Globalt toppbanner

Collapse

Milforum Google-søk

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Dagbok Områdesersjantkurs HVSKS

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • mijag84
  replied
  Takk for en meget detaljert og god dagbok. Veldig fornøyelig og interessant lesing. Lykke til i det videre arbeidet med å sette kunnskapen ut i praksis!

  Leave a comment:


 • magskor
  replied
  Opprinnelig skrevet av navara Vis post
  Vel fremme på perrongen i hjembyen ventet kone og barn.
  Det er vel slik det skal vere.

  Leave a comment:


 • navara
  replied
  Dag11
  Siste "ordinære" kursdag. Opp til vanlig tid, og derfra gikk formiddag og ettermiddag med til en gjennomgang av treningsplanlegging, samtale i gruppene om veien videre i eget område, gjennomgang av OmrSjts rolle i avdelingen, Plakaten på veggen osv.
  Etter middag var det tid for innlevering av våpen og PBU, samt kursevaluering i gruppa, før det meste av kvelden gikk med til messetjeneste. Avslutningsmiddagen måtte desverre utgå denne gangen pga Covid.

  Dag12
  Opp til vanlig tid, pakke seg ut av rommet før 0800 ( med en halvtime før og én time etter frokost til denslags føltes det som om man hadde et haaaav av tid)
  Deretter fremlegging av gruppas evaluering, utdeling av kursbevis og lange applauser før opplasting på minibuss og transport til stasjonen.
  Vel framme på stasjonen viser det seg at SJ har problemer med togsett og at vi blir nødt til å ta buss for tog.
  Fordelen var at det kun var HVSKS-passasjerer på bussen, og ingen skulle av før OSL, og dermed kunne bussjåføren setter alle kluter inn på å få de som skulle rekke flyet til Tromsø fram i tide.
  Fasit ble at vi var på OSL 5min før toget... Derfra var det én som skulle av i Lillestrøm før vi andre skulle til Oslo S. For min del gikk det greit at ankomsten til Oslo S ble noe forsinket, toget vi skulle tatt videre på Østfoldbanen var uansett innstillt så vi måtte vente en halvtime ekstra i alle fall.
  Vel fremme på perrongen i hjembyen ventet kone og barn.

  Og snipp snapp snute, så var min del av kompetansegapet lukket

  Leave a comment:


 • navara
  replied
  Men; hvis du har stilling der du trenger denne, men ikke har sett den burde du antagelig vært på kurs
  Last edited by navara; DTG 040742 Nov 20, .

  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  Takker!

  Leave a comment:


 • navara
  replied
  Slik ser den altså ut når for tiden
  Attached Files

  Leave a comment:


 • navara
  replied
  Ja, det der er baksiden av den laminerte Men den nåværende er jo av forklarlige årsaker bare på 3 kolonner

  Leave a comment:


 • hvlt
  replied
  Her er noe fra Dombås fra 2003.
  Attached Files

  Leave a comment:


 • navara
  replied
  Velsignelsen for oss sjanter er at vi bare skal skyte inn råd og vink i PBP'n, så vi kan i stor grad synse på fri miter
  Men HVSKS har tatt frem en tosidig A4-sak på UTS, som dekker ganske mye. Fåes i laminert utgave fra LMS
  Kortversjonen er:
  1: Mottak av OOF
  2: Mottak av VO
  3: Skriving og distribusjon av OOF (SOKKA)
  4: O-møte hos nest høyere enhet.
  5: Grovvurdering (STOR)
  6: Grovveruderinen gir...
  7: Rekognosering AKVOD/VODKA
  8: Ordreskriving/Ordregiving
  9: Koordinering mellom enhetene
  10: Klargjøring og iverksetting av oppdrag.

  PBP iht Hærens mal er som du sier, litt for Hærete for en stakkars HV-fenrik som har 30 dagers utdanning fordelt på 3 kurs, derfor har man kokt det ned til UTS.

  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  Er det lov å spørre om hvilket reglement/håndbok dere bruker for plan- og beslutningsprosess? Jeg savner en generisk beskrivelse for tropps/kompani (område)-nivået, Hæren sine er gode, men litt for hærete.

  Leave a comment:


 • navara
  replied
  Dag10
  Onsdag, og klokka ringer stadig 0600...
  Oppstilling 0730, etterfulgt av dagens punkt, som idag er bruk av Tourniquet. Leksjonen avsluttes med endel gjennomføringer med slapt lem (altså lemmet som er "skutt", og da er visstnok slapt lem lov å si...) og i blinde..

  Deretter knekker vi igang med dagens TØUT, og iht kjent drill åpnes det med en teorileksjon i oppdragstypen, og dagens oppdrag er (endelig ) BEKJEMP.
  Dagens oppgave blir gitt, og denne gangen har "OmrSjefen" kommet med et forslag om å gjennomføre et bakhold like øst for Dombfoss bru, og vår oppgave er å vurdere om det er hensiktsmessig, for så å evt komme med andre forslag til egnede steder. Spes fokus på å utnytte avdelingsvåpnenes rekkevidde.

  Vi konstaterer raskt at både RFK og MØR vanskelig kan benyttes innenfor praktisk skuddvidde på Områdesjefens foreslåtte område og legger planer for å utføre bakholdet i samme område som vi ,forutseende som vi er, foreslo å forberede bakhold igår. Rekplan utarbeides og vi rekognoserer i to gjenger. En gjeng finner stedet selve bakholdet skal finne sted, mens en gjeng trekker opp i fjellsiden for å finne et egnet sted avdeldingsvåpnene kan virke fra. Desverre sladrer den jålete laseravstandsmåleren om at avstanden fra den perfekte utkikksposten i dalsiden og ned til et sted veien er lang nok til en brukbar killbox blir i lengste laget, så vi må tenke oss om en gang til, og finner en ny liten fjellknas nedi dalen der vi har fin utsikt til veien..

  Så jobber vi videre med plan og fremlegging frem til middag. Nå begynner vi å bli ganske rå på powerpoint så når kommer hvert lags ildsektor opp etterhvert som de nevnes og greier, for ikke å snakke om en liten twist ved at vi kjørte Rohan gjennom Google Translate og fikk det inn i presentasjonen med russike bokstaver :P

  Etter fremlegging, ROC-drill og tilbakemeldinger er det en liten runde med erfaringsdeling før resten av kvelden går med til puss og MBK av KJT og PersVPN.

  Leave a comment:


 • navara
  replied
  Dag 9
  Tirsdag, og dere vet hvordan det begynner nå...
  Oppstilling 0730, min tur til å lede oppstillingen, og Tre Av går alle veier som vanlig. Grunnen til at jeg leder oppstillingen er at jeg også har ansvaret for dagens punkt. Og dagens punkt er Målangivelse.
  Etter gjennomføringen av SD1 forrige uke fremsto det temmlig åpenbart at det var temmelig store hull i evnen til å angi mål militært korrekt etter RAB og GRAB metoden, og vi forflytter oss derfor opp på et utkikkspunkt like bak skolen der det er rikelig med mål å angi. Etter en kjapp innføring i avstandsbedømmelse, effektiv årvåkenhet og målangivelse øver elevene seg i makkerparene. Etter 20min trening gjennomfører vi en liten konkurranse der vi har plassert ut de andre medlemmene fra laget mitt i terrenget med A4-ark i hver sin farge, som elevene så skal finne, når jeg sier Grønn får "markøren" melding om å dukke opp, og den som først spotter han og avgir korrekt målangivelse vinner runden. Leksjonen avsluttes med at det vinnende laget kan gjennomføre premien; 10 pushups, mens det tapende laget må ta 20

  Dagens tema er BEVOKT.
  Som før får vi først en innføring i bevokt oppdrag, og ikke minst viktigheten av å bryte opp BEVOKT til andre formuleringer på tropps og lagsnivå. En Bevokt-operasjon er noe som foregår på Område/kompani-nivå, mens tropper og lag kan få underoppdrag som "overvåk" "avpatruljér" osv.
  Deretter får vi servert "OmrSjefs intensjon" som grunnlag for oppgaven, før vi går på grupperom og begynner med Rekplan. Som vanlig er rekplan ferdig før Lunch, og vi hiver i oss lunchen for å få mest mulig tid til å rekognosere i teig. Det var lapskaus til lunch, og det er jo takknemmlig sånn sett, temmelig lett å tygge
  Etter en drøy times rekognosering av AO er det tilbake å legge en plan for å bevokte lesjadalen best mulig i den hensikt å ha kontroll på de Rohanske styrkene som kommer inn fra Åndalsnes (der Kompani Lauritzen tydeligvis har gjort en dårlig jobb med å nekte fienden ilandsetting :P )
  Siden vi liker å gå litt offensivt ut gir vi som bonus en av troppene som ligger litt bak fronten i oppdrag å forberede et bakhold i tilfelle fienden rykker frem, mens QRF- troppen får i oppgave å PO støtte Tr3 i bakholdet
  Middag, siste finpuss på fremføringen, som idag er oppgradert til Powerpoint, igår brukte vi tegnefunksjonen på Norgeskart.no. ,men Powerpoint er noen hakk kraftigere til denslags.

  Etter fremføring/ROC-drill/tilbakemelding fra resten av kurset er det erfaringsdeling før vi tar kvelden sånn passelig tidlig.

  Leave a comment:


 • navara
  replied
  Dag8
  Mandag, og på'n igjen 0600
  Nå på uke 2 starter dagen med oppstilling 0730, etterfulgt av 45min "dagens punkt".
  Dette var en elevdrevet leksjon, og hver gruppe fikk velge seg sitt punkt til sin dag.
  Dagens punkt var våpenreglene. Mange blander de nye og de gamle, og man er ikke inne så ofte at det sitter på rams, noe dagens gruppe hadde bestemt seg for å gjøre noe med. Derfor fikk vi ca 20min på å gå på egenhånd å pugge de, før de skulle fremføres ordrett for en av representantene fra laget som hadde leksjonen. For hver feil ble det 3 knebøy. Jeg kom ganske greit utav det, men jeg hadde en kommafeil ellerno på en av reglene på første gjennomføring så dermed måtte jeg ta mine tilmålte knebøy og prøve igjen.
  TIl slutt gjennomførtes en konkurranse der de to laga som ikke holdt leksjonen skulle stelle seg på rekke, og så etter tur komme frem til "sensor" å få tildelt en tilfeldig regel som man skulle fremføre. Svarte man riktig gikk man ut av rekka, svarte man feil stilte man bakerst igjen. Etter 8mann skilte det et halvt sekund i feil retning mellom vinnende og tapende lag. Det sto heldigvis bare om prestisje...

  Deretter bar det inn i klasserom for en teorileksjon om dagens oppdrag; Sikre objekt, før vi fikk servert OmrSjefs intensjon og foreløpig plan til OPO..
  Derfra var det bare å komme seg på grupperommet og sette opp en rek.plan før vi reiste ut og rekognoserte objektet etter lunch (forhendværende Jora ammunisjonslager, tipper endel har et forhold til det ).
  Etter en god og grundig rek både utenfor og innenfor gjerdene var det atter tilbake i leir,for å legge en plan som senere ble lagt fra som OmrSjts anbefaling
  til løsning.

  Men før vi kom så langt fikk vi storfint besøk av toppskiktet i Sersjantkorpset; FSj Sersjantmajor, FSt Sersjantmajor, HV Sersjantmajor, samt HVSKS Sersjantmajor (sistnevnte var forsåvidt kursansvarlig..)
  De tre førstnevnte holdt hvert sitte lille innlegg, før det ble åpnet for spørsmål fra salen. Disse ble godt og ærlig besvart, og det var meget interessant å få høre noen tanker fra stor 9's nærmeste støttespiller og rådgiver. Ikke minst styrket det ytterligere min tro på sjefssersjantlinja.

  Så var det middag, før sluttføring av gruppas plan og fremføring av denne, samt ROC drill og tilbakemelding fra de andre gruppene og veilederne.
  Og vips var klokka 21.30 den dagen også...

  Leave a comment:


 • navara
  replied
  Dag 7
  Søndag. Søndag er, som alle som har vært på HVSKS vet; fridag.
  Men siden en allerede har flytta døgnrytmen to timer OG klokka skulle stilles ble "å sove lenge" i praksis å våkne 0700.. Strakk litt på pelsen, sto opp og gikk til brunch 09.
  Etter dette ble det å rigge seg til med film og headset i sengekroken, før en liten joggetur oppi lia i snø, slaps og regn.
  Dusj og middag, tradisjonen tro skinkestek på søndag, før det ble heng i TV-stua resten av kvelden bare avbrutt av en liten tur til Cirkle K
  Det føles ofte bortkastet med en dag "dødtid" midt i et kurs, men denne gangen var kurset såpass intensivt at jeg tror det var nyttig...

  Leave a comment:


 • navara
  replied
  Hvis dere har hatt fokus på MOUT på en nedlagt fabrikk i landbruksutstyrsindustrien denne uka var vi på samme gruppe. Dere har fått en bra OmrådeSjt.

  Leave a comment:


 • aquila
  replied
  Artig å lese om kurset. Vår nye områdesersjant var på samme kurs og rakk innom oss på øvelsen litt i går. Han hørtes også veldig fornøyd ut med kurset.

  Leave a comment:


 • navara
  replied
  Dag 6
  Lørdag. Gjett når klokka ringte. Joda, 0600 som vanlig. Bena i gølvet og komme igang.
  Første post var et kort og effektiv skytebaneøkt ledet av HVSKS-instruktør. Fordelte 50skudd på samtlige magasin, + én klikkpatron et sted i hvert magasin.
  Så var det lad våpen og kjør igang. Først noen enkle skyteøvelser fra 50m, så gikk vi litt fram og tilbake på standplass, rett og slett for å øve litt på å bevege seg med ladd våpen. Ofte har vi jo en tendens til å legge inn en våpenregel som ikke står der; "Lad våpen først når våpenet er rettet mot målet", og vi blir ikke særlig stridsdyktige hvis vi skal fortsette med den drillen i en skarp situasjon. Og sånn fortstatte vi, litt på 20m, litt på 30m og litt på 50m, med fokus på ØH1 og ØH2 ved klikk (og det fikk vi jo siden alle magasiner hadde en klikkpatron...), og så var vi tilbake på skolen til lunch 11.00. Temmelig effektivt spør du meg

  Taco til lunch.

  Etter lunch gikk vi løs på plan og beslutningsprosess og UTS, samt områdesersjantens rolle inn i dette, før vi fikk VO om neste ukes oppdragsløsning.
  Deretter var det middag, med romegraut (øss æ jo høgst i gubbransdaln) på menyen. Etter middag var det fri disp og messåpning på kvelden.
  Den trenger vi vel ikke gå mer inn på..

  Leave a comment:


 • navara
  replied
  Vi har ikke diskutert så mye rundt akkurat det, men for min egen del har veileder-engasjement på lagførerkurs vært en viktig kilde til fag-vedlikehold. Men selvfølgelig, når man har 10-20dager tjenste i året er det vanskelig å være best på alle nivåer, men kjenner man til kan man i mange tilfeller lese seg opp før leksjon osv.

  Leave a comment:


 • Sofakriger
  replied
  Jeg kan ikke skjønne annet enn at det må være en vanskelig rolle å balansere. Områdesersjanten skal være en "bedre" lagfører på alle måter - både teknisk, ildhåndgrep, alle våpensystemer og driller - for å kunne veilede lagførerne og soldatene. Samtidig er det vel vanskelig å opprettholde ferdighetene. Diskuterer dere hvordan det skal håndteres og ferdighetene opprettholdes?

  Leave a comment:


 • navara
  replied
  Dag5
  Ny dag, samme vekkingstid, 0600. Beina i gølve og uniformen på før en kommer seg ned til messa for frokost.
  Nå begynner vi å bli effektive og selvgående, så når kasun åpner 0730 er bilen varm og sekken pakka, så vi kommer oss raskt til skytebanen.
  Dagens drilløkt er ØH1 på HK416, før vi gir oss i kast med panserbekjempelsen.

  Første våpen som kommer til skudd er M72. Kjent prosedyre; Teori, Demo, Drill og praksis.
  Skytefeltet er ikke godkjent for blindgjengere, så vi skyter med øvingssystem, men det er realistisk nok og "stridsvognsmålet" oppi lia får seg et par gode treffere.

  Deretter er det vår tur med RFK, jeg deltar som HJI.
  Siden forrige instruktør fikk tilbakemelding på at det ble litt vrient å få til alle driller og ildhåndgrep i drilløkta basert på samlet demo innledningsvis justerer vi siktet to knepp og justerer planen litt og dermed blir det Teori, Demo Lad våpen, Drill, Demo ØH1, Drill, før vi drar igang med litt skyting.
  Her bruker vi 7,62 indregevær med dertil egnet ammunisjon med redusert kruttladning for å oppnå tilsvarende ballistikk som vanlige granater.
  Etter noen innledende runder trår veilederen inn i rollen som Skytebaneleder og skrur opp tempoet litt, slik at vi rekker å få brukt opp tildelt ammo, i håp om å ordne oss instruktørene en poff-pils Hvis man setter inn sluttstykket på indregeværet feil vei vil nemlig bare tennperla gå av og ikke selve patronen, og dermed får man bare et poff. Til vår store skuffelse var elevene dog såpass disiplinerte at de ikke lot seg stresse opp av litt høyere tempo, så pilsen måtte vi kjøpe selv. Mot slutten fikk også skytterne prøve en markørladning som man legger inn bakerst i indregeværet for å simulere bakblåsten.

  Siste post på dagens elve instruksjon var M19/M100 sektorvirkende ladning.
  Her fikk vi en god teoribolk før vi prøvde å rigge de opp i lendet omkring leksjonsstedet før leksjonen ble avsluttet med at laget skulle hurtig utplassere ladningere i den hensikt å stoppe fientlige styrker på vei inn.
  Undertegnede fikk tilført lagførerrollen og jeg innså ganske fort at jeg hadde glemt hvor morro det var å være lagfører. Vi fikk pusha laget nedover veien og satt ut ladningene mer eller mindre hensiktsmessig ifht aksen.

  Deretter bare det hjem til middag, som denne dagen besto av torsk med bacon og poteter.
  Til de som lurer er det bra mat hver dag her.

  Etter middag var det som vanlig erfaringsdeling/refleksjon, før det ble en utvidet bolk med full puss og MBK på lagsvåpen.

  Leave a comment:


 • Cardking
  replied
  Opprinnelig skrevet av leserbrukernavn Vis post
  Tror jeg har nevnt det før, HV trener alt for lite til å kunne få tilfredsstillende kvalitet på noe som helst....

  Men for å holde meg til topic, kanon med en slik dagbok! Og litt ekstra skryt, den er så langt ganske så leservennlig
  For områdestrukture så er dette riktig, innsatsstyrken klarer det så fremt de får minimum 20 dager i løpet av året.

  Leave a comment:


 • leserbrukernavn
  replied
  Tror jeg har nevnt det før, HV trener alt for lite til å kunne få tilfredsstillende kvalitet på noe som helst....

  Men for å holde meg til topic, kanon med en slik dagbok! Og litt ekstra skryt, den er så langt ganske så leservennlig

  Leave a comment:


 • navara
  replied
  Da tør jeg påstå at dere har en jobb å gjøre med sersjantlinja deres. Område og Troppssersjantene skal pushe GRUS på lagførere og nedover

  Leave a comment:


 • Pinch
  replied
  Ett helt eget tema er at etter å ha vært med på noen befals treninger i O strukturen så er det ekstremt få av enkeltmann og lags drillene hvor befalet husker hvordan de skal utføres; det er noen få som husker en del og en liten knipe som kjenner til GRUS elementene by heart og så er det en stor del som henter sine driller fra Hollywood.

  Selv «ladd våpen» kan by på utfordringer og akademiske diskusjoner om hvordan det skal utføres..

  Leave a comment:


 • navara
  replied
  Høres ut som mat for en egen tråd
  Last edited by navara; DTG 282125 Oct 20, .

  Leave a comment:


 • struksa
  replied
  navara Nå har jeg sett gjennom både nye "Håndbok for fotlaget" og "Håndbok i stridsteknikk for Heimevernet" og det er en del forskjeller, noen naturlige forskjeller iom. at HV har større fokus på objektsikring, mens andre forskjeller ser jeg ikke vits med.

  I nye håndbok for fotlaget er kravene til ildstilling:
  - Skuddfelt
  - Skjul
  - Dekning
  - Støtte
  - Lett og skjult innrykningsvei
  - Skiftestilling
  - Muligheter for Maskering
  - Mulighet for kommunikasjon eller samband

  Nesten det samme, er det en big deal? Nei, egentlig ikke. Men, hvorfor kan ikke Hæren og HV kalle det det samme?

  Det samme er tilfellet med huskeordet til postinstruks, hvor det i nye håndbok for fotlaget er blitt SOLOSAPEI, mens Håndbok i stridsteknikk for Heimevernet fortsatt har SOLOAPEFE.

  Så er det noen andre småforskjeller som f.eks. at Håndbok i stridsteknikk for Heimevernet mangler stridsdrill F "inn- og utpassering", men har valgt å legge til en stridsdrill 5D strid "korte hold".

  Hva mener dere? Er det greit i lille Norge at Hæren og Heimevernet har forskjellige stridsdriller og begrep?

  Flytt gjerne denne posten til annen tråd om det ikke passer.

  Leave a comment:


 • hvlt
  replied
  Krav til ildstilling (samme både i GRUS og FR 6-21):

  S: Skuddfelt
  S: Skjul
  D: Dekning
  S: Støtte

  Ny GRUS:

  S: Skjult og dekket ut/innrykningsvei
  S: Skiftestilling i nærheten
  S: Samband og øyekontakt

  Gammel FR 6-21:

  L: Lett og skjult innrykningsvei
  M: Mulighet for maskering
  M: Mulighet for samband

  Stort sett det samme altså.

  Leave a comment:


 • navara
  replied
  Det har nok sin enkle forklaring at SD1 i stor grad er en lagsdrill, og det er stort sett endel år siden OmrSjt elevene trente på LF-rollen. Som all annen kompetanse er det ferskvare og hvis det er 5år siden sist og da gjorde du det i 4 dager så er det begrenset hva som sitter dessverre. Og én ting er å kjenne til EM-ferdighetene, en annen ting er å ha de såpass under huden at de kommer automatisk i en stridsdrill. Men jeg tror nok endel fikk seg en aha-opplevelse i forhold til egne EM-ferdigheter.

  Leave a comment:


 • essal
  replied
  Jeg må bare spørre; Hvordan kan deltakere på et områdesjt kurs mangle grunnleggende EMF'er som er relevant for SD1?

  Leave a comment:


 • hvlt
  replied
  Du får hilsen sjefen, som er nesten naboen min (han ukependler fra Oslo, det gjorde han da han var sjef HV-14 og).

  Leave a comment:

For alt vi har. Og alt vi er.

Collapse

Working...
X
Besøksstatistikk