Globalt toppbanner

Collapse

Milforum Google-søk

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Bredere kompetanse i Forsvaret

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Bredere kompetanse i Forsvaret

  På et seminar jeg deltar på nå, er det en paneldebatt hvor blant andre Forsvarssjefen er med. Et tema som er oppe, er hvordan Forsvaret skal få større mangfold for å kunne omstille seg raskere i årene som kommer. Det virker å være enighet om at større variasjon i bakgrunn og utdanning vil være positivt og gi grobunn for innovasjon.

  Spørsmålet er hvordan man tiltrekker seg de riktige menneskene. Det kan være snakk om yngre med spisskompetanse innen IKT, eller eldre med erfaring fra omstillingsprosesser f eks i det private næringsliv.

  Ett forslag er å ikke knytte alle stillinger mot det tradisjonelle karrieremønsteret i Forsvaret, samt åpne for større veksling mellom sivil og militær karriere. Det siste f eks ved at noen som har litt militær utdannelse i bunn, men har vært mange år i det sivile, skal kunne tre inn i den militære organisasjonen på et passe nivå, eventuelt med noe faglig påfyll. Eller ta inn helt sivile og gi dem tilstrekkelig militært grunnlag. Forsvarssjefen peker også på den nye "Sandhurst-modellen" for offisersutdannelse som gir mulighet til å rekruttere bredere. Men får man inn tilstrekkelig med folk med lang erfaring fra annen virksomhet? Forsvarssjefen sier selv at man ser på karriereplanene, og at det er ønskelig å kunne gå inn og ut i større grad enn nå.

  Hva mener Milforums lesere om temaet?
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.
  Lignende tråder

 • #2
  Spennande.

  Kommentér


  • #3
   Jeg tror dette er litt risikabelt - og en ender med Sessvollkurs-offiserer som knapt kan kle på seg. En Sandhurst-modell kan være bra, men nivået på den utdannelsen må være adskillig høyere enn vi har lagt tidligere på siviløkonomer, postfolk, sykepleiere etc etc. Så bør en ha en tilsvarende modell for OR -hvor de fleste med sivil kompetanse skal. Svært få til ingen av de bør bli offiserer uten en faktisk offiserutdannelse.

   Men at Forsvaret blir bedre på å bruke folk som er sivile - med eller uten militær bakgrunn er meget lurt.
   • Sivil kompetanse som man trenger i en prosjektsammenheng - midlertidig ansatt som sivil eller innleid konsulent
   • Personer som har militær bakgrunn OG sivil kompetanse man trenger. Inn i Forsvaret på prosjektansettelser eller varig, få uttelling for sivil kompetanse og uttelling på grad. Feks en siviløkonom som sluttet som OR lavt nivå, bør få en rask befalsutdanning og bli OR-5 ?
   • Offiserer som slutter på kaptein og oppover bør det være mer naturlig å søke seg inn igjen et par hakk over når en har tilegnet seg attraktiv sivil kompetanse. Når hørte du sist om en som fikk oblt-stilling og hadde vært utav Forsvaret i 6 år siden forrige stilling?
   • Alder er et viktig poeng. Folk som er godt voksne (relativt til gradsnivå) bør bare ta inn som sivil.
   88charlie likes this.
   "Gjør Ret, Frygt Intet"

   Kommentér

   • Trådstarter

    #4
    Jo, nå er for så vidt Sandhurst-modellen allerede innført, og går over ett år. Altså betydelig mer enn det man ga f eks sykepleiere før, og en fullverdig offisersutdannelse.
    Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

    Kommentér


    • #5
     Dersom man har en relativt aktiv reserve så kan man ha personer med militær utdanning som går mellom aktiv og reserven. Da holder de også kontakten med Forsvaret og det er enklere å få dem over igjen ved behov.
     hvlt likes this.
     TTTF - Trykk, Tal, Tenk, F***!

     Kommentér


     • #6
      Dette kan fungere brillefint dersom forsvaret setter seg ned og ser hvilke "hull" de trenger aa fylle, og saa soker etter den kompetansen i det sivile, uten aa tenke at "alle maa ha minste felles multiplum", dvs. "alle maa gjennom feltovelser, hate maks og folge kursrekka i forsvaret etc.".

      Omvendt eksempel - jeg har i en alder av 42 tatt LSOR (ledelse) i Rode Kors, dette kurset hadde mange likhetstrekk ved GKL i HV, som jeg tok i 2019. For aa si det forsiktig, litt lean tankegang hadde gjort at jeg kunne fokusert mer paa fag paa LSOR og mindre paa ledelse, da jeg hadde dette friskt i minne fra GKL paa Ulven Leir.

      Kommentér


      • #7
       Jeg er litt usikker på dette med en inn/ut modell med basis i middels eller tyngre utdanning, Bsc og oppover, og at de må kles opp igjen i uniform når de kommer tilbake. Jeg har mer tro på at man siviliserer opp en god del stillinger som strengt tatt ikke har så mye militært over seg, f.eks. på økonomi, innkjøp, eiendom osv. En del tekniske stillinger i seksjon 4 har operative aspekter hvor man må være militær, men selv der kan man augmentere med sivilt ansatte, f.eks. på verksteder, prosjekter og annet som ikke blir med ut i felt (og det ble i alle fall gjort for 20 år siden).

       Det jeg ikke helt forstår er hvorfor man skal gjøre en velfungerende krigsskoleutdannet kaptein om til en siviløkonom, og så ta han inn igjen på f.eks. Oblt. nivå. Er han så mye bedre etter et opphold i Bergen enn hva han ville vært med 5 års operativ erfaring og noen gode regnskapskurs? Siviløkonomer har i det sivile, (seff), ganske konkrete oppgaver innenfor finans, revisjon og rapportering/bedriftsstyring som er ganske altoppslukende fagområder med sine egne karriereliv. Poenget mitt er at når man utdanner noen til siviløkonom så må det være fordi de skal inneha typiske sivøkstillinger og ikke fordi en fremtidig NK garnison skal briljere med pivottabeller og innføre ny kalender som går fra AP01 til AP12.
       Militære avdelinger har også relativt trygge «inntekter» så lenge de er vedtatt operative, der en siviløkonom i privat næring jobber mye med analyse/kontroll av virksomheten for å holde den levedyktig.

       Jeg tør påstå at en reinspikka offiser klarer seg brillefint med tilsvarende KS og kurspåfyll, for alt det som angår militær aktivitet. Videre tror jeg at det har vært en anelse mindreverdighetskompleks blant offiserene, kanskje fordi venner og kjente har skaffet seg fete utdanninger, fete jobber og ringer «nordover» og rapporterer fra eksotiske reisemål eller et dritkult event på Aker brygge med høy sjampanjeføring. Det er også nok av eksempler på dyktige offiserer som konsekvent klorer seg fast til stillinger i og ved storbyene og som til slutt gir opp og ender opp i det sivile.

       Fra min egen bransje har man en litt mer praktisk tilnærming til etterutdanning på høyt nivå. Man har kanskje en BSc/MSc i et teknisk fagfelt, noe som blir analogen til KS i denne diskusjonen, og så er man såpass flink etter hvert at man har havnet i søkelyset til en direktørstilling på konsernnivå. Da trenger man (kanskje…) litt påfyll og det finnes spesialpakker for slike hvor man oppnår en MBa gjennom et opplegg som flettes inn i det daglige arbeidet ispedd sporadisk opphold på et anerkjent universitet. Noen kaller det for cornflakes-MBa men det er i alle fall en grei måte å få påfyll på en del aspekter som kreves på konsernnivå. Forsvaret har vel egentlig hatt noe liknende for de som er tiltenkt stillinger på de øverste nivåene (stabsskoler, NATO kurs osv)

       Klart, man går glipp av fadderuke, revy og Uka/Uken med slike internløsninger…..

       Edit: Argumentene/diskusjonen over må ikke blandes inn i diskusjonen rundt bachelor + kringvernkurs som erstatning for den tradisjonelle KS-utdanningen.
       KV W312 and 93A like this.
       Artillery is the God of War

       Kommentér


       • #8
        Fra amerikansk hold het da at til oppgaver som skal løses både i krig og fred trenger man fast tjenestegjørende militære, til oppgaver som bare skal løses i fred trenger man sivilt ansatte og til oppgaver som skal løses i krig, men ikke i fred, trenger man reservister. Og så kan mange av de sivilt ansatte også være reservister.
        LVGRP99, Kdo_Under and 2 others like this.
        At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

        Kommentér


        • #9
         Tja, hvis Forsvaret fokuserte på å beholde det personellet de har ville jo ikke rekrutteringsutfordringen vært så stor som den nå har blitt. Hva hjelper det med å bruke mengder med tid og ressurser på å lense vann fra KNM Forsvaret når skipet lekker som ei sil? Det er viktig å tilpasse seg et arbeidsmarked som legger opp til hyppige stillingsskifter, men jeg tror det er ytterst få av de som slutter nå og føler gresset på andre siden av gjerdet mellom tærne, som kunne tenke seg å begynne i Forsvaret igjen. De få i alle fall jeg vet om har sluttet igjen etter kort tid.

         Nå er jo både økonomi, eiendom og prosjekt i stor grad gjort av sivilister fra før (FLO, FMA, FB, FRA, FPVS), så skjønner ikke helt hvorfor dere drar frem det som et eksempel på forbedring.

         Og er ikke hele poenget med OMT at breddekompetansen skal sitte hos spesialistene, og ikke offiserene? Offiserer skal jo tross alt drive med ledelse som hovedgesjeft, ikke nisjekunnskap.

         Kommentér


         • #10
          Det er lett å bare diskutere offiserer her, men med den nye modellen med spesialistkorps så tror jeg det er å gå i fella på hva man har sett før. De fleste offiserer skal opp eller ut. De er militært utdannet og videreutdannet. Men jeg synes det av og til er bra at det bør være en konkurranse mellom fx majorer i tjeneste og kapteiner (R) og majorer (R) om stillinger - i dette tilfellet oblt stillinger ofte. Hvis disse reservistene ønsker seg inn igjen, har noenlunde oppdaterte militære ferdigheter OG har vært ute i det sivile og bevist som leder der kan de være veldig attraktiv kompetanse som bringer noe nytt inn. Men å bare ha tatt sivøk og så søke seg inn igjen til OF-jobb er jeg enig i er feil - da skal man evnt i en OR jobb.

          Frem og tilbake mellom militær og sivil kan også være på mye lavere nivå. Feks gjennomført førstegangstjeneste, så feks bli elektriker, så søke seg inn igjen som OR og få uttelling for fagbrevet.
          88charlie likes this.
          "Gjør Ret, Frygt Intet"

          Kommentér

          Forsvarets historiske filmarkiv

          Collapse

          Working...
          X
          Besøksstatistikk