Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Stratagem: Stoisismen og soldatlivet

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Stratagem: Stoisismen og soldatlivet

  Stoisismen og soldatlivet

  Stockdales følgesvenn

  Den 9. september 1965 måtte den amerikanske marineflygeren Jim Stockdale skyte seg ut over fiendtlig territorium i Vietnam. Han ble tatt til fange, og satt til sammen fem år i krigsfangenskap før han ble sluppet fri. Men hvordan klarte han å komme seg igjennom? Hvordan overlevde han årene


  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
  Ytringsfrihet, informasjonsfrihet og trykkefrihet er grunnelementer i et demokrati. En fri, uavhengig presse er blant de viktigste institusjoner i demokratiske samfunn.
  Lignende tråder

 • #2
  Mange soldater og militære ledere har, som Jim Stockdale, latt seg inspirere av Epictetus og stoisismens tenkning. Og det er lett å skjønne hvorfor. Stoisismen går nemlig rett til kjernen av hva det militære livet ofte handler om.

  Det handler om å tåle og å stå i det ubehagelige som skjer med oss. Om å ikke gi opp selv om dagene er tunge og oppgavene virker meningsløse. Om å fokusere på det jeg faktisk kan gjøre noe med, snarere enn alt det som er utenfor min kontroll.
  Dette er vel noe mange kan kjenne seg igjen i. Å være en stoiker er noe mange forbinder med en god soldat. Men så svarer artikkelforfatteren med Aristoteles (som jeg ikke var klar over hadde skrevet om soldatlivet):
  Ifølge Aristoteles har soldaten alltid et visst handlingsrom, hvor håpløs situasjonen enn kan virke. Han er ikke tvunget til å trekke seg inn i seg selv når livet blir hardt og vanskelig, men vil alltid ha muligheter til å påvirke og utfordre de betingelsene han opererer under.
  ..
  Det er også et annet viktig poeng som skiller de to filosofene. Hos Aristoteles står nemlig ikke soldaten isolert og alene, som hos Epictetus. Han er del av et fellesskap, et lag, en tropp og et kompani. Han er del av en militær organisasjon hvor alle har ulike roller og ansvarsområder, og hvor man sammen forsøker å bidra til samfunnets og fellesskapets beste.
  Artikkelen peker på at begge er viktige perspektiver, men at stoikeren kanskje er det lettest tilgjengelige i soldatrollen. Er det slik? Er soldater stoikere - og vet de at de er det?
  "Gjør Ret, Frygt Intet"

  Kommentér

  Heimevernet - historisk filmarkiv

  Collapse

  Working...
  X