Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Vinterøvelser i HV

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Vinterøvelser i HV

  Hvilke meninger har dere om HV sine vinterøvelser?<br/>Jeg ville gjettet at de fleste har god øvelse på å trene i vårt vinterlandskap ila førstegangstjenesten, å derfor ville vært mer tjent med plussgrader og fokus på oppgaver og ikke frysing.<br/><br/>Men dette er bare min mening, og her kan jeg ta feil da jeg ikke har like mange år i HV som mange av dere.<br/><br/>Mener dere at det er gode grunner for dette, eller har gode opplevelser med dette?<br/>Eller kan det ha noe med at øvelser må være gjennomført i løpet av et visst tidsrom?<br/><br/><br/>Sent from my iPhone using Tapatalk

 • #2
  Øvingsaktivitet handler om det praktiske med tid og belastning på heltidspersonell og tilgjengelighet for HV-soldaten. Men først og fremst realistisk øving vil jeg håpe.

  En vinterøvelse for en HV-soldat som får så nedsatt stridsevne at øvelsen handler om å fryse?
  Det er virkelig den øvelsen den HV-soldaten trenger.
  "Gjør Ret, Frygt Intet"

  Kommentér


  • #3
   Det er ikke alle ting vi øver på i HV, feks graver vi ikke skyttergraver. Tanken er at det ikke krever spesielt mye øvelse om man først vet hva man skal gjøre.

   Men å øve i alle årstider vil jeg absolutt anbefale. Snø feks betyr mye for militære operasjoner.
   TTTF - Trykk, Tal, Tenk, F***!

   Kommentér


   • #4
    I Oppklesk oppdaget vi fort at de minst vinter- og skikapable dragonene var rogalendingene. Men de måtte uansett læres opp, fordi en hæravdeling er avhengig av soldater som behersker alle forhold. Det er ikke nødvendigvis sånn i HV - man kunne jo tenkt seg at disse folkene havnet i områdestrukturen i Rogaland etterpå. Sludd, slaps, null grader og liten kuling er vinterforhold som kan være vel så krevende som -25 på Skjold, men som fordrer et annet sett kompetanse. Styrken til HV er jo nettopp at man kan foreta lokale tilpasninger der det er mulig, og enkelte steder er kanskje ikke kald vinter det mest relevante. Men er det snakk om innsatsstyrker som skal sendes til Finnmark, er det noe helt annet.

    Det sagt, vinterforhold er det mest krevende og dermed beste til å øve i, fordi du ikke ikke tåler å gjøre noen feil. Behersker du krig om vinteren behersker du (stort sett) annen krig også, i hvert fall under norske forhold. Om det derimot er hensiktsmessig å trene under vinterforhold bestandig, er en annen sak. Om treningen er ADSAM av HK416, er det kanskje greit å ikke komplisere unødig med å risikere forfrysning av fingrene under leksjon 1.
    Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

    Kommentér


    • #5
     Nå vil jeg påstå at store deler av HV er på det stadiet hvor en burde øve på helt grunnleggende ting uten noen form for eksterne påvirkninger. Og hvile er mye bedre når folk ikke fryser, som igjen gjør at en kan fokusere mer når en skal lære helt grunnleggende ting. Det tar også adskillig mindre tid å gjøre ting når det ikke er fættkaldt ute.

     Jeg er også av den oppfatning av at de fleste HV øvelser gjennomføres normalt på vår og høst, ikke sommer og vinter.
     - Don't confuse enthusiasm with capability

     Kommentér


     • #6
      Altså, det er jo ikke til å komme fra at vi bor i ett land der vinteren kan være ganske hard, enten du bor i sør eller nord. Trenger man å legge alle øvelsene til vinterstid? Nei, mest sannsynlig ikke. Trenger man å øve på vintertjeneste? Ja. Selv om alle skal ha vært innom vintertjeneste i løpet av førstegangstjenesten er det fremdeles stor variasjon i hvor mye tid det er i felt fra avdeling til avdeling, derav også antall døgn i felt på vinterstid. Slik det er nå hender det jo også at det kan gå litt tid mellom førstegangstjeneste og HV-tjeneste også, og hvis du har vært student og stort sett forholdt deg til vinteren når du går til og fra bussen er det mye lærdom som har gått tapt.
      "Assumption is the mother of all fuck ups"

      Kommentér

      • Trådstarter

       #7
       Skjønner, det var litt mer oppklarende. Det kan nok hende at noen/mange ikke opplevde en ordentlig vinter i fgtj. <br/><br/>Som Hær i indre Troms følte jeg at jeg fikk mitt, men som dere nevner så er det andre som ikke fikk oppleve det. <br/><br/>Da håper jeg alle soldatene tar dette som en positiv opplevelse og hilser øvelsen velkommen når den kommer Selv lader jeg opp med ekstra pakker med sjokolade så kanskje humøret til gutta holder seg oppe med litt snacks som proviant<br/><br/><br/>Sent from my iPhone using Tapatalk

       Kommentér


       • #8
        Grunnen er at når såpass mange områder skal øve årlig som nå, og det er begrenset hvor mange øvende avdelinger et distrikt kan håndtere samtidig må man spre det i tid. I tillegg er det faktisk ofte lettere for folk å få til trening i den kaldere halvdelen av året, på våren har bøndene våronn og studentene eksamener, sommerferien er jo selvfølgelig hellig, så kommer skuronna for bøndene, osv. Så perioden Oktober-April er dermed ofte lettere for mange. Så er det ikke noe mål i seg selv å trene på å fryse, men man får tid til å trene, så må man heller legge til rette for at folk får varmet seg, kanskje forlegning på kaserne osv. Så er det selvfølgelig avhengig av landsdel.. Indre troms i februar med -30 er ikke nødvendigivs hensiktsmessig.

        Kommentér


        • #9
         I Bjørn West har vi jevnlige vintertreninger, der jeg tør påstå at de fleste får et godt utbytte av. God trening av enkeltmannsferdigheter.
         Odd objects attract fire. You are odd.

         Kommentér


         • #10
          Alle repøvelser i Hæren og "årets trening" i HV jeg har vært på har enten vært i tiden september-november eller februar-mars. Litt flere høst enn vinter, men ikke stor forskjell. November kan være mere guffen enn februar/mars, men som navara skriver, det er også praktiske grunner. F.eks. var det for større hærøvelser viktig kunne manøvrere med kjøretøyer, også pansrede, så skuronna måtte være gjennomført (og bøndene ventet med pløying til etter øvelsen).
          At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

          Kommentér

          Forsvarets historiske filmarkiv

          Collapse

          Working...
          X
          Besøksstatistikk