Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Dagbok Områdesersjantkurs HVSKS

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  #31
  Hvis dere har hatt fokus på MOUT på en nedlagt fabrikk i landbruksutstyrsindustrien denne uka var vi på samme gruppe. Dere har fått en bra OmrådeSjt.

  Kommentér

  • Trådstarter

   #32
   Dag 7
   Søndag. Søndag er, som alle som har vært på HVSKS vet; fridag.
   Men siden en allerede har flytta døgnrytmen to timer OG klokka skulle stilles ble "å sove lenge" i praksis å våkne 0700.. Strakk litt på pelsen, sto opp og gikk til brunch 09.
   Etter dette ble det å rigge seg til med film og headset i sengekroken, før en liten joggetur oppi lia i snø, slaps og regn.
   Dusj og middag, tradisjonen tro skinkestek på søndag, før det ble heng i TV-stua resten av kvelden bare avbrutt av en liten tur til Cirkle K
   Det føles ofte bortkastet med en dag "dødtid" midt i et kurs, men denne gangen var kurset såpass intensivt at jeg tror det var nyttig...

   Kommentér

   • Trådstarter

    #33
    Dag8
    Mandag, og på'n igjen 0600
    Nå på uke 2 starter dagen med oppstilling 0730, etterfulgt av 45min "dagens punkt".
    Dette var en elevdrevet leksjon, og hver gruppe fikk velge seg sitt punkt til sin dag.
    Dagens punkt var våpenreglene. Mange blander de nye og de gamle, og man er ikke inne så ofte at det sitter på rams, noe dagens gruppe hadde bestemt seg for å gjøre noe med. Derfor fikk vi ca 20min på å gå på egenhånd å pugge de, før de skulle fremføres ordrett for en av representantene fra laget som hadde leksjonen. For hver feil ble det 3 knebøy. Jeg kom ganske greit utav det, men jeg hadde en kommafeil ellerno på en av reglene på første gjennomføring så dermed måtte jeg ta mine tilmålte knebøy og prøve igjen.
    TIl slutt gjennomførtes en konkurranse der de to laga som ikke holdt leksjonen skulle stelle seg på rekke, og så etter tur komme frem til "sensor" å få tildelt en tilfeldig regel som man skulle fremføre. Svarte man riktig gikk man ut av rekka, svarte man feil stilte man bakerst igjen. Etter 8mann skilte det et halvt sekund i feil retning mellom vinnende og tapende lag. Det sto heldigvis bare om prestisje...

    Deretter bar det inn i klasserom for en teorileksjon om dagens oppdrag; Sikre objekt, før vi fikk servert OmrSjefs intensjon og foreløpig plan til OPO..
    Derfra var det bare å komme seg på grupperommet og sette opp en rek.plan før vi reiste ut og rekognoserte objektet etter lunch (forhendværende Jora ammunisjonslager, tipper endel har et forhold til det ).
    Etter en god og grundig rek både utenfor og innenfor gjerdene var det atter tilbake i leir,for å legge en plan som senere ble lagt fra som OmrSjts anbefaling
    til løsning.

    Men før vi kom så langt fikk vi storfint besøk av toppskiktet i Sersjantkorpset; FSj Sersjantmajor, FSt Sersjantmajor, HV Sersjantmajor, samt HVSKS Sersjantmajor (sistnevnte var forsåvidt kursansvarlig..)
    De tre førstnevnte holdt hvert sitte lille innlegg, før det ble åpnet for spørsmål fra salen. Disse ble godt og ærlig besvart, og det var meget interessant å få høre noen tanker fra stor 9's nærmeste støttespiller og rådgiver. Ikke minst styrket det ytterligere min tro på sjefssersjantlinja.

    Så var det middag, før sluttføring av gruppas plan og fremføring av denne, samt ROC drill og tilbakemelding fra de andre gruppene og veilederne.
    Og vips var klokka 21.30 den dagen også...

    Kommentér

    • Trådstarter

     #34
     Dag 9
     Tirsdag, og dere vet hvordan det begynner nå...
     Oppstilling 0730, min tur til å lede oppstillingen, og Tre Av går alle veier som vanlig. Grunnen til at jeg leder oppstillingen er at jeg også har ansvaret for dagens punkt. Og dagens punkt er Målangivelse.
     Etter gjennomføringen av SD1 forrige uke fremsto det temmlig åpenbart at det var temmelig store hull i evnen til å angi mål militært korrekt etter RAB og GRAB metoden, og vi forflytter oss derfor opp på et utkikkspunkt like bak skolen der det er rikelig med mål å angi. Etter en kjapp innføring i avstandsbedømmelse, effektiv årvåkenhet og målangivelse øver elevene seg i makkerparene. Etter 20min trening gjennomfører vi en liten konkurranse der vi har plassert ut de andre medlemmene fra laget mitt i terrenget med A4-ark i hver sin farge, som elevene så skal finne, når jeg sier Grønn får "markøren" melding om å dukke opp, og den som først spotter han og avgir korrekt målangivelse vinner runden. Leksjonen avsluttes med at det vinnende laget kan gjennomføre premien; 10 pushups, mens det tapende laget må ta 20

     Dagens tema er BEVOKT.
     Som før får vi først en innføring i bevokt oppdrag, og ikke minst viktigheten av å bryte opp BEVOKT til andre formuleringer på tropps og lagsnivå. En Bevokt-operasjon er noe som foregår på Område/kompani-nivå, mens tropper og lag kan få underoppdrag som "overvåk" "avpatruljér" osv.
     Deretter får vi servert "OmrSjefs intensjon" som grunnlag for oppgaven, før vi går på grupperom og begynner med Rekplan. Som vanlig er rekplan ferdig før Lunch, og vi hiver i oss lunchen for å få mest mulig tid til å rekognosere i teig. Det var lapskaus til lunch, og det er jo takknemmlig sånn sett, temmelig lett å tygge
     Etter en drøy times rekognosering av AO er det tilbake å legge en plan for å bevokte lesjadalen best mulig i den hensikt å ha kontroll på de Rohanske styrkene som kommer inn fra Åndalsnes (der Kompani Lauritzen tydeligvis har gjort en dårlig jobb med å nekte fienden ilandsetting :P )
     Siden vi liker å gå litt offensivt ut gir vi som bonus en av troppene som ligger litt bak fronten i oppdrag å forberede et bakhold i tilfelle fienden rykker frem, mens QRF- troppen får i oppgave å PO støtte Tr3 i bakholdet
     Middag, siste finpuss på fremføringen, som idag er oppgradert til Powerpoint, igår brukte vi tegnefunksjonen på Norgeskart.no. ,men Powerpoint er noen hakk kraftigere til denslags.

     Etter fremføring/ROC-drill/tilbakemelding fra resten av kurset er det erfaringsdeling før vi tar kvelden sånn passelig tidlig.

     Kommentér

     • Trådstarter

      #35
      Dag10
      Onsdag, og klokka ringer stadig 0600...
      Oppstilling 0730, etterfulgt av dagens punkt, som idag er bruk av Tourniquet. Leksjonen avsluttes med endel gjennomføringer med slapt lem (altså lemmet som er "skutt", og da er visstnok slapt lem lov å si...) og i blinde..

      Deretter knekker vi igang med dagens TØUT, og iht kjent drill åpnes det med en teorileksjon i oppdragstypen, og dagens oppdrag er (endelig ) BEKJEMP.
      Dagens oppgave blir gitt, og denne gangen har "OmrSjefen" kommet med et forslag om å gjennomføre et bakhold like øst for Dombfoss bru, og vår oppgave er å vurdere om det er hensiktsmessig, for så å evt komme med andre forslag til egnede steder. Spes fokus på å utnytte avdelingsvåpnenes rekkevidde.

      Vi konstaterer raskt at både RFK og MØR vanskelig kan benyttes innenfor praktisk skuddvidde på Områdesjefens foreslåtte område og legger planer for å utføre bakholdet i samme område som vi ,forutseende som vi er, foreslo å forberede bakhold igår. Rekplan utarbeides og vi rekognoserer i to gjenger. En gjeng finner stedet selve bakholdet skal finne sted, mens en gjeng trekker opp i fjellsiden for å finne et egnet sted avdeldingsvåpnene kan virke fra. Desverre sladrer den jålete laseravstandsmåleren om at avstanden fra den perfekte utkikksposten i dalsiden og ned til et sted veien er lang nok til en brukbar killbox blir i lengste laget, så vi må tenke oss om en gang til, og finner en ny liten fjellknas nedi dalen der vi har fin utsikt til veien..

      Så jobber vi videre med plan og fremlegging frem til middag. Nå begynner vi å bli ganske rå på powerpoint så når kommer hvert lags ildsektor opp etterhvert som de nevnes og greier, for ikke å snakke om en liten twist ved at vi kjørte Rohan gjennom Google Translate og fikk det inn i presentasjonen med russike bokstaver :P

      Etter fremlegging, ROC-drill og tilbakemeldinger er det en liten runde med erfaringsdeling før resten av kvelden går med til puss og MBK av KJT og PersVPN.

      Kommentér


      • #36
       Er det lov å spørre om hvilket reglement/håndbok dere bruker for plan- og beslutningsprosess? Jeg savner en generisk beskrivelse for tropps/kompani (område)-nivået, Hæren sine er gode, men litt for hærete.
       "De känner döden, de vet at den som slutar vandra dör, och att en knivskada, ett benbrott, en plötslig hosta kan vara avskedstecknet."

       Kommentér

       • Trådstarter

        #37
        Velsignelsen for oss sjanter er at vi bare skal skyte inn råd og vink i PBP'n, så vi kan i stor grad synse på fri miter
        Men HVSKS har tatt frem en tosidig A4-sak på UTS, som dekker ganske mye. Fåes i laminert utgave fra LMS
        Kortversjonen er:
        1: Mottak av OOF
        2: Mottak av VO
        3: Skriving og distribusjon av OOF (SOKKA)
        4: O-møte hos nest høyere enhet.
        5: Grovvurdering (STOR)
        6: Grovveruderinen gir...
        7: Rekognosering AKVOD/VODKA
        8: Ordreskriving/Ordregiving
        9: Koordinering mellom enhetene
        10: Klargjøring og iverksetting av oppdrag.

        PBP iht Hærens mal er som du sier, litt for Hærete for en stakkars HV-fenrik som har 30 dagers utdanning fordelt på 3 kurs, derfor har man kokt det ned til UTS.

        Kommentér


        • #38
         Her er noe fra Dombås fra 2003.
         Attached Files
         At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

         Kommentér

         • Trådstarter

          #39
          Ja, det der er baksiden av den laminerte Men den nåværende er jo av forklarlige årsaker bare på 3 kolonner

          Kommentér

          • Trådstarter

           #40
           Slik ser den altså ut når for tiden
           Attached Files

           Kommentér


           • #41
            Takker!
            "De känner döden, de vet at den som slutar vandra dör, och att en knivskada, ett benbrott, en plötslig hosta kan vara avskedstecknet."

            Kommentér

            • Trådstarter

             #42
             Men; hvis du har stilling der du trenger denne, men ikke har sett den burde du antagelig vært på kurs
             Last edited by navara; DTG 040842 Nov 20, .

             Kommentér

             • Trådstarter

              #43
              Dag11
              Siste "ordinære" kursdag. Opp til vanlig tid, og derfra gikk formiddag og ettermiddag med til en gjennomgang av treningsplanlegging, samtale i gruppene om veien videre i eget område, gjennomgang av OmrSjts rolle i avdelingen, Plakaten på veggen osv.
              Etter middag var det tid for innlevering av våpen og PBU, samt kursevaluering i gruppa, før det meste av kvelden gikk med til messetjeneste. Avslutningsmiddagen måtte desverre utgå denne gangen pga Covid.

              Dag12
              Opp til vanlig tid, pakke seg ut av rommet før 0800 ( med en halvtime før og én time etter frokost til denslags føltes det som om man hadde et haaaav av tid)
              Deretter fremlegging av gruppas evaluering, utdeling av kursbevis og lange applauser før opplasting på minibuss og transport til stasjonen.
              Vel framme på stasjonen viser det seg at SJ har problemer med togsett og at vi blir nødt til å ta buss for tog.
              Fordelen var at det kun var HVSKS-passasjerer på bussen, og ingen skulle av før OSL, og dermed kunne bussjåføren setter alle kluter inn på å få de som skulle rekke flyet til Tromsø fram i tide.
              Fasit ble at vi var på OSL 5min før toget... Derfra var det én som skulle av i Lillestrøm før vi andre skulle til Oslo S. For min del gikk det greit at ankomsten til Oslo S ble noe forsinket, toget vi skulle tatt videre på Østfoldbanen var uansett innstillt så vi måtte vente en halvtime ekstra i alle fall.
              Vel fremme på perrongen i hjembyen ventet kone og barn.

              Og snipp snapp snute, så var min del av kompetansegapet lukket

              Kommentér


              • #44
               Opprinnelig skrevet av navara Vis post
               Vel fremme på perrongen i hjembyen ventet kone og barn.
               Det er vel slik det skal vere.

               Kommentér


               • #45
                Takk for en meget detaljert og god dagbok. Veldig fornøyelig og interessant lesing. Lykke til i det videre arbeidet med å sette kunnskapen ut i praksis!

                Kommentér

                Heimevernet - historisk filmarkiv

                Collapse

                Working...
                X