Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Eksplosjon i Beirut

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • #31
  Her er beskrivelse av en temmelig lik hendelse, men i en mye mindre by, i 1947: > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  En artikkel på DRs hjemmeside av interesse: > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

  Kommentér


  • #32
   BEIRUT-EKSPLOSJON KAN HA VÆRT PÅ OVER ET KILOTONN


   Den kraftigste eksplosjonen i Beirut tirsdag tilsvarte en detonasjon av mellom 1 og 2,2 kilotonn TNT, ifølge eksperter nyhetsbyrået AP har snakket med.

   Ekspertene baserer sin vurdering på en måling av krateret, slik det kan ses på satellitt- og luftfoto av området, og meldinger om hvor sjokkbølgen knuste vindusruter i nærområdet.

   Kilotonn brukes gjerne som et mål på sprengkraften i atomvåpen. Det antas at atombomben som ble sluppet over den japanske byen Hiroshima for 75 år siden, hadde en sprengkraft på omkring 15 kilotonn – det vil si at den tilsvarte 15.000 tonn av det høyeksplosive stoffet TNT.

   Beirut-eksplosjonen ser ut til å ha hatt en kraft på 2,2 kilotonn, mener analytiker og våpenekspert Sim Tack i det private etterretningsfirmaet Stratfor.

   Den israelske eksperten But Hayoun anslår kraften til omkring 1 kilotonn. Han har også vurdert opplysningene som er kommet om mengden ammoniumnitrat som var lagret i havneområdet.

   Han understreker imidlertid at man må være forsiktig med spesifikke uttalelser, siden informasjonen om hendelsen ennå er mangelfull. (NTB)
   Melder VG 17:54, for Milforums lesere er jo dette gammelt nytt

   Kommentér


   • #33
    Lest i Wikipediasaken HVLT linket til:
    The unusual color of the smoke attracted more spectators.
    Det håper jeg folk har skjønt nå i nyere tid; at røyk med rar farge bør være grunnlag for å trekke unna, ikke nærmere... Ref Tjernobyl; Oj, se så fint lys! La oss gå nærmere og se på det...

    Kommentér


    • #34
     Noe tilliggende: Ser man tegn på en ekstrem detonasjon, f.eks. voldsomt lysglimt, raskt ekspanderende tåkesky el. l., skal man for enhver pris ikke løpe til vinduet for å se hva som skjer. Sjokkbølgen kommer med ca. 340 meter/sekund, er man en km unna kommer den altså om i underkant av tre sekunder. Det gjelder å følge det gamle ABC-rådet "Dukk og dekk". Utrolig mange blir drept eller skadet av glass fra vinduer som knuses av sjokkbølgen. Man må ligge i dekning til sjokkbølgen har passert, og ikke minst viktig, til den motsatte, negative bølgen også har passert.

     Edit: De fleste personskadene fra meteornedfallet i Tsjeljabinsk i Russland skyltes glasskader på grunn av sjokkbølgen, nettopp fordi folk løp til vinduene for å se hva som skjedde. Meteoren som hadde en diameter på ca. 20 meter og en masse på ca. 12000 tonn, kom inn svært skrått i jordatmosfæren med en fart på ca. 19 km/s. På grunn av luftmotstanden detonerte den i ca. 30.000 meters høyde med en detonasjon tilsvarende ca. 400-500 kilotonn TNT. Den slake banen og konsistensen til metoriden (stein-meteor og ikke jern-meteor)gjorde heldigvis at den detonerte svært høyt oppe, der luften er svært tynn, noe som i stor grad minket styrken av sjokkbølgen. Men allikevel, sjokkbølgen traff de fleste 1 - 2 minutter etter at de så lyset på himmelen, da sto svært mange ved vinduene for å se hva som skjedde.
     At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

     Kommentér


     • #35
      Jeg slutter aldri å fascineres over mengden kunnskap enkelte av dere besitter. Om temaer som vanligvis interesserer de fleste midt på ryggen, men fortsatt, nyttig støtt og stadig

      Kommentér


      • #36
       Som vanlig, salt bør inntas.

       A good bagel violently executed now is better than a perfect bagel executed next week

       Kommentér


       • #37
        Når man ser på satellittfotoet før og etter fra artikkelen til Dagbladet så får man virkelig sett hvor mye krefter det var i den eksplosjonen.

        Click image for larger version

Name:	rsz_for-bilde_beirut.jpg
Views:	132
Size:	1,56 MB
ID:	1035077

        Click image for larger version

Name:	rsz_etter-bilde_beirut.jpg
Views:	121
Size:	2,12 MB
ID:	1035078

        > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
        Svolten og tyst, samband fyst

        Kommentér

        • Trådstarter

         #38
         Som M72 nevnte, den siloen tok av for en del trykk. De fire husene nede til høyre i bildet, til venstre for veien, står tilsynelatende fortsatt, mens andre hus omtrent like langt fra episenteret er jevnet med jorden.

         Som et apropos er det noen tidligere kornsiloer i Oslo (og sikkert andre steder) som er gjort om til hybel-/leilighetsbygg. I hvert fall for en av dem ble det sagt at det ville kreve sinnsynkt mye sprengstoff å ødelegge den, og at det ville gått kraftig ut over kvartalene rundt. Dette kan sikkert pioff si noe om.
         Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

         Kommentér


         • #39
          Jeg lurer på om det i det hele tatt er mulig å sprenge dem uten å forårsake for stor skade på omgivelsene - det er jo ikke noe annet enn en masse armert betong. Jeg var med på å sprenge en tysk bunker en gang - en av de mindre maskingeværstillingene. Det er egne beregninger for den slags. Han som var ansvarlig (ikke meg) regnet ut hvor mye som skulle til og for å være på den sikre siden, ganget han det hele med 3. Bunkeren står ennå.
          There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

          Kommentér

          • Trådstarter

           #40
           Trykkbølge, ikke sjokkbølge: > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
           Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

           Kommentér


           • #41
            Hadde de som skrev artikkelen kikket enda nærmere på sekkene så ville de se at det stod 34.5 på dem, tallet angir mengden nitrogen i prosent og det er denne som egner seg best som sprengstoff. Denne er det forøvrig restriksjoner på her hjemme, så det nytter ikke å løpe ned på felleskjøpet og kjøpe en sekk hvis du ikke er skytebas eller bonde med spesielt behov for nettopp dette.
            There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

            Kommentér


            • #42
             Ett år siden eksplosjonen i Beirut.
             Ingen er så langt stilt til ansvar, og statsministeren vil nå prøve å få gjennom en grunnlovsendring som fjerner immuniteteten mot straffeforfølgelse som parlamentarikere og regjeringsmedlemmer nyter godt av.

             > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

             Dommeren som ble oppnevnt til å lede etterforskningen av Beirut-eksplosjonen, > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
             Etter at flere ministere, blant annet statsministeren, ble siktet for kriminell uaktsomhet, kom motstanden.

             Flere tidligere statsministere – samt Hizbollah – ut og sa at dommeren gikk ut over sin myndighet.

             Til slutt ble dommeren avsatt, med begrunnelsen at huset hans ble skadet i eksplosjonen og at han dermed kan være inhabil.

             Flere peker på at eliten i Libanon forsøker å beskytte seg selv fra å bli straffeforfulgt, > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
             > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
             Ceterum censeo Carthaginem esse delendam

             Kommentér

             Takk for innsatsen F-16

             Collapse

             Working...
             X