Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Stratagem: Teknologiutdanningen på Krigsskolen

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Thread Author

  Stratagem: Teknologiutdanningen på Krigsskolen

  Teknologiutdanningen på Krigsskolen

  Undervisningen av militær teknologi for kadettene er under stadig endring. Ikke bare har det vært en gradvis redusering av skoletimer til faget, men teknologien er i stadig utvikling. Denne artikelen vil undersøke hvordan man kan finne en balanse i disse forholdene: Hvordan kan vi utforme militærteknologiundervisningen slik at den vektlegger


  Les mer...

 • #2
  En av mine kjepphester: I den treårige krigsskolen (Hæren) før 1985 hadde man linjedeling i realfaglig og språklig/samfunnsvitenskapelig linje, der de som valgte realfaglinjen fikk en god del påfyll utover VGS-pensum i matematikk, fysikk og teknologi. I tiden det var 2-årig KS I og deretter (for et mindretall) 2-årig KS II (jeg husker ikke når 2+2 ble erstattet av treårig bachelor, ca 2005?) hadde man på KS II valget mellom operativ og militærteknologisk linje. Denne muligheten til en realfaglig/teknologisk fordypning for operative offiserer ser ut til å ha blitt borte i stor grad. Det å ha noen offiserer med ett ben i det operative og ett ben i det teknologiske, har tidligere vist seg svært viktig. Utviklingen i Norge av verdens beste ildledningssystemer for feltartilleri kunne ikke ha vært så vellykket uten oberst Didrik Cappelen, en offiser med både operativ erfaring som batteri- og bataljonssjef i feltartilleriet og teknologisk, matematisk og fysisk dybdeforståelse- og kunnskap. Trenger vi ikke slike i dag og?
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

  Kommentér


  • #3
   Du kan ha rett! I dag har vi en tilnærming som er A eller B.

   Det ble inntil innføring av OMT utdannet svært teknologitunge offiserer ved FIH,Forsvarets Ingeniørhøyskole (nå Cyberingeniørskolen, CIS etter OU hvor den ble underlagt Forsvarets Høyskoler). Disse hadde teknologifokusert utdanning rettet mot IKT og datasikerhet men dessverre som oftest et karriereløp som hadde lite operativ kompetanseheving da de etter endt utdanning var i kategori teknisk personell.
   Dette fortsetter i dag med unntaket at OMT har medført at de nå uteksamineres om sersjanter/kvartermestere med mulighet for å gjennomføre et Grunnleggende Offiserskurs (GOK).
   Noen unntak eksisterer, disse gjennomfører ogte en todelt utdanning hvor de har skoleplass på en sivil skole for deretter å avsllutte med Krigsskole.

   Så offiseren med teknoilogisk utdanning og operativ erfaring vil trolig bli en ytterst sjelden vare da det kan virke som utdanningssystemet ikke er lenger er tilpasset å produsere disse.

   NB! Unntak finnes, regner med at vi belyser disse under videre diskusjon.
   “If you find yourself in a fair fight, your tactics suck.”
   ― John Steinbeck

   Kommentér

   Donasjoner

   Collapse
   Working...
   X