Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Forsvarsbudsjettet 2021

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Forsvarsbudsjettet 2021

  Tidligere i dag hadde Aftenposten en oversikt over alle budsjettlekkasjene som har kommet hittil, og jeg hadde tenkt å skrive et innlegg her om det, men ble forhindret. Poenget var at det var kommet lekkasjer på veldig mange områder, bare ikke Forsvaret. Og det er dårlig nytt, da disse 'lekkasjene' er politisk styrt, og alltid handler om at det gis penger til et eller annet godt formål. Og er man ikke med på lekkasjekarusellen, så får man ingenting, i beste fall. I verste fall nedtrekk, siden pengene enten må tas fra andre budsjettposter eller fra barna våre (les: fremtidige budsjett).

  Men i kveld kom sannelig Aftenposten med en gladnyhet om at det bevilges 500 mill til beredskapslagre og vedlikeholdsetterslep: > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Jeg vet ikke hvilket nivå disse 500 kommer i tillegg til, men det høres litt positivt ut. (Enda mer positivt hadde det selvsagt vært om man gikk inn for FMR alternativ A, og tillike bevilget penger til det, men vi får ikke drømme.)
  Last edited by Rittmester; DTG 110821 Oct 21, .
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.
  Lignende tråder

 • #2
  Nå må dere gjerne rette meg, men jeg mener å ha forstått det slik at dagens regjering er en mindretallsregjering.

  Ergo er vel det meste åpent for hestehandler, på tross av lekkasjer?
  A good bagel violently executed now is better than a perfect bagel executed next week

  Kommentér


  • #3
   Vel vel. Detaljer om enkeltposter er en ting og viktig å diskutere.

   Men det jeg legger merke til er at regjeringen har lagt inn i sine beregninger veldig optimistiske prognoser for inntektssiden ift utslag Covid-19. Dette gir dem både handlingsrom til å omprioritere når inntektssvikten og merutgiftene kommer - og gir dem mulighet til nå å presentere et budsjett med mange punkter mange interessegrupper oppfatter som positivt. Er jeg kynisk, pessimistisk eller konspiratorisk? Det er nok et synsespørsmål.

   Ad forsvar så er totalvekst like over 4% (3,5 mrd). Det er ikke mye, og mye av det vil bli brukt på å rette opp tomme lagre som skulle hatt normalbeholdning etc. Altså effekt som allerede er tatt ut på forskudd - for eksempel: selv om fartøy har ligget til kai burde de for å holde lagrene normale ligget enda mer til kai frem til nå. Så i praksis betaler de pengene for aktivitet som allerede har funnet sted. I tillegg kommer den evige veksten i det generelle kostnadsbildet for å få det samme som før.

   I tillegg ligger det noen setninger som igangsetter prosjekter - men uten egentlig de store pengene som skal betale for disse prosjektene. Så kan man si at med kontantprinsippet så trengs ikke pengene for investeringene (fx stridsvogner) på budsjettet nå siden de faktisk ikke betales i 2021. Så mest ord og lovnader om fremtidig vilje. Dette må man dermed slåss om i et senere budsjett.

   I talen var det noen sekunder om forsvar som gikk over i internasjonalt engasjement. "Vi følger opp LTP" var vel hovedbudskap.
   "Gjør Ret, Frygt Intet"

   Kommentér


   • #4
    Opprinnelig skrevet av yamaha Vis post
    Ergo er vel det meste åpent for hestehandler, på tross av lekkasjer?
    Helt klart, men da må vi ta i betraktning hvilke hestehandler som andre partier prioriterer - for å få flest mulig stemmer. Hvilket parti er villig til å ofre en bro eller noen kilometer skinne for flere stridsvogner og soldater?

    "Gjør Ret, Frygt Intet"

    Kommentér


    • #5
     Om Heimevernet:
     Heimevernet fortsetter sitt arbeid med å forbedre planlegging og øving av objektsikring i 2021. Arbeidet vil bidra til å sikre nøkkelobjekter i væpnet konflikt, og at Heimevernet skal kunne bistå politiets sikring av objekter mot trusler.

     Heimevernet har behov for lokal rekruttering i hele landet, og arbeider derfor målrettet med rekruttering fra de minst befolkede områdene av landet, særlig i Nord-Norge. Innfasingen av nye kjøretøy til Heimevernet ferdigstilles i 2021.

     Driften og lagringskapasiteten for materiell styrkes, spesielt i de nordlige Heimevernsdistriktene, og regjeringen foreslår å bevilge 21 millioner kroner til formålet fra 2021.

     Det høye øvingsnivået i Heimevernet videreføres, og investeringer i moderne klær og utrustning, inkludert moderne våpen til den enkelte soldat, fortsetter.

     Innsatsstyrkene fortsetter å styrke kompetansen på sjøen, inkludert sikring av utvalgte nøkkelobjekter langs kysten.

     Regjeringen vil også styrke Heimevernets vertslandsstøtte ved alliert trening og øving i Norge.

     Kommentér


     • #6
      Om Hæren:
      Regjeringen foreslår en betydelig styrking av materielldriften og forsyningsberedskapen i Hæren fra 2021, og vil fremme et anskaffelsesprosjekt for nye stridsvogner til Stortinget i 2021.

      Artilleribataljonen fortsetter arbeidet med mottak av nytt artilleri, og regjeringen foreslår en økning på 17 millioner kroner til nytt kampluftvern fra 2021.

      Regjeringen fortsetter å øke den landmilitære tilstedeværelsen i nord innenfor rammen av Finnmark landforsvar, og foreslår å bevilge ytterligere 19 millioner kroner til nytt jegerkompani ved Garnisonen i Sør-Varanger. Regjeringen foreslår videre å bevilge om lag 71 millioner kroner til bedret drift og tilgjengelighet på materiell i Hæren, i tillegg at 2. bataljon vil bli omgjort til en mekanisert bataljon.

      Kommentér


      • #7
       Om Luftforsvaret:
       Regjeringen vil fortsette styrkingen av Luftforsvaret også i 2021.

       Regjeringen foreslår derfor å bevilge om lag 250 millioner kroner til økt aktivitet, innfasing og drift av F35 og utfasing av F-16, 35 millioner kroner til driftsunderstøttelse av NH90 maritime helikoptre og om lag 18 millioner kroner til delt helikopterløsning for Bell 412 på Rygge og Bardufoss.

       Luftforsvaret står midt i en stor omstilling med fornyelse på mange områder. Mye nytt materiell skal bidra til å øke den operative evnen og beredskapen for Forsvaret, og ny og viktig kompetanse er under oppbygging. Flere baser har stor aktivitet med bygging av ny infrastruktur og klargjøring for mottak og drift av det nye materiellet. Til sammen bidrar dette til et styrket og moderne Luftforsvar.

       Kommentér


       • #8
        Om Sjøforsvaret:
        Satsingen på vedlikehold, reservedeler og beredskapsbeholdninger fortsetter også i 2021.

        For at Sjøforsvaret skal ha en vedvarende minemottiltakskapasitet vil Alta- og Oksøy-klassen av mineryddefartøyer være i bruk til nye minefartøyer er operative.

        Sjøforsvaret vil fortsette å ha en høy tilstedeværelse i nord og delta i internasjonale oppdrag.

        KNM Maud er bemannet med dobbel besetning og antall seilingsdøgn økes for å redusere konsekvensene av tapet av KNM Helge Ingstad. Dette gir øvrige overflatefartøyer mulighet til å oppholde seg lenger i et operasjonsområde.

        Kommentér


        • #9
         Fant også noe om Finnmark landforsvar:
         Regjeringen fortsetter å øke den landmilitære tilstedeværelsen i nord innenfor rammen av Finnmark landforsvar, og foreslår å bevilge ytterligere 19 millioner kroner til etableringen av nytt jegerkompani ved Garnisonen i Sør-Varanger.

         Finnmark landforsvar består blant annet av:
         • et ledelseselement ved Garnisonen i Porsanger, som vil være fullt operativt i 2021.
         • en kavaleribataljon med støtteelementer ved Garnisonen i Porsanger, som vil være fullt operativ i 2025.
         • et jegerkompani i grensevaktbataljonen ved Garnisonen i Sør-Varanger, som vil være fullt operativt i 2022.

         Heimevernsdistrikt 17 arbeider målrettet for å sikre lokal rekruttering over hele landet, samtidig som driften og lagringskapasiteten for materiell styrkes. Distriktet koordinerer sine operasjoner med Finnmark landforsvar.

         Kommentér


         • #10
          Det høye øvingsnivået i Heimevernet videreføres,
          Det var vel det jeg fryktet...

          Kommentér


          • #11
           Ser at innsatsstyrken i HV skal styrke sin kompetanse på sjøen. Jaja, nokon som hugsar SHV?

           Kommentér


           • #12
            Opprinnelig skrevet av navara Vis post
            Det var vel det jeg fryktet...
            Er dette ironi eller hvordan skal det tolkes? Er litt usikker på hva du mente med det..?

            Kommentér


            • #13
             Jeg legger ord i munnen på Navara og antar han ønsket seg en økning fra dagens i beste fall middelmådige øvingsnivå. Kun politikere kan finne på å kalle dagens nivå høyt..
             Aldri mer 13

             Kommentér


             • #14
              Signal_m , OK. Når jeg tenker meg godt om har for så vidt navara fremstått som forholdsvis oppegående i andre tråder, så jeg burde sikkert tolket han dithen jeg også Ellers er jeg selvfølgelig enig i at øvingsnivået i beste fall er middelmådig pr. i dag..

              Kommentér


              • #15
               Det var et forsøk på ironi ja

               Kommentér

               • Trådstarter

                #16
                Fortvil ikke, nå har du fått stempelet forholdsvis oppegående av mijag84 , så da har du litt å strebe etter.

                For øvrig vil jeg vente til tallknuserne har fått sett nærmere på budsjettet, det er vanskelig/umulig å vite om "19 millioner til etablering av et nytt jegerkompani" kommer i tillegg til noe som helst, f eks det som må til for å oppfylle FMR alternativ D. Dessuten er slike summer uansett lommerusk i det store budsjettet.

                Og så skal de andre partiene si sitt. Jeg deler bekymringen til Sofakriger om at ingen andre vil ofre noe vei eller jernbane for å styrke Forsvaret. I beste(?) fall får vi noen som entusiastisk foreslår å bevilge 100 mill ekstra til sin hjertesak, mot å ta det fra en annen post på forsvarsbudsjettet, og derigjennom gjøre det enda mer ubalansert ift hva landet trenger.
                Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                Kommentér


                • #17
                 Opprinnelig skrevet av Regjeringen
                 Det høye øvingsnivået i Heimevernet videreføres
                 Som flere påpeker, dette er vel "new speak" av klasse. Det er altså 2020 de sammenligner med og som da er høyt og skal videreføres i følge regjeringen. Vi skal ha 2 befalsdager + 2 soldatdager.... Og selv uten COVID så er vel "høyt" mildt sagt misvisende. Ingen kan vel seriøst mene at 4 (eller i noen tilfeller faktisk 5) dager er "høyt øvingsnivå"?

                 Nå er jeg politiker og ofte involvert i litt tvilsom ordbruk, men her tror jeg at jeg hadde lagt inn en liten million i økning og sagt "fortsette økningen". Det hadde formelt sett vært korrekt, mens å påstå at vi har et høyt øvingsnivå nå blir bare latterlig.
                 TTTF - Trykk, Tal, Tenk, F***!

                 Kommentér


                 • #18
                  Prop. 1 S (2020–2021)                  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
                  Ytringsfrihet, informasjonsfrihet og trykkefrihet er grunnelementer i et demokrati. En fri, uavhengig presse er blant de viktigste institusjoner i demokratiske samfunn.

                  Kommentér


                  • #19
                   Sjefen er iværtfall tilsynelatende fornøyd...
                   > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                   Kommentér

                   • Trådstarter

                    #20
                    Å si, "nei, dette var rævva," hadde vært ensbetydende med en avskjedssøknad. Jeg har stor respekt for Kristoffersen og tror han kan få til mye med de pengene som bevilges, men jeg vil nok helst ha noen utenforstående, f eks Nils Holme, som ærlig kan si hva dette budsjettet egentlig innebærer.
                    Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                    Kommentér


                    • #21
                     Problemet med å være forsvarssjef er at det er en politisk posisjon.... Du bør være rimelig klar for avtreden før du begynner å bli for ærlig.
                     “If you find yourself in a fair fight, your tactics suck.”
                     ― John Steinbeck

                     Kommentér


                     • #22
                      Opprinnelig skrevet av Einherjar Vis post
                      Problemet med å være forsvarssjef er at det er en politisk posisjon.... Du bør være rimelig klar for avtreden før du begynner å bli for ærlig.
                      Samtidig er det en embedsmannsstilling der det skulle være mulig å si i fra.
                      Det er bedre å ta toget med NSB enn å fly med LSD.

                      Kommentér


                      • #23
                       Opprinnelig skrevet av Simplex Vis post

                       Samtidig er det en embedsmannsstilling der det skulle være mulig å si i fra.
                       I linjen, ikke nødvendigvis i media.

                       "Gjør Ret, Frygt Intet"

                       Kommentér


                       • #24
                        Ifølge forsvarsministeren vil regjeringen oppfylle NATOs toprosentmål nå i 2020. Men de som venter mer penger i den oppdaterte langtidsplanen for Forsvaret, vil bli skuffet.

                        > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
                        Odd objects attract fire. You are odd.

                        Kommentér


                        • #25
                         Økning i forsvarsbudsjettet

                         Forslagene om tilleggsbevilgninger og omdisponeringer i revidert nasjonalbudsjett, gjør at forsvarssektoren både kan støtte opp om regjeringens mål om å få flere i arbeid og få ny vekst i private bedrifter. Totalt er forslaget til forsvarsbudsjett for 2021 på 65,6 milliarder kroner dersom revidert nasjonalbudsjett blir vedtatt.

                         > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
                         Ytringsfrihet, informasjonsfrihet og trykkefrihet er grunnelementer i et demokrati. En fri, uavhengig presse er blant de viktigste institusjoner i demokratiske samfunn.

                         Kommentér


                         • #26
                          Økninger i forsvarsbudsjettet for 2021

                          Forsvarsbudsjettet for 2021 er økt med 306 millioner kroner som følge av økte inntekter.

                          > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
                          Ytringsfrihet, informasjonsfrihet og trykkefrihet er grunnelementer i et demokrati. En fri, uavhengig presse er blant de viktigste institusjoner i demokratiske samfunn.

                          Kommentér


                          • #27
                           Den "økningen" er bare sminking av grisen. ABE reformen gjør i realiteten at det blir mindre penger til alle.

                           > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
                           Svolten og tyst, samband fyst

                           Kommentér


                           • #28
                            Opprinnelig skrevet av Feltposten Vis post
                            Økninger i forsvarsbudsjettet for 2021

                            Forsvarsbudsjettet for 2021 er økt med 306 millioner kroner som følge av økte inntekter.

                            > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
                            el:
                            Mesteparten av inntektsendringene har tilsvarende utgiftsendringer.
                            At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                            Kommentér


                            • #29
                             Så er jo også Forsvaret en stor energiforbruker - og prisene i løpet av året spiser nok en del penger det ikke var budsjettert for.
                             "Gjør Ret, Frygt Intet"

                             Kommentér

                             Heimevernet - historisk filmarkiv

                             Collapse

                             Working...
                             X