Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Fokus: Taiwan

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Fokus: Taiwan  Fra Wikipedia:

  Taiwan (tradisjonell kinesisk: 臺灣, forenklet kinesisk: 台灣, pinyin: Táiwān), under styre av Republikken Kina (tradisjonell kinesisk: 中華民國, forenklet kinesisk: 中华民国, pinyin: Zhōnghuá Mínguó), er en stat i Øst-Asia. Staten kontrollerer øya Taiwan, i tillegg til Penghu, Kinmen, Matsu og andre små øyer. Republikken grenser (de facto) til Kina i vest, Japan i øst og nordøst samt Filippinene i sør. Hovedstaden Taipei regnes som en verdensby.

  Den 2 000 år lange periode med kinesisk keiserdømme tok slutt ved Xinhai-revolusjonen i 1911, og en republikk ble etablert året etter. På slutten av den andre verdenskrig oppgav japanerne øya Taiwan til Kina. I løpet av den kinesiske borgerkrigen tok kommunistene kontroll over det kinesiske fastlandet, og proklamerte en folkerepublikk i 1949. Det nasjonalistiske Kuomintang videreførte sitt styre på øya Taiwan, men hevdet å være hele Kinas lovlige regjering. Republikken Kina anser seg som den samme kinesiske republikken som ble til etter Xinhai-revolusjonen.

  Republikken Kina var fast medlem av FNs sikkerhetsråd, men ble utvist til fordel for folkerepublikken i 1971. Det offisielle målet om å gjenerobre fastlandet ble forlatt i 1992. De fleste stater har anerkjent folkerepublikken som Kinas lovlige myndighet, og Republikken Kinas internasjonale anerkjennelse har derfor minket. Folkerepublikken Kina boikotter stater som anerkjenner Republikken Kina. 14 stater og Den hellige stol har formell diplomatisk kontakt med Republikken Kina. Diplomatisk kontakt med andre stater skjer uformelt.

  I 1980- og 1990-årene utviklet Republikken Kina seg fra en ettpartistat til et demokrati med et flerpartisystem og allmenn stemmerett.

  I den siste halvdelen av 1900-tallet opplevde Taiwan en rask økonomisk vekst og eksportdrevet industrialisering, og fremstår som en avansert, industrialisert økonomi. Taiwan er en av de fire tigerøkonomiene og medlem av WTO og APEC. Taiwan er den 19. største økonomien i verden, og kjennetegnes særlig av høyteknologisk industri, som fremstilling av IT og elektronikk. Taiwan har blant verdens høyest utviklede, offentlige skole- og helsevesen.


  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.
 • Trådstarter

  #2
  Det har vært knyttet mye spenning til valget i Taiwan, hvor Kina har forsøkt å oppnå økt innflytelse. Dette ser nå ut til å ha mislyktes, etter at president Tsai Ing-wen ble gjenvalgt. Hun har lovet å holde landet selvstendig, tross det kinesiske presset.

  Opprinnelig skrevet av NY Times
  TAIPEI, Taiwan — Taiwan’s voters delivered a stinging rebuke of China’s rising authoritarianism on Saturday by re-electing President Tsai Ing-wen, who vowed to preserve the island’s sovereignty in the face of Beijing’s intensifying efforts to bring it under its control.

  Ms. Tsai’s victory highlighted how successfully her campaign had tapped into an electorate that is increasingly wary of China’s intentions. It also found momentum from months of protests in Hong Kong against Beijing’s encroachment on the semiautonomous Chinese territory’s freedoms.

  For China’s ruling Communist Party, the outcome is a dramatic display of the power of Hong Kong’s antigovernment protest movement to influence attitudes toward the mainland in other regions the party deems critical to its interests.

  China’s authoritarian leader, Xi Jinping, has warned Taiwan that unification between the sides was inevitable. His party has sought to court Taiwanese with opportunities to work in the mainland while isolating Ms. Tsai’s administration and said that China would use force, if necessary, to prevent the island from taking steps toward formal independence.
  https://www.msn.com/en-gb/news/world...cid=spartandhp
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

  Kommentér


  • #3
   https://www.aftenposten.no/verden/i/...-frykter-flere

   Kinesiske diplomater havnet i håndgemeng etter å ha kræsjet en taiwansk nasjonaldagsfeiring på Fiji. Må skjønne at det er fryktelig provoserende å bli utsatt for det taiwanske flagget.

   Det er flere som spekulerer i at en kinesisk invasjon av Taiwan kan kommer i forbindelse med uro rundt det amerikanske valget, men Ian Easton som har skrevet bok om en mulig invasjon, mener at været er for dårlig i Taiwanstredet frem til mars, så eventuelle krigshandlinger i mellomtiden vil ikke innebære invasjon.

   Ceterum censeo Carthaginem esse delendam

   Kommentér


   • #4
    Her spekuleres det i hvordan en eventuell invasjon vil foregå:

    https://www.japantimes.co.jp/news/20...sion-scenario/
    Odd objects attract fire. You are odd.

    Kommentér


    • #5
     Den hendelsen på Fiji er interessant. Skal ikke se bort i fra at dette er bevisst valgt maktpolitikk. Å være en bølle som sprer frykt ved å sette seg utenfor reglene for "akseptabel" oppførsel er en gyldig og velprøvd strategi.
     "Gjør Ret, Frygt Intet"

     Kommentér


     • #6
      Fasinerende å lese om Kinmen, en Taiwansk øy som ligger 2 km fra Kina.

      Hele øyen ser er full av anti-invasjonshindre, som å se bilder fra 40-tallet.
      https://www.theatlantic.com/photo/20...-china/409720/

      Kommentér


      • #7
       Samtidig som Kina varslet sanksjoner mot amerikanske selskaer som selger våpen til Taiwan, har amerikansk UD godkjent et salg av et ikke ubetydelig antall Harpoon missiler til Taiwans kystforsvar.

       Salget må godkjennes i Kongressen før det kan gjennomføres.

       https://www.janes.com/defence-news/n...s-and-missiles

       Odd objects attract fire. You are odd.

       Kommentér

       Donasjoner

       Collapse
       Working...
       X