Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Fokus: Hærens skole for rekrutt- og fagutdanning (HSRF)

Collapse

Annonse før emne

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Fokus: Hærens skole for rekrutt- og fagutdanning (HSRF)

  Hærens skole for rekrutt og fagutdanning (HSRF) sin ledelse besøkte nylig KNM Harald Haarfagre – Luft- og Sjøforsvarets rekruttskole på Madla.

  Hæren er i ferd med å etablere en felles rekruttskole. Den grunnleggende soldatutdanningen taes ut av de operative avdelingene for å styrke den operative statusen i Hæren.

  – Vi er her for å utveksle erfaringer og lytte til de som har god erfaring med å drive felles rekruttskole, sier sjef HSRF, oblt. Ole Christian Tenden.

  – Aktiviteten her på Madla er mer kompleks enn hva jeg først trodde, og vi deler gjerne våre erfaringer med Hæren, sier sjef KNM Harald Haarfagre, kommandør Ronny Kristoffersen.

  Hæren samarbeider allerede med Sjøforsvaret om revidering av grunnleggende soldatutdanning. Både Tenden og Kristoffersen ser stor verdi i å videreføre dette samarbeidet i det som er en av Forsvarets viktigste oppgaver; utdanning av soldater.

  Click image for larger version Name:	308DB185-95EB-4F65-9863-F9DD3493EBF0.jpeg Views:	0 Size:	685,0 KB ID:	1027755
  Last edited by Rittmester; DTG 041850 Mar 20, .
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.
  Lignende tråder

 • #2
  Nå har krangelen om hvor Hærens nye rekruttskole skal ligge startet. NRK skriver om Elverum som aktuell lokasjon. Drevjamoen nevnes også som aktuell lokasjon for soldater fra Trøndelag og nordover. Rena leir er full. Ellers nevnes gjenåpning av Haslemoen, men Forsvaret selv er ikke så begeistret for å åpne en leir til, men vil heller samlokalisere med eksisterende virksomhet.

  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Når det gjelder myndighetenes forvaltning av arealet på Terningmoen i Elverum blir jeg bare trist. I en rus av nedrustningståke ble selve indrefileten av Terningmoen fradelt for sivile formål, til Terningen arena og Høyskolen i Innlandet. Det var etter mitt syn det beste arealet i hele leiren. Det manglet ikke på svulstige ideer om sambruk med forsvaret i sin tid, men så innhentet den sikkerhetspolitiske situasjonen myndighetene (ikke oss da). Terningmoen ligger sentralt til, og har et stort og godt øvingsfelt om ingen har klart å ødelegge det også.
  Si vis pacem, para bellum

  Kommentér


  • #3
   Terningmoen, med nærheten til resten av Østerdal garnison, burde jo være et førstevalg, hvis man kan finne plass. Et annet alternativ er Heistadmoen, men der er også mye av bygningsmassen avhendet, og bare en mindre del beholdt for HV. Men der er det både flott øvings- og skytefelt direkte inntil leiren (som på Terningmoen) og Hengsvann skytefelt 20 km unna, der alle infanterivåpen, inklusive TOW (fra da skytefeltet ble utvidet inn i Telemark fylke ca. 1990) og tung bombekaster kan anvendes. Forholdsvis familievennlig og, med Kongsberg by bare 10 km unna.
   At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

   Kommentér


   • #4
    Terningmoen begynner jo å bli ganske sprengt den også.
    Ved kølle skal ondt fordrives!

    Kommentér


    • #5
     Er jo over sju mil skog fra jernbanelinjen ved Terningmoen til Kongsvinger, mange fine teltplasser nedover der.
     Død ved Kølle!
     Bla bla... Hybrid warfare is easy

     Kommentér


     • #6
      Ser Løten og Elverum kommune har gått sammen om en ny reguleringsplan for skytefeltet, noe som gir forutsigbare rammer for virksomheten der. Imidlertid går det fram at premissene for planen er framtidig skyteaktivitet på nivå med dages aktivitet, usikker på hvordan det vil slå ut. Det virker som om kommunene tar inn over seg realitetene med at forsvarsaktivitet ikke bare er arbeidsplasser, men at det også trengs skyte- og øvingsfelt. Det bemerkes forøvrig at skytingen med tyngre våpen er flyttet over fra Terningmoen til regionfelt østlandet, så støyproblematikken ikke er så ille. For rekruttopplæringen er det jo begrenset i antall dager med tyngre våpen uansett, så da er det jo overkommelig å ta turen til Rena i den forbindelse,

      >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
      Si vis pacem, para bellum

      Kommentér


      • #7
       Forstår ikke hvorfor Drevjamoen blir nevnt. (Joda..politikk) Mener å huske at den var «gått ut på dato» allerede for over tjue år siden og google maps har for lav oppløsning til å vise noe. Den ser jo mindre ut enn Setnesmoen<br/><br/>Sist jeg var på Setermoen var både kaserner og kontorer tomme i Artleiren. Det samme med mannskapsmessa. Kasernene er egentlig ikke så verst og de har «innebygde» kontorer som er store nok til å huse alt befal i et kanonbatteri. På Setermoen har man også god tilgang til gjesteinstruktører, for ikke å snakke om skytefelt. 5-6 kompanier bør gå helt fint. <br/><br/>Haslemoen er isolert sett veldig bra til slike formål men plasseringen er helt forferdelig. Nesten utrolig at noe som er så sentralt plassert kan være så langt unna ALT. Kasernene der trenger et løft hvis det ikke er gjort noe de siste årene. Skytefeltet er mer enn bra nok til rekruttopplæring og skyting med type M-72 (er den i bruk enda?) kan man alltids kjøre en time for å få gjennomført.
       Artillery is the God of War

       Kommentér

       • Trådstarter

        #8
        Det er jo ikke av hensyn til rekruttene at man eventuelt gjenbruker mer eller mindre sentralt plasserte garnisoner, men av hensyn til de fast ansatte. Om en menig først må tilbringe 3 måneder på Skjold og deretter 9 måneder på Porsanger, eller om det blir 3 måneder på Sessvollmoen og 9 måneder på Porsanger, tror jeg ikke spiller noen rolle. De ansatte, derimot, trenger nærhet til skole og barnehage, butikker og andre fasiliteter, samt mulige arbeidsplasser til ektefelle, eventuelt gode pendlermuligheter dit.

        Noen burde sette seg ned med et norgeskart hvor alle byer med mer enn 20 000 (f eks) innbyggere er merket av. Det burde ivareta familiebehov sånn tålig (mulig grensen burde økes, men det kan man jo justere underveis.) Deretter finne alle nåværende eller nylig nedlagte militære fasiliteter innenfor en gitt reisevei, med bil eller kollektivt, fra disse byene. En halvtime hver vei bør være greit for de fleste, kanskje kan man tåle en time. Kartet i LTP'en kan brukes for å finne de eksisterende fasilitetene.

        Da ender man opp med en liste med steder som etter min mening kan benyttes til all grunnutdanning samt administrative og tekniske funksjoner. Jeg forutsetter da skytebane for håndvåpen i rimelig nærhet.

        Når det gjelder skyting med tyngre våpen, manøvrering med stridsvogner etc må man tenke kreativt. (Det samme gjelder fly og fartøyer, for så vidt, men Luft og Sjø har allerede vært smarte nok til å legge beslag på fine lokasjoner i nærheten av Trondheim og Bergen, så det er resten som må være smarte.)

        Dette er egentlig mat for en annen tråd, og også fremmet før, men det er ikke nødvendigvis slik at de stående avdelingene med alt av personell og materiell MÅ være på et sted som har skyte- og øvingsfelt i umiddelbar nærhet. Deler av utdanningen på tyngre skyts og vogner kan utføres i simulatorer, andre ting, som f eks trening på vedlikehold eller grunnleggende vognførerutdanning, kan utføres på et lite antall vogner som holdes lokalt til disse formål. Så saler man opp to uker hvert kvartal (eller noe) og finner en C-130J som går til øvingsområdet hvor hele avdelingens tunge vognpark befinner seg, og skyter av hjertens lyst, langt vekk fra sivilisasjonen. Deretter puss og vedlikehold og stalling av vogner og så tilbake til kjerring og unger.
        Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

        Kommentér


        • #9
         Opprinnelig skrevet av Rittmester Vis post
         Det er jo ikke av hensyn til rekruttene at man eventuelt gjenbruker mer eller mindre sentralt plasserte garnisoner, men av hensyn til de fast ansatte. Om en menig først må tilbringe 3 måneder på Skjold og deretter 9 måneder på Porsanger, eller om det blir 3 måneder på Sessvollmoen og 9 måneder på Porsanger, tror jeg ikke spiller noen rolle. De ansatte, derimot, trenger nærhet til skole og barnehage, butikker og andre fasiliteter, samt mulige arbeidsplasser til ektefelle, eventuelt gode pendlermuligheter dit.<br/><br/>Noen burde sette seg ned med et norgeskart hvor alle byer med mer enn 20 000 (f eks) innbyggere er merket av. Det burde ivareta familiebehov sånn tålig (mulig grensen burde økes, men det kan man jo justere underveis.) Deretter finne alle nåværende eller nylig nedlagte militære fasiliteter innenfor en gitt reisevei, med bil eller kollektivt, fra disse byene. En halvtime hver vei bør være greit for de fleste, kanskje kan man tåle en time. Kartet i LTP'en kan brukes for å finne de eksisterende fasilitetene.<br/><br/>Da ender man opp med en liste med steder som etter min mening kan benyttes til all grunnutdanning samt administrative og tekniske funksjoner. Jeg forutsetter da skytebane for håndvåpen i rimelig nærhet.<br/><br/>Når det gjelder skyting med tyngre våpen, manøvrering med stridsvogner etc må man tenke kreativt. (Det samme gjelder fly og fartøyer, for så vidt, men Luft og Sjø har allerede vært smarte nok til å legge beslag på fine lokasjoner i nærheten av Trondheim og Bergen, så det er resten som må være smarte.)<br/><br/>Dette er egentlig mat for en annen tråd, og også fremmet før, men det er ikke nødvendigvis slik at de stående avdelingene med alt av personell og materiell MÅ være på et sted som har skyte- og øvingsfelt i umiddelbar nærhet. Deler av utdanningen på tyngre skyts og vogner kan utføres i simulatorer, andre ting, som f eks trening på vedlikehold eller grunnleggende vognførerutdanning, kan utføres på et lite antall vogner som holdes lokalt til disse formål. Så saler man opp to uker hvert kvartal (eller noe) og finner en C-130J som går til øvingsområdet hvor hele avdelingens tunge vognpark befinner seg, og skyter av hjertens lyst, langt vekk fra sivilisasjonen. Deretter puss og vedlikehold og stalling av vogner og så tilbake til kjerring og unger.
         <br/><br/>Hjerkinn er lagt ned....
         Artillery is the God of War

         Kommentér

         • Trådstarter

          #10
          Ja da. Men Halkavarre og Mauken og Setermoen og Rødsmoen finnes fortsatt, og tåler en stridsvogn eller femti som ratter rundt. Som andre har påpekt er det noen flere som også håndterer tyngre infanterivåpen.

          Den oppmerksomme leser vil ha sett at kriteriene over utelukker både Bardufoss/Heggelia, Setermoen og Skjold som familievennlige arbeidsplasser. Det samme gjelder alt i Finnmark. Alta by er vel marginalt stor nok til å tas i betraktning, hadde det vært en garnison der. I Troms er Harstad så vidt stor nok, men da må man stoppe salget av Åsegarden ASAP.

          Når man har funnet familevennlige garnisoner et annet sted, så har ovennevnte steder fortsatt en rolle, men nå som staller for alt materiellet samt en kadre med personell som passer på ting og ellers er asosiale av natur. Men titt og ofte vil de få besøk av avdelingene som vil ut å skyte.
          Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

          Kommentér


          • #11
           Åsegarden ligger jo noen meter unna nærmeste operative skytebane, så da blir de å samarbeide med KJK på Trondenes, som ingen kan klare.
           Død ved Kølle!
           Bla bla... Hybrid warfare is easy

           Kommentér


           • #12
            Sessvollmoen kan utvides med en kaserne eller to, så kan selve utdannelsen av rekruttene foregå på Steinsjøen og evt. rundt Hauerseter.

            Rygge har jo en brukbar betongkonstruksjon etter flyplassen som kan gjøres om til forlegning, selv om det skorter litt på øvingsområde rundt.

            Død ved Kølle!
            Bla bla... Hybrid warfare is easy

            Kommentér


            • #13
             Åsegarden (Harstad) og Heistadmoen (Kongsberg) er de som kommer raskest opp i hukommelsen som passer med beskrivelsen (rett ved litt større byer, og brukbart/godt øvings- og skytefelt). Ja Terningmopen og, med temmelig kort pendleravstand til Hamar. Åsegarden hadde før all skolemessig skyting på Vågen skytebane som var en kort marsj unna (ca 2 km). Den er nedlagt, men er det ikke mulig å få den opp igjen?
             At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

             Kommentér


             • #14
              Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
              Åsegarden (Harstad) og Heistadmoen (Kongsberg) er de som kommer raskest opp i hukommelsen som passer med beskrivelsen (rett ved litt større byer, og brukbart/godt øvings- og skytefelt). Ja Terningmopen og, med temmelig kort pendleravstand til Hamar. Åsegarden hadde før all skolemessig skyting på Vågen skytebane som var en kort marsj unna (ca 2 km). Den er nedlagt, men er det ikke mulig å få den opp igjen?
              Da jeg tjenestegjorde i Åsegarden i annen halvdel av åttitallet benyttet avdelingen seg mye av Sørlia skytefelt, ca 7 kilometer syd for leiren. Kan ikke huske vi brukte tyngre våpen der, men vi benyttet mye håndvåpen rundt om kring i terrenget. Vi kjørte blant annet troppen i angrep skarpt der (eller var det kompaniet, hukommelsen svikter).
              Si vis pacem, para bellum

              Kommentér


              • #15
               Det er Sørlia som er hovedfeltet, og det skal være godt utbygd i tiden Åsegarden har vært alliert treningssenter. Problemet er avstanden som krever transport hvis ikke alt for lang tid skal brukes. Til innledende skolemessig rekruttskyting var Vågen, i grei gåavstand, utmerket.
               At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

               Kommentér


               • #16
                Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
                Det er Sørlia som er hovedfeltet, og det skal være godt utbygd i tiden Åsegarden har vært alliert treningssenter. Problemet er avstanden som krever transport hvis ikke alt for lang tid skal brukes. Til innledende skolemessig rekruttskyting var Vågen, i grei gåavstand, utmerket.
                Ja, kjenner også Vågen, men ble ikke så mye brukt i min tid. Skjøt skarskyttermerke i sølv der. Kjørte forbi der i sommer, men det var svært forandret. Så ut som om det var en steinfylling av ett eller annet slag. Det var 30-meters bane i leiren som for det meste blei brukt til skoleskyting og kontrollskyting da jeg var der. Synes å huske vi hadde kontrollskyting hver 14.dag av beredskapshensyn.
                Si vis pacem, para bellum

                Kommentér


                • #17
                 Vågen er det ike mye igjen av om man ser på kartjenester.
                 Sørlia er nylig oppgradert, og brukes av Sjøforsvaret.
                 Død ved Kølle!
                 Bla bla... Hybrid warfare is easy

                 Kommentér


                 • #18
                  I dag ble 6. Gardekompani flyttet over til hærens skole for rekrutt- og fagutdanning (HSRF). De går nå under navnet Kompani G.

                  >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
                  Odd objects attract fire. You are odd.

                  Kommentér


                  • #19
                   Ett døgn har gått siden han og 63 andre vernepliktige møtte opp på Sessvollmoen for inntaket til Hærens skole for rekrutt- og fagutdanning (HSRF). I Porsanger venter fire måneder med rekruttskole, før de sendes videre til 12 måneders tjeneste i Jegerkompaniet ved Garnisonen i Sør-Varanger.
                   >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                   Skolen er etablert på GP?

                   Eller Terningmoen/Rena?

                   Planen er at all grunnutdanning skal skje på Terningmoen leir og fag og videreutdanningen skal skje på Rena leir.
                   >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] 4aV7ltY
                   Odd objects attract fire. You are odd.

                   Kommentér


                   • #20
                    Znuddel Den begynte på GP, men ble flyttet sørover.
                    Artikkelen du linket til først er fra september 2019 og den andre fra januar 2021.

                    Kommentér


                    • #21
                     Det la jeg også merke til.

                     Ikke lett å finne noe særlig informasjon om skolen.
                     Odd objects attract fire. You are odd.

                     Kommentér


                     • #22
                      Utifra denne artikkelen er skolen tilsynelatende under etablering.

                      >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                      Da er det bare å vente til Forsvarsbygg har bygd nok kaserner før den er operativ?
                      Odd objects attract fire. You are odd.

                      Kommentér


                      • #23
                       >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                       Kommentér


                       • #24
                        Opprinnelig skrevet av Eeo Vis post
                        >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
                        Se innlegg #18
                        Odd objects attract fire. You are odd.

                        Kommentér


                        • #25
                         Sjå det ja. Sånn skjer når man ikke gjennomfører TTT

                         Kommentér


                         • #26
                          Skal sies at den posten ikke var helt unødvendig da. Ved 2. gangs gjennomlesing oppdaget jeg fakta delen helt nederst
                          Odd objects attract fire. You are odd.

                          Kommentér


                          • #27
                           Foreløpig versjon:

                           >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
                           Odd objects attract fire. You are odd.

                           Kommentér

                           • Trådstarter

                            #28
                            Bra, kanskje få med at de hører under HVS? Kanskje også våpenskjoldet deres, uten at jeg i farten husker hvordan det ser ut.
                            Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                            Kommentér


                            • #29
                             Poenget med skolen er slik jeg forstår det ikke å frigjøre EBA ute på avdelingen, men øke operativ evne ved å levere soldater med grunnferdigheter til avdelingene. Skolen startet ved å holde utdanning på GP for soldater som skulle til avdeling der. Hvorfor avventer man videre utvikling av skolen til EBA er på plass der skolen er? Hvorfor er ikke skolen der rekruttene og EBA'en er?

                             Ja, klart det er krevende for skolen å være mange fysiske steder, og det er helt sikkert kosteffektivt for skolen å samle alle en plass. Men det er kostsiden. Effekten - at avdelingene ikke bruker tid og ressurser på å utdanne soldatene i basisferdigheter og dermed øker operativ evne, lik kvalitet i gjennomføring og enkel overføring av rekrutter som bør bytte til annen enhet av en eller annen grunn er vel større?

                             Dette var vel grunnen til at HSRF ble opprettet. Gjør det da.
                             Skal man vente på EBA blir man ventende lenge.
                             "Gjør Ret, Frygt Intet"

                             Kommentér


                             • #30
                              Leser at KP B skal etableres i løpet av våren, noen som vet noe om videre fremtid? Når skal avdelingen være fullt etablert?
                              Odd objects attract fire. You are odd.

                              Kommentér

                              Working...
                              X
                              Besøksstatistikk