Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Liten reklamesnutt

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Sikkerhetsklarering i førstegangstjeneste som VAB Lege

Collapse

Annonse før emne

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Sikkerhetsklarering i førstegangstjeneste som VAB Lege

  Heisann!
  Er en mann på 31 år som vurderer å søke seg inn i førstegangstjeneste som VAB lege etter endt lis1 turnus. Jeg er motivert, har plettfri vandel og i god fysisk form. Er spesielt interessert i flymedisin, så kunne tenkt meg å tjenestegjøre i luftforsvaret, og kanskje INTOPS om det blir mulig.

  Jeg har som nevnt ovenfor plettfri vandel. Men har blitt anmeldt og siktet et par ganger tidligere. Og har hatt et medlemskap i et såkalt nasjonalistisk parti som 17 åring. Lager en komplett liste under på de individuelle sakene.

  Grunnen til at jeg skriver her er fordi jeg gjerne vil ha en tilbakemelding på om jeg i det heletatt har noen sjanse til å bli sikkerhetsklarert for forsvaret. Jeg kommer til å legge alle kortene på bordet om det kommer til stykket. Men vis dere mener sjansene mine er svært lave så dropper jeg nok hele greia og fortsetter et sivilt løp inn i flymedisin. Jeg er 100% sikker på at jeg kan bidra med noe konstruktivt og positivt inn i forsvaret.

  Her er episodene/sakene det gjelder

  1. Medlem av et nasjonalistisk parti som 17 åring. Ganske useriøst fra min side, men førte til at jeg kontaktet av PST i 2012 hvor de lurte på om jeg kunne fortelle om hendelsen. Dette var frivillig, og ikke noe avhør. Regner med at det tatt opp pga Breivik hendelsen i 2011. Samtalen var hyggelig og ble sjekket ut av hele greia.

  2. Anmeldt for innføring av ulovlig legemidler i 2007 som 18 åring (Melanotan). Innrømte kjøp av Melanotan som brukes til å bli brun i huden. Saken ble henlagt etter bevisetsstilling.

  3. Anmeldt for innførsel av ulovlig legemidler. Er snakk om slankemiddelet clenbuterol. Dette var tilsynelatende i 2010 om jeg ikke tar feil, men ble ikke gjort oppmerksom på dette før i 2015. Saken ble henlagt etter bevisetsstilling.

  4. Siktet og anmeldt for et forhold jeg ikke er helt sikker på. Endte opp med rassia uten noen resultater for politiet. Bakgrunnen for rassiaen var den anmeldelsen fra 2010, og fordi jeg hadde bestilt helt lovlige tomme gelatinkapsler som de mente jeg brukte til å lage ulovlige legemidler. Jeg fikk beholde kapslene og den posen med grønn te som de la beslag i. Men er usikker på om saken ble henlagt etter bevisetsstilling, eller om jeg ble frikjent. Jeg fikk aldri noen skriftlig melding om denne saken i det hele tatt. Ser nå i ettertid at jeg kanskje burde ha kontaktet advokat da hele prosessen rundt dette virker tvilsom og ulovlig når jeg ser tilbake på det.

  Hva er deres mening på hvor sannsynlig det er at jeg kan bli sikkerhetsklarert?
  Lignende tråder

 • #2
  Vandel er bare en del av sikkerhetsklarering. Viktig er også menneskene rundt deg, bakgrunnen er om du kan settes under press etc. Å krysse "Ja" i tidligere aktuelt felt er sikkert ganske nervepirrende for de som skal klareres. Det er veldig viktig at du er helt åpen (slik du har vært her?) på hva du har på rullebladet. Ut ifra det du skriver her er du verken bøtelagt eller dømt. Det er mange i Forsvaret som har gjort noe dumt på et tidspunkt og vurderingene går ikke bare på om du har noe på rullebladet - men også hva og når.

  Svaret til slutt får du bare ved å levere skjema og gå gjennom prosessen. Jeg driver ikke med klarering og har aldri gjort det, men dette høres ikke ut som de alvorligste sakene - men samtidig viser det dårlig vurderingsevne i flere sammenhenger.
  "Gjør Ret, Frygt Intet"

  Kommentér


  • #3
   Opprinnelig skrevet av Marcelius Vis post
   .....

   4. Siktet og anmeldt for et forhold jeg ikke er helt sikker på. Endte opp med rassia uten noen resultater for politiet. Bakgrunnen for rassiaen var den anmeldelsen fra 2010, og fordi jeg hadde bestilt helt lovlige tomme gelatinkapsler som de mente jeg brukte til å lage ulovlige legemidler. Jeg fikk beholde kapslene og den posen med grønn te som de la beslag i. Men er usikker på om saken ble henlagt etter bevisets stilling, eller om jeg ble frikjent. Jeg fikk aldri noen skriftlig melding om denne saken i det hele tatt. Ser nå i ettertid at jeg kanskje burde ha kontaktet advokat da hele prosessen rundt dette virker tvilsom og ulovlig når jeg ser tilbake på det.

   ......
   Frikjent kan man vel bare bli dersom man har vært tiltalt, noe som ikke synes å ha vært tilfelle?

   Siden du ikke fikk noen skriftlig tilbakemelding så er det vel ikke sikkert at dette ble registrert som en sak i det hele tatt - nærmest en for-undersøkelse for å finne ut om det var noen sak? Vet imidlertid ikke om det finnes noen hjemmel for slikt i Norge.

   Uansett så bør du fortelle om det, dersom du søker klarering.

   Behandlingen av klareringssaker har endret seg etter at en sivil instans (NSM?) overtok dette fra Forsvaret, og praksis har så vidt vites både blitt innskjerpet og mer "firkantet", med mindre grad av individuell vurdering. Erfaring fra tidligere tider er derfor ikke brukbar ift "spådommer" om hva dette vil ende med.

   Kommentér


   • #4
    Fra >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker, Trykk her for å bli medlem av Milforum <<<<<'en til NSM:

    Vil et straffbart forhold medføre at jeg ikke får sikkerhetsklarering?
    Nei, en klareringsavgjørelse fattes på bakgrunn av at det ikke finnes rimelig grunn til å tvile på at personen er sikkerhetsmessig skikket. I vurderingen skal det legges vekt på forhold som er relevante for personens pålitelighet, lojalitet og dømmekraft, jf. >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker, Trykk her for å bli medlem av Milforum <<<<<. Et hvert straffbart forhold vil derfor ikke nødvendigvis føre til en negativ avgjørelse.
    Skjønner hvorfor du spør på forhånd, det er rimelig bedritent å måtte hive rundt på livet sitt for å eventuelt ikke få klarering og så gå på dagen. Akkurat dette mener jeg Forsvaret burde gjøre en mye bedre jobb på forhånd, men som Sofakriger sier så er det aller viktigste at du er helt ærlig på alt, og ikke juger. Hvis du blir tatt i jug på blanketten er det stor sjanse for at du ikke får klarering selv om du burde hatt det. Jeg tipper du har hatt en viss personlig utvikling de åtte siste årene, så kan det sikkert telle positivt. Men det er bare en antakelse.

    Litt avhengig av hvor du havner så er det mulig du ikke trenger HEMMELIG klarering heller.

    Kommentér


    • #5
     Jeg vet ikke hva klareringsmyndigheten tenker, men om jeg var deg, ville jeg i alle fall skaffet rede på alle forhold rundt sak 4, slik at det du legger frem er krystallklart. Politi/påtalemyndighet bør kunne gi deg all informasjon, i motsatt fall er nok advokat, som du antyder, en opsjon.
     Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

     Kommentér

     • Trådstarter

      #6
      Takk for flotte svar. Når jeg tenker meg om så ble vell hele saken i punkt 4 droppet ettersom ransakelsen ikke førte noe sted. Men skal undersøke hva som ble dokumentert, for jeg vet at et avhør ble tatt. Så regner med det ihvertfall vil bli synlig for forsvaret.

      Kommentér


      • #7
       Jeg ville vært mer stresset ovenfor Forsvarets nulltolleranse av narkotika og doping enn jeg ville vært for NSM. Jeg blir ekstremt overrasket hvis Forsvaret sier at det er greit å ulovlig importere det, bare så lenge en ikke bruker.
       - Don't confuse enthusiasm with capability

       Kommentér

       • Trådstarter

        #8
        Ja, det er forsåvidt sant. Clenbuterol var en del av innholdet i et kosttilskudd, og jeg var ikke oppmerksom på at det inneholdt noe ulovlig. Om de tror på meg et vell en annen sak. Er det alltid nulltoleranse selv om saken er langt tilbake i tid?

        Og er ikke vurdering noe anderledes når det er snakk om førstegangstjeneste som lege, psykolog ol kontra ofte ufaglærte rekrutter? Vet forsvaret sliter med rekruttering av leger siden de gjerne vil gjøre noe annet enn førstegangstjeneste etter LIS1.
        Last edited by Marcelius; DTG 291638 Dec 20, .

        Kommentér


        • #9
         Vi hadde en gang en vernepliktig som ble dimmet grunnet et meget liberalt syn på narkotikabruk (hen hevdet dog at hen aldri hadde brukt det selv) som var uforenlig med sikkerhetsklarering. Nulltoleransen er sterk i Forsvaret.

         Kommentér


         • #10
          Jeg husker jeg ble kalt inn til samtale hos kompanisjefen under rekrutten, fordi jeg under utspørringen da de gjennomgikk bagasjen vår ved innrykk sa at jeg ikke var udelt negativ (eller noe i den duren) til legalisering av cannabis, selv om jeg også var tydelig på at jeg aldri har brukt det.
          Ved kølle skal ondt fordrives!

          Kommentér

          Working...
          X
          Besøksstatistikk