Milforum

Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Fokus: Oman

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Fokus: Oman

  Først nyheten om Sultanens død og hans etterfølger: Omans sultan Qaboos bin Said al Bu Said døde natt til lørdag, 79 år gammel. Bare timer senere ble fetteren Haitham bin Tariq al-Said utropt til etterfølger.

  https://www.itromso.no/ntb/uriks/202...n-20803703.ece  Haitham bin Tariq har jobbet blant annet i Utenriksministeriet og vært minister for kulturarv og kultur i Omans regjering.
  I og med at han er i slekt med Qaboos, så forventes det at han opprettholder Omans linje i sosiale reformer, fredsmekling og stabilitet i regionen.
  Last edited by jaffar; DTG 111527A Jan 20, .
  mathematical analysis does not matter in high risk decision making
 • Trådstarter

  #2
  Bakgrunn Oman:

  Sultanatet Oman (arabisk: سلطنة عُمان‎, Salṭanat ʻUmān), er et arabisk land på Den arabiske halvøya. Det grenser i nord og nordvest til De forente arabiske emirater, i vest til Saudi-Arabia og i sørvest til Jemen. Landet har kystlinje mot Omanbukta i nordøst og Det arabiske hav i øst og sørøst. Eksklaven Madha er helt omgitt av De forente arabiske emirater mens Musandam ligger ut mot Hormuzstredet og Omanbukta.

  Fra slutten av 1600-tallet var Oman et mektig rike som konkurrerte med Portugal og Storbritannia om å dominere Persiabukta og Indiahavet. Da landet var som mektigst på 1800-tallet, strakte Omans kontroll eller innflytelse seg fra Hormuzstredet, over dagens Iran og Pakistan, og så langt sør som til Zanzibar (i dag en del av Tanzania).[1] Etter hvert som landets makt avtok på 1900-tallet, kom Oman under innflytelse av Storbritannia. Historisk sett var hovedstaden Muskat den største handelshavnen i regionen rundt Persiabukta. Muskat var også fremst innenfor handelen i Indiahavet.

  Omans offisielle religion er islam.

  Landet er et eneveldig monarki.[2]Sultan Qabus har vært leder av landet siden 1970.[2] Sultan Qabus er den hersker i Midtøsten som har fungert lengst.[3] Omans forhold til menneskerettigheter har vært kritisert, blant annet for bruken av tortur.[4][5][6]

  I motsetning til sine ressurssterke naboer har Oman begrensede oljeressurser, på 25.-plass globalt.[7][8]FNs utviklingsprogram rangerte i 2010 likevel Oman som det land i verden som i løpet av de 40 foregående år hadde utviklet seg mest.[trenger referanse] Oman er kategorisert som et høyinntektsland og er rangert som det 22. mest fredelige landet i verden i henhold til fredsindeksen.[9][10]

  mer her: https://www.cia.gov/library/publicat...k/geos/mu.html
  https://no.wikipedia.org/wiki/Oman
  mathematical analysis does not matter in high risk decision making

  Kommentér


  • #3
   Denne ble postet på nyhetstråden for et par uker siden, og artikkelen er en grei bakgrunnslesing for situasjonen i landet.   Sultanen av Oman ligger for døden, og det knytter seg stor usikkerhet til hva som skjer med landet etterpå:

   https://www.aftenposten.no/article/ap-e8wOPy.html
   Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

   Kommentér


   • #4
    En liten personlig betraktning: Jeg har bodd i et av landene i regionen, og reist rundt i flere, og Oman var det desidert triveligste stedet. Folk var vennlige og imøtekommende, i motsetning til en del andre steder, hvor arabere i sine hvite dishdasher går rundt med nesen i sky og ser ned på alle fremmede, inkludert oss vestlige. Alle pengene gjør at de i UAE, Qatar og Bahrain ikke trenger å skitne til hendene sine med å jobbe, mens i Oman kunne til og med drosjesjåfører være arabere der de i de andre landene ville vært pakistanske gjestearbeidere.

    Naturen er også mye mer variert enn i nabolandene. Alt i alt er Oman et av de få landene i området, muligens det eneste, som jeg ville vurdert å dra til som turist.
    Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

    Kommentér

    • Trådstarter

     #5
     Støttes. Jeg tok med meg familien til Oman for noen år siden i høstferien. En av de jeg har jobbet med er derifra, og det var på tide å treffes igjen.
     Det er et fantastisk land, med ørken, fjell, oaser og stort sett vennlige folk. Det er ikke for ingenting at Omanere omtales som 'The Gentlemen of The Middle east'. Nå skal de bemerkes at det er en god del arbeidsinnvandring til Oman, som i de andre gulfstatene, men det er og veldig mange Omanere som jobber i 'nedre sjikt', for de anser arbeid som viktig. Oman er jo heller ikke blandt de rikeste i den regionene, og har unngått endel av luksusfellene.

     Edit: Da jeg var der, så var vi mye rundt i landet, blant annet i Muscat og Muttrah, der ligger det en del offentlige bygninger og de så alle ut som gamle ørkenfort. Da jeg bemerket det til kompisen min, sa han: " The Sultan Qaboos has forbidden tall buildings. Building tall with mirros makes you forget and takes away your soul, and we want to preserve our cultural heritage" Han er HSEQ spesialist, og heiv inn en "besides, really tall towers are deathtraps, saddiqi"
     Last edited by jaffar; DTG 111617A Jan 20, .
     mathematical analysis does not matter in high risk decision making

     Kommentér


     • #6
      For nokre år sidan under Tall Ship race var det eit omansk seglskip med, det var ein del av den omanske marinen. Eg var der som ein del av SHV si vaktstyrke i Måløy. Ein dag fant eg og ein frå Røde Kors ut av vi skulle ta oss ein runde for å sjå på dei foskjellige skutene. Eg i sommaruniform til SHV (sjøforsvaret) og han i RK uniform. Sidan eg var i uniform gjekk eg opp i rett og helste til flagget når eg gjekk ombord. Det endte med at vi to fekk privat omvisning ombord, fekk gå bak alle sperringar som var for folk flest. Han som viste oss rundt henvende seg konsekvent til meg og vi vart skikkeleg godt tatt vare på. Det var litt artig.

      Kommentér

      Donasjoner

      Collapse
      Working...
      X