Milrab - gears you there

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

75-årsmarkeringen av D-dagen

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • 75-årsmarkeringen av D-dagen

  I disse dager markeres det at det er 75 år siden D-dagen, og det ser ut til å bli den største markeringen av D-dagen noensinne. Det er mange arrangementer i og rundt Normandie, og noen av dem kan man lese om blant annet her:
  http://en.normandie-tourisme.fr/cale...day-847-2.html
  https://www.dday-overlord.com/en/nor...ns/2019/agenda

  Mange nordmenn kommer til å delta, blant annet tidligere fallskjermjegere som skal hoppe i områdene de allierte fallskjermsoldatene hoppet. Andre deltar med veterankjøretøyer. Milforums etterretningsseksjon har fra sikre kilder at minst en milforumist er blant disse.

  Som en kundeservice kan vi derfor tilby et lite tilbakeblikk på tråden "Andre verdenskrig 70 år etter", fem år etter. De mest relevante innleggene følger herfra og utover: https://milforum.net/showthread.php/...=1#post1162379


  Vi kan gjenta dagens innlegg, fra 2.juni 1944:
  I FRANKRIKE er det OB WEST (Oberbefehlshaber West), Generalfeldmarschall Gerd von RUNDSTEDT som er militær sjef. Han disponerer ca 850 000 soldater, inkludert 60 000 hilfswillige, frivillige krigsfanger fra SOVJETUNIONEN som nå med større eller mindre grad av motivasjon ønsket å slåss for TYSKLAND.  De to formasjonene til RUNDSTEDT er HEERESGRUPPE B under Generalfeldmarschall Erwin ROMMEL, og HEERESGRUPPE G under Generaloberst Johannes BLASKOWITZ. Den førstnevnte er den største og langt viktigste, og består av 7 og 15 ARMEE, samt PANZERGRUPPE WEST.

  Imidlertid er de tyske kommandoforholdene infløkte, og som vi har sett tidligere har ikke ROMMEL full disposisjonsrett over alle panserstyrkene, selv om de ligger i hans teig. De mest slagkraftige må godkjennes brukt av HITLER personlig, og om noen dager vil dette få katastrofale konsekvenser. Av de 46 infanteridivisjonene og 9 panserdivisjonene i FRANKRIKE er en stor del av infanteridivisjonene statiske og/eller reserveavdelinger, med begrenset kampstyrke. Også infanteridivisjonene med høyere kvalitet har begrenset mobilitet pga drivstoffmangel, og både disse og de fleste panserdivisjonene er underbemannet. (Panserdivisjonen har rød bakgrunn på kartet under).

  LUFTWAFFE har sin LUFTFLOTTE 3 under Generalfeldmarschall Hugo SPERRLE, men disse disponerer bare 319 operative fly på denne tiden, et fullstendig håpløst undertall.

  KRIEGSMARINEs styrker i dette krigsteatret er stort sett irrelevante, torpedobåter, som bare skal klare å senke ett eneste alliert skip (vi skal høre om dette senere).  De alliertes militære øverstkommanderende, general Dwight D EISENHOWER, er som sjef SHAEF ansvarlig for rundt halvannen million soldater, sjøfolk og flygere, da han på denne tiden har kontroll over betydelige sjø- og luftstyrker til støtte for invasjonen.

  De alliertes landstyrker er på denne tiden organisert under 21st ARMY GROUP, ledet av general Sir Bernard Law MONTGOMERY. Han er sjef for 1 million soldater, fordelt på 39 divisjoner - 22 amerikanske, 12 britiske, tre kanadiske, en polsk og en fransk.

  De kombinerte flystyrkene til USAAF og RAF er som vi har sett, formidable - totalt nesten 10 000 flymaskiner som de siste ukene har hamret løs på infrastruktur og forsvarsverk. Air Chief Marshal Sir Trafford LEIGH-MALLORY koordinerer disse.

  Admiral Sir Bertrand Home RAMSAY er sjef for de allierte flåtestyrkene, totalt 6 939 fartøyer, hvorav 1213 krigsskip. Historiens største invasjonsflåte, som har fullt herredømme til sjøs, på samme måte som flystyrkene har fullt herredømme i luften.  http://www.militaryhistoryonline.com...y/prelude.aspx
  http://commons.wikimedia.org/wiki/Wo..._maps_(Europe)
  http://www.combinedops.com/Overlord.htm
  http://www.globeatwar.com/blog-entry...ance-eve-d-day
  http://www.awesomestories.com/asset/...st-June-6-1944
  Flere detaljer kan finnes i innleggene i tråden de nærmeste dagene.
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

 • #2
  Sv: 75-årsmarkeringen av D-dagen

  Litt mer bakgrunnsinfo fra 2VK-tråden:


  Tidligere har vi hørt om:
  - OPERATION POINTBLANK, den allierte bombeoffensiven,
  - OPERATION BODYGUARD, den overordnete narrekampanjen, og selvsagt
  - OPERATION OVERLORD, hovedoperasjonen.

  Selve landgangsoperasjonene var organisert i OPERATION NEPTUNE, som ikke bare samler den største armada i verdenshistorien, men også sørger for den første vellykkede landgangsoperasjonen mot en forsvart strand over DEN ENGELSKE KANAL på mer enn 800 år.  Kartet viser hvordan de forskjellige landgangsstyrkene skipes ut fra havnene i STORBRITANNIA, og møtes i området 'Z' (også kalt PICCADILLY CIRCUS). Deretter følger skipene mineklarerte ruter inn mot kysten.

  Sjefen for styrkene som landsettes, 21st ARMY GROUP, er som tidligere nevnt general Sir Bernard Law MONTGOMERY.

  De to VESTLIGSTE strendene og områdene innenfor disse skal tas av FIRST ARMY (United States) under generalløytnant Omar BRADLEY.

  - UTAH BEACH og områdene bakenfor skal tas av US VII CORPS, som også kontrollerer de to amerikanske luftbårne divisjonene.

  - OMAHA BEACH skal tas av US V CORPS.

  De tre ØSTLIGSTE strendene og områdene innenfor disse skal tas av SECOND ARMY (Britain and Canada) under generalløytnant Sir Miles DEMPSEY.

  - GOLD BEACH skal tas av BRITISH XXX CORPS.

  - JUNO BEACH skal tas av BRITISH I CORPS (men det er en kanadisk divisjon som utgjør spydspissen).

  - SWORD BEACH og områdene bakenfor skal også tas av BRITISH I CORPS, som også kontrollerer den britiske luftlandedivisjonen.  http://en.wikipedia.org/wiki/Normandy_landings
  http://www.naval-history.net/WW2CampaignsNormandy.htm
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

  Kommentér


  • #3
   Sv: 75-årsmarkeringen av D-dagen

   Nrk har en artikkel om de som muliggjorde deler av operasjonen, ved å lage modeller for å beregne bølgehøyde, og som dermed fikk stor innvirkning på hvilken dag man gjennomførte landgangen.
   https://www.nrk.no/urix/walter-munk-...ett-1.14575794
   Just when you'd think they were more malignant than ever Hell could be, they could occasionally show more grace than Heaven ever dreamed of. Often the same individual was involved. It was this freewill thing, of course. It was a bugger.

   Kommentér


   • #4
    75-årsmarkeringen av D-dagen

    Utvalgte oversiktskart fra 2VK-tråden.


    Luftlandeoperasjonene:

    Oversikt:

    Situasjonen på slutten av dagen:

    Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

    Kommentér


    • #5
     Sv: 75-årsmarkeringen av D-dagen

     Operasjonsordren til Overlord: http://cgsc.contentdm.oclc.org/utils...ype/singleitem

     Til de av dere som har prøvd å pløye seg gjennom f eks en brigadeordre med alle annekser og appendikser uten å sovne, for deretter å måtte se flere hundre slider med PowerPoint som sier det samme, men i farger, kan det gledes med at denne planen bare er på 14 sider.

     Men de slo tyskerne.
     Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

     Kommentér


     • #6
      Sv: 75-årsmarkeringen av D-dagen

      Et innlegg fra i dag, for fem år siden:      Hovedansvaret for nærstøtte til de britiske og canadiske styrkene i NORMANDIE ligger på RAF SECOND TACTICAL AIR FORCE (2TAF). Sjefen for denne flystyrken er Air Marshal Sir Arthur CONINGHAM, med kamperfaring fra NORD-AFRIKA og ITALIA. Han var også den fremste eksponenten for den nyutviklede doktrinen om taktisk flystøtte, som gikk ut på at de taktiske flystyrkene skulle være under en enhetlig kommando, koordinert med, men ikke ledet av hærstyrkene som skulle støttes. Doktrinen hadde fungert svært godt under slagene om EL ALAMEIN, og mange av prinsippene brukes fortsatt i dag. I NORMANDIE følger ildlederne de fremste avdelingene, og jagerbomberne ligger i det de kaller "cab ranks" - drosjekø - over, klar til å løse oppdukkende oppdrag.

      Formasjonen har fått tildelt ressurser fra både FIGHTER COMMAND og BOMBER COMMAND for mest effektivt å kunne støtte bakkestyrkene. Selv om styrken også har rene jagerfly som SPITFIRE, er den dominert av forskjellige typer jagerbombere. De mest tallrike er Hawker TYPHOON, hvor 2TAF har 11 skvadroner utrustet med raketter, og 7 skvadroner med "bombphoons", TYPHOON utrustet med to 1000-punds bomber. De første par dagene etter D-DAGEN beholdt man mange SPITFIRE over brohodene, men når LUFTWAFFE fortsatt er fraværende prioriterer man de rene jagerbomberne.      En Hawker TYPHOON MkIB utrustet med RP-3 raketter. Rakettene hadde stridshoder på mellom 8 og 27kg.      http://en.wikipedia.org/wiki/Arthur_..._(RAF_officer)
      http://en.wikipedia.org/wiki/Second_Tactical_Air_Force
      http://en.wikipedia.org/wiki/Hawker_...fighter-bomber
      http://www.vintagewings.ca/VintageNe...y-Typhoon.aspx
      http://en.wikipedia.org/wiki/RP-3
      Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

      Kommentér


      • #7
       Sv: 75-årsmarkeringen av D-dagen

       Et annet innlegg fra i dag:


       Eskadron C til 11th HUSSARS settes inn i den britiske flanken, i gapet mellom de britiske og amerikanske armeene (se kartet fra i går).
       Opprinnelig skrevet av 11th HUSSARS
       During the evening orders were received that 7th Armd Div were to advance and capture VILLERS BOCAGE through TILLY. The American 5th Corps on the right was directed on CAUMONT (7059) and the 11th Hussars ordered to cover the gap between 7th Armd Div and 5th US Corps. Regt therefore moved to the area of JERUSALEM (8172) to commence operations early next morning.
       11th HUSSARS er fortsatt en selvadministrert kavaleribataljon, som foruten hovedkvarter og tyngre logistikkelementer består av fire tilnærmet identiske eskadroner. Hver eskadron består av 143 mann, inkludert 9 offiserer, og har 51 kjøretøy (inkludert tre motorsykler). Eskadronene skal kunne operere separat, og har derfor både administrative og taktiske støtteelementer inkludert. En eskadron består av:
       - Eskadronsko med 24 offiserer, befal og menige
       - B1 Echelon med kontorvogn, samband, drivstoff og mekanikere, totalt 11 mann
       - B2 Echelon med kvartermester, kjøkken, drivstoff, ammunisjon og vann, totalt 15 mann
       - B3 Echelon med reserver og diverse, totalt 14 mann
       - 5 identiske pansrede oppklaringstropper, hver med tre panservogner, totalt 8 mann pr tropp, ledet av en offiser
       - En kanontropp med en panservogn og to WHITE halftrack, hver med en 75 mm kanon, totalt 10 mann, ledet av en offiser
       - En oppklaringstropp oppsittet på WHITE lettpansrede kjøretøy, for oppklaring til fots, totalt 23 mann, ledet av en offiser       WHITE M3 Halftrack med påmontert 75 mm kanon.       http://www.warlinks.com/armour/11_hussars/11huss_44.php
       Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

       Kommentér


       • #8
        Sv: 75-årsmarkeringen av D-dagen

        Reisen og markeringen var en fantastisk opplevelse.
        Var nede med 3 kompiser og 2 Willys jeeper.
        Bodde i telt-camp i en 7,5 kvadrater fra 1942.
        Historie i hver en busk og hver en veistump.
        Uante antall mil tilbakelagt...
        Får ikke til å linke eller laste opp bilder, så det kommer kanskje senere...
        Bumpibump TM

        Kommentér


        • #9
         Sv: 75-årsmarkeringen av D-dagen

         Ankomst og bygging av camp 4. juni

         En liten kjøretur på kvelden
         UTAH BEACH

         Dead man's corner (https://en.wikipedia.org/wiki/Missio...Corner,_June_7)


         5. juni ble brukt så godt som mulig da store deler av OMAHA BEACH med omkringliggende områder ble stengt for trafikk 6. juni ifm. statsoverhoders ankomst og markering.
         Vi fikk med oss fallskjermdrop fra C-47 over CARENTAN


         OMAHA BEACH         6. juni ble brukt først til å mekke jeep da master bremsesylinder tok kvelden på turen kvelden før. Heldigvis da vi parkerte for å spise kvelds.. Rett før hadde vi rattet rundt i 35-40 mph!
         Det var jo utrolig enkelt å finne deler her nede, så 21.30 hadde vi sporet opp en nederlender som hadde tatt med seg halve butikken ned og satt opp feltbutikk i nærheten av GOLD BEACH. kl. 22.30 var vi i camp med reservedeler og kl. 09.00 var jeepen klar til å kjøre igjen.
         Siden "90%" av veiene var stengt ned tok vi beina fatt og ruslet de 300 meterne ned på UTAH BEACH for å se på bekransning og alt opplegget.
         Litt senere på kvelden tok vi kjøretur til St. Marie du Mont og St. Mère Eglise. (https://en.wikipedia.org/wiki/Sainte...e#D-Day_battle)

         7. juni ble det tur til POINTE DU HOC (https://no.wikipedia.org/wiki/Pointe_du_Hoc)
         Skjønner hvorfor tyskerne ville ha folk oppe på klippene her...

         Bumpibump TM

         Kommentér


         • #10
          Sv: 75-årsmarkeringen av D-dagen

          Møtte også den 5. juni US ambassadøren til Norge på OMAHA BEACH.
          Han synes, for det første, at det var storveis av vi hadde tatt turen ned til Normandie med kjøretøyene våre for å bidra til å hedre de som kjempet der og spesielt de norske som bidro under invasjonen. Dernest syntes han det var utrolig flott at vi brukte Norges flagg på jeepene våre. Patriotisk og stolt, som han sa.
          For dette fikk jeg, som reiseleder, hans challenge coin (https://en.wikipedia.org/wiki/Challenge_coin)

          Han fikk bli med på en runde på stranden med den ene jeepen, og sønnen hans satt på i den andre

          Hadde han ikke hatt ører hadde smilet gått trill rundt hodet..
          Bumpibump TM

          Kommentér


          • #11
           Sv: 75-årsmarkeringen av D-dagen


           Litt dårlig lyd, men dett er 13 C-47 Dakotaer som fløy over hodene våre morgen 6. juni.
           Tenker på de mengdene med fly som var over samme sted 75 år siden og hvilken infernalsk brumming det måtte ha vært. Helt utrolig!
           Bumpibump TM

           Kommentér


           • #12
            Sv: 75-årsmarkeringen av D-dagen


            En liten svingom på UTAH BEACH kvelden 4. juni.
            Bumpibump TM

            Kommentér

            Annonse i emne

            Collapse

            Fremhevede emner

            Collapse
             

            Forsvarets spesialstyrker rekrutterer

            Bli en del av spesialstyrkene

            Forsvarets spesialstyrker består av spesielt utvalgt personell som er i stand til å gjennomføre ukonvensjonelle og krevende operasjoner i alle slags omgivelser.Forsvarets spesialkommando og Marinejegerkommandoen har tidligere tilhørt henholdsvis Hæren og Sjøforsvaret og er nå samlet i én felles driftsenhet, ledet av Forsvarets Spesialstyrker Stab (FSST) i...
             

            Roller i Geværlaget

            Mulig jeg er dårlig på å lete, men jeg syns nå tross alt jeg har prøvd...

            Hvor finner man en oversikt over hvilke roller hver enkelt soldat i geværlaget har?
            Som; hvem bærer M72, Sankit, Samband, osv osv..
            Nyere materiell fra Hæren og til dels også HV er i stor grad basert på LMG/Minimi, og da blir jo alt bare rot for et lag med MG
             

            Sikkerhetsloven


            (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


            Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


            Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
             

            Varsler flere øvingsdøgn for soldater i Heimevernet

            Generalmajor Elisabeth Michelsen bruker sitt økte budsjett til å øke antall øvingsdøgn, både for mannskap og befal, dvs. seks øvingsdøgn for mannskap og ni for befal.

            Håper dette er starten på noe vedvarende.

            https://www.bt.no/innenriks/i/VbMPp3...-i-heimevernet
             

            UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

            UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

            https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

            ...
             

            Mentorordning i Heimevernet

            Hei,

            Jeg står i stilling som troppssjef i Heimevernet. Min militære bakgrunn har jeg fra Befalsskolen for Feltartilleriet med påfølgende tjeneste som kanonkommandør. 13 år etter at jeg leverte inn vinklene ble jeg kalt inn til Heimevernet, kledd opp og satt i stilling som NK tropp i et ungt og uerfarent Heimevernsområde. Året etter ble jeg troppssjef og startet på kursrekka, og siden...
             

            Informasjon: Militære studier med fordypning i ledelse (bachelor)

            Militære studier med fordypning i ledelse (bachelor)

            Forsvaret tilbyr flere utdannelsesretninger som alle fører frem til en bachelor, og gir rett til yrkestilsetting som offiser.

            For tiden dreier det seg om disse:

            - Militær logistikk
            - Marineingeniør maskin
            - Marineingeniør elektro
            - Marineingeniør våpensystemer, elektronikk og data
            -...
             

            Troppssersjant

            Hei!

            Blitt tildelt troppssjersant, har fått info om dette.
            Jeg er også sersjant, tatt lagfører kurs og grunnkurs lederskap, men hvordan blir nå mtp implementering av det nye OR systemet, noen som vet dette? Forblir jeg sersjant?
             

            NSM: Årlig risikovurdering


            Ole Gunnar Onsøien
            NTB scanpix

            – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


            Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

            – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...

            Donasjoner

            Collapse
            Working...
            X