Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Stridsteknisk/ V&S/ mestringsøvelser/ soldatansvar

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Stridsteknisk/ V&S/ mestringsøvelser/ soldatansvar

  Hei. Jeg er instruktør og er på utkikk etter å få et lite innblikk i hvordan dere som jobber ved andre avdelinger legger opp utdanningsukene, da tenker jeg på hva dere er innom, hva er en gjenganger som soldatene sliter med, hvordan lærer dere bort dette osv.

  jeg ønsker og å vite fra dere, hvordan dere forholder dere til soldatene dere har ansvar for, hvis jeg tar et eksempel nå; en soldat kommer bort til deg og sier «Nordmann, jeg har så vondt i tommelen/ albuen/ ryggen/ viljen, kan jeg få slippe å gå med 3/4 linje?»

  jeg ønsker og å vite hvordan dere arrangerer mestringsøvelser, la oss si dere har 20 soldater, hvilke aktiviteter legger dere opp til? Hvor lang tid beregner dere på hver aktivitet?

  hvordan forholder dere, dere til stusseligheter?

  hvordan er lederstilen din? Er lederstilen din noe du har bevist valgt, eller noe som kom naturlig for deg?

  jeg spør ganske enkelt om disse tingene fordi jeg er nysgjerrig om andre avdelinger gjør det på en lignende måte, og for å se om det er ting jeg selv kan gjøre annerledes, for å få opp kvaliteten på min egen lederstil og kvaliteten på soldater, samt utdanningsukene.

  jeg håper på å få satt igang en liten diskusjon her. Så fyr løst!
  Lignende tråder

 • #2
  Hva er du instruktør i? Hva er målgruppen din (det kan være alt fra kjøkkenlaget til jegertroppen)?
  There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

  Kommentér

  • Trådstarter

   #3
   Er instruktør nærkamp, AT, HK416, Stridsteknikk, jeg er instruktør for basetroppen, og holder i bunn å grunn soldatene oppdatert på grunnleggende soldatferdigheter.

   Kommentér


   • #4
    Mestringsøvelse er definitivt ikke noe sololøp for et befal. Har aldri arrangert en mestringsøvelse selv om jeg har vært på den gale siden av den ved et par anledninger. Noen spørsmål forbindelse med øvelsen du bør vurdere; Hvor mange soldater skal igjennom øvelsen? Hva er deres fysiske grunnlag (alt fra et kokkelag med et minimum av fysisk trening til en bad-ass pi-tropp)? Hva er hensikten med øvelsen? Hvor lenge skal den vare? En 24 timers rævkjøringsøvelse er ikke så vanskelig å gjennomføre, men skal den gå over flere dager så er ting straks mer komplisert. Er det en individuell øvelse eller en teamøvelse eller en kombinasjon? Hvor mange befal er dere til å overvåke øvelsen? Er befalet erfarent nok til å gjennomføre en slik øvelse? Er befalet i stand til å vurdere den enkelte deltagers allmenntilstand? Er dere f.eks i stand til å skille mellom utmattethet og hypotermi? Hvor mange befal følger gruppen til enhver tid? Har du nok befal? Hva er planen om noen bryter? Det er ikke så mye du kan gjøre med det så lenge det ikke er et opptak til ett eller annet. Skal den foregå innenfor et begrenset område eller skal den gjennomføres over større område hvor folk kan gå seg bort? Syketransport hvis noe skulle skje?
    There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

    Kommentér

    • Trådstarter

     #5
     Jeg tror det har blitt litt misforstått, jeg alene arrangerer jo såklart ikke øvelsen, jeg er bare interessert i å vite hvilke aktiviteter andre avdelinger bruker, å dermed hvis mulig implementere denne i vår rutine, men jeg burde opplyst at vår varer i ca 24-36 timer, alle forhold er jo såklart lagt til rette, syketransport osv, befal er vi nok av, 1 befal pr 3 soldat.

     Kommentér

     • Trådstarter

      #6
      Jeg kan starte diskusjonen med;

      jeg liker å kjøre en synd trist leit tendens med mine soldater når det kommer til stusselighet, medmindre det dukker opp en hvitlapp, jeg har et komfortabelt hat/liker forhold med soldatene, dette har jeg valgt bevist med tanke på at soldatene skal ikke se på meg som en venn, mer som en lærer, de skal ikke synes jeg er kjempesnill, eller at jeg hater dem.

      i utdanningsukene liker jeg å gjøre ting så variert som mulig, f.eks hvis det er skyteuke, så tar jeg dem gjerne gjennom tabellene de skal igjennom, etter beskjed fra troppsjef, for så å gi dem en liten bonus med noe nytt som f.eks el presidente til beste skytter.

      under mestring har vi blant annet en 3-4 timers marsj, etterfulgt av litt stridskontakt, sibo, MB dytting, gassbu, noe vi kaller slangen, SLO og litt sandsekkbæring/ kameratbæring.

      Kommentér


      • #7
       1. Inndra alle klokker og mobiler ved øvelsens start. Det er ganske grusomt mot slutten å ikke vite hvor lenge det er igjen. Jeg husker vi visste at mestringsøvelsen var over ved midnatt og vi ble også fortalt at det var 6 timer igjen. Så marsjerte vi forbi kantina og der hang det en klokke som viste 22.45. En av gutta så det og jungeltelegrafen gikk. Hadde det ikke vært for det så tror jeg noen hadde brutt. Men pga. det så fullførte alle. Noe sånt vil du ikke skal skje.
       2. Gassmaskeløp er en sikker vinner. Dette kan gjennomføres i et bebygget område så ingen ser hva som kommer. Et befal per person og så legger du inn noen overraskelser, f.eks krabbe gjennom et rør og så avsluttes det hele ved at et par befal ikledt Redman (eller det dere bruker) hopper frem og soldaten må bekjempe begge to. Den der kan for øvrig være en grei avslutning på øvelsen hvis det ikke er for mange som skal igjennom.
       3. Tidlig i øvelsen kan dere også legge inn hinderløype efterfulgt av skyting. Sett gjerne opp et ikke alt for lett minstekrav. De som klarer det får en belønning som f.eks en flaske cola.
       4. Eller en litt hard utmarsj efterfulgt av skyting. Belønning her også.
       5. Så har du «mindgames» som å grave en skyttergrop og så la dem fylle den igjen når de har gravd den ferdig. Lett å organisere og skikkelig kjipt når du er litt sliten. Eller sende dem av gårde til sjøen (hvis det er et stykke dit for å hente et kokekar fylt med saltvann. Oppfinnsomme soldater kan selvsagt få tak i salt på annen måte som å tisse i karet så ikke test innholdet. En annen irriterende sak er å sende med dem noe de må bære på, f.eks en ammokasse fylt med sand. F.eks en 12.7 ammokasse på 4 mann, så er det opp til dem å fordele bæringen seg i mellom. Hvordan de løser det er helt opp til dem. De trenger ikke bære kassen under hele øvelsen men du lar dem selvfølgelig tro det. Eller du kan ha en fysisk øvelse som den sprekeste sannsynligvis vinner, så får han et kyllinglår mens de andre må sitte og synge for ham mens hans spiser.
       6. Her er en slem sak jeg selv opplevde på en tøff øvelse. Efter en lengre marsj så skulle vi finne et nedgravd depot med mat. Når vi kom frem så fant vi et hull i bakken med en lapp hvor det stod; "depotet er plyndret". Så måtte vi gå videre (da hatet jeg skikkelig) til neste depot et godt stykke unna. Du trenger selvfølgelig ikke være så slem. La dem gå en kilometer eller to og så møter dere dem med noe å spise. Dette kan også være avslutningen på øvelsen. Da er det greit at du disker opp med noe godt som f.eks pølser og hamburgere.
       There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

       Kommentér

       Forsvarets historiske filmarkiv

       Collapse

       Working...
       X
       Besøksstatistikk