Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Pakkliste

Collapse

Annonse før emne

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • navara
  replied
  Det kommer alltid noen i joggesko på en årlig trening... Og så hender det fortsatt at noen stiller i Alfa Ørkenboots, som vi fikk utlevert under øvelse veggdyr i 2014...De har jo aldri vært ute en vinternatt så de lyser hvitt opp fra asfalten :P

  Leave a comment:


 • Sofakriger
  replied
  Opprinnelig skrevet av LVGRP99 Vis post
  , men glemte det...
  Så kanskje pakklisten burde inkludert "Bok, notis m/skriveredskap. Spørsmål nedskrevet" ?

  Leave a comment:


 • LVGRP99
  replied
  Opprinnelig skrevet av leserbrukernavn Vis post
  Det er fort gjort å glippe på de viktige detaljene som feltstøvler(...)
  Digresjon, men når jeg var på fagkurs DMR i høst sto det med store bokstaver i innkallingen "Husk feltstøvler M/77" (!) men derimot ingenting om GRU eller ikke GRU, som hadde vært en mer vesentlig problemstilling. (Vesten ble medbrakt, men tilbrakte hele kurset i bilen...)

  Fikk litt lyst å spørre om de hadde hatt mange som møtte opp i felt/M04 med joggesko, eller på sokkelesten, men glemte det...

  Leave a comment:


 • leserbrukernavn
  replied
  Pipe opp eller pipe ned...?

  Jeg er i bunn og grunn enig med de fleste her.

  Som de fleste andre som er i HV, så er jo det overordnede "å løse oppdraget og ta vare på mannskapene". HV består for det meste av voksne folk (det finnes unntak og noen sure sitroner), men de har alle til felles at de har gjennomført fgt. ergo så må man tillate litt tillit til Ola Enkeltsoldat, og er det noe gretne gamle gubber som meg blir allergisk mot med alderen, så er det detaljstyring på nivå med "ta med to par ullsokker og et kokekar". Det får vi daglig fra hun vi bor med fra og med den dagen ungene kommer i hus.

  Da jeg var på lagførerkurs så fikk vi en grei liste, og en pakkliste bør gjennspeile det som skal til for som nevnt "løse oppdraget og ta vare på mannskapene". Nettopp fordi vi i HV (med kjerring og unger vel og merke), blir tyti huet fult med detaljerte pakklister hver bidige dag om hva ungene skal ha på seg, i matboksen og hvilke klær som skal taes med hjem fra barnehagen, slik at vi trenger en enkel liste som sikrer at vi får med oss det som er nødvendig for ja.. dere har lest det flere ganger nå.

  Det er fort gjort å glippe på de viktige detaljene som feltstøvler, øreklokker og stridssekk når ungene skal leveres i bhg før en skal møte opp til årlig tjeneste kl 0800 på en fotballbane langt unna bhg.

  Minste felles multiplum burde jo gå an?
  (som vi pakker ned og gjør klar kvelden før)


  Leave a comment:


 • Simplex
  replied
  Opprinnelig skrevet av LVGRP99 Vis post
  Det gjør det forsåvidt her også, nemlig setningen "alt utlevert utstyr skal medbringes"
  Joda, den slags pakningsplan mottar jeg også. Aldri noen utstyrssjekk, MBK eller rekvittering. Så jeg tar med det som passer meg, resten blir liggende i bilen i tilfelle et ønske om besiktigelse...

  Leave a comment:


 • LVGRP99
  replied
  Vi kan jo kanskje ta utgangspunkt i denne:
  "Utrustnings- og Pakningsplan for et Infanteriregiment - 1917"

  http://www.kvf.no/vaapen.php?type=Do...aponid=DOC0031

  Leave a comment:


 • LVGRP99
  replied
  At Einar har sin termos og ekstra sokker i baggen er altså ikke et problem så lenge baggen er innenfor "rekkevidde", noe den på et vanlig objektsikringsoppdrag vil være (selv om man etterlater bilen på oppsetningssted og frakter pakninger til objektet på f.eks. lastevogn).
  Skal man drive øvelse med eksempelvis skytebanetjeneste, så er det derimot et poeng å gi føringer om "ta med varme klær (f.eks. Anna og komagenser) på skytebanen".

  Stine, derimot, må "plutselig" pakke om så vinterkamoen ligger i baggen (som hun tydeligvis må etterlate...) og ikke i sekken.

  Leave a comment:


 • navara
  replied
  Hvordan dette må løses tror jeg nok avhenger mye av hvordan området er oppsatt og disponert. Dersom samtlige ankommer Hengsvann med tog må man ha et strammere regime enn om folk møter på lokalt oppsetningssted med egen bil. Hvis alle da har alt utlevert utstyr i bilen, 100m unna oppstillingsplassen kan slike ting løses ved behov. Som f.eks å kvitte seg med vinterkamo eller hente termos og sokker.

  Leave a comment:


 • LVGRP99
  replied
  Opprinnelig skrevet av essal Vis post
  Derfor må de av dere som er ledere i HV ha kontroll på hva folka deres har med seg ut- "alt" er faktisk det minst beskrivende dere kan gjøre. Pakningsplan er et K&K verktøy.
  Jeg mistenker at det kanskje er en smule forvirring/forskjellige meninger her pga forskjellige oppdrag. Et normalt HV-område driver med objektsikring, og går ikke typisk lange patruljer hvor hva man har med seg "ut" på oppdrag og hva man legger igjen "i leir" er livsviktig. For en objektsikringstropp, så vil 3. linje og 4. linje stort sett bestandig befinne seg på samme sted (og hva som er pakket hvor er da ikke like viktig), nemlig i teltet i umiddelbar nærhet av objektet (og dit har man med seg "alt" -men man bør jo også helst vite hva "alt" er, så man samtidig kan vite hva man mangler...), mens det man har med seg på vaktpost (inkludert streifvakt) er 1. og 2. linje pluss evt. forsterkningsplagg som regntøy/snøkamo. For 1&2. linje er forresten sjekklista i "Huskeliste for Lagfører og troppssjef" relativt brukbar, mens for 3. og 4. linje står det kun "Sjef for oppdraget regulerer hva som skal være i de enkelte linjene".

  Klart, om FI angriper objektet med så store styrker at man må rykke med seg stridssekken fra teltet og rømme objektet, og etterlate 4. linje fordi man ikke får den med seg, så kan det være vesentlig hva som er hvor.

  Det er altså "sjefen for oppdraget" (om det er områdesjef, troppssjef eller lagfører er situasjonsavhengig...) som skal sette opp pakningsplanen, som ikke skal være statisk, men oppdragsspesifikk.

  Leave a comment:


 • EivindM
  replied
  Utgår etter forrige post.

  Edit: Et innspill er da at dere skriver "Utstyr ihht. pakningsplan" i innkallingen (og ev. også legger ved denne), fremfor "Ta med alt utlevert utstyr". Siste setning er oppskriften på hvordan man ender opp med at Einar Enkeltmann melder at "termosen og de ekstra sokkene ligger i baggen" under vintertjeneste, eller at Stine Sluttstykke ikke får plass til lagsutstyr i sekken under Øvelse Midtsommer fordi "vinterkamoen tar så mye plass".

  Leave a comment:


 • navara
  replied
  Som sagt, vi har planen jeg postet tidligere. Den har jeg fått av distr.sjt, og jeg anser den dekkende for vårt oppdrag og AO.
  Men det ble tidligere i vinter etterspurt fra troppene en mer spesifikk liste på hva som var å anse som minste utleverte sats, hvorav mangler kunne beregnes utbedret fra depot selv om det ikke sto i den enkeltes satsliste. Men DET var altså ikke mulig å oppdrive. Men de fleste skal ha ha noe som tilsvarer det meste på den generiske pakningsplanen.

  Leave a comment:


 • essal
  replied
  Det er vel du som skal lage listen, ikke få den? Jeg antar at S1 har ansvaret for mer HR relaterte saker som lønn, S4 har ansvaret for den totale PBU satsen, men DU (eventuelt din distriktssersjant eller troppsersjanter) er den som faktisk skal utvikle en pakningplan som vil være en generisk løsning til deres oppdrag og AO.

  At folk ikke har fått utlevert samme ting, er heller ikke så viktig. Når jeg lagde listen som min tropp bruker, så har jeg brukt ord som "heldekkende uniform". Det er tilnærmet irrelevant om det er M75, 98, 00, 02, 04 eller privat- poenget er at de skal ha en heldekkende uniform. Om de har muligheten til å tilpasse denne til årstiden så er det flott, men ikke noe å henge seg opp i.

  Grunnen til at en har en pakningsplan, er ikke for at det skal være lett å komme seg på øvelse. Det handler om at en soldat under KTS sier til sin LF at han ikke har X/Y/Z, så gir det min Trsjt og Trsj kritisk informasjon om soldatens/lagets/troppens evne til å løse oppdrag. Om han har mistet det eller ikke fått det utlevert er irrelevant. Derfor må de av dere som er ledere i HV ha kontroll på hva folka deres har med seg ut- "alt" er faktisk det minst beskrivende dere kan gjøre. Pakningsplan er et K&K verktøy.

  Her er det bare å skjerpe seg.

  Leave a comment:


 • navara
  replied
  Opprinnelig skrevet av essal Vis post
  Hvis dere ikke har pakkningsplaner, si i fra til deres tropp og områdesersjanter- worst case til distriktsersjanten hvis de 2 fjolsene før ikke klarer å produsere noe resultat. Å ikke ha pakkningsplaner en økt HMS risiko (og totalt idiotisk, inkompetent og unødvendig, men det er et bedre argument med HMS).
  Vel, troppssersjantene har etterspurt det fra meg, (OmrSjt), jeg har etterspurt det fra både 1'er og 4'er seksjon, og svaret er msom beskrevet ovenfor, at det er så stort sprik mellom de som ble kledd opp i 2006 og de som ble kledd opp i 2019, at satslister er fullstendig ubrukelig.
  Dermed har vi tatt utgangspunkt i satslista til en troppsjef som ble kledd opp i 06, samt skjelt litt til den jeg postet ovenfor, for å etablere et minste felles multiplum av hva mannskapene skal ha.
  For mannskapene blir da "ta med alt utlevert utstyr" som regel dekkende.

  Leave a comment:


 • LVGRP99
  replied
  Jeg er forsåvidt ikke uenig, men det er ikke min oppgave å gjennomføre det (i alle fall ikke for andre enn kommandoplasslaget...). "Ta med alt utlevert utstyr" er i og for seg egentlig godt nok på områdenivå; hvilket regime troppssjefene og troppssersjantene eventuelt kjører (med 1./2./3. og 4. linje) kjenner jeg ikke til.

  Leave a comment:


 • EivindM
  replied
  Det var da relativt tafatt. Det bør i utgangspunktet ikke være noe problem å lage en pakkliste, selv om ikke alle har samme utstyret utlevert. Noe utstyr er ikke-kritisk eller det finnes flere ulike artikler som dekker samme bruksområde - da skriver man bare "hvis utlevert" eller "eller tilsvarende" bak de aktuelle artiklene i lista. Det er også en fin måte å få avdekket kritiske mangler på, uten å måtte gjennomføre komplett mønstring på hele avdelingen.

  Leave a comment:


 • LVGRP99
  replied
  Opprinnelig skrevet av ThemOne Vis post
  Tydelig at det er forskjell på områdene, hos oss kommer det pakningsplan med alle innkallinger. Riktig nok ikke med hva som skal i vest/sekk/bag osv, men da vet alle vertfall hva som skal med.
  Det gjør det forsåvidt her også, nemlig setningen "alt utlevert utstyr skal medbringes". Eneste praktiske måte å gjøre det på når det ikke finnes to mann med samme PBU-liste; det varierer etter når folk er kledd opp. Av samme grunn har 4-seksjonen gitt opp å gjennomføre mønstring/telling/rekvittering av PBU...

  Leave a comment:


 • essal
  replied
  Hvis dere ikke har pakkningsplaner, si i fra til deres tropp og områdesersjanter- worst case til distriktsersjanten hvis de 2 fjolsene før ikke klarer å produsere noe resultat. Å ikke ha pakkningsplaner en økt HMS risiko (og totalt idiotisk, inkompetent og unødvendig, men det er et bedre argument med HMS).

  Leave a comment:


 • ThemOne
  replied
  Opprinnelig skrevet av Simplex Vis post
  Har i min tid i HV aldri sett en eneste pakningsplan... Så jeg pakker alltid etter beste evne ut i fra jeg antar å ha bruk for, og lar resten ligge i bilen (i tilfelle det er aktuelt med noe bytte eller kontroll).
  Tydelig at det er forskjell på områdene, hos oss kommer det pakningsplan med alle innkallinger. Riktig nok ikke med hva som skal i vest/sekk/bag osv, men da vet alle vertfall hva som skal med.

  Leave a comment:


 • magskor
  replied
  På ei øving leverte eg inn to skipssekkar fylt opp med utstyr eg ikkje hadde bruk for. Hadde fortsatt rikeleg med utstyr.

  Leave a comment:


 • EivindM
  replied
  Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
  Her fant jeg liste over det jeg hadde hatt utlevert av HV-utstyr da jeg forlot HV for godt i februar 2006:
  (...)
  Anslår at det der er snakk om max to sider hvis satslista skrives ut. Jeg tror jeg er oppe i hvert fall 5-6 sider. Nå er det riktignok en fagsats der, pluss I-styrkesats, men likevel. Sagt det før, men burde begynne å avkreve Forsvaret for leie for lagring av utstyr...

  Leave a comment:


 • LVGRP99
  replied
  Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
  Her fant jeg liste over det jeg hadde hatt utlevert av HV-utstyr da jeg forlot HV for godt i februar 2006:
  Anklets (ikke brukt etter 2002, da vi fikk M77-støvler)
  Pistolbelte
  Bukse, felt M75 (fikk i 1998 i stedet for M51)
  Feltflaske, komplett M75
  Genser, tykk
  Headover
  Hette, felt M75 (fra 1998, før det M51)
  Hjelm, komplett
  Jakke, felt M75 (fra 1998, før det M51)
  Kokekar
  Kryssremmer
  Lue, felt vinter (loslue)
  Lue, felt M51
  Ryggsekk ("Ludvig")
  1 stk, Skjorte, felt M71
  Støvler, felt M77 (fra 2002, før det M66)
  Teltutstyr iht. sats (1 teltduk, 2 teltstenger, 3 plugger)
  Votter, strikket m. skytefinger
  Votter, stoff m. skytefinger
  AG3 iht. sats (Gevær AG3 m. rem, 1+4 magasiner, 2 magasintasker, munningshette, Pussesaker komplett)
  Vernemaske NM180 (byttet inn NM16 ca. 2002-2004)
  Spade, felt
  Fotposer
  Øreklokker
  Regnjakke
  Regnbukse
  Jakke M98
  Bukse M98
  Beret
  Mye likt der. Anklets og M66 utgår til fordel for M77, og kryssremmer er erstattet av komplett stridsvest med ett ekstra (altså totalt to, hvor ett normalt brukes til bukse M04, og bukseseler til M75) pistolbelte, vest, tre magasintasker, feltflaskelomme, sanitetslomme+TQ-lomme og innhold/sats, samt et par mindre flerbrukslommer til forskjellig smått. M98 erstattet av M04. (Beret har jeg enda til gode å få...) I tillegg skytebriller, tynne sorte stridshansker (i tillegg til de todelte vindvottene), klesbørste og skobørste. Teltutstyret inkluderer to fem-meterssnører. En grønn T-skjorte, to feltskjorter M71, ett enkelt sett (over+under) av nevnte ullfrotte-vinterundertøy, totalt 4-5 par av to forskjellige typer ullsokker, grå og sorte. To pakksekker/skipssekker og (nylig utlevert) bag i tillegg til Ludvig. AG3 erstattet av HK416 med tilhørende sats.

  Sovepose og liggeunderlag har du ikke listet opp, men regner med det var utlevert? Enn vinterkamo (ryggsekktrekk, bukse, jakke)??

  Leave a comment:


 • hvlt
  replied
  I HV hadde man i hvert fall til 2006 ikke utlevert noen form for undertøy, inklusive sokker/strømper. Hver soldat hadde som plikt å stille med sivilt undertøy passende årstiden. Det tror jeg også var hjemlet i HV-loven.

  Til feltstøvel M66, som var lave, måtte man ha anklets. Jeg likte forresten svært godt M66, egentlig bedre enn M77.

  Leave a comment:


 • LVGRP99
  replied
  Ullfrotte undertøy var en del av "Soldat 2000"-pakken som kom rundt år 2000. Før det var det lang under/over vinter i hvit bomull som gjaldt, og i HV hadde man kanskje ikke det engang. (forsåvidt like greit å heller måtte bruke sivilt vinterundertøy enn Forsvarets gamle hvite...)

  Leave a comment:


 • Gnist
  replied
  Anklets til 2002? Noe dere arvet fra marines som kjempet på Okinawa?

  Ikke utlevert hørselvern og regntøy før 2000? Hva med varmt undertøy?

  Er vel like før noen mumler "da menn var menn og HMS var noe man kalte engelske båter"... Ikke rart folk drakk..

  Leave a comment:


 • hvlt
  replied
  Her fant jeg liste over det jeg hadde hatt utlevert av HV-utstyr da jeg forlot HV for godt i februar 2006:
  Anklets (ikke brukt etter 2002, da vi fikk M77-støvler)
  Pistolbelte
  Bukse, felt M75 (fikk i 1998 i stedet for M51)
  Feltflaske, komplett M75
  Genser, tykk
  Headover
  Hette, felt M75 (fra 1998, før det M51)
  Hjelm, komplett
  Jakke, felt M75 (fra 1998, før det M51)
  Kokekar
  Kryssremmer
  Lue, felt vinter (loslue)
  Lue, felt M51
  Ryggsekk ("Ludvig")
  1 stk, Skjorte, felt M71
  Støvler, felt M77 (fra 2002, før det M66)
  Teltutstyr iht. sats (1 teltduk, 2 teltstenger, 3 plugger)
  Votter, strikket m. skytefinger
  Votter, stoff m. skytefinger
  AG3 iht. sats (Gevær AG3 m. rem, 1+4 magasiner, 2 magasintasker, munningshette, Pussesaker komplett)
  Vernemaske NM180 (byttet inn NM16 ca. 2002-2004)
  Spade, felt

  Følgende var utlevert ca. 2000-2002:
  Fotposer
  Øreklokker
  Regnjakke
  Regnbukse

  Befalsutstyr (erstattet tidligere M70 i ca. 2004):
  Jakke M98
  Bukse M98
  Beret

  Alt undertøy og sokker/strømper pliktet man å ha med sivilt. Det var dermed ikke så mye å lure på hva man skulle pakke med.

  Leave a comment:


 • hvlt
  replied
  Det var enklere før, da vi ikke hadde så mye utlevert! Det, samt privat undertøy og sokker, fikk plass i Ludvig-sekken.

  Leave a comment:


 • Simplex
  replied
  Har i min tid i HV aldri sett en eneste pakningsplan... Så jeg pakker alltid etter beste evne ut i fra jeg antar å ha bruk for, og lar resten ligge i bilen (i tilfelle det er aktuelt med noe bytte eller kontroll).

  Leave a comment:


 • hvorre
  replied
  Opprinnelig skrevet av navara Vis post
  hvorre det er gjerne vrient å angi en eksakt pakningsplan for HV-mannskaper, all den tid soldatene i utgangspunktet har den PBU'n de ble kledd opp med. Vi har forsøkt å få vårt område opp på et minste felles multiplum, men det er så og si umulig...
  Det har jeg full forståelse for, og vi har til tider lignende issues i vår I-styrke også, med til dels en del relativt kjipe mangler. Poenget med pakningsplanen er jo dog å sikre at Einar Enkeltmann faktisk har med seg det han skal og ikke har gjort noen lure vurderinger på å legge igjen ting som "aldri er blitt brukt før så de får jeg sikkert ikke bruk for denne gangen heller". Hvis noen har mangler ut fra det som står på pakningsplanen får man gnage på leddet over en selv i kommandolinja slik at disse manglene faktisk blir gjort kjent og ikke bare kan skyves under teppet. Enkelte mangler kan jo faktisk utgjøre at en enhet ikke er i stand til å utføre oppdraget den er gitt.

  Nå skal riktignok en KTS avdekke de virkelig kritiske manglene, men med gode pakningsplaner kan mye rusk avdekkes i forkant og dermed løses mye bedre og smidigere enn at LF må melde til TRSJ på KTS-avmelding at halvparten av laget ikke har vinterkammo. Da er det, erfaringsmessig, for sent å utbedre.

  Leave a comment:


 • Sofakriger
  replied
  Opprinnelig skrevet av navara Vis post
  Sofakriger Ta nå et eksempel som et eksempel da!

  Aldri gi meg - standard pakningsplan.

  Leave a comment:


 • navara
  replied
  Sofakriger Ta nå et eksempel som et eksempel da!

  hvorre det er gjerne vrient å angi en eksakt pakningsplan for HV-mannskaper, all den tid soldatene i utgangspunktet har den PBU'n de ble kledd opp med. Vi har forsøkt å få vårt område opp på et minste felles multiplum, men det er så og si umulig...

  Leave a comment:

Working...
X