Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Forskjellen på artjeger og feltoperatør?

Collapse

Annonse før emne

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Forskjellen på artjeger og feltoperatør?

  Etter det jeg har funnet ut er det en del likheter mellom feltoperatør og artjeger(rekognosering, jegerpatrulje etc), men utenom at de er del av to ulike avdelinger, er det noen forskjeller mellom dem?

  Er forskjellen rett og slett bare at de "speider" på forskjellige ting?
  Lignende tråder

 • #2
  Først litt om terminologi:
  - Det er fort gjort å ta feil, fordi begrepene er annerledes på engelsk, men på norsk militært språk betyr 'rekognosering' å kartlegge lendet, f eks for å finne ut om isen bærer stridsvogner, om veiakser kan brukes til forsyningskolonner, sånne ting. Typisk oppgave for ingeniøravdelinger, men også andre kan få slike oppdrag.
  - Oppklaring benyttes om et engangs søk av et område, en akse eller en linje med tanke på å kartlegge fiendens (eller andres) disposisjoner.
  - Overvåking er en tidsavgrenset kontroll med et område, punkt etc for å kontinuerlig ha oversikt over fiendens (eller andres) disposisjoner.
  Artillerijegere og feltoperatører kan få alle disse oppdragene, men skal primært jobbe med de to siste.

  Det er stort overlapp i grunnferdighetene, og dermed opplæringen, til artillerijegere og feltoperatører. Begge typene soldater skal kunne ta seg inn på dypet av fiendens gruppering i små patruljer, ikke bli oppdaget, opptre selvstendig over lang tid, og bære med seg mye utstyr og forsyninger. Så du har helt rett i at det er en del likheter.

  Feltoperatørenes primæroppgave er å finne ut hva fienden gjør, herunder hvordan han disponerer sine reserver, slik at operativ sjef (f eks brigadesjef) får beslutningsgrunnlag for sine planer og operasjoner.

  Artillerijegernes primæroppgave er å finne fiendens høyverdige mål, f eks luftvern, kommandoplasser, forsyningsområder etc., med formål å bekjempe dem med langtrekkende ild, dvs artilleri eller fly.

  Siden disse ofte vil være interessert i samme typer mål og fiendtlige avdelinger, bygger de imidlertid krysskompetanse. Så artillerijegere vil også melde fra om slike ting som operativ sjef kan være interessert i for operasjonsplanlegging, og feltoperatørene vil også kunne lede ild. De er bare ikke så spesialisert i oppgaven, og har ikke nøyaktig samme utstyr for å løse oppdragene.
  Last edited by Rittmester; DTG 281540 Mar 21, .
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

  Kommentér

  • Trådstarter

   #3
   Wow, tusen takk for veldig oppklarende svar! Og ja, er ikke helt trygg på terminologien som brukes i forsvaret enda, så takk for det

   Så feltoperatørens rolle er mer å innhente generell informasjon, imens artjegeren er mer rettet mot ildledning. Skjer det at disse to feltene samarbeider, eller jobber de helst hver for seg?

   Og et siste spørsmål. Siden feltoperatør er søkbar og artjeger ikke er det, er det mulighet får å få en sjanse på et artjegeropptak om man "ryker" ut mot slutten av feltoperatøropptaket? (evt om dette er noe jeg må ta opp med sesjonsoffiser).

   Kommentér


   • #4
    Art. jeger er søkbar iflg. denne artikkelen på Forsvaret.no:

    >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

    Jeger i lokaliseringsbatteriet i Artilleribataljonen:

    Du må få en fordeling til Artilleribataljonen i augustkontingenten. Du bør under sesjon si at du ønsker å stille på opptaket til artillerijeger. Det kan også være mulig å søke artillerijegeropptak etter at du har møtt til tjeneste i Artilleribataljonen hvis du ønsker. Er du interessert, sjekk med befalet ditt etter oppmøte på rekruttskolen.
    Odd objects attract fire. You are odd.

    Kommentér

    • Trådstarter

     #5
     Tja, men med søkbar mente jeg de som har søknadsfrist 15.april (feltoperatør, kystjeger, fallskjermjeger etc).

     Kommentér

     Working...
     X
     Besøksstatistikk