Følg Milforum på Facebook, Instagram og Twitter!

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Forsvarsbudsjettet 2019

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Forsvarsbudsjettet 2019

  Siden lekkasjene allerede har begynt å komme, er det på sin plass å åpne denne tråden, selv om det ennå er en måneds tid til vi får fasiten.

  nyhetstråden finner vi https://www.tu.no/artikler/budsjettl...esenter/445849. Altså, over 800 millioner til forskjellige prosjekter rundt Værnes.

  For de som ønsker å lese seg opp på inneværende års budsjett ligger det en tråd her: https://milforum.net/showthread.php/...udsjettet-2018
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

 • #2
  Sv: Forsvarsbudsjettet 2019

  Det er vel ingen som kan ringe til Iran og spørre?

  Fra spøk til alvor, budsjettet skal vel drastisk opp om vi skal nå 2%målet.
  Just when you'd think they were more malignant than ever Hell could be, they could occasionally show more grace than Heaven ever dreamed of. Often the same individual was involved. It was this freewill thing, of course. It was a bugger.

  Kommentér


  • #3
   Sv: Forsvarsbudsjettet 2019

   Det kommer vel et "historisk løft" om ikke lenge. Igjen.
   Shaking the ground with the force of a thousand guns

   Kommentér


   • #4
    Sv: Forsvarsbudsjettet 2019

    Et lite perspektiv hva angår størrelsen på forsvarsbudsjettet, som på regjeringens sider er oppgitt til å være 55 milliarder kroner (bokføringen av bevilgningene til Forsvarsbygg kan det kanskje stilles spørsmålstegn ved, men for dette formålet er det bra nok).

    Vi har, med rette, blitt kritisert av flere av våre allierte for slepe bena etter oss når det gjelder å nå opp til 2%-andelen av BNP. Dette både sett i lys av at vi er et veldig rikt land, og at vi har verdens største nasjonale fond, målt i absolutte verdier, større enn Kinas. Pr nå er det over 1 000 milliarder dollar, eller slik vi finner det på fondets egne sider akkurat nå: 8 476 milliarder NOK.

    Dette er 154 forsvarsbudsjetter. Just sayin'.

    Mer relevant for denne diskusjonen, BNP var i 2017 3 304 milliarder NOK, iflg SSB. Årets tall er ikke klare, men forsvarsbudsjettet for i år ville vært 1,66% av dette; målt mot årets BNP er det lavere. For å komme opp i 2% måtte budsjettet økes til 66,8 milliarder, altså en økning på 11,8 milliarder (jeg har sett litt andre tall, men det er for så vidt ikke så viktig).

    Rosinen i pølsa: økningen på 11,8 milliarder utgjør 0,13% av oljefondet. Og oljeprisen stiger, btw.

    ==> Det er kun politisk vilje det står på.
    Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

    Kommentér


    • #5
     Sv: Forsvarsbudsjettet 2019

     Millionene sitter i hvert fall løst når politikere skal bevilge til alle mulig gode formål og da spesielt i utlandet hvor de kan få positiv kred / omtale i diverse fora. Har inntrykk at det da ikke er så farlig om det er budsjettert eller ikke.
     man kan bli frustrert av mindre.

     Kommentér


     • #6
      Sv: Forsvarsbudsjettet 2019

      Hvis det bare er politisk vilje som det står på, hvorfor blir det ikke gjennomført?
      Oljeprisen stiger = Oljefondet stiger.

      Forstår jo selvsagt at det også påvirker kronekurser, rentesatser, månefaser og vindretninger om man plutselig bruker en del milliarder sånn plutselig, men de effektene er, slik jeg tolker det, sunne og fornuftige?
      Øker vi (basert på de tallene nevnt over her) med 0,13 % av oljefondet og lar den summen ligge til hvert år i minst 20 år fremover i tid, så vil vi jo faktisk få råd til å oppgradere, bemanne og utstyre alle grener en virkelig god mengde med hakk?
      Jeg skal tilogmed våge meg frempå og påstå at det i tillegg vil skape arbeidsplasser og samfunnstrygghet.

      Jeg kan også se for meg at andre partier som ikke liker militære aktiviteter så godt vil hyle og kreve at hvis det blir gitt noe ekstra til Forsvaret, så skal de også ha en del av oljefondet til sitt partiprogram, for det skal være likt for alle! Og la oss ikke glemme de som melker den halvdaue kuen "Helsevesenet"... for de vil garantert også at her skal det skytes inn minst dobbelt så mye fra oljefondet! (Her trenger man vel helst å heller sørge for at det blir drevet ordentlig...)
      Kanskje dette er årsaken til at den politiske viljen ikke er så god? Det blir litt uenighet og slik, og det kan vi jo ikke ha noe av?

      Jeg håper innstendig at et eller annet parti klarer å få til noe som styrker vår forsvarsevne, og som kan klare å bygge opp igjen alt det som er forvitret og administrert til smådeler. Nå med spionsaker og fornærmede naboer, så kommer vi nok til å kjenne litt mer på at vi ikke har det vi burde av forsvar og etterretning.

      Det er et år til valg, så får vi håpe at forsvarspolitikk blir et heftig tema i den valgkampen.
      *smerte er midlertidig, ære varer evig*

      Kommentér


      • #7
       Sv: Forsvarsbudsjettet 2019

       På mandag legges budsjettet frem. Noen har regnet seg frem til at forsvarsbudsjettet bør være på ca 58 milliarder dersom man skal få en lineær opptrapping mot 2% av BNP i 2024. Tidligere erfaringer med andre regjeringer tilsier at man bør være på vakt mot formuleringer av typen "årets budsjett har en noe mindre vekst pga bla bla bla, men for de neste årene i perioden ser vi for oss en gradvis opptrapping..." Man kan også være på utkikk etter nye budsjettposter som ikke tidligere har tilhørt Forsvaret, men som nå tas inn for å øke volumet.

       Innretningen skal i prinsippet være styrt av LTP, men vi vet at politikerne satser der de tror de kan få uttelling, så det kan være lurt om det har kommet inn noen nye ´gode saker´ som ikke er fullfinansiert, og derfor stjeler penger fra vedtatt struktur.

       Jeg håper og tror ikke at nåværende regjering henfaller til slike saker, men noen helhjertet satsning tror jeg ikke på før jeg får se det.
       Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

       Kommentér


       • #8
        Sv: Forsvarsbudsjettet 2019

        Basert på magefølelsen så blir det vel noen drypp her men akkurat like knagert i den operative enden. Dvs ingen friske årsverk, 2Bn fremdeles i møllpose og nok et bittert året.
        Svolten og tyst, samband fyst

        Kommentér


        • #9
         Sv: Forsvarsbudsjettet 2019

         X2
         Aldri mer 13

         Kommentér


         • #10
          Sv: Forsvarsbudsjettet 2019

          Fra forsvarets forum.

          Statsbudsjettet: Hemmelighetsfull forsvarsminister
          Forsvarsministeren ønsker selv å dra til Rusta leir på Bardufoss når forslag til statsbudsjett skal legges frem. Men ingen vil si hvorfor han drar akkurat dit.

          ​Mandag legges regjeringens forslag til statsbudsjett fram. Ofte velger statsråder og statssekretærer å reise til forskjellige plasser av landet for å presenteres sin del av budsjettet. Spesielt dersom man har med seg gode nyheter i dokumentmappen.

          Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har valgt seg Bardufoss denne gangen. Blant annet ligger Hærstaben plassert her. Forsvarets forum har vært i kontakt med flere kilder for å få vite hvorfor Bardufoss er valgt, men ingen ønsker å si noe mer enn å bekrefte at ministeren kommer og at han senere på dagen skal besøke US Marines på Setermoen.

          Hvilken nyhet? Vi spurte kommunikasjonsenheten i Forsvarsdepartementet om de kunne antyde noe om hvorfor Bakke-Jensen reiser til Bardufoss for å si noe om budsjettet? Snakker vi helikopter, nyheter om Hæren eller er det de nye boligene som Forsvarsbygg har åpnet på Setermoen han skal vise fram?

          - Forsvarsministeren vil presentere statsbudsjettet og senere dra til Setermoen, var alt de ville si til Forsvarets forum torsdag.

          Heller ikke de som jobber med kommunikasjon i Hæren ønsker å si noe om besøket annet at sjef Hæren, generalmajor Odin Johannessen, ikke vil være til stede. Sjef for Brigade Nord, brigader Lars Lervik, vil representere Hæren under fremleggelsen på Bardufoss.

          Lekkasjer. En del lekkasjer om statsbudsjettet er allerede kjent gjennom media. Når det gjelder forsvarsbudsjettet så har Aftenposten skrevet at regjeringen vil styrke objektsikringen totalt med 535 millioner kroner: Politiet får 188,5 millioner og Forsvaret 346,5 millioner kroner ekstra, hvor 216,5 millioner går til Heimevernet.

          Bakgrunnen for satsingen er Riksrevisjonens kritiske rapporter om manglende oppfølging av Stortingets pålegg om objektsikring etter terrorhendelsen 22. juli 2011, skriver Aftenposten.

          HV-sjef og generalmajor Eirik Kristoffersen har ved flere anledninger uttalt at han har to klare prioriteringer:

          1. Soldater og trening er viktigere enn moderne utstyr.

          2. Han ønsker årlige øvinger for alle, for å knytte lag og tropper nærmere sammen, selv om det resulterer i kortere øvelser av to-tre dagers varighet.

          Men ifølge kommunikasjonssjefen har HV ikke mottatt noen signaler om hva som eventuelt kommer HV til gode mandag.

          Derfor kan vi ikke si noe om hvor mye vi eventuelt får og hva dette konkret skal gå til

          – Vi vet ikke mer enn det som har stått media. Derfor kan vi ikke si noe om hvor mye vi eventuelt får og hva dette konkret skal gå til, sier oberstløytnant Per Gunnar Grosberghaugen, kommunikasjonssjef i Heimevernet.

          – Men økt trening i områdestrukturen er vårt hovedbudskap og til det trenger vi mer penger, sier Grosberghaugen.

          Fornøyd. En annen lekkasje er at framtiden til Kystjegerkommandoen (KJK), som tidligere ble vurdert nedlagt, er nå avklart. Det meldte Fremover tidligere denne uka. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sier til avisen at Kystjegerkommandoen vil bli værende på Trondenes i Harstad – og i samme form og størrelse som i dag.

          Dette gleder selvsagt sjefen for Sjøforsvaret, kontreadmiral Nils Andreas Stensønes.

          – Det oppleves som spesielt positivt at Regjeringen vil foreslå at KJK videreføres som en integrert del av Sjøforsvarets operative struktur, sier Stensønes.

          Hva forventer Stensønes ellers av statsbudsjettet?

          – I første del av gjeldene langtidsplan var det fokus på å bygge grunnmur i Sjøforsvaret, herunder ta igjen vedlikeholdsetterslep og anskaffe reservedeler. Andre halvdel av perioden skal ha fokus på økt bemanning og aktivitet. Vår forventing er at regjeringen viderefører den positive utviklingen med finansiering av grunnmur, bemanning og aktivitet. Vi forventer at dette reflekteres i kommende statsbudsjett, sier sjefen for Sjøforsvaret, som mener regjeringen så langt har fulgt opp gjeldene langtidsplan.

          – Noe som må sies å være oppløftende.

          Vår forventing er at regjeringen viderefører den positive utviklingen med finansiering av grunnmur, bemanng og aktivitet

          I Luftforsvaret ønsker de ikke å kommentere noe før forslag til statsbudsjett er lagt fram mandag formiddag.
          https://forsvaretsforum.no/statsbuds...rsvarsminister
          Svolten og tyst, samband fyst

          Kommentér


          • #11
           Sv: Forsvarsbudsjettet 2019

           Noen som har abb på Nordlys og kan fortelle oss hva som ligger bak denne plussartikkelen som tilfeldigvis ble sluppet nå i kveld? Har en sterk mistanke om at det henger sammen med at budsjettet kommer i morgen. Tilfeldigvis er også ministeren på Bardufoss i morgen.

           Overskriften og ingressen sier

           Hemmelig dokument om Hæren: Mangler penger, hus, kjøretøy og våpen

           Forsvarssjefen krever å få beholde 2. bataljon i en overgangsordning, og nekter å gjøre avdelingen om til en mekanisert bataljonør det er kjøpt inn nytt materiell.
           https://www.nordlys.no/forsvaret/lan.../s/5-34-974193
           Svolten og tyst, samband fyst

           Kommentér


           • #12
            Sv: Forsvarsbudsjettet 2019

            Ikke jeg, men jeg tviler på at FSJ kan nekte noe som helst som er politisk bestemt. Det er vel snakk om noe regissert med FMIN i spissen for å ta oppmerksomheten vekk fra at man ikke når opp til de 58 mrd som er nødvendig for å nå 2% i 2024.
            Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

            Kommentér


            • #13
             Sv: Forsvarsbudsjettet 2019

             På den annen side, å si at vi skal ha tre like mekaniserte manøverbataljoner, der den ene er en mobiliseringsbataljon, har liten hensikt hvis vi ikke har fullt sett av stridsvogner, CV90’er (inklusive spesialvogner) og M113-varianter til tre slike bataljoner. Og det har vi neppe i dag. F.eks. Ble det bare bestilt 16 BK-versjon av CV90, til to bataljoner.
             At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

             Kommentér


             • #14
              Sv: Forsvarsbudsjettet 2019

              Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
              På den annen side, å si at vi skal ha tre like mekaniserte manøverbataljoner, der den ene er en mobiliseringsbataljon, har liten hensikt hvis vi ikke har fullt sett av stridsvogner, CV90’er (inklusive spesialvogner) og M113-varianter til tre slike bataljoner. Og det har vi neppe i dag. F.eks. Ble det bare bestilt 16 BK-versjon av CV90, til to bataljoner.
              Slapp av vi har gått full English, 16 81mm er nok, fordi vi manøvrerer så godt.

              Som om artilleri noen gang har avgjort en strid...
              Død ved Kølle!
              Bla bla... Hybrid warfare is easy

              Kommentér


              • #15
               Sv: Forsvarsbudsjettet 2019

               Opprinnelig skrevet av 93A Vis post
               Noen som har abb på Nordlys og kan fortelle oss hva som ligger bak denne plussartikkelen som tilfeldigvis ble sluppet nå i kveld? Har en sterk mistanke om at det henger sammen med at budsjettet kommer i morgen. Tilfeldigvis er også ministeren på Bardufoss i morgen.

               Overskriften og ingressen sier               https://www.nordlys.no/forsvaret/lan.../s/5-34-974193
               Det kommer frem i det graderte dokumentet «Forsvarets plan for omstilling og styrking av Hæren og Heimevernet», som Nordlys har fått tilgang til. Dokumentet legger frem hvordan Forsvaret vil gjennomføre den vedtatte omorganiseringen av Hæren, og ramser opp en lang rekke utfordringer.
               • Utsette "nedleggingen" av 2BN til mobiliseringsavdeling inntil utstyret de skal bruke er på plass ("strids- og stormpanservogner")
               • Ønsker å gjennomføre et prøveprosjekt med reservistordningen før hele 2BN settes på reservestatus

               Og dermed bidra til å unngå et mulig tap av nasjonal operativ evne for å oppnå kortsiktige økonomiske effekter, heter det i dokumentet.
               • Komplett kavalerieskadron på GP medio 2020, ca 150 pax
               • Bataljonsledelse planlagt etablert 2022
               • Bataljon fullt etablert 2025 med to kavalerieskadroner og en kampstøtteeskadron, ca 350 pax totalt
               • På sikt være oppsatt på CV90 og LTK
               • Tre HV-I styrker øremerkes for Finnmark, HV-16 og HV-17 samt en tredje som er under etablering
               • HV mangler terrenggående kjøretøy og panservern
               • Sliter med rekruttering til HV i Finnmark
               • Ikke nok penger på bordet til reorg av Forsvaret
               • GP har ikke nok bygningsmasse og vil ikke ha det tidsnok
               Last edited by Chilinøtt; DTG 080750 Oct 18, . Begrunnelse: Leif var innom, mulig han ennå er

               Kommentér


               • #16
                Sv: Forsvarsbudsjettet 2019

                Jaja, da har 2Bn sikret seg hvertfall ti år, mtp innkjøp av nye stridsvogner og CV90..
                Dona Ferrea

                Kommentér


                • #17
                 Sv: Forsvarsbudsjettet 2019

                 Opprinnelig skrevet av Chilinøtt Vis post
                 • Ønsker å gjennomføre et prøveprosjekt med reservistordningen før hele 2BN settes på reservestatus
                 Jeg mener å huske at vi hadde en sånt 'prøveprosjekt' i betydelig større omfang i tidsrommet 1945 til ca 2002...
                 Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                 Kommentér


                 • #18
                  Sv: Forsvarsbudsjettet 2019

                  Så, med andre ord, reorganiseringen kan enten lede til to utfall:
                  Enten sparer vi penger, siden vi ved å ha mangel i utstyr ikke kan utstyre troppene. Altså kan vi egentlig legge ned avdelingen, eller la dem øve med trestokker.

                  Eller vi må bruke penger for å få materiellstatusen opp. Jeg holder ikke pusten, for å si det slik.
                  Just when you'd think they were more malignant than ever Hell could be, they could occasionally show more grace than Heaven ever dreamed of. Often the same individual was involved. It was this freewill thing, of course. It was a bugger.

                  Kommentér


                  • #19
                   Sv: Forsvarsbudsjettet 2019

                   Jeg er forsiktig optimist, da sluttsummen er 58 953 526, noe som er i tråd med en utvikling mot 2% av BNP. Men, så står det klart og tydelig at dette er inkludert midlertidig styrking
                   knyttet til kampfly med baseløsning. Har ikke finlest ennå.

                   EDIT: Det er jo også greit å ha i bakhodet at dette er et budsjettforslag fra en mindretallsregjering som hittil har vært støttet av KrF, men som nå er avhengig av at spesielt Ap opprettholder trykket på Forsvaret. Fasiten kommer ikke før alt dette er behandlet i Stortinget.
                   Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                   Kommentér


                   • #20
                    Sv: Forsvarsbudsjettet 2019

                    Pressemelding om landmakten sier:

                    Landmakta får over 340 millionar ekstra

                    Pressemelding | Dato: 08.10.2018 | Forsvarsdepartementet
                    | Nr: 59/2018

                    – Regjeringa vil at utviklinga av landmakta skal vere berekraftig på lang sikt. Slik blir utviklinga i heile Forsvaret best mogleg, seier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.
                    Soldatar frå 2. bataljon kjører snøscootere for å drive stridsoppklaring for Brigade Nord under øvelse Vintermauk i Troms, februar 2018.
                    Soldatar frå 2. bataljon kjører snøscootere for å drive stridsoppklaring for Brigade Nord under øvelse Vintermauk i Troms, februar 2018. Foto: Ole-Sverre Haugli, Forsvaret

                    Slik vil regjeringa følge opp Stortingets oppmodingsvedtak om landmakta:

                    sette av 341 millionar kroner ekstra til den vidare utviklinga av landmakta,
                    styrke Heimevernet med 216,5 millionar kroner i 2019. Av dette er 97,5 millionar kroner til økt trening og øving og styrking av drifta i Heimevernet og 119 millionar kroner til materiellfornying,
                    styrke kvaliteten i Heimevernet og auke operativ evne gjennom meir trening, øving, kurs og materiellfornying,
                    finansiere ein Heimevernsstruktur på totalt 40 000 soldatar med 3 000 i innsatsstyrkane og 37 000 i områdestrukturen.
                    auke tildelinga til Heimevernet med 61 millionar kroner, slik at større delar av områdestrukturen kan trene lenger kvart år,
                    skaffe kampluftvern til Hæren, noe dei ikkje har hatt sida begynnelsen av 2000-tallet,
                    styrke Hæren med ei auking på om lag 500 millionar kroner nominelt frå 2018,
                    auke Forsvarets nærvær i Finnmark ved etableringa av eit nytt jegerkompani ved Garnisonen i Sør-Varanger og eit nytt manøverelement ved Garnisonen i Porsanger,
                    gjere om 2. bataljon til ein mekanisert bataljon med høg reaksjonsevne heile året,
                    forlenge levetida for stridsvognene fram til nye vogner er på plass og
                    dele helikopterkapasiteten (Bell) sånn at både Hæren og spesialstyrkane får støtte, med supplerande støtte til Hæren frå sivile helikopter.

                    Regjeringa vil gjere om 2. bataljon til ein mekanisert bataljon med høg reaksjonsevne gjennom heile året. Bataljonen skal vere basert på mobiliseringsdisponert personell. Vidareutviklinga av 2. bataljon må sjåast i samanheng med fleire tiltak i Hæren, blant anna innanfor fyrstegongstenesta som også aukar reaksjonsevna.

                    Ein auka ambisjon for 2. bataljon utan auka finansiering vil redusera moglegheita til å gjennomføra andre viktige tiltak i langtidsplanen, blant anna tiltaka i Finnmark med ein kavaleribataljon på Porsangmoen.

                    Regjeringa arbeider for å skaffa moderne stridsvogner, med planlagt innfasing i perioden 2025–2027. I mellomtida vil dagens stridsvogner levetidsforlengas for å oppretthalde kapasiteten fram til nye er på plass.

                    Regjeringa har jobba vidare med ein plan som ivaretek Stortingets ambisjon om helikopterkapasitet til spesialstyrkane, og som samtidig gjer Hæren helikopterstøtte frå Bardufoss. Regjeringa planlegg med at endringane byrjar i 2019, men vil oppretthalde Forsvarets beredskap for politiet i Nord-Norge inntil alternativ løysing er på plass. I tillegg har Forsvaret høsten 2018 inngått ei rammeavtale for innleige av sivile helikoptre som vil gi supplerande støtte til Forsvarets helikoptere.
                    https://www.regjeringen.no/no/aktuel...tra/id2614097/
                    Svolten og tyst, samband fyst

                    Kommentér


                    • #21
                     Sv: Forsvarsbudsjettet 2019

                     Meir aktivitet i Forsvaret

                     Pressemelding | Dato: 08.10.2018 | Forsvarsdepartementet
                     | Nr: 58/2018

                     – Regjeringa fortset arbeidet med å styrke Forsvaret og har foreslått å auke forsvarsbudsjettet for 2019 med 4 milliardar kroner. Det er ei auking på 7,3 prosent. Med ei bevisst satsing på Forsvaret ser vi no at mannskapane får meir trening og øving med meir tilgjengeleg materiell. Reaksjonsevna blir kortare, og evna til å halde ut i ein konfliktsituasjon aukar. Dette er heilt i tråd med målsettingane våre og viser at regjeringa er til å stole på i forsvarspolitikken, seier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.
                     Regjeringa foreslår ei auke på 4 milliardar kroner for forsvarsbudsjettet for 2019.
                     Regjeringa foreslår ei auke på 4 milliardar kroner for forsvarsbudsjettet for 2019. Foto: Forsvaret

                     Det er særleg Hæren, Sjøforsvaret og Heimevernet som prioriterast i neste års budsjett, i tillegg til at regjeringa i sitt budsjettforslag følger opp langtidsplanens storstilte satsing på Luftforsvaret. Mykje nytt materiell og ny infrastruktur kjem på plass, og det arbeidast med sikte på å forsere objektsikkerheita. Med dette forslaget blir heile 70 prosent av den økonomiske opptrappinga regjeringa planla frå 2017 og fram mot 2020, nådd i 2019.

                     Regjeringas forslag til budsjett for 2019 er 58 953,5 millionar kroner.

                     Regjeringa foreslår å:

                     sette av 341 millionar kroner ekstra til den vidare utviklinga av landmakta, herunder 86 millionar kroner ekstra til Heimevernet til tiltak som vil auke den operative evna gjennom meir trening og øving,
                     styrke Nasjonalt tryggingsorgans arbeid med å implementere den nye lova om sikkerheit og til fleire inntrengingstestar med 40 millionar kroner,
                     nytte 312 millionar kroner til forsert anskaffing av dei nye kystvaktfartøya,
                     nytte om lag 1,7 milliardar kroner til prosjekt på Ørland som er knytt til den nye kampflybasen,
                     nytte over ein halv milliard kroner til prosjekt på Evenes knytt til operasjonsbase for F-35 og hovudbase for dei nye maritime patruljeflya,
                     vidareføre investeringar i bygg og anlegg i Troms for om lag 200 millionar kroner,
                     sette av om lag 180 millionar kroner til grunnsikringsarbeid av skjermingsverdige objekt,
                     tildele 5,57 milliardar kroner til Hæren, noko som er ei auking på om lag 500 millionar kroner frå 2018,
                     tildele om lag 4,4 milliardar kroner til Sjøforsvaret (utanom Kystvakta), noko som er ei auking på om lag 295 millioner kroner frå 2018,
                     tildele Luftforsvaret om lag 5,3 milliarder kroner, noko som er ei auking på om lag 356 millionar kroner frå 2018 og
                     tildele om lag 1,4 milliardar kroner til Heimevernet, noko som er ei auking på 153 millionar kroner frå 2018.


                     Forsvarsbudsjetta har auka betydelig sidan 2013

                     Regjeringa tar pliktane og byrdefordelinga i NATO på alvor, og har ei målsetting om å nytte to prosent av brutto nasjonalprodukt til forsvarsføremål. Regjeringa har auka forsvarsbudsjetta kvart år sidan 2013 og foreslår ei vesentleg styrking av budsjettet også for 2019. Regjeringa har for arbeidet med neste langtidsplan lagt som eit premiss at Noreg skal bevege seg ytterlegare i retning av to-prosentmålsettinga. Frå 2013 har forsvarsbudsjettet auka nominelt med om lag 16,8 milliardar kroner.

                     – NATO har eit mål om at nasjonane skal nytte 20 prosent av forsvarsbudsjetta til materiellinvesteringar. Noreg overoppfyller dette målet i og med at vi nyttar 27 prosent, og regjeringa legg opp til ein fortsatt høg investeringsdel i mange år framover. Byrdefordelinga handlar ikkje berre om pengar, men også om deling av risiko, mellom anna gjennom deltaking og bidrag til operasjonar og korleis dei militære kapasitetane til landa er. NATO, og særleg USA, verdset Noregs deltaking i NATO sin maritime styrke, i Baltikum, i Afghanistan og i Irak, og Noregs omfattande investeringar i nytt materiell, seier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

                     Objektsikringa styrkast

                     Objektsikring er ein viktig del av Heimevernets oppgåver. Difor aukar regjeringa Heimevernets evne til å sikre objekt ved å gi meir til trening og øving i områdestrukturen. Fleire soldatar skal øve kvart år og lengda på treninga og øvinga aukast. Soldatane skal få høgare kompetanse og betre utstyr. Kvar soldat skal få moderne handvåpen.

                     I 2019 skal det på plass eit system for å rekvirere sivile fartøy. Saman med anskaffing av småbåtar og maritimt markerings- og sperremateriell, skal dette gi auka evne til vakt og sikring av objekt ved sjøen.

                     Heimevernet skal også styrkast for å ha oppgåver knytt til rotasjonsordninga med amerikanske soldatar på Værnes.
                     Regjeringa fortset i 2019 med å fase inn Noregs nye kampfly F-35.
                     Regjeringa fortset i 2019 med å fase inn Noregs nye kampfly F-35. Foto: Forsvaret


                     Store investeringar

                     Nivået på investeringane aukast betydeleg komande år. Dette er i tråd med langtidsplanen, og aukinga vil fortsetta i åra framover.

                     I 2019 går det mellom anna store utbetalingar til F-35, ubåtar, nye kystvaktfartøy, maritime patruljefly, kampluftvern og kampvogner til Hæren og til NH90.

                     Forsvaret er i rute med anskaffinga av dei nye kampflya, og dei så langt ni flya som er teke imot på Ørland blir testa og evaluert. I budsjettforslaget ber regjeringa om fullmakt til å kjøpe seks nye fly, slik at den samla fullmakta omfattar 46 fly. Kostnadsramma er den same som Stortinget fastsette.

                     Regjeringa foreslår å bruke meir enn 1,7 milliardar kroner til prosjekt på Ørland flystasjon slik Stortinget vedtok om utviklinga av framtidig kampflybase. Pengane skal i hovudsak gå til hangarar til F-35, sikring og innløysing og støytiltak på eigedommar i støysonen rundt flystasjonen.

                     Regjeringa vil også bruke over ein halv milliard kroner for å følge opp Stortingets vedtak om å utvikle Evenes som hovudbase for Forsvarets nye maritime patruljefly og som operasjonsbase for eit mindre tal kampfly som skal stå på beredskap for NATO. Dei økte midlane skal mellom anna nyttast til sikring, infrastruktur, forlegning til mannskap og til oppgradering av drivstoffanlegga.

                     Øver og trener meir med allierte i nord

                     Regjeringa auker aktiviteten i Brigade Nord, i Hans Majestet Kongens Garde og ved Garnisonen i Sør-Varanger, i tråd med langtidsplanen. Regjeringa legg også til rette for at Forsvaret kan øve reservistar, og Hæren vil i 2019 kalle inn delar av sin aktive reserve. Reservistane skal øve og trene saman med soldatar som er i teneste. Hæren skal også øve på å virke saman med allierte i nord. Det er i tråd med regjeringas nordområdepolitikk og i samsvar med langtidsplanen.

                     Det er også i tråd med planane at det landmilitære nærværet i Finnmark skal styrkast, og difor etablerast ein manøvereining på Porsangermoen og bygginga av jegerkompaniet ved Garnisonen i Sør-Varanger fortset.

                     Hæren fortset satsinga på vedlikehald, reservedelar og lager.


                     Fortsatt høg operativ leveranse i Luftforsvaret

                     Regjeringa fortset i 2019 å fase inn Noregs nye kampfly (F-35) og dei nye helikoptera (NH90). Det vil vere 15 operative F-35 i Noreg ved utgangen av 2019, men fram til alle flya er på plass, er det F-16 som ivaretar kampflyberedskapen. Kampflya skal ha Ørland flystasjon som hovudbase. Utbygginga av denne basen fortset i 2019. NH90 skal nyttast på fregattane og på Kystvaktas fartøy.

                     Luftforsvarets skolesenter skal etablerast på Værnes, Luftforsvarets luftvernstridsgrupper skal vidareutviklast og Hæren skal få kampluftvern. Luftforsvarets rekruttutdanning skal framleis vere på Madla, i samarbeid med Sjøforsvaret.

                     Alle helikopteravdelingane fører vidare sin operative aktivitet i 2019, og dei nye redningshelikoptera skal fasast inn etter at dei har blitt testa og evaluert.

                     Forsvaret skal legge til rette for fortsatt høg operativ leveranse med dei maritime patruljeflya frå Andøya, og i budsjettforslaget er det satt av pengar til omstilling for å halde på naudsynt kompetanse i Luftforsvaret. Forsvarsbygg skal nytte ein stor del av sine ressursar på prosjekt knytt til dei nye maritime patruljeflya og til NATOs kampflyberedskap, begge på Evenes.
                     Regjeringa vil styrke Sjøforsvaret ved å etablere ein femte besetning på fregattane.
                     Regjeringa vil styrke Sjøforsvaret ved å etablere ein femte besetning på fregattane. Foto: Forsvaret

                     Aktivitetsauke for fregattar, korvetter og ubåtar

                     Regjeringa legg opp til at Sjøforsvaret skal styrke besetningane. Dette gjeld også etablering av ein femte besetning på fregattane, og betyr at den sjømilitære kompetansen og operative evna blir betre. Aukinga er i tråd med intensjonane i langtidsplanen.

                     NH90 skal vere ein integrert del både av fregattane og av Kystvakta. Det betyr at ambisjonane frå langtidsplanen ligg fast.
                     https://www.regjeringen.no/no/aktuel...ret/id2614067/
                     Svolten og tyst, samband fyst

                     Kommentér


                     • #22
                      Sv: Forsvarsbudsjettet 2019

                      Alle
                      1700 Forsvarsdepartementet
                      01 Driftsutgifter 821 030 000
                      21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres, overslagsbevilgning 128 779 000
                      43 Til disposisjon for Forsvarsdepartementet, kan overføres 10 242 000
                      71 Overføringer til andre, kan overføres 66 546 000
                      73 Forskning og utvikling, kan overføres 29 724 000
                      78 Norges tilskudd til NATOs og internasjonale driftsbudsjetter, kan overføres 333 283 000 1 389 604 000
                      1710 Forsvarsbygg og nybygg og nyanlegg
                      01 Driftsutgifter, kan overføres 4 171 164 000
                      47 Nybygg og nyanlegg, kan overføres, kan nyttes under kap. 1761, post 47 2 616 032 000 6 787 196 000
                      1716 Forsvarets forskningsinstitutt
                      51 Tilskudd til Forsvarets forskningsinstitutt 193 830 000 193 830 000
                      1720 Felleskapasiteter i Forsvaret
                      01 Driftsutgifter 9 217 413 000
                      71 Overføringer til andre, kan overføres 22 052 000 9 239 465 000
                      1723 Nasjonal sikkerhetsmyndighet
                      01 Driftsutgifter 316 418 000 316 418 000
                      1731 Hæren
                      01 Driftsutgifter 5 566 035 000 5 566 035 000
                      1732 Sjøforsvaret
                      01 Driftsutgifter 4 409 630 000 4 409 630 000
                      1733 Luftforsvaret
                      01 Driftsutgifter 5 292 845 000 5 292 845 000
                      1734 Heimevernet
                      01 Driftsutgifter 1 394 798 000 1 394 798 000
                      1735 Etterretningstjenesten
                      21 Spesielle driftsutgifter 2 005 584 000 2 005 584 000
                      1760 Forsvarsmateriell og større anskaffelser og vedlikehold
                      01 Driftsutgifter, kan nyttes under kap. 1760, post 45 1 629 765 000
                      44 Fellesfinansierte investeringer, nasjonalfinansiert andel, kan overføres 83 185 000
                      45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres, kan nyttes under kap. 1761, post 45 8 952 590 000
                      48 Fellesfinansierte investeringer, fellesfinansiert andel, kan overføres 205 000 000
                      75 Fellesfinansierte investeringer, Norges tilskudd til NATOs investeringsprogram for sikkerhet, kan overføres, kan nyttes under kap. 1760, post 44 95 110 000 10 965 650 000
                      1761 Nye kampfly med baseløsning
                      01 Driftsutgifter, kan nyttes under kap. 1761, post 45 191 471 000
                      45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres, kan nyttes under kap. 1760, post 45 7 009 512 000
                      47 Nybygg og nyanlegg, kan overføres, kan nyttes under kap. 1710, post 47 1 176 449 000 8 377 432 000
                      1790 Kystvakten
                      01 Driftsutgifter 1 157 875 000 1 157 875 000
                      1791 Redningshelikoptertjenesten
                      01 Driftsutgifter 866 848 000 866 848 000
                      1792 Norske styrker i utlandet
                      01 Driftsutgifter 990 316 000 990 316 000
                      Sum alle 58 953 526 000
                      Sum departementets utgifter 58 953 526 000
                      Tabellen, som vist i regjeringens forslag.
                      https://www.regjeringen.no/no/dokume...id2613164/sec5
                      Just when you'd think they were more malignant than ever Hell could be, they could occasionally show more grace than Heaven ever dreamed of. Often the same individual was involved. It was this freewill thing, of course. It was a bugger.

                      Kommentér


                      • #23
                       Sv: Forsvarsbudsjettet 2019

                       59 milliarder er en økning på 4 milliarder fra 2018 (uten å ha gått i detalj i tallene). Rask regning gir økning i BNP-andel fra 1,60% til 1,68%, og det er omtrent der man skal ligge for å nå 2% innen 2024 (så må man huske at lineær vekst neppe er det optimale, skal man planlegge for stor økning i investeringer må de første årene brukes til planlegging og til å foreta bestillingene. Fakturaene kommer senere.
                       At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                       Kommentér


                       • #24
                        Sv: Forsvarsbudsjettet 2019

                        Noen hovedpunkter basert på en veldig kjapp skumming av innholdet:
                        HV: HV-17 har allerede fått økt treningsmengde, HV-16 skal få det nå, og øvrige distrikter skal få det
                        Luft: 40 F-35 er allerede under bestilling, ytterligere 6 skal bestilles nå, men jeg aner en viss reservasjon rundt de 6 siste
                        Sjø: Forsert anskaffelse av kystvaktfartøyer
                        Hær:
                        2Bn på mobstatus, men 16 måneders førstegangstjeneste på soldatene som skal dit, og årlige øvelser etterpå (men hvorfra skal soldatene hentes? På Skjold skal det bare være rekruttskole)
                        Ikke nye stridsvogner før 2025, men levetidsforlengelse(?) på eksisterende
                        Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                        Kommentér


                        • #25
                         Sv: Forsvarsbudsjettet 2019

                         Denne sammenstillingen kan jo også være interessant:

                         Budsjett 2019.PNG

                         I prosent kommer HV og KV ganske godt ut.
                         Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                         Kommentér


                         • #26
                          Sv: Forsvarsbudsjettet 2019

                          Materiell har jo en virkelig stor økning, og det er jo til alle forsvarsgrener.
                          At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                          Kommentér


                          • #27
                           Sv: Forsvarsbudsjettet 2019

                           Nye kampfly med base minus 6.9% ? Hva kan ligge bak denne nedgangen? Begynner prisen på F-35 å falle?

                           Kommentér


                           • #28
                            Sv: Forsvarsbudsjettet 2019

                            Opprinnelig skrevet av loke2 Vis post
                            Nye kampfly med base minus 6.9% ? Hva kan ligge bak denne nedgangen? Begynner prisen på F-35 å falle?
                            Har falt en god stund. A-varianten er nå betraktelig billigere enn en ny F-16.

                            Kommentér


                            • #29
                             Sv: Forsvarsbudsjettet 2019

                             Opprinnelig skrevet av Rittmester Vis post
                             Denne sammenstillingen kan jo også være interessant:

                             [ATTACH]6617[/ATTACH]

                             I prosent kommer HV og KV ganske godt ut.
                             også vel å merke seg at Forsvarsbygg får mer penger en Hæren (eller Luftforsvaret, eller Sjøforsvaret), det er vel før grenene begynne å betale leie....

                             Kommentér


                             • #30
                              Sv: Forsvarsbudsjettet 2019

                              Trivelig forsvarsminister me har fått...
                              Hovedtillitsvalgt i hæren og fm Bakke-Jensen i litt ampert intervju om budsjettet:
                              https://www.tv2.no/v/1382943/

                              Kommentér

                              Fremhevede emner

                              Collapse
                               

                              Forsvarets jobbsøkerregister

                              Militær kompetanse tar lang tid å skape og koster forsvaret masse. I løpet av de siste 4 årene så har det vært gjort test på et jobbsøkeregister. Disse testene har vært vellykket og rulles nå ut i større skala. Ønsker du deg tilbake i Forsvaret igjen så er det bare å registrere seg.                              https://forsvaret.no/jobb-i-forsvaret/jobbregister...
                               

                              Luftforsvarets organisering

                              Har tilbrakt noe tid på Wikipedia og prøvd å skrive om bl.a Luftforsvarets organisering.

                              Sjekk gjerne ut her, og kom med med tilbakemeldinger om det er noe som bør endres:
                              https://no.wikipedia.org/wiki/Luftfo...derlagte_baser

                              For øyeblikket jobber jeg med 132. Luftving (lenke), og da spesielt Baseforsvarsskvadronen. Og nå lurer på hvor Nasjonal Innsatsstyrke (lenke)...
                               

                              Sikkerhetsloven


                              (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


                              Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


                              Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
                               

                              UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

                              UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

                              https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

                              ...
                               

                              Fokus: Etterretningstjenesten


                              Etterretningstjenesten


                              Etterretningstjenesten er ​Norges militære og sivile utenlandsetterretningstjeneste. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​HVE M ER ETTERRETNINGSTJENESTEN, OG HVA GJØR VI?

                              Selv om tjenesten er en integrert del av Forsvarets organisasjon og virksomhet, løser tjenesten oppdrag for hele myndighetsapparatet og arbeider...
                               

                              100 ÅR ETTER

                              100 år etter Forrige århundre er fullt av dramatiske begivenheter som har formet verden helt opp til vår tid. Mange grenser i Europa er direkte resultat av de to verdenskrigene, og også i resten av verden hører vi fortsatt gjenklangen fra den svunne kolonitiden, med land som ble skapt av vinnerne fra den første krigen, og som ble selvstendig i tiden etter den andre. Denne tråden dekker gapet mel...
                               

                              Et nytt forsvarskonsept?

                              I to artikler Sverre Diesen har hatt i Norsk Militært Tidsskrift avslutter den tidligere forsvarssjefen med å etterlyse et nytt, helhetlig forsvarskonsept for landet. Et komplett, detaljert konsept vil helt sikkert være gradert, men det forhindrer oss ikke i å føre en overordnet diskusjon her. I og med at jeg regner med at Diesen har tilgang til relevant gradert materiale, og han altså etterlyser...
                               

                              Beskikkelser på Milforum

                              Det er flere brukere som de siste dagene har fått sine velfortjente befalsgrader på milforum for god innsats. Siden ordningen nettopp er innført, er det litt for mange som har blitt sersjant (OR-5) eller sersjant klasse 1 (OR-5+) til at vi kan gi en individuell vurdering av hver enkelt, men samtlige er gode og solide bidragsytere over tid. Dette gjelder også mange av de som nå har grader mellom menig...
                               

                              NSM: Årlig risikovurdering


                              Ole Gunnar Onsøien
                              NTB scanpix

                              – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


                              Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

                              – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...
                               

                              Fokus - Etterretningstjenestens årlige vurdering                              Etterretningstjenestens rapport kan lastes ned fra lenken til høyre på siden:
                              http://forsvaret.no/aktuelt/publisert/n ... pport.aspx

                              Rapporten dekker hovedpunktene:
                              Kode:
                                Globale utviklingstrekk
                                Nordområdene / Arktis
                                Russland
                                Afghanistan
                                Pakistan
                                Kina
                                Midtøsten og Nord-Afrika
                                Iran
                                Sudan
                                Somalia
                                Terrorisme
                                Spredning av
                              ...
                               

                              Jente i kongens klær? Dette er tråden!

                              Oppfordring mottatt og iverksatt. Som jente i førstegangstjenesten er det ofte en del spørsmål som dukker opp før oppmøtedagen og under året i grønt, og en del av disse kan ikke alltid mannfolka/guttungene svare på- nettopp fordi de ikke kan sette seg inn i situasjonen. I denne tråden kan man stille spørsmålene, komme med tips og råd, eller bare dele erfaringer man har gjort seg underveis. Jeg har...
                               

                              Tema: Luftforsvaret

                              Snublet over denne siden med masse bilder av Luftforsvarets maskiner, helt fra perioden med dobbeltdekkere og til dagens F16. Anbefaler alle med flyinteresse å sjekke det ut! http://airforcephotos.luftkrigsskole...3/Default.aspx
                               

                              Forsvarets veterantjeneste (FVT)

                              Forsvarsnett: Forsvaret vil ha veteransenter Katrine Gramshaug, SDV, 2007-06-06


                              – Forsvaret trenger et rekreasjonssenter for veteraner. Det er viktig at vi nå får på plass et fast sted hvor vi kan tilby tjenester til veteraner, sier forsvarssjef Sverre Diesen.

                              Av Katrine Gramshaug, Personell-, økonomi- og styringsstaben

                              http://www.mil.no/veteraner/start/aktue...

                              Donasjoner

                              Collapse
                              Working...
                              X