Globalt toppbanner

Collapse

Milforum Google-søk

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Fokus: Grønland

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Fokus: Grønland

  Grønland er >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]. Geografisk hører den til >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM], men politisk til >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM].

  Grønland inngikk i >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] i >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]. I >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] ble realunionen mellom >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] og >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] oppløst som følge av >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM], og Norge ble tvunget inn i en ny union med >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]. De gamle norske skattlandene >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM], >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] og Grønland fulgte derimot ikke med Norge, men ble beholdt av Danmark og innlemmet i >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM].

  Grønland var frem til >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] en >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]. Ved endringen av >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] fikk øya da status som et dansk >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]. Etter en folkeavstemning i >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] fikk Grønland selvstyre med virkning fra >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]. I >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] ble selvstyret utvidet til å gjelde de fleste områder, bortsett fra i utenriks- og sikkerhetspolitikk. Dermed ble ytterligere makt og ansvar overført fra danske til grønlandske politiske myndigheter. Grønland har siden 2009 gradvis overtatt mer og mer av det økonomiske og forvaltningsmessige ansvaret fra den danske staten.

  Som del av Danmark er Grønland medlem av >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]. Danmark har ansvaret for Grønlands forsvar og har base ved Kangilinnguit (Grønnedal). USA har en flybase i Pituffik (>>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]) som er et senter for elektronisk overvåking av raketter. Årlig opptas et mindre antall grønlendere til militærutdannelse.

  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
  Odd objects attract fire. You are odd.
  Lignende tråder
 • Trådstarter

  #2
  Drøyt 40.000 skal stemme. Likevel følger stormaktene med på valget i Grønland.

  Tilhengerne snakker om pengene og det grønne skiftet. For motstanderne handler den betente kampen om noe helt annet: uran. I bakgrunnen følger stormaktene med.

  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
  Odd objects attract fire. You are odd.

  Kommentér

  • Trådstarter

   #3
   Derfor bør vi bry oss om valget på Grønland:

   De folkevalgte har siden 2009 bestemt over hvordan naturressursene på verdens største øystat skal utnyttes.

   Deres første og viktigste oppgave blir å si ja eller nei til om gruveselskapet Greenland Minerals skal få sette i gang gruvedrift i Kvanefjeld på Sør-Grønland.

   Dette fjellet har helt siden 1960-tallet vært kjent for å ha store forekomster av uran, som brukes både i atomkraft, men også til å lage atombomber.

   Det har vært prøvedrift i området allerede, blant annet fordi Danmark en gang hadde planer om å bygge egne atomkraftverk.

   Siden ble planene langt vekk, men nå er det australske firmaet Greenland Minerals som er klar for å sette i gang.

   De ønsker først og fremst å utvinne en rekke andre sjeldne metaller, som kan brukes til å lage alt fra mobiltelefoner til elbilbatterier.

   Det kinesiske selskapet Shenghe Resources Holding Co Ltd ble i 2016 den største enkeltaksjonæren i Greenland Minerals.

   Mange, ikke minst amerikanerne, spør seg hva som er kinesernes strategi med å gå inn i et gruveprosjekt omtrent så langt unna Kina som det er mulig å komme.


   >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

   >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
   Odd objects attract fire. You are odd.

   Kommentér


   • #4
    Med sine 1,4 milliarder er Kina noe større enn Grønland med sine 56 tusen. Nå kan man si at Kina har en agenda med å investere i nordområdene, men vi skal også huske på at Kina gjør en god del investeringer av kommersielle grunner. Sjeldne metaller til elektronikk er det svært høy etterspørsel etter og er kritiske innsatsfaktorer i masse produkter - og flere og flere blir det.

    Å kjøpe seg opp som aksjonær i et gruveselskap som har mulighet til å utvinne slikt et eller annet sted i verden er ikke dumt hvis prisen på aksjene var god. At det er "så langt unna Kina som det er mulig å komme" er rent kommersielt helt uinteressant. En driver ikke bare gruvevirksomhet lokalt på eget postnummer hvis en driver stort.
    "Gjør Ret, Frygt Intet"

    Kommentér


    • #5
     Det er mye mineraler på Grønland. Jeg bodde en gang nesten som nabo til "Kryolittfabrikken" midt på Østerbro i København. Der utvant man mineralet kryolitt fra malm fra en gruve på Grønland, et sted som het Ivittuut. Kryolitt ble brukt i aluminiumsproduksjon. Forekomsten i Ivittuut var verdens suverent største, men etter over 100 års drift var den fullstendig tømt omkring 1990. Da ble gruven naturlig nok stengt, Ivittuut fraflyttet og området for Kryolittfabrikken omgjort til eiendomsutvikling (den danske skatteetaten holder til der nå bl.a.). Men slike spesielle mineralforekomster tror jeg det er flere av på Grønland. Etter 1990 har verden stort sett måttet klare seg uten kryolitt.
     At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

     Kommentér

     Forsvarets historiske filmarkiv

     Collapse

     Working...
     X
     Besøksstatistikk