Globalt toppbanner

Collapse

Milforum Google-søk

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Nalgene flaske om vinteren

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Nalgene flaske om vinteren

  Hallais, vinteren nærmer seg og da følger problemet med fryst vann i flasken. Har før førstegangstjenesten brukt Nalgene flasker (som jeg ser mange befal bruker) i kombinasjon med en termobeholder rundt denne. Min erfaring fra det sivile liv er at dette har funket veldig bra og vannet har aldri fryst. Her er det snakk om turer i fjellet på cirka -10 til -15 grader. Ser at man kan kjøpe mollelomme til Nalgene flaske på milrab, er det noen som har noen erfaringer med å bruke Nalgene flaske som feltflaske om vinteren og evt på vesten? Og er dette noe som vil bli akseptert av befal som et alternativ til feltflaske på kroppen? Setter pris på svar, og beklager hvis det er lagt ut på feil forum.
  Lignende tråder

 • #2
  Hva som vil bli akseptert i avdelingen din er vanskelig å svare på, men anbefaler deg å høre med troppssersjant.
  Odd objects attract fire. You are odd.

  Kommentér


  • #3
   Problemet oppstår jo gjerne idet øyeblikket du trenger å koble vernmaska til feltflaska for å drikke. Det skjer jo i praksis aldri i fredstid, men så var det dette med train as you fight osv da..

   Kommentér


   • #4
    Som navara skriver, de fleste alternative feltflasker funker dårlig med vernemaska. Inn på kropp funker også, men vet jo av erfaring at det er ubehagelig. Snakk med troppssersjant om hva som er akseptabelt. Jeger/oppklaringsavdelinger kan ha noe andre tanker om dette enn infanteri f.eks.
    TTTF - Trykk, Tal, Tenk, F***!

    Kommentér


    • #5
     Nå er det noen år siden jeg var i Uniform, men brukte da ofte Nalgene, det er en fin flaske men hadde ikke giddet å brukt det i dag. Colaflasker eller vannflasker over disk er billigere og lettere om man må supplere feltflasken og om de blir for motbydelige så kan man pante dem.

     Feltflasken er gratis, lettere å henge på brystet om man trenger det og passer til vernemasken Skal man supplere den med noe så må det bli en metallkopp.

     Men jeg ser ikke noe problem at noen har en slik flaske så lenge man kan ha feltflasken nær værnemasken.
     Død ved Kølle!
     Bla bla... Hybrid warfare is easy

     Kommentér


     • #6
      Nå er det jo vanlig med camelbak i en del avdelinger, men er det noen som har fått vernemaskeadapter til denne?
      Ceterum censeo Carthaginem esse delendam

      Kommentér


      • #7
       Opprinnelig skrevet av MWD Vis post
       Nå er det jo vanlig med camelbak i en del avdelinger, men er det noen som har fått vernemaskeadapter til denne?
       Den er vel i tillegg til drikkeflaske, var i alle fall det i SHV.

       Kommentér


       • #8
        Men hvor mange er det som har både camelbak og feltflaske i GRUen?

        Ceterum censeo Carthaginem esse delendam

        Kommentér


        • #9
         Nalgene-flasker vet jeg ble kjøpt inn til bla. 2BN fordi de var "BPA-free", altså ikke var laget av slik plast som kunne øke sjansene for kreft, noe de utleverte flaskene visstnok er(?). Nalgene flasker er gode av forskjellige grunner. Du får de oftest i klar plastikk som gjør at man kan se hva man drikker, ikke umiddelbart en fordel, men en stor fordel når man forsyner seg av ulike vannkilder i naturen. Korken er også mye bedre enn den utleverte flaska, som gjerne sprekker eller lekker bare du tenker på det. Kjøper man lomme tar den vil den også være smalere på vesten, men lengre, som følge av utformingen. Også er det også laget kjempegode alukopper av forskjellige merker som Nalgene-flasker passer inn i, noe man bør ha med seg(dumt å mangle den når man uforventet befant seg bak fiendens linjer og skulle varmet vann til middags-FRen).

         Grunnen til at jeg ikke bruker Nalgene på vinteren er fordi jeg ikke gidder å gamble på at vannet ikke fryser selv om jeg skulle kjøpe termotrekk til den og å ha den på innerjakka er for meg ikke et alternativ.

         Derfor har jeg eksperimentert og erfart forskjellige løsninger.

         Camelbak under jakken på tvers av brystet og slangen ut ene ermet:
         - Desidert den metoden som gjør at man får med seg mest mulig vann på kropp.
         - Enkelt å drikke fra slanget ut ermet.
         - Man må ha stålkontroll på at slangen ikke fryser og huske på å blåse luft tilbake i slangen etter man har drukket og gjerne også brette inn slangen inn i ermet.
         - Kombinasjonen Camelbak på brystet og stridsvest er noe keitete. Platevest har jeg ikke prøvd i kombinasjon med camelbak, men jeg tror det ikke funker.
         - Er man uheldig og legger for mye trykk på camelbaken, KAN DEN SPREKKE og der er marghat av dimensjoner. Dette vet jeg dog også har hendt mange ganger med feltflaska under jakka på brystet så det har med hvor forsiktig man er.

         Camelbak sammenleggbar "flaskeblære" med tut i sokk tredd over hodet på brystet:
         - >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
         - Ulikt feltflaska tar denne mindre og mindre plass ettersom man drikker.
         - Kan brukes uten sokk ellers også, f.eks. bare i bukselommen. I tillegg har den et praktisk hull i enden slik at man kan henge den rundt halsen.
         - Kjapt å drikke ettersom man slipper å skru opp en kork.
         - Litt lite med bare 0,5l, men har to.
         Har også kjøpt en annen type slik flaskeblære av merket Hydrapak som jeg håper kan være enda bedre, siden den tar 1l: >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

         Når det gjelder CBRN og "train as you fight", så kommer jeg aldri til å ta hensyn til dette med mindre det er en konkret grunn til dette. Med mindre alle de med skjegg ute i bruket plutselig tar skjegget av samme grunn noe jeg tviler på kommer til å skje.

         Kommentér


         • #10
          Før jeg lar dere snakke videre, må jeg ta opp et punkt vedrørende drikkevann i Forsvaret, da dette er et eget punkt i UD 2-1.
          5.6 DESINFEKSJON AV DRIKKEVANN I FELT: >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

          Dette avsnittet tar for seg kravene til drikkevann i fredstid og INTOPS/krig.

          At en avdeling kjøper flasker som er gjennomsiktige for at de skal kunne se om vannet er forrurenset, vil ikke fungere som argument når et eller flere lag er slått ut av diaré. Og det er stadig avdelinger som har diaré/lignende på større øvelser der vannet er utløsende kilde til dette.

          Fra et logistisk perspektiv er drikkevann (forsyningsklasse 1, sammen med øvrig proviant) et ettertraktet sabotasjemål.

          Husk derfor at flasker, camelbaker, termoser må desinifiseres med jevne mellomrom.
          Hvordan dere løser dette i praksis er opp til de øvrige gode rutinene.

          Semiskille, for å koble meg ut av fagprat om vann.

          Når det kommer til bruk av beholder havner jeg på en kombinasjon av termos, camelbak og 0,5l flasker.
          Camelbak blir brukt som nevnt over, på magen, fungerer ypperlig dersom man blåser fri slangen for luft. Evt om været tillater det puttes denne i sekken.
          Termos kan lagre både varmt og kaldt vann, kanskje litt tung for å bære i stedet for vannbeholdere, men vannet kan kokes og taes med.
          0,5l flasker kan man ha to av og de kan plasseres i stridsutrustningen slik det passer seg etter situasjonen.
          Your signature cannot be longer than 70 characters long.

          Kommentér


          • #11
           Opprinnelig skrevet av Hulkinator Vis post
           At en avdeling kjøper flasker som er gjennomsiktige for at de skal kunne se om vannet er forrurenset, vil ikke fungere som argument når et eller flere lag er slått ut av diaré. Og det er stadig avdelinger som har diaré/lignende på større øvelser der vannet er utløsende kilde til dette.
           De kjøpte dem av en annen grunn, fordi feltflaskene visstnok ikke er "bpa-free".

           Kommentér


           • #12
            Nalgene flasker funker helt fint om vinteren. Spesielt wide-mouth modellen som du selvsagt bærer opp-ned. De er litt knotene om du skal ha den under jakken, men det behovet reduseres med god isolasjon. Om du skal gå langt ville jeg tatt cola-flasker som kdo sier.

            Å ikke kunne feste den til vernemasken er såpass lavt prioritert at det er en ikke-sak. I et skikkelig CBRN miljø så klarer du deg uten vann frem til du dør eller blir desinfisert. Om du oppbevarer utlevert flaske sammen med vernedrakten (hehehe) så har du den alltid tilgjengelig når du "trenger" den.
            - Don't confuse enthusiasm with capability

            Kommentér


            • #13
             Opprinnelig skrevet av struksa Vis post

             De kjøpte dem av en annen grunn, fordi feltflaskene visstnok ikke er "bpa-free".
             Jeg ville bare poengtere det, da det var oppfølginspunktet, og gjerne det punktet mange ville trekt fram som et godt argument fremfor "bpa-fri".

             En troppsjef skulle smelte snø rett i camelbacken på kropp og syntes at det var bismak på vannet etter en stund.
             Det ble med noen så kuler avføring fra reinsdyr med snøen som ikke ble sett...

             Heldigvis er det å smelte snø tryggere en å hente varmere vann, grunnet at de fleste bakterier ikke overlever under 4C, men detaljene rundt det får noen Vetrinærer ved FFI regne seg frem til.
             Your signature cannot be longer than 70 characters long.

             Kommentér


             • #14
              En annen diskusjon som er hvorvidt man bør ha gjennomsiktig eller uklar(på engelsk "opaque") plast på flasken.
              Gjennomsiktig har den fordelen at man kan se hva man drikker og dermed unngå å få i seg rusk og urenheter. Noe en britisk ubåtmann erfarte under escape i Afrika på en FN-operasjon hvor han måtte flykte gjennom jungelen.
              Minuset med gjennomsiktige flasker er at når vannet blir utsatt for uv-stråler, vil det kunne fremme bakterievekst i vannet. Dette er heldigvis ikke noe stort problem så lenge man ikke lar flaska ligge i sola.

              Når det gjelder vannsikkerhet har ikke alle soldater den luksusen at man kan forsyne seg av 20 literskanner og må derfor fylle opp det man har av vannbeholdere i naturen. Heldigvis er vann fra kilder og bekker i Norge ganske greit å drikke sammenlignet med steder i utlandet hvor man må rense alt vann uansett hvor man forsyner seg fra. Rensing av vann er en underkommunisert ferdighet som ikke tar så mye tid å lære seg og da er det i hovedsak to metoder man kan ty til.

              1) Grovfiltrere (ved hjelp av finstoff som f.eks. fallskjermsilke) og deretter koke.
              2) Finfiltrere (ved hjelp av bærbare vannfiltre som f.eks. MSR trailshot) og deretter kjemisk rense ved hjelp av f.eks. vannrensetabletter, jod eller klor.

              Som jeg nevnte over går det som regel bra å forsyne seg av vann fra ulike kilder i Norge, men noen forhåndsregler kan man ta. Ikke forsyn deg av vann fra grøfter i nærheten av åkre som inneholder gjødsel, fra nærheten av industriområder eller vannkilder hvor det ligger døde dyr i.

              Kommentér


              • #15
               Minuset med gjennomsiktige flasker er at når vannet blir utsatt for uv-stråler, vil det kunne fremme bakterievekst i vannet. Dette er heldigvis ikke noe stort problem så lenge man ikke lar flaska ligge i sola.
               Nei Solys dreper bakterier, om vannet er tilstrekkelig klart så dreper 6 timer med sollys bakteriene i vannet.

               Så er det det å finne 6 timer sol i Norge da.
               Død ved Kølle!
               Bla bla... Hybrid warfare is easy

               Kommentér


               • #16
                Kdo_Under Jeg må ærlig talt si at jeg ikke er den sterkeste på biologi, så bakterier er som du sier feil. UV-stråler fremmer hvertfall vekst i planter og sånne smågreier som man finner i vann.

                Kommentér


                • #17
                 Opprinnelig skrevet av struksa Vis post
                 Kdo_Under Jeg må ærlig talt si at jeg ikke er den sterkeste på biologi, så bakterier er som du sier feil. UV-stråler fremmer hvertfall vekst i planter og sånne smågreier som man finner i vann.
                 Det er ikke min greie heller men, langtidslagring av vann bør skje i mørke, grunnet alger og raskere nedbrytning av plast.
                 Men har man funnet vann i en bekk som ser klart og fint ut, men man er usikker på så kan man legge det i solen en dag for å drepe bakterier.
                 Dette er da noe man gjør i en nødsituasjon og ikke når man kan bruke andre mer effektive virkemidler.
                 Død ved Kølle!
                 Bla bla... Hybrid warfare is easy

                 Kommentér


                 • #18
                  Man benytter UVC-stråling i endel vannverk for desinfeksjon av drikkevann. Det funker visstnok bare dersom vannet er fritt for grums/turbiditet. Mesteparten av UVC-strålingen fra solen absorberes av atmosfæren før den når jorden, så sollys er ikke helt sammenlignbart.
                  Last edited by M72; 4 Dager siden. Begrunnelse: typo
                  All animals are equal, but some animals are more equal than others.

                  Kommentér


                  • #19
                   Dette med å fylle, filtrere og hente vann fra forskjellige kilder er noe som også skal undervises på blant annet SERE-kurs.

                   Har selv vært med, som elev, å klore (vanndesinfeksjonstabletter) vann i felt med større mengde klor en det som er nødvendige for å lære at dette er nyttig.

                   Men veldig gode poeng fra struksa om filtrering av vann!

                   Et innslag vedrørende desinfisering: Dette er noe som man gjør før man drar ut, som KTS/re-KTS

                   Videre innenfor vannrensing er det flere veier til rom.
                   Man kan bruke UV-stråling, men da er ikke sollyset som vil gi best effekt for dette vil og varme opp vannet og gi gode forhold for bakterier og parasitter til å gro.

                   Dersom man ikke har et filter for omvend osmose;
                   Click image for larger version

Name:	20190424_083753.jpg
Views:	56
Size:	219,7 KB
ID:	1058105
                   (Dette er fra et mobilt vannrenseanlegg på størrelse med en stor pall. Vannet presses igjennom og bakterier, parasitter og lignende kommer ikke igjennom, etter dette kan man gjennomføre UV-stråling på vannet for å forsikre seg om at alt er drikkeklart. Samt også om man ønsker å tilsette klor; klor vil gjøre vannet lagringsstabilt lengre.)

                   Så finnes det nå flere komersielle vannrensefilter.
                   Disse brukes som et sugerør på to måter, enten rett i vannkilde eller fra drikkeflasken.
                   koster under 500kr og filtrerer 1000l. Så om du drikker 5l om dagen så holder en sånn i massevis!
                   (Finnes på blant annet milrab)
                   Ser slik ut:Click image for larger version

Name:	700.jpeg
Views:	54
Size:	42,3 KB
ID:	1058106
                   Your signature cannot be longer than 70 characters long.

                   Kommentér


                   • #20
                    Så er jo koke vann alltid en mulighet da - når gadgetene og klortablettene er borte.
                    "Gjør Ret, Frygt Intet"

                    Kommentér

                    Forsvarets historiske filmarkiv

                    Collapse

                    Working...
                    X
                    Besøksstatistikk