Globalt toppbanner

Collapse

Milforum Google-søk

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Dagbok Områdesersjantkurs HVSKS

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Dagbok Områdesersjantkurs HVSKS

  Da prøver vi oss på ei lita "dagbok" fra Områdesersjantkurset ved HVSKS.
  Dag 1; Reisedag, togtur oppover sammen med to av mine undergitte som deltar på et paralellt kurs her oppe. Hyggelig selskap på togturen og som alltid nyttig å ha god tid til å prate litt med guttene og jentene mine. Som kjent er det viktig å kjenne folka sine for å kunne utnytte kapasiteten maksimalt iht HVs egenart.
  Etter oppmøte på HVSKS var det den vanlige "innbriefen" med Velkommen på kurs, presentasjon av veiledere og instruktører, og for anledningen selvfølgelig, en gjennomgang av smitteverntiltakene pga Covid-19.
  Deretter finne rommet og køye, da en av smitteverntiltakene var at de to paralelle kursene fikk ulike spisetider i messa, og mitt kurs trakk vinnerloddet og fikk frokosttid 0630-0700, dermed ble det revelje 0600, som er et par klikk tidligere enn jeg er vant til...

  Click image for larger version Name:	64px-Or7+.jpg Views:	0 Size:	3,1 KB ID:	1050506
  Last edited by Intendanten; DTG 031348 May 21, . Begrunnelse: La inn distinksjon
  magskor, Wol og 9 andre liker dette.
  Lignende tråder
 • Trådstarter

  #2
  Dag 2:
  Revelje 0600. Hjemme pleier jeg å stå opp 0745, hive meg i klærne, påse at ungene er påkledd og klare til rundt 0800, dra på jobb og sitte pent på stolen min 0815. Så her ble det litt overgang. Heldigvis deler jeg rom med en morgenfugl (jeg synes i utgangspunktet det er ekle dyr...) og dermed går det overraskende greit å komme seg opp. Frokosten åpner så 0630-0700, så har vi en halvtime til å fullføre KTS enkeltmann på rom før vi knekker igang 0730.
  0730 er det gjennomgang av utfylling av reiseregning. En post som alltid gås gjennom ved oppmøte på kurs. Selv skriver jeg vel 10-20 sånne i året så jeg er ganske drilla, men nå har FPVPS tatt innover seg at vi lever i 2020 og endelig fått lansert en digital løsning for innlevering, der man knytter reiseregningen direkte mot innkallingen. (Dette kan vi ta videre i egen tråd...)
  Etter gjennomgangen av reiseregning begynner kursåpningen for alvor, der veilederne presenterer seg før hver kursdeltaker tar en kort presentasjon. Videre blir vi inndelt i grupper og gjennomfører gruppeetablering etter kjent drill. (Presentasjon av seg selv, bra og mindre bra sider, forventninger til kurset, samt oppsett av grupperegler)
  Etter dette fikk vi besøk/"inspeksjon" av Sjef og SjefsSjt HV-08 samt Sjef HVSKS, som besvarte spørsmål og fortalte litt om sine tanker rundt kurset og rollen som OmrSjt.

  Så var det tid for lunch. Idag var det pastasalat og kyllinglår på menyen.

  Deretter fikk vi en generell innføring i forsvarets og HVs kapasiteter og utfordringer ifht forsvar av landet, operasjonskonsept osv. Dette var en leksjon med mobilen på gangen, så jeg tenker vi ikke sier så mye mer om det.

  Neste post på programmet var innføring i ORM - Operational Risk Management, eller risikoanalyse på litt mer gammelnorsk. Her fikk vi en gjennomgang i plenum på hensikt, mål og metode, før vi trakk inn på grupperommet for å øve.

  Så fikk vi en innføring i treningsplanlegging ifm skyteutdanning, samt verktøy for treningsplanlegging, før vi fordelte elevinstruksjoner i våpentjeneste og stridsdrill 1/2.

  Resten av kvelden gikk så med til å overkvittere avdelingsvåpen og planlegge neste dags skytebaneleksjon.
  For å utfordre meg selv litt valgte jeg å stille meg til huggs som HI MØR, et våpen jeg kun har sett live én gang tidligere og det var på TrSjt kurset i 2018, jeg har derimot ingen førstehånds brukererfaring. Så det var bare å finne fram et våpen, lese manualen og få satt det sammen, lese videre i våpenreglement og teknisk håndbok og planlegge en leksjon utfra det. I tillegg fikk jeg en 10minutters innføring av ansvarlig veileder på våpenet ifb med backbrief på leksjonen. Den som intet våger intet vinner sier'em...

  Deretter var det å køye for å møte uthvilt til en ny dag.
  LVGRP99, Niko og 8 andre liker dette.

  Kommentér


  • #3
   Dette lover godt, navara ! Kjekk lesing for en som skal på kurs der neste uke. Gleder meg til fortsettelsen!
   navara liker dette.

   Kommentér


   • #4
    Gleder meg til å høre resten!
    navara liker dette.

    Kommentér

    • Trådstarter

     #5
     Dag 3
     Revelje 0600 (Dette går jaggu over all forventning)
     Nå er vi igang for fullt og 0730 tar vi ut personlig og avdelingsvåpen av strongrom før vi setter i marsj til Lislia skytefelt for dagens 3 elevinstruksjoner.

     Første post er en kort drill på våpenføring og våpenregler, mens første leksjonsholder gjør seg klar.

     Deretter får vi en elevinstruksjon i SD2, Ild og Bevegelse. Dette er ting jeg har drevet forholdsvis mye med de siste 2 årene, både på TrSjt kurs, sersjanttrening i distriktet, lagførerkurs (som veileder), befalstrening, befalstrening, områdetrening og lagførerkurs igjen (som veileder...).
     Selve drillen sitter temmelig bra, men det er alltid skremmende hvor fort detaljene detter ut og SSDSSSS osv blir temmelig skralt..
     Vi fikk dermed en god leksjon med endel gjennomføringer både som makkerpar og "lag" (4mann...)
     Alltid godt å få kjørt litt stridsdriller.

     Neste post på programmet var ny elevinstruksjon, denne gangen MG3, her ble det først litt drilling på ildhåndgrep, før vi fikk lempa 200skudd opp i skytefeltet i diverse bygestørrelser. MG3-tjeneste er ALLTID god tjeneste

     Så skulle undertegnende i ilden og lære bort ting jeg i utgangspunktet ikke kunne selv. 12,7 MØR.
     Det er jo som de fleste vet et beist av ei rifle, og etter en kjapp teori innføring med KTS på våpenet, sammenstilling, (Det kommer jo nærmest flatpakka som en ikea-kommode når man tar det ut av kofferten...) fikk gutta drilla litt på ildhåndgrep (det er ikke så mange ildhåndgrep, man får stort sett ikke gjort stort mer enn å dra i ladearmen..), før vi kom igang med en lett innskyting på 50m á 2x3skudd pr skytter før vi ga oss på fallmål på 250,300 og 400m
     Bakdelen var jo selvfølgelig at jeg ikke fikk prøvd børsa selv...

     Etter nok en god militær dag på skytebanen var det tilbake til middag, idag var det panert fisk og poteter til middag.
     Siste økt gikk med til innføring i refleksjon og erfaringsdeling, med påfølgende drøfting i gruppa, før puss av dagens avdelingsvåpen samt planlegging av neste dags elevinstruksjon med dertil backbrief..
     LVGRP99, Niko og 6 andre liker dette.

     Kommentér


     • #6
      Revelje? Stress.
      PÅ HVSKS har jeg bare vært vant til å innfinne i klassrom til 09:00. Er dette liksom en del av et konsept ("Kom deg opp, vi skal leke rekrutter")?
      Det er bedre å ta toget med NSB enn å fly med LSD.

      Kommentér

      • Trådstarter

       #7
       Neida, det er jo ikke revelje i form av en løk med trompet som flyr i gangene... men vekkerklokka ringer 0600... Effekten på søvnen blir den samme :P
       Tjensten starter 0730, men vi har bare frokost fra 0630-0700 pga Covid regler og det andre kurset, når vi er ferdig spist 0700 vasker de alle bord og stoler med sprit før neste bordsetning kommer 0710.

       Kommentér


       • #8
        Opprinnelig skrevet av mijag84 Vis post
        Dette lover godt, navara ! Kjekk lesing for en som skal på kurs der neste uke. Gleder meg til fortsettelsen!
        <br/><br/>Både jeg og min bror(forskjellig område) har fått avlyst våre kurs og øvelser i nærmeste fremtid pga Covid. Dette til informasjon, da jeg tror det blir slik over hele fjøla fremover.<br/><br/><br/>Sent from my iPhone using Tapatalk

        Kommentér


        • #9
         Fikk dere (kvalitetsmessig) gode tilbakemeldinger fra instruktørene mtp. at dere selv er lagførere/instruktører?
         Odd objects attract fire. You are odd.

         Kommentér


         • #10
          Opprinnelig skrevet av navara Vis post
          Dag 3

          Selve drillen sitter temmelig bra, men det er alltid skremmende hvor fort detaljene detter ut og SSDSSSS osv blir temmelig skralt..
          For å opplyse så har det hett SSDSLMM siden hvertfall 2010 da forrige utgave av fotlaget kom ut.

          Kommentér

          • Trådstarter

           #11
           Det kan så være, men det heter fortsatt SSDS-SSS i Stridsteknikk for Heimevernet av 5.6.2020, og da forholder vi oss til det.
           Men utled gjerne den nye forkortelsen.

           Kommentér

           • Trådstarter

            #12
            Opprinnelig skrevet av Znuddel Vis post
            Fikk dere (kvalitetsmessig) gode tilbakemeldinger fra instruktørene mtp. at dere selv er lagførere/instruktører?
            Tenker du gode tilbakemeldinger på kvaliteten eller god kvalitet på tilbakemeldingen?
            Svaret blir forsåvidt det samme. Etter hver gjennomføring tar vi 2min der HI og HJI snakker sammen, og "elevene" snakker sammen, før Instruktør, Elever og Veileder kommer med sine tilbakemeldinger. Veilederne har høy kompetanse på de ulike våpensystemene, men evner også å gi tilbakemelding på leksjonen tatt i betraktning min manglende kompetanse i forkant. Så er det alltid noen tilbakemeldinger som man tar med seg til neste leksjon, og det gjør man forsåvidt fra både egne og andres leksjoner.

            Kommentér


            • #13
             Ser dere har hatt besøk i dag:

             >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

             Kommentér

             • Trådstarter

              #14
              Det stemmer, dvs de var her igår. Kommer tilbake til det når vi kommer til igår

              Kommentér

              • Trådstarter

               #15
               Dag 4
               Stadig opp 0600
               Frokost, uttak av våpen og avmarsj til skytebanen.

               Første elevinstruksjon var som vanlig ei drilløkt og denne gangen var det Taktisk magasinbytte, HK416 som sto på programmet.
               Egentlig burde man hatt personlig våpen hjemme og drillet ildhåndgrep og magasinskift 15min hver dag. DA kanskje man kunne begynt å nærme seg et brukbart nivå. Men det er godt å få frisket opp, spesielt for oss som til daglig er oppsatt på AG og prøver å tilpasse oss det som forhåpentligvis kommer også vår vei engang...

               Neste post på programmet var skyting med HK416. Dette ble gjort på 50m bane, og selv om 2t er forholdsvis kort til til å rekke sikkerhetsbreif, gjennomtrekk, innskyting, og alle andre administrative ting som tar mye av ei skyteøkt fikk vi til mye god skyting før lunch.

               Etter lunch fortsatte vi med samme kaliber men annen skuddtakt og MINIMI kom frem på standplass. Dette er et våpen jeg, og de fleste andre i gruppa, aldri har tatt i før, og leksjonen ble, selvfølgelig, startet med ei teori og drilløkt. Etter det var det tilvenningsskyting, før vi prøvde oss på korte, mellomkorte og lange byger i tur og orden til ammokasetten var tom og vi byttet skytter. Følelsen var vel at selv om MG3 er langt mer brutalt , har MINIMI i rollen som LMG mange fornuftige bruksområder, ikke minst ved manøvrering, der MG'n blir forholdsvis tungvindt.

               Etter Minimi var det min tur igjen til å være HI og dagens leksjon var SD1, Hurtig stillingsbesettelse.
               Dette er jeg i likhet med SD2 ganske godt kjent med etter de senere års treninger og kurs, så her følte jeg jeg hadde god kontroll.
               Vi begynte lett med å gå i stilling i skråningen opp til standplass. Fordelen med det var at det var et enkelt og oversiktlig lende, samtidig som skytefeltet oppover i lia gav gode muligheter for å angi ildsektor, målangivelse og grunnpunkter. Etter at de fleste hadde fått prøvd seg i rollen som lagfører flyttet vi ut i skogen og fikk et par gjennomføringer før det var på tide å pakke sammen og komme seg til middag. Det som ble litt utfordrende med leksjonen denne gangen kontra de andre gangene jeg har hatt leksjon i SD1 var at vi nå manglet mange av grunnsteinene i enkeltmannsferdigheter som SD1 bygger på slik som SSDS, Målangivelse, tegn og signaler, former og formforandringer, og kommunikasjon i laget. Dermed måtte dette gradvis implementeres iløpet av leksjonen, og jeg løste dette ved å gi lagsmedlemmene i oppgave å fokusere på disse EM-ferdighetene mens Lagføreren fikk fokusere på ordregangen. Alt i alt var jeg godt fornøyd med gjennomføringen. Veileder var litt misfornøyd med at jeg ikke tok med plasseringen av lagsmedlemmene i linja, samt at sikkerhetsbriefen ikke ble en sikkerhetsbrief, men heller at jeg påpekte sikkerhetsutfordringene etterhvert som de ble relevante.
               Videre kunne jeg nok med fordel kjørt en demo først, f.eks med meg selv i rollen som LF for å vise hvordan det kan/skal/bør gjøres.
               Leksjonen ble også noe innkortet fordi vi syntes det var såpass viktig å ikke komme tilbake med ubrukt LMG ammo at vi spiste 30min av SD1 leksjonen.

               Så var det bare å pakke sammen og komme seg tilbake til middagen, og denne dagen var det Lasagne på menyen

               Etter middag gikk vi igjennom OmrSjts rolle i avdelingen, samt erfaringsdeling og refleksjon i grupper, før det bare var å kaste seg over neste dags leksjoner og våpensystemer, og en lyninnføring i bruk og betjening av nok et nytt våpen; 84mm RFK. Denne gang blir derimot min rolle HJI.

               Kommentér


               • #16
                Du får hilsen sjefen, som er nesten naboen min (han ukependler fra Oslo, det gjorde han da han var sjef HV-14 og).
                At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                Kommentér


                • #17
                 Jeg må bare spørre; Hvordan kan deltakere på et områdesjt kurs mangle grunnleggende EMF'er som er relevant for SD1?
                 - Don't confuse enthusiasm with capability

                 Kommentér

                 • Trådstarter

                  #18
                  Det har nok sin enkle forklaring at SD1 i stor grad er en lagsdrill, og det er stort sett endel år siden OmrSjt elevene trente på LF-rollen. Som all annen kompetanse er det ferskvare og hvis det er 5år siden sist og da gjorde du det i 4 dager så er det begrenset hva som sitter dessverre. Og én ting er å kjenne til EM-ferdighetene, en annen ting er å ha de såpass under huden at de kommer automatisk i en stridsdrill. Men jeg tror nok endel fikk seg en aha-opplevelse i forhold til egne EM-ferdigheter.

                  Kommentér


                  • #19
                   Krav til ildstilling (samme både i GRUS og FR 6-21):

                   S: Skuddfelt
                   S: Skjul
                   D: Dekning
                   S: Støtte

                   Ny GRUS:

                   S: Skjult og dekket ut/innrykningsvei
                   S: Skiftestilling i nærheten
                   S: Samband og øyekontakt

                   Gammel FR 6-21:

                   L: Lett og skjult innrykningsvei
                   M: Mulighet for maskering
                   M: Mulighet for samband

                   Stort sett det samme altså.
                   At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                   Kommentér


                   • #20
                    navara Nå har jeg sett gjennom både nye "Håndbok for fotlaget" og "Håndbok i stridsteknikk for Heimevernet" og det er en del forskjeller, noen naturlige forskjeller iom. at HV har større fokus på objektsikring, mens andre forskjeller ser jeg ikke vits med.

                    I nye håndbok for fotlaget er kravene til ildstilling:
                    - Skuddfelt
                    - Skjul
                    - Dekning
                    - Støtte
                    - Lett og skjult innrykningsvei
                    - Skiftestilling
                    - Muligheter for Maskering
                    - Mulighet for kommunikasjon eller samband

                    Nesten det samme, er det en big deal? Nei, egentlig ikke. Men, hvorfor kan ikke Hæren og HV kalle det det samme?

                    Det samme er tilfellet med huskeordet til postinstruks, hvor det i nye håndbok for fotlaget er blitt SOLOSAPEI, mens Håndbok i stridsteknikk for Heimevernet fortsatt har SOLOAPEFE.

                    Så er det noen andre småforskjeller som f.eks. at Håndbok i stridsteknikk for Heimevernet mangler stridsdrill F "inn- og utpassering", men har valgt å legge til en stridsdrill 5D strid "korte hold".

                    Hva mener dere? Er det greit i lille Norge at Hæren og Heimevernet har forskjellige stridsdriller og begrep?

                    Flytt gjerne denne posten til annen tråd om det ikke passer.

                    Kommentér

                    • Trådstarter

                     #21
                     Høres ut som mat for en egen tråd
                     Last edited by navara; DTG 282125 Oct 20, .

                     Kommentér


                     • #22
                      Ett helt eget tema er at etter å ha vært med på noen befals treninger i O strukturen så er det ekstremt få av enkeltmann og lags drillene hvor befalet husker hvordan de skal utføres; det er noen få som husker en del og en liten knipe som kjenner til GRUS elementene by heart og så er det en stor del som henter sine driller fra Hollywood.

                      Selv «ladd våpen» kan by på utfordringer og akademiske diskusjoner om hvordan det skal utføres..

                      Kommentér

                      • Trådstarter

                       #23
                       Da tør jeg påstå at dere har en jobb å gjøre med sersjantlinja deres. Område og Troppssersjantene skal pushe GRUS på lagførere og nedover

                       Kommentér


                       • #24
                        Tror jeg har nevnt det før, HV trener alt for lite til å kunne få tilfredsstillende kvalitet på noe som helst....

                        Men for å holde meg til topic, kanon med en slik dagbok! Og litt ekstra skryt, den er så langt ganske så leservennlig

                        Kommentér


                        • #25
                         Opprinnelig skrevet av leserbrukernavn Vis post
                         Tror jeg har nevnt det før, HV trener alt for lite til å kunne få tilfredsstillende kvalitet på noe som helst....

                         Men for å holde meg til topic, kanon med en slik dagbok! Og litt ekstra skryt, den er så langt ganske så leservennlig
                         For områdestrukture så er dette riktig, innsatsstyrken klarer det så fremt de får minimum 20 dager i løpet av året.

                         Kommentér

                         • Trådstarter

                          #26
                          Dag5
                          Ny dag, samme vekkingstid, 0600. Beina i gølve og uniformen på før en kommer seg ned til messa for frokost.
                          Nå begynner vi å bli effektive og selvgående, så når kasun åpner 0730 er bilen varm og sekken pakka, så vi kommer oss raskt til skytebanen.
                          Dagens drilløkt er ØH1 på HK416, før vi gir oss i kast med panserbekjempelsen.

                          Første våpen som kommer til skudd er M72. Kjent prosedyre; Teori, Demo, Drill og praksis.
                          Skytefeltet er ikke godkjent for blindgjengere, så vi skyter med øvingssystem, men det er realistisk nok og "stridsvognsmålet" oppi lia får seg et par gode treffere.

                          Deretter er det vår tur med RFK, jeg deltar som HJI.
                          Siden forrige instruktør fikk tilbakemelding på at det ble litt vrient å få til alle driller og ildhåndgrep i drilløkta basert på samlet demo innledningsvis justerer vi siktet to knepp og justerer planen litt og dermed blir det Teori, Demo Lad våpen, Drill, Demo ØH1, Drill, før vi drar igang med litt skyting.
                          Her bruker vi 7,62 indregevær med dertil egnet ammunisjon med redusert kruttladning for å oppnå tilsvarende ballistikk som vanlige granater.
                          Etter noen innledende runder trår veilederen inn i rollen som Skytebaneleder og skrur opp tempoet litt, slik at vi rekker å få brukt opp tildelt ammo, i håp om å ordne oss instruktørene en poff-pils Hvis man setter inn sluttstykket på indregeværet feil vei vil nemlig bare tennperla gå av og ikke selve patronen, og dermed får man bare et poff. Til vår store skuffelse var elevene dog såpass disiplinerte at de ikke lot seg stresse opp av litt høyere tempo, så pilsen måtte vi kjøpe selv. Mot slutten fikk også skytterne prøve en markørladning som man legger inn bakerst i indregeværet for å simulere bakblåsten.

                          Siste post på dagens elve instruksjon var M19/M100 sektorvirkende ladning.
                          Her fikk vi en god teoribolk før vi prøvde å rigge de opp i lendet omkring leksjonsstedet før leksjonen ble avsluttet med at laget skulle hurtig utplassere ladningere i den hensikt å stoppe fientlige styrker på vei inn.
                          Undertegnede fikk tilført lagførerrollen og jeg innså ganske fort at jeg hadde glemt hvor morro det var å være lagfører. Vi fikk pusha laget nedover veien og satt ut ladningene mer eller mindre hensiktsmessig ifht aksen.

                          Deretter bare det hjem til middag, som denne dagen besto av torsk med bacon og poteter.
                          Til de som lurer er det bra mat hver dag her.

                          Etter middag var det som vanlig erfaringsdeling/refleksjon, før det ble en utvidet bolk med full puss og MBK på lagsvåpen.

                          Kommentér


                          • #27
                           Jeg kan ikke skjønne annet enn at det må være en vanskelig rolle å balansere. Områdesersjanten skal være en "bedre" lagfører på alle måter - både teknisk, ildhåndgrep, alle våpensystemer og driller - for å kunne veilede lagførerne og soldatene. Samtidig er det vel vanskelig å opprettholde ferdighetene. Diskuterer dere hvordan det skal håndteres og ferdighetene opprettholdes?
                           "Gjør Ret, Frygt Intet"

                           Kommentér

                           • Trådstarter

                            #28
                            Vi har ikke diskutert så mye rundt akkurat det, men for min egen del har veileder-engasjement på lagførerkurs vært en viktig kilde til fag-vedlikehold. Men selvfølgelig, når man har 10-20dager tjenste i året er det vanskelig å være best på alle nivåer, men kjenner man til kan man i mange tilfeller lese seg opp før leksjon osv.

                            Kommentér

                            • Trådstarter

                             #29
                             Dag 6
                             Lørdag. Gjett når klokka ringte. Joda, 0600 som vanlig. Bena i gølvet og komme igang.
                             Første post var et kort og effektiv skytebaneøkt ledet av HVSKS-instruktør. Fordelte 50skudd på samtlige magasin, + én klikkpatron et sted i hvert magasin.
                             Så var det lad våpen og kjør igang. Først noen enkle skyteøvelser fra 50m, så gikk vi litt fram og tilbake på standplass, rett og slett for å øve litt på å bevege seg med ladd våpen. Ofte har vi jo en tendens til å legge inn en våpenregel som ikke står der; "Lad våpen først når våpenet er rettet mot målet", og vi blir ikke særlig stridsdyktige hvis vi skal fortsette med den drillen i en skarp situasjon. Og sånn fortstatte vi, litt på 20m, litt på 30m og litt på 50m, med fokus på ØH1 og ØH2 ved klikk (og det fikk vi jo siden alle magasiner hadde en klikkpatron...), og så var vi tilbake på skolen til lunch 11.00. Temmelig effektivt spør du meg

                             Taco til lunch.

                             Etter lunch gikk vi løs på plan og beslutningsprosess og UTS, samt områdesersjantens rolle inn i dette, før vi fikk VO om neste ukes oppdragsløsning.
                             Deretter var det middag, med romegraut (øss æ jo høgst i gubbransdaln) på menyen. Etter middag var det fri disp og messåpning på kvelden.
                             Den trenger vi vel ikke gå mer inn på..

                             Kommentér


                             • #30
                              Artig å lese om kurset. Vår nye områdesersjant var på samme kurs og rakk innom oss på øvelsen litt i går. Han hørtes også veldig fornøyd ut med kurset.
                              TTTF - Trykk, Tal, Tenk, F***!

                              Kommentér

                              For alt vi har. Og alt vi er.

                              Collapse

                              Working...
                              X
                              Besøksstatistikk