Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Problematisk sivil elektronikk ift militære anlegg og bruk

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Problematisk sivil elektronikk ift militære anlegg og bruk

  Ref tråden >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] om valg av klokke ved tjeneste. I tråden nevnes det også Teslaer, moderne bilnøkler og selvsagt smartklokker/mobiler som ting man ikke alltid kan ha rundt militære objekter. Vi har jo også tidligere eksempler på at treningsapp'er sin logging og deling har avslørt baser som ikke ligger ute på Google Maps.

  Med mer og mer elektronikk rundt oss i det daglige så blir det en utfordring å leve et normalt liv og jobbe i Forsvaret. Det er vel flere biler enn Teslaer som har en ganske åpen dataflyt med produsent og andre "autoriserte" brukere - og det er mye i dagliglivet som er mye enklere med dingser og apper som bruker posisjon etc. Kan feks Forsvarets personell bruke Smittestopp-appen? Blåtann og logging på begge telefoner av nærkontakter....

  Hvilke andre biler bør man ikke eie? Vil det være normale moderne biler man kan kjøpe om et par år, eller må alle forsvarsansatte kjøre Volvo 240?

  Hvilke andre nyttige hverdagsting er uheldig ift en stilling hvor man daglig jobber med gradert informasjon? Smarthus? Alarmsystem hjemme med alarmsentral som aktiverer kamera? Ipad i bilen for ungene?
  "Gjør Ret, Frygt Intet"
  Lignende tråder

 • #2
  Jeg tenker at for den jevne ansatte er en grad av «skjul» i bare mengden data og støy fra alle andre mulige personer som ferdes rundt i samfunnet.

  skulle en derimot være i en spesiell skjermet stilling og/eller bevege seg fra det sivile kaoset til spesielt skjermede områder så tenker jeg det burde være SOP at en ikke ankommer skjermet sone med noe enheter som har sporing med seg.

  Kommentér


  • #3
   Der gradert informasjon behandles skal man være oppmerksom på hva man har av elektronisk utstyr, jo høyere gradering, jo sterkere sikring.

   Generelt vil typisk en OPS ha forbud mot å medbringe utstyr (som ikke står på spesifikk liste) med radiosender eller mulighet for lagring av foto/video/gps/signaler/datafiler/mm. Så ingen mobiler åpenbart. Heller ingen bilnøkler med sender (så i praksis alle moderne bilnøkler). Men også kamera, diktafon, minnepinne osv. Men dette er ikke generelt på militært område åpenbart. Forsvaret har noe eget utstyr av denne typen som KAN godkjennes for spesifikk bruk.

   Når det gjelder generelt så bør man være sikkerhetsbevisst. Tenke på hvilke spor man legger igjen. Men også å være et sort hull på internett kan være avslørende. Hvorfor er du et sort hull? Det gjør deg straks litt spennende. Så kanskje greit å ha Facebook konto? Men kanskje ikke på telefonen man tar med på jobb? Og ikke logge inn på militære maskiner? Styre sin egen elektroniske signatur rett og slett. Men det krever høy bevissthet.
   TTTF - Trykk, Tal, Tenk, F***!

   Kommentér

   • Trådstarter

    #4
    Opprinnelig skrevet av Pinch Vis post
    Jeg tenker at for den jevne ansatte er en grad av «skjul» i bare mengden data og støy fra alle andre mulige personer som ferdes rundt i samfunnet.

    skulle en derimot være i en spesiell skjermet stilling og/eller bevege seg fra det sivile kaoset til spesielt skjermede områder så tenker jeg det burde være SOP at en ikke ankommer skjermet sone med noe enheter som har sporing med seg.
    Det jeg ser som en utfordring er miksen mellom å bruke alt det samfunnet ser som vanlig og nødvendig etter hvert og de sikkerhetsbehovene som Forsvaret har. Det å forsvinne i mengden er nok ofte riktig. Men la oss ta et enkelt scenarie: Bjørn West har øvelse på Ulven. Da skal det ikke mye datainnsamling (kommersielt tilgjengelige data) til før en vet ganske godt hvem som er personell i HV-I. Så er det ikke veldig vanskelig å tracke hvem av disse som av og til er der befalstrening foregår, og derfra til å finne nøkkelpersoner - og gå målrettet inn for å få egen programvare installert på en sårbar mobiltelefon. Eller tappe kameraene på vedkommendes Tesla. Så kan man selvsagt si hvilken e-verdi er det i en innsatsstyrke, og legger de ikke fra seg mobilen før de går inn i KO-container etc. Men press er også interessant og e består av mange små biter.
    "Gjør Ret, Frygt Intet"

    Kommentér


    • #5
     Tenker kartlegging er både enkelt og relativt rimelige dersom en ønsker å putte inn tiden og energien til det.

     spørsmålet for alle som samler på etterretning er jo om det gir mer verdi å bruke ressursene på å ha stål kontroll på ett eller flere I områder vs å jobbe med å slå igjennom andre steder som om mulig kan gi bedre avkastning.


     her tenker jeg det er viktig å kunne skalke av slik at ikke «enklere» kilder gir uproporsjonalt gevinst i form av informasjon en kan hente ut.

     eks. gevinsten av å klare å hacke O-området sin sjefs sersjant sin Mail for å hente ut pakkningsliste er kanskje ikke verdt innsatsen vs å komme inn i G2 gruppen sine interne dokumenter.
     Last edited by Pinch; DTG 202145 Jan 21, . Begrunnelse: Typo og dysleksi :-p

     Kommentér


     • #6
      Det verserer historier fra Baltikum hvor natosoldaters mobiltelefoner har vært mål for etterretningsaktivitet. I følge artikkel i Wall street journal(som det vises til i denne CNBC-artikkelen) har det vært forsøk på å kartlegge troppestyrker på NATO-baser og hacking av soldaters telefoner. I tillegg til militær informasjonsinnhenting, så benyttes innsamlet personlig informasjon til intimidering. I følge samme artikkel vises det til at det benyttes både falske basestasjoner og droner med sofistikert utstyr for overvåkning.

      Videre refereres det følgende: Lt. Cdr. Davide Galli, spokesman at NATO headquarters in Brussels, told CNBC: “We have seen attempts to undermine troops deployed in this part of our Alliance, but our personnel are well-equipped to perform the mission at hand, despite hybrid challenges. The kind of attacks are often complex and sophisticated, therefore it’s not always possible to determine all factors in an unequivocal way.”

      >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]


      Mobiltelefoner kan også ha sin plass i en taktisk situasjon hvor man ønsker å kommunisere uten å legge igjen en typisk militær RF-signatur. Dette forutsetter at man jobber i et miljø hvor det er mye sivil mobilstøy fra før, bruker adekvate krypteringsløsninger, og at kommunikasjonen ikke endrer på normalbildet. Signalene vil på den måten forsvinne i mengden. Blir det derimot mye mobilsignatur på steder hvor det ikke er normalt med sivil trafikk, vil varsellampene hos en overvåker kunne reagere.
      Si vis pacem, para bellum

      Kommentér

      Forsvarets historiske filmarkiv

      Collapse

      Working...
      X
      Besøksstatistikk