Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Operation Inherent Resolve - Military Advisor Group (OIR-MAG)

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Operation Inherent Resolve - Military Advisor Group (OIR-MAG)
  Norske soldater før avreise til Irak.Foto: Frederik Ringnes, Hæren

  Slik blir Norges nye Irak-oppdrag

  Seks norske offiserer går inn i et nytt rådgivningsteam som skal bistå på fellesoperativt nivå i Bagdad.


  Andrea RognstrandJOURNALIST


  PUBLISERT Tirsdag 08. september 2020 - 14:00


  De seks norske mentorene er ledet av Kristian Lien, som inntil nylig satt som sjef for Artilleribataljonen på Setermoen.
  – Vi er spente, det er et helt nytt oppdrag, vi skal bygge alt fra bunnen av, både struktur og innhold. Det gir muligheter, vi er først og vi får påvirke hvordan vi skal få gjort jobben, sier han i en pressemelding på Forsvarets nettsider.


  Styrkesjef Kristian Lien leder den norske delen av rådgivningsgruppen i Bagdad.Foto: Frederik Ringnes, Forsvaret

  Det nye oppdraget han snakker om har fått forkortelsen MAG, Military Advisor Group. Det er en rådgivningsgruppe i rammen av Operation Inherent Resolve.

  Operation Inherent Resolve
  • USA-ledet militær operasjon mot ekstremistgruppen Den islamske stat i Irak og Syria (IS).
  • Norge har deltatt siden 2014.
  • Etter at IS ble militært nedkjempet i 2018-2019, har bidraget i hovedtrekk handlet om å bistå Iraks myndigheter i oppbygging av landets egen kapasitet til terrorbekjempelse, i tillegg til å jobbe for å hindre at IS reetablerer seg.
  • I Irak er OIR invitert av regjeringen.

  MAG består av 65 rådgivere fra 13 nasjoner, seks av dem er norske. Hovedoppgaven er å rådgi Joint Operational Command- Iraq. Målet er i tråd med OIRs oppdrag: Å forsterke irakiske sikkerhetsstyrkers evne til selvstendig å fortsette kampen mot IS.

  Har du tips eller innspill i denne saken? Kontakt oss på tips@fofo.no eller journalisten kryptert gjennom appen Signal på +4745204315.

  Forbedre utnyttelse av ressursene

  – En styrket sikkerhetssituasjon over tid er ansett som helt nødvendig for å holde ISIS i sjakk, samtidig som irakiske styresmakter skal kunne fortsette implementeringen av sosiale og politiske tiltak for å stabilisere landet, sier talsperson Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

  FOH har konkretisert oppgaven i følgende tre punkter:
  • Forbedre utnyttelsen av alle irakiske ressurser, spesielt innenfor Joint Fires (best mulig utnyttelse av kapasitetene for å oppnå ønsket effekt, journ.anm) og elevert ISR-kapasiteter (Intelligence, surveillance og reconnaissance, eller innhentingskilder, journ.anm.) til fellesoperative bakkeoperasjoner i kampen mot IS.
  • Operasjonene skal i tillegg koordineres og synkroniseres mellom alle de forskjellige korpsene.
  • Rådgiverene i MAG skal også bidra til å koordinere bruk av koalisjonens ressurser mot ISIS ved behov.
  Daglige angrep mot irakiske sikkerhetsstyrker

  FOH betegner situasjonen for de irakiske sikkerhetsstyrkene som særdeles kompleks og utfordrende.

  – ISIS infiltrerer hyppig fra Syria, ISIS og andre voldelige ekstreme organisasjoner gjennomfører daglige angrep mot Irakiske sikkerhetsstyrker som bakholdsangrep, skarpskytterangrep, nedgravde IED (improvisert bombe eller veibombe, journ.anm.) og VBIED (eks. bilbomber, journ.anm).

  Så sent som lørdag 5. september varslet Irak at de har igangsatt en omfattende operasjon med mål om å beslaglegge ulovlige våpen, etter en rekke angrep mot hovedstaden og baser, ifølge NTB.

  – Våpen bør bare være i hendene på staten. Ingen andre bør klusse med sikkerheten og tryggheten til innbyggerne, sier Tahseen al-Khafaji, talsperson i den irakiske hæren, til nyhetsbyrået DPA.

  Donald Trump om Irak: > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  – Vi overlater irakerne mer til seg selv i regionene og provinsene. Så trekkes rådgiveren mer til sentralkommandoen for planlegging og synkronisering av operasjoner. Til slutt skal Irak kunne håndtere sin egen sikkerhetssituasjon – helt selv – det er målet, sier Kristian Lien i pressemeldingen.

  I tillegg til de seks offiserene som inngår i rådgivningsgruppen, er i overkant av 30 soldater fra Telemark bataljon i Ain al-Assad-basen i Anbar-provinsen. I den styrken er det spesialister på reparasjon, styrkebeskyttelse, stabsfunksjoner og sanitet. Oppdraget der dreier seg i denne omgang om å samarbeide med andre nasjoner med sikkerhet rundt basen.


  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.
  Lignende tråder

 • #2
  Dette rådgivningsteamet vil jeg formode bygger fantastisk kompetanse på assymetrisk krigføring og fragmenterte frontlinjer. Håper forsvaret har en plan for å bruke og spre kompetansen når de kommer hjem til å røske i egne konsepter. HV kan jo feks ha enorm nytte av å utfordres med slik erfaring.
  "Gjør Ret, Frygt Intet"

  Kommentér

  Takk for innsatsen F-16

  Collapse

  Working...
  X