Litt usikker på rekkefølgen i løpet av dagen(e) etter dette.
Vi ble fordelt på rom, 6 mann per rom. I rekrutten var vi bare tilfeldig sammenrasket på rom. Brigadeoppklaringseskadronen holdt til i 2. etasje på kaserne Bardu. Tropp 1 til venstre og tropp 2 til høyre. Divisjonsoppklaringen hadde rommene i første etasje.På hver side av kasserna var en administrasjonsfløy for eskadronene, på høyre side var “min” eskadron, brigadeoppklaringen. Det var en trappeoppgang på hver side av kaserna, i en slags mellom etasje var det et tekjøkken, en TV-stue og et kontor. I hver etasje var det toaletter i hver ende av gangen, også et tørkerom. Det var også vaskerom, med vaskemaskiner til bruk for oss soldater. Jeg er usikker på hvor mange det var av disse, vi hadde i alle fall et på høyre side i annen etasje. I tredje etasje var det rom som kunne brukes til undervisning/instruksjon. Et på hver side av bygget, men såvidt jeg husker ikke mulighet til å gå mellom dem. Det på venstre side var innredet som et slags klasserom. Jeg mener å huske at det ikke var vinduer i disse rommene.
I trappeoppgangen var også en eller to telefonautomater. Mobilen var ganske ny allemannseie når jeg var inne. Jeg hadde kjøpt min første telefon kun et halvt år tidligere, en Nokia 3210 som selvsagt var med opp. Trikset var å ringe til den du ville snakke med, gi dem telefonnummeret til automaten og vente til de ringte opp igjen. Alt annet var for dyrt.
I kjelleren fant man et stort dusjrom, og til og med en badstue (den var dog ganske sjelden i bruk). I kjelleren fant man også pusserom, våpenkasun, lager for hver tropp med mer.
Jeg holdt til på rom 215, altså på høyre side i annen etasje med utsikt mot oppstillingsplass og kaserne Senja. Jeg var på samme rom både i rekrutten og resten av førstegangstjenesten, jeg byttet dog seng. Jeg hadde underkøye på den ene siden av vinduet. De første dagene var rommet fullt, men en falt fra i løpet av rekrutten.
Av alle ting ble jeg positivt overrasket over depo når vi i første runde fikk utdelt klær og utstyr. Det er ikke gjengen på depo sin feil at det vi fikk utdelt var nesten identisk med det far hadde som USK 26 år tidligere. Vi fikk utdelt lister med hva vi skulle plukke med oss, så gikk vi gjennom depo med handlevogn og plukket de ulike tingene vi skulle ha. Såvidt jeg husker var alt godt merket slik at selv sylferske rekrutter skjønte hva “sokker, ull, grå” var for noe. Navnsetting av var konstant en kilde til mye dårlig humor. Noen gikk på en smell og oppdaget litt for sent at XL selvsagt betyr Xtra Liten, flaks for meg som fortsatt var medium på den tiden (det var før alderstillegg rundt magen).
Dette var tilbake til før soldat 2000 var klart, dermed fikk vi ikke utdelt ullundertøy f.eks. Mye av utstyret fra Soldat 2000 begynte å komme i løpet av året, så før kulden satte inn på vinteren så hadde vi fått ullundertøyet. Vi hadde også den gamle stålhjelmen, men den hadde vi kun i bruk 1 gang etter rekrutten (skarpskyting med M109). Vi fikk også utdelt de berømte pansertrusene: “Bukse, under, kort, hvit, brune striper”. Samtlige på mitt rom la dem strategisk under hjelmen, der lå de fint i ro til innlevering ved dimisjon. Så tenker du kanskje at jeg overdriver når jeg mener at de hadde ferdige brune striper, beklager, det hadde omtrent hver tredje truse faktisk.
En annen ting vi fikk utdelt som man skulle tro var en anakronisme: Ludvigsekk med “stridssekk”. Jeg mener å huske at min hadde stemplet 1954 og var blant de nyeste. I sin tid sikkert en god sekk, men utviklingen hadde virkelig gått fra den sekken.
Etter depoet var det den sedvanlige “hold opp tre par sokker, ull, grå”. Det virker kanskje teit for den enkelte soldat at vi skal bevise hva vi har, men det er en meget praktisk måte for befalet og sikre seg at alle faktisk har fått utlevert alt.
En sersjant i tropp 1 hjelper en av soldatene med å kneppe hette.
Det var instrukser i å bruke utstyret vi hadde fått utlevert. Alt fra hvordan man strekker senga en seng til hvordan man knepper hetta på feltjakka. Apropos sengestrekk, for sunn norsk ungdom godt vandt til stretchlaken var også dette en anakronisme.
Det føltes der og da også som at indretjeneste (renhold og rydding på rom/kaserna) var svært viktig. Det er selvsagt soldatene selv som vasker og rydder på sitt rom. I tillegg rullerer man fra uke til uke på fellesområdene. Slik at man en uke har gangen utenfor rommene, og en annen uke dusjen eller toalettene. Man stiller normalt rom og fellesvask til inspeksjon hver morgen før oppstilling. Jeg mener vi rullerte på å stille rommet i rekrutten, mens det etterpå normalt er romsjef (noe jeg var). Vi stod da på gangen utenfor rommet på et angitt tidspunkt. Befalet som skulle inspisere kom frem til oss og vi sa: “Sersjant, rekrutt 69 Aquila stiller rom 215 klar til inspeksjon”. Vi åpnet så døren for befalet (for de kan jo ikke åpne dører selv). Dersom det var andre på rommet så stod de ved skapet sitt og gikk opp i rett når den som stilte rommet kom inn og sa “Rett!”. Deretter fulgte en kontroll av vask og orden av varierende grundighet. Noen ganger var det bare et kjapt blikk, mens andre ganger var det jakten på et lite støvkorn eller en flekk på vasken. I rekrutten var det generelt betydelig mer grundig enn senere. Så var det dommen, de fryktede ordene “Ominspeksjon 1700!”. Normalt var det ominspeksjon etter lunsj, og etter middag om ting ikke var på stell. Men ofte var vi borte fra leiren helt til middag, slik at det ble ominspeksjon etter middag (1700).
En av de mindre populære hendelsene på inspesjon var befal som kom inn på rommet, snudde seg og fant jord i sine egne fotspor. Skulle nesten tro de likte å plage oss.
Dagsrytmen i rekrutten var omtrent slik:
Revelje kl.06.00 (IB gikk gjennom kasserna og laget passende bråk, og gikk deretter en runde inn på hvert enkelt rom)
Frokost i messa (valgfritt tidspunkt mellom revelje og oppstilling/rominspeksjon)
Indretjeneste
Rominspeksjon (07.25)
Oppstilling (07.30)
Økt 1
Lunsj (ofte matpakke smørt under frokosten)
Økt 2
Middag (mener det var 15.30-16.30)
Økt 3
Økt 4
God natt (mener rosignalet var 2300, men vi la oss vanligvis før dette)
I gangen hang en dagseddel/ukesseddel (dagsplan/ukesplan), den inneholdt detaljer for hva vi skulle gjøre. Og ikke minst hadde den en kolonne for antrekk. Det er et sentralt poeng at vi stiller likt, det vil si at alle stiller med samme uniform og utrustning. Slik at idioten som stiller med BF når vi andre stiller med hjelm må løpe på rommet og ta på rett hodeplagg. Sånn i farten kommer jeg på følgende varianter: Idrettsantrekk (forsvarets joggedress), F1 (feltuniform), Arbeidsuniform (M98, relativt lik M04), Permuniform (M98 m/snor, gulldragoner etc), Felt-2 (Feltuniform GRU og våpen), Felt-3 (Felt-2 + stridssekk), Felt-4 (Felt-2 + Sekk og stridssekk). Og selvsagt varianter av dette av typen med og uten hjelm f.eks.
Jeg ser at han løken som spør befalet om “vi skal ha hjelm” har blitt en såkalt meme. Svaret på om vi skal ha hjelm er stort sett alltid ja, men om ingen stiller med hjelm (og det ikke står på dagseddelen) så blir det stort sett slik.
Morgenrutinen for meg og de fleste på rommet var at vi gikk til frokost rett etter reveljen. Det var lettere for de fleste av oss å skynde oss med vask og rydding enn spisingen. Det var også større sjanse for å få brød som ikke var frosset fra starten, da om kjøkkenet feilberegnet brødmengden så dro de opp brød fra fryseren utover morgenen. Avtalen var egentlig at de to gutta som foretrakk frokost litt senere skulle rydde og vaske rommet mens vi andre spiste frokost. Så skulle vi som hadde tidlig frokost ta fellesvasken og shine detaljene (typisk speil og vask) når vi kom tilbake.
Dette bildet er nok fra en av de aller første oppstillingene. Det er før vi fikk uniform.
Så var det oppstilling, i rekrutten stilte vi per rom. Så var det avmelding: “Løytnant, rom 215 stiller 4 mann, 1 mann sykestue, 1 mann stiller rom, 6 mann alle.”
En typisk morgenaktivitet var FYFO, eller på godt sivilt FYsisk FOstring. Stort sett var dette jogging, men også fotball og et par innslag av bryting og annet mer eksotisk.
I neste innlegg tenker jeg å gå litt gjennom de ulike aktivitetene vi gjorde i rekrutten.
Leave a comment: