Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Hæren legger feltlua på hylla

Collapse

Annonse før emne

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Hæren legger feltlua på hylla

  Nyheter:


  En rekrutt fra Hæren avbildet i august, med plagget som både omtales som kongerikets fineste og i mindre flatterende ordelag.
  Foto: Frederik Ringnes, Forsvaret

  Dyr, upopulær og forbundet med rekrutten: Hæren legger feltlua på hylla

  Og mens Hæren venter på ny feltlue, skal soldatene gå med kommersiell caps.

  Andrea Rognstrand JOURNALIST
  Axel Solheim SOLDATNYTT
  PUBLISERT Fredag 23. oktober 2020 - 13:50 SIST OPPDATERT Fredag 23. oktober 2020 - 14:23


  – Dagens feltlue, som stort sett var produsert på 60-tallet, har vi sett at er upopulær og blir assosiert med et rekruttplagg som alle gleder seg til å bli kvitt, sier Hærens sjefssersjant Rune Wenneberg til Forsvarets forum.

  Nederst i saken kan du lese soldaters beskrivelser av hodeplagget.

  Har du tips eller innspill? Kontakt oss på tips@fofo.no eller journalisten kryptert gjennom appen Signal på +4745204315

  Caps blir mellomløsning


  Hæren og Forsvarsmateriell (FMA) jobber sammen om å utvikle en ny feltlue, men det er mange andre prosjekter de vil lande før det.

  – Det kan ta flere år, så før det skjer, tar vi frem en kommersiell caps som vi kommer til å bruke i stedet for feltlue, sier sjefssersjanten.

  Når Forsvarets forum snakker med ham, er det bare noe små justeringer som skal gjennomføres før de kan bestille opp capsene.

  Sjefssersjant i Hæren, Rune Wenneberg. Foto: Ole-Sverre Haugli, Forsvaret

  – Vi holder på nå i forhold til en leverandør vi har rammeavtale med, på å ta frem en kommersiell caps som ser bra ut og er funksjonell.

  Et par måneder

  De har mottatt en prototyp og testet den blant soldatene.

  – Basert på de første tilbakemeldingene blir det noen justeringer. Det er kjapt å fikse. Så når vi har valgt hva vi skal ha, er det snakk om maks et par måneder før det kan leveres.

  Feltluen brukes utendørs av rekrutter mens de gjennomfører grunnutdanningen og før de mottar bereten.

  – Her har vi lyttet til soldatene, og vi gjør et helhjertet forsøk på å ta de på alvor når det gjelder PBU og utrustning, og viktigheten av å føle seg vel i uniform, sier Wenneberg.


  Hærens uniforms- og tradisjonsråd har vært involvert ettersom de jobber med hvordan militært personell fremstår i uniform. Leder for rådet, Bernt Lockert, sier til Forsvarets forum at de nå ser på en erstatning for feltlua.

  – Den er dyr og få liker å gå med den. Funksjonsmessig vil vi ta frem et plagg som mannskapene ønsker å gå med, sier han og legger til at jakten på en ny feltlue har pågått i et tiår.

  Slaktes og hylles av soldatene

  Den populære instagrammeren Mellomjakka har gjennomført superenkel forskning blant sine følgere for å kartlegge soldatenes følelser knyttet til feltlua. Tilbakemeldingene legger seg over hele spekteret.

  – Har vært et genialt hodeplagg siden 50-tallet og gjort nytten sin, men pen har den aldri vært, skriver én.

  – Praktisk, slitesterk og småfrekk. Tafatt å avskaffe den, fremholder en annen.

  Den blir lidenskapelig betegnet som «Kongerikets fineste hodeplagg» av en respondent, mens en annen har slengt på to hjerteemojier og proklamert sin kjærlighet, dog lagt til at en «ser ut som en dass med vindklaffene».

  Enkelte har påpekt at den «kan brenne i helvete» og er «dritstygg», mens en moteløve gir hodeplagget 10/10.

  – Feltlua og hjelmen definerer rekrutten, ikke endre noe som allerede er perfekt, kommenterer en respondent.  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.
  Lignende tråder
 • Trådstarter

  #2
  Nei, hva kan man si? Selv har jeg brukt feltlue en del på skytebanen, fordi det var praktisk. I felt har jeg nesten alltid brukt strikkelue - hvit om vinteren og grønn ellers.
  Det gis ingen premie for å gjette hvilket hodeplagg jeg har brukt i garnison eller på oppstillinger.

  Kommer folket til å savne feltluen?
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

  Kommentér


  • #3
   Nå må rekrutter få utdelt beret først, og så har en "capse løp" for å bli operatør på slutten av rekrutten.

   Og litt ironisk at de snakker om at feltluen er dyr, når de selv har bruk over 10 fuckings år på å utvikle en ny en, og enda så er det flere år til det kommer en ny. Det er dyrere å ha ansatt totalt ubrukelige medarbeidere enn å kjøpe inn feltluer. Vi får virkelig håpe at dette er en sånn greie som ligger i bunken over ting en skal gjøre, men aldri har lagt inn energi på..

   Kommer da ikke til å gi fra meg feltluen, den har jeg mistet.
   - Don't confuse enthusiasm with capability

   Kommentér


   • #4
    Det er tydelig dagens unge kun tenker utseende og image og ikke funksjon. Feltlua har da alltid vært et praktisk, funksjonelt og behagelig hodeplagg. Jeg er enig i at med øreklaffene nede ser den ikke vakker ut, men øreklaffene varmer bra når det trengs. I førstegangstjenesten var feltlua hodeplagget man skulle ha på når temperaturen var over -10, under -10 var det loslue (unntatt under fyfo). Amerikanske rangers har et hodeplagg som ligner på den norske feltlua.<br/><br/>Ellers var det merkelig med et bilde av sjefssersjanten utendørs uten hodeplagg. I min tid skulle en soldat aldri ses utendørs uten et hodeplagg på hodet.
    At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

    Kommentér


    • #5
     Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
     I min tid skulle en soldat aldri ses utendørs uten et hodeplagg på hodet.
     Kanskje eg er begynt å bli gammal, men å sjå ein soldat ute utan noko på hovudet er rett og slett irriterande.

     Kommentér


     • #6
      Kvifor blir innlegget så rart?

      Kommentér


      • #7
       Det hvlt sa!

       Dropp gjerne feltlua den dagen et bedre alternativ eksisterer, men gå nå fa*n ikke i gang med å fjerne den, kjøpe et midlertidig alternativ og «utvikle neste generasjon hodeplagg som skal være klart en gang i fremtiden. Bare for å tekkes jåleriet??

       Når Forsvaret styrer slik skjønner jeg godt at mann i gata tenker de får penger nok som det er!
       Aldri mer 13

       Kommentér

       • Trådstarter

        #8
        Opprinnelig skrevet av magskor Vis post
        Kvifor blir innlegget så rart?
        Du bruker Tapatalk?
        Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

        Kommentér


        • #9
         Opprinnelig skrevet av Rittmester Vis post

         Du bruker Tapatalk?
         Nei. PC.

         Kommentér


         • #10
          Lue er vel kanskje en del av den nye nordiske feltuniformen, men inntil den er tatt i bruk er da feltlue M/51 helt flott. I HV var da feltlua det man hadde på hodet i felt og ellers, i hvert fall til kevlar-hjelm dukket opp på 2000-tallet.
          At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

          Kommentér


          • #11
           Feltlua blir lett varm i solsteiken, men bortsett fra det er den vel et helt greit plagg? Skulle det bli tredve minus er kommaklaffene fine å ha, uansett hvor lite stilige de ser ut. Jeg har ikke lyst til å virke altfor gubbete, men feltlua ser ihvertfall ut som et uniformsplagg og ikke en sivil løsning i militærfarge. Det synes jeg ikke såkalte caps gjør. Med caps og grunnutrustning ser man ut som et medlem av en amerikansk milits eller noe annet paramilitært ræl. Hmm. Dette ble kanskje vel gubbete allikevel.
           Last edited by Myrenggubben; DTG 232157 Oct 20, . Begrunnelse: Endret fordi norske bokstaver ikke ble gjenkjent. Hvis det ikke virker denne gangen heller gir jeg opp.

           Kommentér


           • #12
            Ser ikke helt hvorfor man skal bruke tid & penger på en mellomløsning. Det er midler som burde brukes på andre ting.

            Forøvrig: Det Rittmester sa!
            “If you find yourself in a fair fight, your tactics suck.”
            ― John Steinbeck

            Kommentér


            • #13
             Når forsvant forresten det som var standard da jeg var i førstegangstjenesten for lenge siden: På rekruttskolen hadde man når man reiste til og fra perm, samt på oppstillinger, permuniform (M/70) med olivengrønn beret (like før jeg var i førstegangstjenesten var det også påbudt antrekk på fritiden, det var ikke lov å gå i sivil). Det var da ikke noe som het beretløp eller lignende, den olivengrønne bereten fikk vi da første dag. Men, ved den 3 måneders rekruttskolens siste dag ble den olivengrønne bereten innlevert, men permuniformen beholdt, og vi reiste på overføringspermisjon (perm mellom rekruttskolen og fremmøte i stående avdeling, f.eks. Brig N) iført permuniform og feltlue. Det var også det som skulle være på da vi møtte opp for transport til stående avdeling (i mitt tilfelle, militærterminalen på Fornebu flyplass). Da vi ankom Brig N ble den blå bereten utlevert. Så du soldater på en flyplass, jernbanestasjon eller l. iført permuniform og feltlue visste du at de var på vei til eller fra overføringsperm.
             At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

             Kommentér


             • #14
              I 1994 fikk vi beret samtidig med resten av uniformen. Og ettersom vi ikke byttet farge mellom aspirant- og skoleperiode beholdt vi den hele tiden, også på overføringsperm. Beretløp tror jeg må ha dukket opp først tidlig på 2000-tallet en gang.

              Det lå en gang en tråd her på forumet om beretløp (TS ble grinete da jeg skrev at mitt bestod av å vente 15 min i kø på depotet), men jeg finner den ikke igjen. Litt googling gir eldste treff tilbake til 2007.
              "We like to believe that facts speak for themselves, but they most assuredly do not."

              Kommentér


              • #15
               Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
               Når forsvant forresten det som var standard da jeg var i førstegangstjenesten for lenge siden: På rekruttskolen hadde man (...) olivengrønn beret...
               Det forsvant vel sannsynligvis omtrent når rekruttskolene og overføringspermene forsvant, og man gikk over til gjennomgående tjeneste?
               Om det var samtidig at feltlue (i stedet for avdelingsberet) begynte å bli brukt under hele rekrutten (med eller uten "beretløp" i slutten av den) er et litt annet spørsmål.

               Kommentér


               • #16
                Vet det er et utenfor diskusjonen men må innrømme det var større å "fortjene" å bruke jegerlua til F1 enn å fortjene bereten. Kravene var vesentlig høyere #mimre #Trandum #1996
                “If you find yourself in a fair fight, your tactics suck.”
                ― John Steinbeck

                Kommentér


                • #17
                 Tror beretløp var inn allerede i 2000, men litt usikker. Oppklesk fikk i alle fall sort beret etter overlevelseskurset (også kalt helvetesuka av noen, men det er egentlig ikke det samme). Tror de andre bataljonen gikk fra feltlue til beret omtrent samtidig, og mener det var snakk om beretløp eller tilsvarende. Men jeg kan blande med nyere historier.
                 TTTF - Trykk, Tal, Tenk, F***!

                 Kommentér


                 • #18
                  I 2000 fikk vi i 2. Bn bereten etter en 5 (eller 7, husker ikke) dagers øvelse.
                  Odd objects attract fire. You are odd.

                  Kommentér


                  • #19
                   For å ta litt tilbake til siste halvdel av 1970-tallet da jeg var i førstegangstjeneste: Bereten brukte vi da bare til permuniform, til feltuniform (M/51) og arbeidsuniform (som vi først fikk da vi kom til stående avdeling etter 3 måneder) var hodeplagget i daglig bruk feltlue (loslue hvis det var kaldere enn 10 kuldegrader, men den hadde vi ikke utlevert på rekruttskolen). Den 3 måneders (dvs. jeg møtte 5. oktober og overføringspermisjon fikk vi fra 23. desember) rekruttskolen besto av først 1 måned som var lik for alle i Hæren, så vidt jeg vet (i hvert fall i infanteriet), med sluttet orden, fyfo, stridsteknikk enkeltmann og skyting, og ble avsluttet med en to dagers øvelse der jeg husker vi hadde en løype der vi skulle foreta forskjellige fremrykningsmåter, huket gang, høy kryping, lav kryping og åling, men det aller meste av den var med åling. Vi sov også i knappetelt en time eller to. Da vi kom inn etter denne øvelsen var det avdelingsoppstilling (for IØ 2, Infanteriets øvingsavdeling nr. 2 på Evjemoen) der IØ-sjefen leste opp formaningen. Min tropp (Tr 1/Kp D) skulle bli BK-troppen ved Bn 3/Brig N. De neste ca. 2-3 ukene gikk vi gjennom og prøvde alle deler av BK-troppen, OP/ildledelse, våpen og KO, selvfølgelig med geværskyting, fyfo etc. ved siden av. På slutten av denne perioden ble vi endelig fordelt på tjenestestilling, og den siste måneden+ var opplæring i den enkeltes tjenestestilling. Vi var fire stykker som denne måneden fikk intensiv opplæring med løytnant Marki i dels KO-tjeneste i BK-tropp (beregning av skytedata fra de måldata OP sendte) i klasserom, dels i feltmåling ute, samt samband. Den ene av oss som skulle bli MO/Ass. feltmåler var under dette på et to ukers kurs som motorsykkelordonnans i Vatneleiren. Mot slutten ble vi andre fordelt på endelig tjenestestilling, en som troppsass/feltmåler, jeg som KO-ass 1 og den siste som KO-ass 2. Rekruttskolen ble avsluttet (da kom i tillegg til troppen vår sambandskorporal som hadde hatt hele rekruttskolen i Kp A i en egen liten tropp som utdannet sambandskorporaler, og våre tre vognfører felt/sambandsmann, som hadde hatt hele rekruttskolen i en annen tropp i Kp D som utdannet vognførere. Våre tre vognfører BV og ene vognfører traktor hadde en kortere tid (to uker tror jeg) i denne troppen, men det meste av tiden i egen tropp, i våpengruppen) med en todagers skarpskytingsøvelse i Evjemoen skytefelt der vi for første gang skjøt ordentlig med BK (skolemessig da). Rekruttskolen ble så avsluttet 23. desember med innlevering av beret, og vi trådde av med permuniform og feltlue, og ordre om å møte 3. januar på festningsplassen på Akershus festning i Oslo. Der sto busser klare og kjørte oss til militærterminalen på Fornebu lufthavn, der charterfly fra SAS og Braathens fløy oss til Evenes, og der sto det busser klare til å kjøre oss til Åsegarden leir. Der ble vi møtt av kompanisjef og troppens sjef og befal, og fikk altså utdelt den blå Brig N-bereten.
                   At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                   Kommentér


                   • #20
                    Vi hadde iværtfall beretløp i 2002, SBBN i 6.Div.

                    Kommentér


                    • #21
                     Så vidt jeg husker kom gjennomgående tjeneste med både rekruttutdanning og deretter avdelingsutdannelse/stående avdeling i samme avdeling (og dermed nedlegging av øvingsavdelingene/rekruttskolene) fra 1995. Da ble det jo slutt på overføringspermisjon.
                     At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                     Kommentér


                     • #22
                      Aha. Dette forklarer hvorfor feltlua regnes som et rekruttplagg. I min tid var moten en slitt feltlue med bremmen bretten godt nedover på begge sider, slik at man betraktet verden gjennom et diopterblikk. Og den feltlua var helst av den gamle grå varianten (som var sjeldnere, og derfor ettertraktet).
                      Last edited by Myrenggubben; DTG 260548 Oct 20, . Begrunnelse: Aner ikke hvorfor nordiske bokstaver ikke blir gjenkjent fra min PC lenger. Feilen dukket opp et par dager siden. Ergerlig.

                      Kommentér


                      • #23
                       Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
                       Men, ved den 3 måneders rekruttskolens siste dag ble den olivengrønne bereten innlevert, men permuniformen beholdt, og vi reiste på overføringspermisjon (perm mellom rekruttskolen og fremmøte i stående avdeling, f.eks. Brig N) iført permuniform og feltlue.
                       På begynnelsen av 90-tallet ble også olivengrønn beret utlevert på rekruttskolen, men den ble aldri innlevert igjen, og ble benyttet under overføringspermisjon. Ved stående avdeling fikk man utlevert avdelingsberet ved ankomst. Denne ble stort sett brukt ifbm perm, men også f.eks. som VK. Feltluen var normalplagget både i leir og i felt. Dersom det var litt kjølig ble jegerluen (eller BF dersom det var virkelig kjølig) brukt.
                       All animals are equal, but some animals are more equal than others.

                       Kommentér


                       • #24
                        Da jeg var på oppkledning i HV for et par år siden fikk jeg faktisk utlevert feltlue med Kong Olav sitt merke. Da kjente jeg litt på alderen til utstyret.
                        Ceterum censeo Carthaginem esse delendam

                        Kommentér


                        • #25
                         Du kunne jo fått en med H7.
                         At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                         Kommentér


                         • #26
                          Peak tråd er nådd.

                          Forsvaret gjør en vurdering som kan spare eller koste noen hundre tusen den ene eller andre veien.

                          Milforum går helt over alle støvleskafter.
                          Død ved Kølle!
                          Bla bla... Hybrid warfare is easy

                          Kommentér

                          • Trådstarter

                           #27
                           Det kan du si, men folk har nå et personlig forhold til en del av sitt tidligere eller nåværende kit, så jeg synes ikke det er galt om folk har synspunkter.

                           Men, denne diskusjonen er bare en blek skygge av det haraballet det ville blitt om noen forsøkte å fjerne den svarte bereten for å spare noen tusen...
                           Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                           Kommentér


                           • #28
                            Opprinnelig skrevet av Rittmester Vis post
                            Det kan du si, men folk har nå et personlig forhold til en del av sitt tidligere eller nåværende kit, så jeg synes ikke det er galt om folk har synspunkter.

                            Men, denne diskusjonen er bare en blek skygge av det haraballet det ville blitt om noen forsøkte å fjerne den svarte bereten for å spare noen tusen...
                            Gi alle soldater grønn ullue der "acclima" logoen er byttet ut med Forsvaret.
                            Alle offisielle funksjoner bør gjøres i hjelm.

                            Kast alle andre hodeplagg.
                            Der ullua er for varm så kan man drite i hodeplagg, vi lever i det 21. århundre, ikke søttenhundreogsjako.

                            Hilsen Kavalerist.
                            Død ved Kølle!
                            Bla bla... Hybrid warfare is easy

                            Kommentér


                            • #29
                             Feltlua mi er 9 år eldre enn meg, fra 1972. Regner med vi må slite ut de gamle før nytt utstyr deles ut.
                             TTTF - Trykk, Tal, Tenk, F***!

                             Kommentér


                             • #30
                              Opprinnelig skrevet av Myrenggubben Vis post
                              Aha. Dette forklarer hvorfor feltlua regnes som et rekruttplagg. I min tid var moten en slitt feltlue med bremmen bretten godt nedover pÃÂ¥ begge sider, slik at man betraktet verden gjennom et diopterblikk. Og den feltlua var helst av den gamle grÃÂ¥ varianten (som var sjeldnere, og derfor ettertraktet).
                              Er nok riktig det - i min tid så var også de grå og gjerne veldig slitte feltluene ettertraktet til leir-bruk, og feltlue det man generelt foretrakk unntatt i sterk kulde. Beret ble utlevert ved innrykk på rekruttskolen og var noe man hatet fra første stund, og bare brukte når man måtte (med unntak for dem du vet).

                              Kommentér

                              Working...
                              X
                              Besøksstatistikk