Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Forsvarets medaljer og dekorasjoner

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • #91
  Sv: Forsvarets medaljer og dekorasjoner

  Opprinnelig skrevet av jaffar Vis post
  Nå må vi holde tunga rett i munnen her. Det blir mye mikrolende når vi snakker om antall timer på grensa eller foran slottet og sammenligner det med en operasjonsmedalje.

  Operasjonsmedaljen sier kun at du har deltatt i den aktuelle operasjonen, og er ikke noe mer enn det. Den er ikke en pekepinn på hvor 'hot' du er elelr hvor mange TIC du har vært i. . Skal man følge resonnemenetet til PF, så skal altså medaljer deles ut på hotness, det vil si at han stabsoffiseren som satt og jobba døgnet rundt, forholdsvis 'trygt' bak hescoen sånn at de ute i teigen fikk det de trengte, skal nedvurderes opp i mot de som kjører Toyota LC opp og ned haugene i ymse dalfører?

  'Alle' er jo på skarpe oppdrag hjemme nå for tiden.. Skal vi ha medaljer utenom Vernedyktighetsmedaljen, så må det innstiftes nye. Egne medaljer for HMKG, GP, TMBN, 2Bn? Lykke til

  Personlig misliker jeg sterkt det fokuset enkelte har på å bli anerkjent for hver minste ting, utover de allerede fastsatte rammer.
  USA har jo sklidd ut i absurditeten med akkurat sånne forslag som er i denne tråden her, der de som ikke får CIB/CAB nå skal ha en Special Action Award....Djiiis Louise ass
  Jeg sa vel at stabsoffiseren absolutt fortjener den medaljen han får, ikke misforstå meg.
  Det jeg ville frem til var at det er en rekke ansatte i Forsvaret som gjør en veldig 'operativ' jobb her hjemme, men som ikke får noen annerkjennelse for den.

  MEN - på den andre side - man gir vel heller ikke ambulansearbeidere og politi og brannfolk 'operasjonsmedalje' bare for å være på jobb.

  For dem som interesserer seg nok for medaljer og forstår forskjellen på en vernedyktighetsmedalje med null eller 3 stjerner, fungerer den bra som et tegn på hvor lang tjeneste en har. Så kan man spe på med Forsvarsmedaljen osv etter hvert.

  Ellers er jeg enig i at det ikke må gå inflasjon i medaljer. Det skal være fortjent
  USA er bare latterlig og nærmer seg jo noen av disse asiatiske generalene med medaljer på hele overkroppen nærmest.
  As you wish.

  Kommentér


  • #92
   Sv: Forsvarets medaljer og dekorasjoner

   [QUOTE=essal;1294646]Neida, som du nevner er det en operasjons

   Nei, vi har ikek pr definisjon operasjoenr p Norsk jord. Vi har ulike oppdrag i den stooore 'operasjonen' som heter Forsvaret.

   Når det gjelder flisespikkinga på CIB/CAB/CMB, så ser du i det siste at de som ikke har 'bestått' eksamen og trenger en award, altså de som ikke har skutt på noen/blitt beskutt/er infaterist, etc, for 'noen' mener at det er urettferdig at infanteristene har engen merker for de som faktisk har vært i kamp. Litt som denne diskusjonen
   mathematical analysis does not matter in high risk decision making

   Kommentér


   • #93
    Sv: Forsvarets medaljer og dekorasjoner

    Da er vi uenige, og jeg lener meg til Forsvarets definisjon:
    Hva er en operasjon?

    Norske politikere bestemmer hva militærmakten skal brukes til. Forsvaret har ni hovedoppgaver, og ut fra disse bestemmer regjeringen hvilke oppdrag Forsvaret skal utføre. Når militær makt brukes som virkemiddel gjøres det i en militær operasjon.

    Forsvaret gjennomfører både internasjonale og nasjonale operasjoner. Overvåkning av nordområdene er et eksempel på en nasjonal operasjon som Stortinget har bestemt at Forsvaret skal utføre. Et eksempel på en internasjonal operasjon er Norges bidrag til de internasjonale styrkene i Afghanistan. Internasjonale operasjoner er som oftest ledet av Nato eller FN. Operasjoner i FN-regi kalles ofte «misjoner».
    >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

    CAB er vel et resultat av en del forskjellige uoffisielle badge'r som har vært i omløp siden CIB og CMB ble startet. Det vil jo være rart om f.eks. en STINGer ikke skal få sin tilsvarende CIB når samtlige med Infanteri som fag får sin CIB ila samme TIC, spesielt i type COIN/asymetriske operasjoner.
    - Don't confuse enthusiasm with capability

    Kommentér


    • #94
     Sv: Forsvarets medaljer og dekorasjoner

     Som det er nevnt tidligere har innsatsen på 22. juli ikke blitt anerkjent i noen stor grad annet en enkeltpersoner. Det kunne jo vært en fin greie å anerkjenne bla de som dro mobiliserte i en kaotisk og uoversiktlig situasjon for forsvaret av Norge. Hvis du skal finne noe som kommer nærmere primæroppdraget til det Norske forsvar i nyere tid, skal du lete lenge.
     Så hvorfor ikke en medalje til de som gjorde en innsats på 22.07 og i dagene etter? Trenger ikke være en operasjonsmedalje, men kan være en minnemedalje for det største angrepet på staten Norge siden 2.vk.

     For å gi perspektiv:
     Kong Olav Vs minnemedalje: Minnemedaljen ble tildelt medlemmer av den kongelige familie, utenlandske kongehus og gjester i begravelsen, medlemmer av Det kongelige hoffs stab, samt personer som hadde oppgaver i forbindelse med kongens gravferd. Det ble delt ut 67 medaljer i gull og 207 medaljer i sølv.
     Satt på spissen synes jeg at hvis deltagelse i en begravelse gir medalje, bør 22.07 gi medalje!

     Kommentér

     • Trådstarter

      #95
      Sv: Forsvarets medaljer og dekorasjoner

      Opprinnelig skrevet av Jarngreipr Vis post
      Hvis du skal finne noe som kommer nærmere primæroppdraget til det Norske forsvar i nyere tid, skal du lete lenge.
      Hm? Primæroppdraget til Politiet, kanskje, men det norske Forsvarets oppgave er å stoppe ytre fiender, ikke terrorister.
      Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

      Kommentér


      • #96
       Sv: Forsvarets medaljer og dekorasjoner

       Personlig synes jeg det er helt greit at det ikke går inflasjon på medaljene. Fint at en tok ut store havhesten og slikt; medaljer for tjeneste under fredsopprettende/bevarende eller monitor oppdrag i forbindelse NATO/FN og ikke for 2 dagers møte i Brüssel.

       Så får en heller la baroner og kongelige kaste rundt seg ordner og medaljer for statsbesøk og teselskap.


       Sent from my iPhone using Tapatalk

       Kommentér


       • #97
        Sv: Forsvarets medaljer og dekorasjoner

        Opprinnelig skrevet av Rittmester Vis post
        Hm? Primæroppdraget til Politiet, kanskje, men det norske Forsvarets oppgave er å stoppe ytre fiender, ikke terrorister.
        Det er ikke forsvarets oppdrag å stanse terrorister. Det har jeg heller aldri sagt. Det jeg sa var at forsvaret SKAL mobilisere (i hvilken grad vil avhenge av nivå og lokasjon og situasjon) dersom det er tegn til et angrep på staten. I disse hybridkrigføringens dager bør det ringe noen bjeller når det går av en bombe i regjeringskvartalet. Se på Ukraina og hvordan krigen startet der med "grå menn" og siden "grønne menn". For den gemene soldat var det umulig å avgjøre hva som hadde skjedd i timene etter bomben. Hvis vi ser på Krim så gikk annekteringen relativt smertefritt for russerne, i stor grad takke være lammelse i de militære styrkene. Her var det også politiet som skulle håndtere de grønne mennene først, noe de ikke hadde forutsetninger for. De militære styrkene ble forsåvidt "tatt på leir." Poenget er at hva som definerer en ytre fiende er mindre og mindre klart i moderne tid. Dermed blir også rollefordelingen mellom politi og militær mer og mer uklart. Operasjoner som gjennomføres og ledes av "grå menn" er like mye styrt og under kommando av de væpnede styrkene fra en fremmed stat som et kompani eller en bataljon.
        Et utledet oppdrag for Forsvaret vil jo være å mobilisere i situasjoner hvor det er mistanke om et forestående angrep, eller et faktisk gjennomført angrep. Så får man heller demobilisere når situasjonen blir avklart.
        Jeg er helt enig at f. eks. planlagt bruk av spesialstyrker mot terrorister ikke er del av primæroppdraget. Det kan fortsatt være et oppdrag på lik linje som non-artikkel 5 oppdrag.

        Kommentér


        • #98
         Sv: Forsvarets medaljer og dekorasjoner

         Uten at jeg nå prøver å undergrave den innsatsen som gjøres daglig av norsk personell inne til tjeneste i Norge, så er det altså en forskjell på å deployere utenlands til en misjon, og det å tjenestegjøre i int. ops.

         Så tror jeg folk overdriver betydningen av operasjonsmedaljen - den sier ikke noe om hvor spenstig eller skarpt noe var, bare at man tjenestegjorde i den spesifikke misjonen. Den skiller ikke mellom den som satt i en container med air condition i 6 måneder og han som var i TIC annenhver dag gjennom hele kontigenten - det er heller ikke meningen.

         Man skal ikke trenge incentiver i form av medaljer eller merker for å gjøre jobben sin.

         Jeg tror man er av skiva hvis det er dette som er fokus for folk.
         It's not about surviving, it's about winning.

         Kommentér


         • #99
          Sv: Forsvarets medaljer og dekorasjoner

          Jeg tror ikke noen i Forsvaret velger å gjøre jobben sin fordi det gir medaljer.

          Men når vi nå først har medaljer er det greit at det er en fornuft i hva de representerer. Og jeg mener operasjoner i Norge bør inkluderes der, fordi disse er minst like viktige for Forsvaret og samfunnet som operasjoner ute.

          Når det er sagt mener jeg det blir patetisk hvis det skal deles ut medalje for å tilfeldigvis ha vært i én skarp eller krevende situasjon hjemme, ref. min tidligere post om at en slik medalje bør henge høyt og ha krav om relativt mye tjeneste. Da slipper vi å bekymre oss for amerikanske tilstander.
          Poenget er ikke at bæreren skal ha noen heltestatus etter 22. Juli eller tilsvarende (det finnes det andre utmerkelser for der dette er relevant), men å synliggjøre erfaring og innsats fra varig deltagelse i operasjoner hjemme, slik man gjør med utland. For eksempel ved en nordområde-medalje eller tilsvarende.


          Sent from my iPhone using Tapatalk

          Kommentér


          • Sv: Forsvarets medaljer og dekorasjoner

           Hva skulle så statuttene for en slik medalje være?
           Antall trålere inspisert, antall kilometer langs grensa, antall timer på beredskap eller antall vernepliktige produsert til HV og Hærreserven?
           For å dele ut medaljer må man definere hva som gir medalje. Ellers vil poenget forsvinne helt.

           Kommentér


           • Sv: Forsvarets medaljer og dekorasjoner

            Styrkeproduksjon er vel ikke å anse som en operasjon i seg selv. Gjentar forslaget mitt fra samme diskusjon tidligere i denne tråden:
            5 år akkumulert ståtid i avdeling som til daglig driver operasjoner (i nordområdene, hvis man velger å kalle medaljen det), evt. Et tilsvarende antall sorties/utrykninger der dette er mer relevant. Da er statuttene omtrent like som for operasjonsmedalje ute, men med betydelig lengre tidskrav, ettersom det ikke er en deployering.


            Sent from my iPhone using Tapatalk

            Kommentér


            • Sv: Forsvarets medaljer og dekorasjoner

             Eksempler på dette vil gjerne være ubåt, MPA, kystvakt, grense og kontroll- og varsling.

             Altså ikke snakk om å stå på beredskap eller drive øving og trening, men å løse faktiske oppdrag.


             Sent from my iPhone using Tapatalk

             Kommentér


             • Sv: Forsvarets medaljer og dekorasjoner

              krsvgr::

              Ingen sier at det som gjøres ikke er viktig, men på hvilken måte er de sammenlignbare?

              Det er en jobb som må gjøres - hva er så spesielt med det at det burde belønnes med medalje?

              Etter at man fullfører fgtj så får man vernedyktighetsmedaljen.
              Om man gjennom tjenesten får være med på faktiske oppdrag så er det flott ift kompetanse og erfaring, men knapt noe som kvalifiserer til enda en medalje.
              It's not about surviving, it's about winning.

              Kommentér


              • Sv: Forsvarets medaljer og dekorasjoner

               krsvgr:
               Da er vi nok uenige om hva forsvarets oppdrag er.
               Drive øving og trening for å ha en troverdig beredskap er minst like viktig som det å gå langs grensa er.
               Skal man se på statistikken risikoen er det også farligere å drive trening i Hæren enn det er å inspisere trålere eller seile.
               Hvorfor skal f. eks. noen på U-båt ha utmerkelse for å seile i fredstid, mens stridsvognkommandøren ikke skal ha det?
               Hvis grensevakt skal ha utmerkelse bør også E-analytikeren i Brigaden ha utmerkelse. Det er mange som løser oppdrag i Norge. Om det er på sjøen eller på land spiller ingen rolle. Så skal man heller ikke glemme luft som driver redningstjenesten. Kommer de også inn?
               Vi har en masse medaljer som henger høyt som kan tildeles enkeltpersoner for deres tjeneste. Tror det er bedre å spille på disse enn å lage nye medaljer som er vanskelig å definere statuttene på.

               Kommentér


               • Sv: Forsvarets medaljer og dekorasjoner

                På hvilken måte er de ikke sammenlignbare? Unntatt at noen internasjonale operasjoner vil plassere deg i et krigsteater (men som allerede diskutert spiller det jo uansett ingen rolle om du har sittet i container eller vært i TIC).
                Hvis man er beordringspliktig, er det en jobb som må gjøres å deployere også.

                Er det viktigere for Norge (nasjonen, samfunnet eller Forsvaret - you choose) med innsats i Mali enn i Barentshavet (I beg to differ, du kan f.eks. spørre Washington DC hva de bryr seg mest om at vi prioriterer)? Hvorfor skal det belønnes å overvåke pirater i joller utenfor Somalia i 3 eller 6 mnd, men ikke russiske krigsfartøy i havområdene utenfor Norge (i en hel karriere)?

                ”Medaljer er et synlig uttrykk for Forsvarets og samfunnets anerkjennelse av innsats i tjeneste for Norge.”

                Er "innsats i tjeneste for Norge" kun i utlandet?
                "Forsvaret gjennomfører både internasjonale og nasjonale operasjoner. Overvåking av nordområdene er et eksempel på en nasjonal operasjon som Stortinget har bestemt at Forsvaret skal utføre. Et eksempel på en internasjonal operasjon er Norges bidrag til de internasjonale styrkene i Afghanistan.

                Kommentér


                • Sv: Forsvarets medaljer og dekorasjoner

                 Så alle som har ett oppdrag i Norge skal få medalje? Vil jo si at det favner ganske bredt jeg. Da blir det jo bare som en vernedyktighetsmedalje+.

                 Kommentér


                 • Sv: Forsvarets medaljer og dekorasjoner

                  Opprinnelig skrevet av Jarngreipr Vis post
                  Så alle som har ett oppdrag i Norge skal få medalje? Vil jo si at det favner ganske bredt jeg. Da blir det jo bare som en vernedyktighetsmedalje+.
                  Derav krav om lang ståtid.


                  Sent from my iPhone using Tapatalk

                  Kommentér


                  • Sv: Forsvarets medaljer og dekorasjoner

                   Svaret mitt som sammenlignbarhet var rettet mot AGR416 sin post


                   Sent from my iPhone using Tapatalk

                   Kommentér


                   • Sv: Forsvarets medaljer og dekorasjoner

                    Men da har vi både stjerner på vernedyktighetsmedaljen og forsvarsmedlajen.
                    Jeg forstår fortsatt ikke hvorfor du mener kystvaktkonstabelen gjør en viktigere jobb en stridsvognkommandøren eller en crew cheif i luft?

                    Kommentér


                    • Sv: Forsvarets medaljer og dekorasjoner

                     Eller rektuttskoleinsgruktøren, for den del - alle gjør en viktig jobb. Og ståtid i alle disse jobbene har vi forsvarsmedaljen for.

                     Men ett sted må man - som du sier - sete grensen for statutter, og jeg mener den går ved forskjellen på operasjon og plain styrkeproduksjon. Selvfølgelig bør crew chiefen krediteres for QRA på lik linje med piloten.

                     Les gjerne den første posten jeg hadde om dette hvis du er usikker på hvorfor jeg mener medalje er på sin plass.


                     Sent from my iPhone using Tapatalk

                     Kommentér


                     • Sv: Forsvarets medaljer og dekorasjoner

                      Joda har lest posten din. Men jeg tror ikke det kommer noe godt av å definere "kvalifiserende avdeling".
                      Og 5 år er ikke lange biten heller og det vil være svært mange som vil kunne kvalifisere. Stemningen blir nok ikke bedre av at man skal si at XX avdeling i Norge ikke gjør en skarp jobb, mens YY tjeneste tildeles det medalje for.
                      I tillegg driver ikke f. eks. brigaden med kun plain styrkeproduksjon. Brigadens nærvær i Nord-Norge er minst like viktig, om ikke viktigere enn U-båt våpenets i Barentshavet. Skal man se på risiko er det farligere å være brigadesoldat enn sjømann.
                      Jeg sier ikke at f eks kystvakta ikke fortjener anerkjennelse, men det gjør svært mange andre også.

                      Kommentér


                      • Sv: Forsvarets medaljer og dekorasjoner

                       Min barndoms- og ungdomskamerat som var maskinist på Sea King redningshelikopter (de første årene fra Banak, deretter fra Sola) sammenhengende i noen og tredve år fra han var ca. 25 (husker ikke akkurat når han ble flyvende personell, han var først bakkepersonell et par år etter Luftforsvarets Tekniske Befalsskole) til han for tre år siden var 57 år gammel, opplevde nok mer av tøffe tak i Forsvaret enn de fleste. Han har selvfølgelig fått Vernpliktsmedaljen med 3 stjerner og Forsvarsmedaljen, men jeg har aldri spurt ham om han har fått noen flere. Jeg tror uansett ikke han ville være interessert i det, untatt f.eks. Forsvarets medalje for edel dåd for spesiell hendelse.
                       At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                       Kommentér


                       • Sv: Forsvarets medaljer og dekorasjoner

                        Å være med på en "nasjonal operasjon" kalles å gjøre jobben sin.

                        Hvorfor er det verdig en annen medalje? Man har allerede medalje på plass for dette, nemlig vernedyktighetsmedaljen (med inntil 3 stjerner). Forsvarsmedaljen ved 25 års tjeneste (med inntil 3 stjerner).

                        Jeg må innrømme at jeg sliter med å se verken poenget med en medalje til, ei heller problemstillingen dette er ment å løse.
                        It's not about surviving, it's about winning.

                        Kommentér


                        • Forsvarets mediasenter har produsert en medaljetavle med alle gjeldende medaler i riktig rekkefølge som avdelingene kan bestille og henge opp som utsmykning.

                         Click image for larger version

Name:	200903TW-0508.jpg
Views:	1209
Size:	1,45 MB
ID:	1038346

                         >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
                         Svolten og tyst, samband fyst

                         Kommentér


                         • Sjef dekorasjonsseksjonen i Forsvarets veterantjeneste og leder av forsvarssjefens dekorasjonsråd, oblt Harald-David Meum, har skrevet en artikkel om forsvarets dekorasjonsystem.

                          Click image for larger version

Name:	operasjonsmedalje-bndstriper-oversikt.jpg
Views:	71
Size:	153,6 KB
ID:	1047049

                          >>>>> Bare registrerte brukere kan se lenker <<<<<, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                          Svolten og tyst, samband fyst

                          Kommentér

                          Forsvarets historiske filmarkiv

                          Collapse

                          Working...
                          X
                          Besøksstatistikk