Milrab - gears you there

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Tết-offensiven

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Tết-offensiven

  30 januar 1968 startet Tet-offensiven. Etter forutgående angrep fra regulære nordvietnamesiske styrker i nord, for å dra amerikanske styrker vekk fra byene, ble et stort antall mål i Sør-Vietnam angrepet. Dette gjaldt mer enn 60 av de største byene og befolkningssentra, samt flybaser og andre installasjoner. Personell og materiell var blitt infiltrert inn over lang tid, og angrepene ble utført av en blanding av regulære nordvietnamesiske soldater og irregulære FNL (Viet Cong), til sammen rundt en halv million soldater. Nordvietnameserne håpte at angrepene også ville føre til at folket i syd tok til våpen mot de amerikanske okkupantene (slik de så det).

  Hovedstaden Saigon ble angrepet av fem bataljoner, og kampene pågikk i flere dager. Selve Tet-offensiven pågikk i flere faser over mesteparten av 1968. Imidlertid reiste aldri folket i syd seg i kamp for kommunistene. Militært sett ble felttoget en fiasko for Nord-Vietnam, som mistet rundt 100 000 soldater. Politiske sett ble amerikansk opinion skremt av de voldsomme kamphandlingene, og støtten til krigen, som allerede var lav, fordampet.

  Click image for larger version

Name:	execution-nguyen-van-lem-eddie-adams-1024x625.jpg
Views:	1
Size:	131,9 KB
ID:	873640

  Et ikonisk bilde fra Tet-offensiven, tatt for 50 år siden i dag. Brigadegeneral Nguyễn Ngoc Loan, sjef for det nasjonale politiet i Sør-Vietnam, avbildes i det han skyter den nordvietnamesiske kapteinen Nguyễn Văn Lém på gaten i Saigon. Lém var sjef for en gruppe som hadde drept 34 sivile, og hadde tidligere på dagen selv egenhendig knivdrept en oberstløytnant, hans mor, hans kone og deres seks barn.

  Fotografen Eddie Adams vant en Pulitzer-pris for dette bildet.
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

 • #2
  Sv: Tết-offensiven

  Kan påpeke at bilde ovenfor viser to brudd, ett for hver side av striden, på Haag-konvensjonene; både at stridene parter skal bære merke eller uniform og rett til human behandling som fange.

  Kommentér


  • #3
   Sv: Tết-offensiven

   I følgje ein artikkel eg las i NRK for nokre dagar sidan var det på den tida lov å henrette sivile i standrett når dei var tatt etter slike handlingar. I følgje same artikkel var det gjort fleire forsøk på å få dømt denne generalen for brot på gjenevekonvensjonen etter krigen, men han vart ikkje dømt.

   Kommentér


   • #4
    Sv: Tết-offensiven

    Står litt om det her: https://en.wikipedia.org/wiki/Francs-tireurs
    I forhold til en løpende problematikk tilgjengeliggjøres kompetansehevingen utenom vesentligheten.

    Kommentér


    • #5
     Sv: Tết-offensiven

     Dulce et decorum est pro patria mori, sed dulcius pro patria vivere, et dulcissimum pro patria bibere.

     Kommentér

     Annonse i emne

     Collapse

     Donasjoner

     Collapse
     Working...
     X