Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Avansementsregler før og nå

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Thread Author

  Avansementsregler før og nå

  Avansementsregler for HV har blitt diskutert i en annen tråd, men kan være interessant på generell basis.

  Hvordan har reglene vært, hvordan er de nå, og hvordan burde de være?

  Jeg starter med et av innleggene til hvlt i den aktuelle tråden, limt inn under i sin helhet:


  I mitt gamle eksemplar av Forsvarets Personellhåndbok fra 2001 står det om avansementsregler for utskrevet og vernepliktig befal:
  Disse avansementsregler gjelder for vernepliktig og utskrevet befal som ikke er stadig tjenestegjørende. Vernepliktig og utskrevet befal i Heimevernet følger også disse regler. Når det gis opprykk i HV i forbindelse med besettelse av avsnitts- og områdesjefsstillinger og befal ikke fyller kravene etter disse bestemmelser, kan bestemmelsene for Heimevernsbefal nyttes og vedkommende kan beskikkes til HV - grad.
  Dette ble i hvert fall praktisert så lenge jeg var i HV: Områdesjefer (som skulle være kaptein [tilsv]) og Avnsittssjefer [som skulle være major [tilsv]) og som ikke tilfredsstilte kravene (f.eks. tidskravene) til disse gradene, ble da gitt dette som HV-grad. Dette gjaldt kun for stilling som områdesjef og avnsittssjef (og avsnittssjefer forsvant i 2005), andre utskrevne og vernepliktige befal kunne ikke ha høyere HV-grad enn den graden de hadde som utskrevet eller vernepliktig befal. Det var langt fra uvanlig at en områdesjef kunne være utskrevet fenrik og HV-kaptein. Jeg vet ikke om dette nå er borte, og eventuelt når det ble borte.

  Opprykksreglene for utskrevet og vernepliktig befal har blitt helt endret, og må være fullstendig omkalfatret etter innføring av den nye militære ordningen. Det som gjaldt for utskrevet og vernepliktig befal i HV den gangen var:

  a) Avansement er betinget av at vedkommende anses skikket for den høyere grad.

  b) Avansement er betinget av at det er ledig tjenestestilling i krigsstrukturen som er tillagt graden.

  1) Ved fullført USK/UB-kurs og tjeneste som USK/UB-korporal innenfor førstegangstjenesten (9 + 3 måneder, eller senere 6 + 6 måneder) ble man beskikket til utskrevet sersjant.

  2) Ved fullført befalsskole og plikttjeneste (til sammen 2 år) ble man beskikket til vernepliktig fenrik.

  3) Avansement fra utskrevet sersjant til utskrevet fenrik kan tidligst skje 1 år etter beskikkelse til utskrevet sersjant. Det kreves å ha fullført 2 "årets trening" som sersjant og ha tatt kvalifiserende kurs. (Kvalifiserende kurs var her f.eks. det som da het Troppssjefskurs 2.)

  4) Avansement fra utskrevet/vernepliktig fenrik til utskrevet/vernepliktig løytnant kan tidligst skje 6 år etter beskikkelse til sersjant og tidligst 3 år etter beskikkelse til fenrik. Det kreves å ha gjennomført "årets trening" i tre år etter beskikkelse som fenrik, og ha gjennomført kvalifiserende kurs. (Kvalifiserende kurs var da f.eks. Troppssjefskurs 3.)

  5) Avansement fra utskrevet/vernepliktig løytnant til utskrevet/vernepliktig kaptein kan tidligst skje 16 år etter beskikkelse til sersjant og tidligst 3 år etter beskikkelse til løytnant. Man må ha gjennomført "årets trening" i tre år etter bekikkelse som løytnant, og ha gjennomført kvalifiserende kurs. (Kvalifiserende kurs var da Områdsjefskurs 1 og Områdesjefskurs 2.).
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.
 • Thread Author

  #2
  Fra samme utgave av FPH (2001) tar jeg også med noen av de generelle reglene for avansement. Her er det verdt å merke seg at de som ikke var i HV hadde alternative regler for kvalifisering:

  Click image for larger version Name:	Løytnant.jpg Views:	0 Size:	70,5 KB ID:	1031227


  Click image for larger version Name:	Kaptein 1.jpg Views:	0 Size:	60,0 KB ID:	1031228
  Click image for larger version Name:	Kaptein 2.jpg Views:	0 Size:	20,1 KB ID:	1031229
  Last edited by Rittmester; DTG 071106A May 20, .
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

  Kommentér

  Donasjoner

  Collapse
  Working...
  X