
Working...
X