
Hviterussland (hviterussisk: Беларусь – Bjelarus; russisk: Беларусь – Belarus), offisielt Republikken Hviterussland (hviterussisk: Рэспубліка Беларусь – Respublika Bjelarus; russisk: Республика Беларусь – Respublika Belarus) er et land i Øst-Europa. Det grenser til Latvia i nord, Litauen i nordvest, Russland i øst, Polen i vest og Ukraina i sør. Hviterussland dekker et areal på ca. 207 600 km², og har 9 503 807 innbyggere (pr. 2009)[2]. Hovedstad er Minsk.
Hviterussland ble et selvstendig land så sent som i 1991, da Den hviterussiske sosialistiske sovjetrepublikk erklærte uavhengighet fra Sovjetunionen. Opp igjennom historien har hviterusserne vært underlagt de langt mektigere nabolandene Polen-Litauen og Det russiske keiserriket, og dagens Hviterussland er en videreføring av sovjetrepublikken som ble opprettet i 1919. Landet fikk sine nåværende grenser i 1945 i forbindelse med andre verdenskrig.
Siden 1994 har Hviterussland blitt ledet av president Aleksandr Lukasjenko. Flere medier sier at styresmaktene utgjør et diktatur - Europas siste [1] - og internasjonale organisasjoner beskylder regimet for en mengde brudd på menneskerettighetene. Dette har ført til at Hviterussland i stor grad er isolert på den internasjonale arenaen, og landet har blant annet blitt utestengt fra Europarådet.

(Kilde: Wikipedia)
Kommentér