Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Opptak og beordringssystemet

Collapse

Annonse før emne

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Opptak og beordringssystemet

  Hei. Har et spørsmål angående beordringssystemet og opptak. Vet ikke om dette er riktig tråd å poste i, men tok det beste jeg fant. Flytt gjerne om det passer bedre et annet sted.

  Jeg har nå jobbet noen år som sersjant, og ønsker å komme meg videre. Har undertegnet T35. Nåværende avdeling ønsker ikke å slippe meg før om noen år. Har søkt på et opptak, men nå fått beskjed fra egen avdeling om at hvis jeg kommer gjennom opptaket, får jeg ikke lov å bytte avdeling på grunn av beordringen min. Derfor vil de også nekte meg å dra på opptak om jeg blir kalt inn til det.
  Vet at FS (og flyskolen?) kan gi deg midlertidig beordring for å møte på opptak, mens avdelinger som KJK, MDK, Ebn, ML med flere har ikke disse frihetene. Jeg har ikke søkt FS eller flyskolen. Så... Spørsmålet mitt er: kan avdelingen nekte meg å dra på et opptak jeg har vist meg god nok for? Tenker på Arbeidsmiljølovens §12-12, om at man har rett på fri for å møte opp til tvungen eller frivillig militærtjeneste. Skal høre med S1 i nåværende og potensiell ny avdeling samt tillitsvalgt om hvilke rettigheter og muligheter jeg har, men spør her på forumet i håp om å få flere synspunkter. Kan man si opp kontrakten, for så å skrive kontrakt på nytt om man kommer inn på opptak? Avdelingen min vil uansett ikke tape noe på å sende meg på opptak, da alternativet mitt er å starte sivile studier om jeg ikke kommer inn. Jeg trives veldig godt i Forsvaret, men har mine grunner til at jeg ønsker å komme i en ny avdeling. Dessuten har jeg flere kolleger med flere år i avdelingen som ikke har fått lov til å stikke, så mine muligheter til å stikke om ett eller to år er tilstede, men ikke sannsynlige.
  Lignende tråder

 • #2
  Hvis jeg husker riktig fra noen år tilbake, siden det har vært noen justeringer som jeg ikke har helt kontroll på, så var det omtrent slik:
  1. Alle kan fritt søke på, og delta på, opptak; befalskole, krigsskole, spesielle tjenester eller spesialstyrke.
  2. Avdelingen kan ikke nekte kandidater å dra på opptak. Avdelinger kan nekte kandidater å starte utdanning. (F.eks kan ingen hindre en kandidat i å dra på opptak hos KJK, men de kan nekte å gi kvalifisert kandidat MBO (midlertidig beordring) til KJK for aspirantperioden, samt videre kursrekke) (Normalt vil en ikke få fast beordring før senere, men det er forskjellig fra avdeling til avdeling)
  3. Ingen kan hindre kvalifiserte kandidater til nivådannende utdanning; Befalskole (her er det normalt gammel befalskolemodell det er snakk om (ikke GBK*) eller Krigsskole.
  4. Ingen kan hindre kvalifiserte kandidater til spesialstyrkeutdanning. FSK eller MJK. (Inkl SBO)

  Blant tjenester som faller litt imellom:
  Utdanninger hos EBN innenfor analytiker, HUMINT, Fjernesk (med flere). Artjeger. Kystjeger (inkl taktisk båtskvadron). MDK.

  Det kan hende dette er noe endret; men i hovedsak så var det ingen som kunne hindre personell i å dra på opptak hvor de ville, men i noen tilfeller hadde avdelingen mulighet til å nekte personellet i å starte i ny avdeling etter opptak.
  Hvor ofte det har skjedd vet jeg ikke.

  *GBK var normalt noe som både grenader og nærmeste sjef var enige om, svært få grenaderer søkte GBK uten at avdelingen ønsket at de skulle det; i tillegg til at de fleste grenaderer var selektert etter førstegangstjenesten.

  Sent fra min SM-G965F via Tapatalk

  Your signature cannot be longer than 70 characters long.

  Kommentér


  • #3
   Emnet er skilt ut i en egen tråd, da det ansees kunne ha bredere interesse.

   - Mod
   Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

   Kommentér

   • Trådstarter

    #4
    Enn hvis man sier opp T35, for så å signere den på nytt/bli midlertidig ansatt når man eventuelt kommer i ny avdeling? Er antakeligvis en uglesett måte å gjøre det på, men er det mulig? Hva er bestemmelsene for T35 der?

    Kommentér

    Working...
    X