Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Stratagem: Vi vant krigen men tapte freden, i Afghanistan, Irak og Libya. Hva gjør vi med det?

Collapse

Annonse før emne

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Stratagem: Vi vant krigen men tapte freden, i Afghanistan, Irak og Libya. Hva gjør vi med det?

  Vi vant krigen men tapte freden, i Afghanistan, Irak og Libya. Hva gjør vi med det?

  I >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] etterspør jegerkompanisjef på GSV, kaptein Sebastian Langvad, flere FN-styrker. Det samme gjør vår nye forsvarssjef, general Eirik Kristoffersen, som >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] at norsk sikkerhet forutsetter en internasjonal rettsorden med FN i sin midte. For Norge er derfor operasjoner som fremmer internasjonal fred og forsoning ren


  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
  Ytringsfrihet, informasjonsfrihet og trykkefrihet er grunnelementer i et demokrati. En fri, uavhengig presse er blant de viktigste institusjoner i demokratiske samfunn.
  Lignende tråder

 • #2
  Hva betyr dette for utdannings- og samtreningsnivå for soldater som sendes ut? For de av oss som har prøvd både FN-oppdrag og annet vet vi at RoE og situasjon kan variere veldig. Kompetansebehov på enkeltmannsnivå når det faktisk skjer noe er nok veldig sammenlignbart. Men realitetene er at mange vi tjenestegjør med vil ha et mye lavere trenings- og utstyrsnivå. Vi vil også være i misjoner hvor trusselbildet og aktuelle operasjoner er helt annerledes. Enkelt sagt krever det mindre av meg som soldat når RoE er å ikke oppsøke striden.

  FN-styrker trenger ikke bety JAR-modellen med rekruttering "fra gata" og nesten ingen samtrening - men å trene og bygge opp dagens norske styrker er dyrt. En norsk bn i utenlandstjeneste er nok ikke så aktuelt med den mengden som går gjennom førstegangstjeneste nå - men hvis vi nå skulle stilt et infanterikompani som drev fotpatruljer, VKP og OP i en sammensatt bataljon i FN-regi - som feks sto i tettbygd strøk i et område med en skjør våpenhvile. Hvordan skulle det kosteffektivt blitt rekruttert og trent over tid?
  "Gjør Ret, Frygt Intet"

  Kommentér


  • #3
   Med enkle organisatoriske grep kan mange av Forsvarets avdelinger, som for eksempel Forsvarets spesialstyrker, Etterretningsbataljonen og sågar Telemarkbataljonen, knyttes opp til norske diplomater med unik kompetanse. Vi snakker om en håndfull ansatte i Utenriksdepartementets freds- og forsoningsseksjon; diplomater som siden opprettelsen i 2003 har bygd opp en unik pool av verdifull erfaring, kunnskap og internasjonale støttespillere. Alle er de opptatt av én ting: om hvordan overgangsfasen fra krig til fred kan håndteres operativt. Dette er de samme tankene som mang en norsk soldat har tenkt på i Faryab, Kabul, Erbil og Anbar-provinsen.
   skrives det i artikkelen. Jeg er skeptisk til om slikt er mulig innenfor FN-rammen. I en situasjon hvor det internasjonale samfunnet i praksis okkuperer et område og ønsker å etablere et fungerende styre så er det viktig for oss å skape avstand mellom stridende (som ofte minst en part vil oppfatte som krigsforbrytere) og moderate sivile ledere.

   I en slik situasjon vil det være vanskelig å etablere det skillet hvis FN-operasjonen har en både militær og sivil del - men kanskje litt uklare grenseganger.
   "Gjør Ret, Frygt Intet"

   Kommentér


   • #4
    Kanskje vi “tapte freden”, men er det nødvendig eller verdt investering å prøve å vinne freden ?

    Kommentér

    Working...
    X
    Besøksstatistikk