Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Varighet/innhold på HV-kurs

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • hvlt
  replied
  Opprinnelig skrevet av navara Vis post
  Ja, de fleste kurs på Dombås har Mandag og Fredag som reisedag i all hovedsak (Dvs en liten kursåpning/skriving av reiseregning/velkommen ca 19.30 Mandag, og Frokost, kursevaluering og utdeling av kursbevis fredag og avreise med tog kl 11.00)
  Et godt stykke unna flyplass, men temmelig "sentralt" for sørnorge t.o.m. Trøndelag. (Les: Middle of nowhere, like langt til alt osv...)
  Akkurat som jeg husker det fra mitt siste HV-kurs i 2003.

  Leave a comment:


 • navara
  replied
  Ja, de fleste kurs på Dombås har Mandag og Fredag som reisedag i all hovedsak (Dvs en liten kursåpning/skriving av reiseregning/velkommen ca 19.30 Mandag, og Frokost, kursevaluering og utdeling av kursbevis fredag og avreise med tog kl 11.00)
  Et godt stykke unna flyplass, men temmelig "sentralt" for sørnorge t.o.m. Trøndelag. (Les: Middle of nowhere, like langt til alt osv...)

  Leave a comment:


 • IamOrjan
  replied
  Når det gjelder lengde på kurs, er det regulert i forsvarsloven paragraf 26. Der er tilleggstjeneste begrenset til maksimalt 14 dager per tredje år. For kurs på Dombås blir nok kurslengde da begrenset til ca. 11 dager. Dette på grunn av at Dombås er lokalisert sentralt i Norge og omtrent så langt unna en flyplass som man kommer i Norge. Hvis man går over 14 dager må man basere seg på frivillighet (noe det er i de fleste områder allerede) og det er kanskje ikke det man ønsker.

  Leave a comment:


 • navara
  replied
  Kursene har absolutt en verdi sivilt. Man får trent seg i stressmestring, instruksjon, og ledelse under press, og, iværtfall har vi gjort det, man får en muntlig og skriftlig tilbakemelding på hvordan man fungerer i rollen. Får man da tilbakemelding om at man er en god leder militært vil det være grunn til å anta at man kan være det også sivilt. Jeg har også alltid hatt som mål å se meg ut ett forbedringspotensiale som hver enkelt skal jobbe med som jeg tar med i den muntlige veiledertilbakemeldingen ved kursslutt. Dette har ofte vært litt krevende å komme frem til, men det er meget tilfredsstillende for veileder når man ser at kandidaten er enig i tilbakemeldingen, selv om de kanskje ikke har tenkt på det før.
  Ved kortere kursvarighet ville det nok vært vanskelig å se slike ting på samme måte. Det at elevene blir utslitt har en viss verdi i seg selv.

  Leave a comment:


 • MWD
  replied
  Ad. interesse fra arbeidsgiver, så ønsket ihvertfall min arbeidsgiver at jeg skulle legge inn tjenesteuttalelsen etter kurset i ansattmappa mi, så det er noen som ser verdien av et slikt kurs sivilt.

  Leave a comment:


 • navara
  replied
  Opprinnelig skrevet av Lille Arne Vis post

  Ja.
  Mottatt, jeg skal prøve

  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  Opprinnelig skrevet av navara Vis post
  Selv drar jeg på OmrSjt kurs på mandag, kanskje jeg må skrive "dagbok" jeg også?
  Ja.

  Leave a comment:


 • navara
  replied
  Min erfaring som deltager og veileder på LF-kurs er at 10 dager nok er det beste kompromisset man kan få. Vi har gjerne kjørt Tir-Tor på kursene, slik at de innleide veilederne har mandag og fredag på forberedelser og etterarbeid. Dag 1 er det innrykk; det skal skrives, utrustes osv, selv om man er temmelig effektive her går tiden frem til lunch bort i Adm. Det samme gjelder dag 9 og 10, da skal det pusses og innleveres.

  I sum kan man altså si at det går bort ca én dag på Inn og utlevering pr kurs. De siste gangene har vi i tillegg brukt SAAB-system som skal monteres og pusses, og det minsker ikke akkurat denne tiden. (Men det gir effekt i treningen, så det er absolutt vel anvendt tid)
  Dette er dermed en temmelig fast størrelse, enten kurset varer 5 dager eller 30 dager. Første og siste dag går det også bort noen timer til "gruppeetablering" og "gruppelukking", men i realiteten er de 2 timene man bruker til gruppeetablering bare "grunnmuren" til gruppa. Så bygger man gruppedynamikk gjennom kurset og dag 10 føles det som man har kjent hverandre hele livet. (Erfaringsmessig tar det da også langt mer tid enn den timen med "gruppelukking" å faktisk lukke gruppa, det dukker gjerne opp en gruppechat eller FB-gruppe der det er høy aktivitet de første ukene)

  På et 5 dagers kurs vil det dermed gå uforholdsmessig mye tid til adm, samtidig som det blir vanskelig å bygge den gode gruppedynamikken.
  Men selvfølgelig, kunne man gjennomført kurs Fre-Man slik at man brukte ei uke borte fra jobb + et par litt ovale helger, men dette er nok et kostnadsspørsmål. Slik vi har gjennomført kursene senere år ligger budsjettet allerede på rundt en million...

  Dessuten er påmeldingen jevnt over (i vårt distrikt) ganske bra, i uke 48-49 ifjor utdannet 70 elelver på GRLF og VGLF til sammen, og da er det temmelig hektisk for staben.
  Så problemet er som regel å få budsjettene på plass for å få tilstrekkelig antall kursplasser. Dessuten har vi kjørt hardt på å kvalitetssikre påmeldingene både ved å kreve at områdene faktisk spør kandidatene om det passer nå før de melder på (og ikke bare melder på alle som har vist interesse) og i tillegg har kurs-off pleid å ta en SMS eller ringerunde til alle påmeldte når det nærmer seg for å ytterligere sikre at de som står på lista faktisk møter. Det gir en høy oppmøteprosent, som gjør det lettere å sikre at man har riktig mengde ressurser tilgjengelig.

  Kort oppsummert opplever jeg at de fleste greier å få dette til å gå opp tidsmessig. Det krever litt organisering hjemme, kona må gjerne bearbeides litt og det må legges til rette for at logistikken går opp i heimen. På jobb må man også gjøre noen grep, men varsler man dette i god tid er det sjelden noe problem. Skulle det VÆRE et problem kan evt Områdesjefen gi deg beordring og dermed kan ikke sjefen nekte deg noe som helst...

  Selv drar jeg på OmrSjt kurs på mandag, kanskje jeg må skrive "dagbok" jeg også?

  Leave a comment:


 • Sofakriger
  replied
  Kanskje HV har en jobb med å selge ovenfor arbeidsgivere hvilken verdifull utdanning dette gir for arbeidstakeren som skal være borte to uker? Det er verdifullt å få ansatte trent i å lede små grupper, ha omsorg for sine kollegaer, tenke gjennom målsetning for og gjennomføring av oppgaver, vær flink å tilrettelegge for at andre skal lykkes, verdien av å følge prosedyrer etc.

  Familielivet og borte to uker kommer man selvsagt ikke forbi med det, men feks å invitere familie til diplomseremoni på starten av neste HV-øvelse og gjøre det generelt litt stas kan hjelpe litt.

  Leave a comment:


 • leserbrukernavn
  replied
  Kvaliteten på de kursene jeg har vært på i regi av HV har vært meget bra, jeg har også en "dag for dag" tråd om emnet. Men hvor relevante de er for det sivile liv aner jeg ikke, selv om jeg som hjelpekorpser kjenner til PIKSIB og 5-punkts ordre der. Varigheten på selve kurset er som overnevnte nevner nok tilpasset de økonomiske rammene, men siden jeg kun svarer for meg selv så har jeg nå litt over 1 år etter ikke fått praktisert en eneste leksjon fra kurset, og det synes jeg er trist. Øving gir mester osv...

  Leave a comment:


 • EivindM
  replied
  Uten noe annet enn anekdotisk bevis som grunnlag, er ihvertfall mitt inntrykk at kapasiteten på kursene er ganske sprengt. Kursene jeg deltok på var fullbooket (riktignok en stund siden) og det har jeg hørt fra andre at kursene deres også har vært, og det tar tid i min i-styrke å få folk inn på kurs.

  Leave a comment:


 • mijag84
  replied
  Gode innspill og tanker så langt.

  aquila - Jeg har med glede lest posten din om kurs. Den og jungeltelegrafen understøtter det jeg skreiv innledningsvis om kvaliteten og innholdet på HV-kurs. På dette punktet er jeg enig med deg og de andre - kvaliteten er nok ikke utfordringen.

  Du skriver at «det er en alvorlig jobb man får». Dette er også litt av poenget: på grunn av mangel på kvalifiserte folk får kanskje mange kasta en NLF/LF-stilling i fanget, uten at de nødvendigvis har et ambisjonsnivå som matcher den. Hvor lett er det å få disse på et to ukers-kurs?

  tego11 - Det er godt å høre at det praktiseres samøving under kursene. Jeg ser av fb-sidene til HVSKS at både «Fagkurs SB» og «TrSj-kurs SB m.fl.» (min omskriving) går parallelt i år, kanskje nettopp for å dra veksler på hverandre, både deltagere og veiledere?

  Rittmester og hvlt (fikk ikke tagga de) drar mitt originale poeng inn igjen i diskusjonen: JA, dagens kurs er faglig bra og det er enighet om at man fort trenger 10-12 dager. Men, får man så mange som man trenger til å ta kurs? Er kursene jevnt over fullbooka?

  En liten digresjon/refleksjon fra min side er at registrerte brukere som svarer på dette forumet er pitte pitte litt over snittet interessert i militæret (herunder HV og kurs), og at vi dermed ikke helt når målgruppa for spøsmålene mine kanskje..

  Leave a comment:


 • hvlt
  replied
  Det er en svært gammel tradisjon at kurs for vernepliktig eller utskrevet befal, eventuelt HV-befal, varer 12 dager, mandag (eventuelt tirsdag morgen, med mandag som reisedag) - fredag neste uke. Slik var det i Hæren da mobiliseringshæren utgjorde det meste, og slik har det vært i HV. HV har hatt enkelte kurs mandag-fredag, kun 5 dager, og det er nok mer familievennlig. Selv var jeg, på 1990-tallet I HV-02 på kurs som gikk over 6 kvelder (regnet som 3 fulle dager) + 9 sammenhengende dager. Det var ikke dumt.

  Leave a comment:


 • Rittmester
  replied
  Dette er nok mest design to cost. Jeg er enig med aquila at kursene sannsynligvis er for korte. Det å være lagfører er et stort ansvar som ideelt sett hadde fordret en mye grundigere utdannelse og erfaringsbakgrunn. Men så er det avveiningen med å få folk til å forsake familie og sivil jobb noen dager eller to uker. Hadde det vært bedre å hatt kortere kurs, men hatt flere av dem for å nå det samme nivået?

  Leave a comment:


 • tego11
  replied
  For noen uker siden gjennomførte jeg Grunnleggende lagfører kurs på 11 dager, og det kurset var veldig godt gjennomført med samøving mellom videregående lagfører kurs og tropp sersjant kurs. Dog kunne kurset fint vært noen dager lengre da det er veldig mye som skal læres og øve på av grunnleggende ferdigheter som man skal kunne som nest- eller lagfører.

  Man må huske på at du som lagfører, skal kunne lære videre til laget ditt, og da er det viktig at man kan de grunnleggende ferdighetene.

  Leave a comment:


 • aquila
  replied
  Jeg har skrevet om da jeg tok lagførerkurs og grunnkurs lederskap på forumet tidligere. Se feks dag for dag av lagførerkurset: > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Jeg tenker nok at kursene egentlig er for korte allerede. Det er mye viktig man ikke får tid å gå inn på. Og man får lite tid til å øve på hver enkelt ting.

  Om man eventuelt skulle gjort noe så var det da å dele kurset opp i kortere bolker. Men det fordrer mye transport og organisering. I tillegg er det en kjempefordel med gruppene, som jeg skriver endel om så er HV svært gode på gruppeetableringen etc. Og mye av den gode læringen skjer i trygge grupper.

  Så alt i alt tenker jeg at man allerede har strukket strikken på hvor kort det kan bli. Det er en alvorlig jobb man får, og jeg tror egentlig de fleste ikke akkurat føler seg utlært til å lede et lag i strid mot Russisk SOF etter et og to kurs.

  Leave a comment:


 • mijag84
  started a topic Varighet/innhold på HV-kurs

  Varighet/innhold på HV-kurs

  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Leser blant annet i overstående artikkel at HV har et stort behov for lagførere med kompetanse. Tenker man internt i HV er det via kurs fra HVSKS at kompetansen skal skapes.

  Personlig stiller jeg spørsmålstegn ved varigheten på dagens lagførerutdanning. Så vidt meg bekjent er både grunnleggende lagførerkurs og videregående lagførerkurs på 10-12 dager. Tar man i betraktning at hovedmålgruppen for kursene er menn, mellom 20 og 40 år, gjerne familiefolk og midt i de kanskje viktigste årene i yrkeslivet, mener jeg at dette blir for lenge å være borte.

  Etter hva jeg har hørt er kvaliteten på kursene til HVSKS svært høy, og dette er veldig bra. Jeg har også forståelse for at det er mye viktig og nødvendig informasjon som må gås gjennom for å forme gode ledere i HV.

  Når det er sagt lurer jeg på om man hadde vært mer tjent med å korte ned kursene (max. en uke?) og kanskje på den måten fått flere deltagere? Dette ville iallfall gjort saken mye lettere for meg. Jeg har dessverre måttet takke nei til kurs to år på rad pga. både familiære årsaker og jobbsituasjon.

  Nå må det legges til at jeg ikke har innsikt i om dagens kurs er fylt opp ved hver gjennomføring, og at problemet dermed kanskje ligger i antall kurs som blir gjennomført.

  Hva tenker milforumistene om saken? Er dette med varighet og/eller innhold en reell utfordring, som igjen er med på å skape mangelen på lagførere? Eller er det helt andre ting som gjør at vi ikke klarer å rekruttere, utdanne og skape morgendagens lagførere internt i HV?

Heimevernet - historisk filmarkiv

Collapse

Working...
X