Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Norske kamptropper i Korea?

Collapse

Annonse før emne

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Norske kamptropper i Korea?

  På FB sida til Norsk militærhistorisk forening kom eg over denne. >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] Nordmenn deltok i kamphandlinger i Koreakrigen

  Norske spesialsoldater deltok i aktive kamphandlinger under Koreakrigen på begynnelsen av 1950-tallet.
  Nokon som veit noko meir om dette?
  Lignende tråder

 • #2
  .. stryk..

  Kommentér


  • #3
   Jeg fant denne masteroppgaven, men alt ser ut til å ha vært basert på denne eska med etterlatte papirer fra Arne Andersen. Det virker svært merkelig at ikke dette har blitt offentliggjort, eller at ingen andre av 20-25 mann skal ha etterlatt seg et eneste spor. At det i det hele tatt var noe attraktivt å avgi en bitteliten oppklaringsavdeling(?) som nødvendigvis måtte integreres i amerikanske avdelinger skjønner jeg heller ikke.

   I Smaalenenes avis er det en litt mer utdypende artikkel om Arne Andersen, hvor det fremgår at han fikk flere amerikanske dekorasjoner.

   >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

   Her er en artikkel bak betalingsmur hos Fædrelandsvennen som ser ut til å ha med historien om en nordmann i amerikansk tjeneste, Magne Heggheim:

   >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

   Det får meg i grunnen til å tro at dette handlet om nordmenn som individuelt vervet seg til US Army heller enn en egentlig norsk avdeling. Jeg vet ikke hvor enkelt det var den gangen. Og om det eventuelt var noe det ble gitt klarsignal til fra norske myndigheter.

   ​​​​​
   "We like to believe that facts speak for themselves, but they most assuredly do not."

   Kommentér


   • #4
    Opprinnelig skrevet av Lille Arne Vis post
    -snip-
    ​​​​​
    Notatet som er gjengitt i masteroppgaven er interessant lesning Lille Arne .

    «[Jeg ble] kontaktet av stabssersjant [Navn tatt bort]. [Navn tatt bort] meddelte at jeg dagen etter skulle flyttes over til en annen avdeling.» «[Vi ble] opplyst om at vi i tillegg til tjenesten under brigadeoffiserer og – befal, skulle delta i mer «ekspertielle kurs» i regi av britiske og amerikanske avdelingsopplegg» «Der fikk jeg vite at jeg, sammen med 26 andre, skulle forsterke støttekompaniets pioneravdeling som stormpionerer» «vi hadde vært under konstant kursopplæring» «[Vi ble] informert om at soldater i (...) i stormpioneravdelingen (...) kunne få «videreutdanne» seg i fra 60 til 90 dager i en amerikansk/britisk ledet gruppe med frivillige fra ulike NATOland.»

    [Overrekkelsesbrevet fra det amerikanske Forsvarsdepartementet gjør det også klart at Andersen mottok flere medaljer for sitt bidrag til konflikten og bekrefter hans tjeneste.]
    «The president of the united states of America (...) has awarded (...) Arne Osv. Andersen (...) for meritious achievement in ground operations against hostile forces in the republic of Corea during the period from June 1952 to October 1952» (Kjosås, 2017, s 70).
    Feltsykehuset var som navnet tilsier flyttbart, og mens det var operativt i Korea ble det flyttet tre ganger. Da Forsvarsdepartementet overtok ansvaret ble de ansatte, som tidligere hadde vært tilknyttet Røde-Kors, overført og underlagt det amerikanske militæret. Det førte til at feltsykehuset fungerte på lik linje med de resterende feltsykehusene amerikanerne hadde i landet, og antall sengeplasser ble utvidet. Feltsykehuset behandlet sårede fra begge sider av konflikten og bortimot alle involverte nasjoner var representert. (Pedersen, et.al. 1991, s. 70- 81). Etter avviklingen hadde i alt 623 norske leger, sykepleiere, annet helsepersonell og soldater tilknyttet operasjonen tjenestegjort ved sykehuset, og 90 000 pasienter hadde blitt behandlet (Dale, 1955, s. 15). To nordmenn mistet livet i forbindelse med innsatsen ved feltsykehuset (Pedersen, et.al. 1991, s. 155).
    At norsk helsepersonell ble underlagt det amerikanske militære kan tyde på at det ikke er unaturlig at noe liknende har skjedd med de norske spesialsoldatene.

    Kommentér


    • #5
     Nå har jeg skummet gjennom masteroppgaven, og i Andersens notater var det mye som ikke hang på greip. Blant annet at det skal gå an å seile fra Salomonøyene til Korea på et døgn (det er flere tusen kilometer), at nederlandske, belgiske og tyrkiske soldater er på samme sted i samme trefning (ikke helt umulig, men temmelig usannsynlig), og ikke minst at det skal ha gått an å bløffe de etterlatte etter et titalls soldater fra Tysklandsbrigaden med at de var omkommet til sjøs. Dødsfall som følge av ulykker i Tysklandsbrigaden mener jeg er ganske grundig dokumentert.

     Faksimilen av "overrekkelsesbrevet" er full av merkelige formuleringer og skrivefeil som jeg sliter med å tro at en amerikansk byråkrat ville gjort.

     ​​​
     Om Andersen virkelig har vært i Korea, må i hvert fall minnet hans ha vært såpass uklart da han begynte å skrive ned ting at notatene ikke kan regnes som en pålitelig kilde.
     "We like to believe that facts speak for themselves, but they most assuredly do not."

     Kommentér


     • #6
      En nordmann jeg sikkert har hørt deltok i kamphandlinger i Korea var senere oberst Zacharias Backer (1930-2003). Han var som fersk løytnant så vidt jeg husker sjef eller NK for nærforsvarsavdelingen til NORMASH. De hadde fått besøk av representanter for de australske styrkene som hadde hatt svært store tap, og spesielt tap av geværtroppssjefer, og ville ha frivillige infanterioffiserer fra andre land til å være geværtroppssjefer for australske avdelinger inntil de hadde fått flere unge offiserer fra Australia. Backer var den eneste norske som hadde meldt seg, og fikk også tillatelse fra overordnede, og derfor fungerte han som troppssjef i en australsk geværtropp en tid.
      At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

      Kommentér


      • #7
       Hvis noen er fryktelig interesserte, så er det fullt mulig å få tak det militære rullebladet hans fra det amerikanske nasjonalarkivet.

       >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

       Så hvis noen gidder, så fortell oss andre hva du fikk vite.
       There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

       Kommentér


       • #8
        Det ligger en artikkel bak betalingsmur hos Stavanger Aftenblad om Magne Heggheim. Hvis du googler får du opp bildene fra artikkelen, og kan konstatere at han var utskrevet som nylig immigrert til USA.

        Funker det å lenke tro?
        "We like to believe that facts speak for themselves, but they most assuredly do not."

        Kommentér


        • #9
         Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post

         Jeg så denne på Dagsrevyen, og jeg må si jeg undret meg litt. Alt originalmateriale var tydeligvis borte, koffereten var "blitt borte under flytting". Det var avskrifter og ting som Arne Andersen hadde skrevet, bl.a. noe som skulle være avskrift av diplom for en dekorasjon han hadde fått. Men ingen medalje og intet original-diplom, og det var ikke mulig for meg å se hvilken dekorasjon det gjaldt (og fra hvilket land).

         Hvilken avdeling hadde han egentlig vært i? Det var helt ullent. Hvilket land tilhørte den avdelingen? USA? Storbritannia? Sør-Korea? Mest sannsynlig kanskje britisk avdeling, siden den norske Tysklandsbrigaden var under britisk kommando, og de ville ha hatt størst mulighet til å gjøre vervingsfremstøt mot norske soldater. Men ville det være interessant for dem å verve ca. 20 norske soldater (som den gangen sikkert ikke var særlig stive i engelsk) i en britisk avdeling? Var de så i beit for soldater, eller hadde de norske spesiell kompetanse? "Han var med i en fortropp til panseravdelinger som skulle rekognosere". I Tysklandsbrigaden hadde han vært i en "stormtropp" som hadde vært en forgjenger til norske spesialstyrker? Kompanibildet som ble vist var fra støttekompaniet i BN 1/Brig 521 (altså 1. halvår 1952). Denne brigadens historie finnes >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM].

         Jeg vet det ble mot unge norske infanterioffiserer som tjenestegjorde ved det norske tunge feltsykehuset i Korea gjort forespørsel fra de australske styrkene om noen frivillig kunne bli i kortere tid troppssjefer i australske geværtropper, etter at de hadde hatt meget store tap og hadde desperat mangel på infanteriløytnanter. Det var visstnok kun én som svarte positivt og var troppssjef i kamp med australske soldater, senere oberst >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM].
         Det finnes info på forumet fra før av.
         Død ved Kølle!
         Bla bla... Hybrid warfare is easy

         Kommentér


         • #10
          Har du en link? Jeg greier ikke å finne noe når jeg søker, det ligger kanskje inne i befalsmessa et sted?

          Ut fra utdragene i masteroppgaven får man inntrykk av at det var snakk om en multinasjonal FN-avdeling, nærmest en slags "Rainbow six" for Korea, enda en detalj som virker tvilsom.
          "We like to believe that facts speak for themselves, but they most assuredly do not."

          Kommentér

          • Trådstarter

           #11
           Noko eg stussa på når det gjeld reiseruta. Dei flaug frå Manila til Salamonøyane for å ta båt der i frå. Det er mykje kortare sjøvegen frå Manila til Sør Korea enn Salamonøyane til Sør Korea. Og det ville i mine auge vore meir logisk å tatt båt frå Japan.

           Kommentér


           • #12
            Opprinnelig skrevet av Lille Arne Vis post
            Har du en link? Jeg greier ikke å finne noe når jeg søker, det ligger kanskje inne i befalsmessa et sted?
            Han mente vel rett og slett diskusjonen fra 2014 du kommer til hvis du klikker på pilen ved mitt navn. Dette har vi jo diskutert for 6 år siden....

            At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

            Kommentér


            • #13
             Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post

             Han mente vel rett og slett diskusjonen fra 2014 du kommer til hvis du klikker på pilen ved mitt navn. Dette har vi jo diskutert for 6 år siden....
             Og jeg som trodde kommandérsersjanter kunne alle knepene...
             Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

             Kommentér


             • #14
              Opprinnelig skrevet av magskor Vis post
              Noko eg stussa p� n�r det gjeld reiseruta. Dei flaug fr� Manila til Salamon�yane for � ta b�t der i fr�. Det er mykje kortare sj�vegen fr� Manila til S�r Korea enn Salamon�yane til S�r Korea. Og det ville i mine auge vore meir logisk � tatt b�t fr� Japan.
              Det kan ha vore at dei blei satt om bord på frakteskip i utenriks, og den beste koordinerinte frakten gikk fra Manila til Sør-Korea via nettopp Salmonøyene.


              Sent fra min SM-G965F via Tapatalk

              Your signature cannot be longer than 70 characters long.

              Kommentér


              • #15
               Nei. I følge utdragene i masteroppgaven fløy de til Tulagi og seilte derfra med et amerikansk marinefartøy og var framme over natta. Fartøyet var i følge US Navy i havn i USA på dette tidspunktet.

               Tulagi på Solomonøyene ligger mange tusen nautiske mil sørøst for Korea, og det vil være fullstendig absurd å deployere dit derfra, i tillegg til at seilingstiden som er oppgitt er umulig.

               Han surrer også med geografien når han plasserer Korea i Sørkinahavet.

               Når vi først snakker om tid, er det merkelig at de trente og forberedte seg så lenge for en deployering på drøye tre måneder.

               Om de heftene i kofferten var et litterært prosjekt eller en merkelig privat mytomani tør jeg ikke si, men jeg tviler på at det er en beskrivelse av virkelige hendelser.

               ​​​​

               ​​
               "We like to believe that facts speak for themselves, but they most assuredly do not."

               Kommentér


               • #16
                Opprinnelig skrevet av Rittmester Vis post

                Og jeg som trodde kommandérsersjanter kunne alle knepene...
                Noen ganger lærer kommandersersjanter nye triks. Dere som var her har nå et minne for livet.
                "We like to believe that facts speak for themselves, but they most assuredly do not."

                Kommentér


                • #17
                 Min afdøde far hævdet en enkelt gang for mig at han havde været i Korea uden at fortælle mig noget mere.
                 Jeg troede ikke på ham den gang i 70erne, men blev lang i ansigtet da jeg fandt disse medaljer sidste år,
                 sammen med et udenlands ID tag.
                 Der står intet om det på hans rulleblad, og jeg har ikke kunnet verificere det, endnu :-(
                 Click image for larger version

Name:	korea.jpg
Views:	239
Size:	43,5 KB
ID:	1034180

                 Kommentér


                 • #18
                  Leste igjennom den masteroppgaven siden jeg har en interesse for Tysklandsbrigaden, og relativt mye fritid om dagen. Av nysgjerrighet sjekket jeg opp et par småting fra originaldokumentene det er bilde av. Det er alltid gøy å se hva som kan dukke opp hvis en begynner å sjekke tilsynelatende ubetydelige detaljer i sånne saker. Det er tross alt disse som kan bekrefte historien siden det ikke virker å finnes andre historiske kilder.

                  Den første er reiseruten til Salomon-øyene. Det som burde få varlselampene til å begynne å blinke her er at han hevder å ha flydd til Salomonøyene fra Manila med et B52 bombefly. En rask sjekk på flyets på wikipedia så finner man ut at B52 ikke var i bruk før sommeren 1955. Jeg tviler på at amerikanerne stappet 25 norske soldater inn i bomberommet på en tidlig prototype til B52 og satte de ned på Tulagi av alle steder. Å velge en rute via Salomonøyene når all trafikk virker å ha gått via Japan fremstår som særs mystisk. Hva B52-RS måtte stå for er ukjent, men det er vel uansett ikke relevant. Denne RAF flytypen som nevnes på ruta før finnes det heller ingen spor etter.

                  Jeg lurer også på hvorfor han skal ha reist hjem via Berlin, som i 1952 var mer eller mindre isolert midt i fiendeland. Det virker unødvendig styrete for en gjeng som helst skulle gå under radaren.

                  Det andre som ser rart ut er bronsestjernen siden dette brevet inneholdt noen stavefeil man skulle tro unngås i offisielle brev fra amerikanerne. Etter å ha googlet litt om medaljen ser jeg at det brevet som vises i oppgaven sannsynligvis er en avskrift av et sertifikat som kommer med medaljen. Det kommer i hvert fall opp ganske mange sertifikater med veldig lik tekst hvis man googler dette. Datoen i starten der det står at presidenten har autorisert medaljen ved "executive order" (usikker på hva dette heter på norsk) er 24 desember 1952. I følge>>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] er det to forskjellige datoer som kan stå her siden det peker på en executive order: 4 februar 1944 og 24 august 1962. Jeg tipper den som skrev dette brevet misforstod datoen, og trodde den handlet om når man fikk medaljen eller noe slikt. Det virker med andre ord som en hjemmesnekra sak og ikke et ekte dokument.

                  Det jo ikke så mye annet av konkrete detaljer i denne oppgaven, den virker å være veldig basert på informasjon som ingen har kunne bekrefte, så kanskje vanskelig å konkludere sikkert uten at man har tilgang til alle dokumentene som stadig omtales. Men jeg er i hvert fall ikke overbevist etter å ha brukt litt tid på google.                  Kommentér

                  Working...
                  X
                  Besøksstatistikk