Følg Milforum på Facebook, Instagram og Twitter!

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Effektivisering av Forsvaret

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Effektivisering av Forsvaret

  Som et spin-off fra tråden om Landmaktutredningen og etter forslag fra Lille Arne: opprettes det en egen tråd for å diskutere innsparings- og effektiviseringspotensialet i Forsvaret. Hvor er det fornuftig å prøve å spare penger?
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

 • #2
  Sv: Effektivisering av Forsvaret

  Det enkle svaret er vel Forsvarsbygg.

  Sent fra min E5603 via Tapatalk
  Odd objects attract fire. You are odd.

  Kommentér


  • #3
   Sv: Effektivisering av Forsvaret

   FFI var nevnt i tråden om landmaktsstudie, jeg tenker at FFI er vår kompetanse som kan skille mellom bra og dårlig materiell og tanker. Jeg tror forsvaret blir bombardert av selgere som vill selge oss framtidens duppeditter. FFI skal se framover og forsvare lever i nuet. Så jeg vet ikke om FFI er rette plassen å kutte når den tekniske utviklingen er så rask som den er.

   Jeg tror det er penger på å spare hvis Forsvarsbygg ble redusert og lokale sjefer fikk forvalte eiendommene slik de ønsker. Tror det koster mindre å ringe den lokale rørleggeren Mario for å fikse dassen en at Forsvarsbygg sender en do spesialist fra hovedstaden til nordnorge. HV 14 fikk noen sauer fra landbruksskolen på beite i leiren slik at de slapp kostnaden med å leie inn en mann med gressklipper, sjefen gikk og flyttet gjærer hele sommeren. Luer på hvor mange konsulent timer HV 14 brukte på de sauene.

   Jeg lurer på hvilken pris vi er villig til å betale for økonomisk kontroll i forsvare.
   Trenger bare litt flaks, så går det godt

   Kommentér


   • #4
    Sv: Effektivisering av Forsvaret

    Jeg mener vi fint må kunne redusere FFI eller fjerne kostnaden fra forsvarets budsjett. Det er nå en gang sånn at hva staten uansett må betale dessverre ikke teller når man bare vurderer 1 etat.
    hvlt: hadde et glimrende innlegg om alt det positive som har kommet ut av FFI men jeg tror man med fordel kan kjøre mer KISS. Vi har jo noen eksempler på at ting tar helt av, f.eks. MRR. (uten at skylden nødvendigvis ligger hos FFI).

    Videre så hjelper det ikke med tunge analyser, TadKom, Arthur og MRR når vi til syvende og sist ender opp med bare en håndfull stridsvogner og skyts til å effektuere forsvarsevnen med.

    I takt med at Forsvaret reduseres i forhold til «slik det var», er kanskje en av konsekvensene at vi rett og slett må forandre oss fullstendig og bli mye mer leverandørstyrt enn tidligere.

    Det samme skjer i offshorebransjen hvor jeg har mitt daglige virke (innimellom innleggene her på forumet). Flere og flere sluttbrukere som tidligere både designet og produserte diverse utstyret selv ser seg nå nødt til å fokusere på det operative og la leverandørindustrien ta seg av produktutvikling og produksjon. Greit nok at det utstyret de selv lagde var av topp kvalitet og funksjonalitet men det er enorme besparelser i å sette vekk såkalt «non-core» business til leverandører. Man trenger noen med operativ erfaring fra bruk og vedlikehold til å vurdere det som presenteres men resten kan man sette vekk til industrien.
    Artillery is the God of War

    Kommentér


    • #5
     Sv: Effektivisering av Forsvaret

     Enig med det siste - så lenge Forsvaret beholder bestillingskompetanse, dvs noen med nok kunnskaper til å stille de riktige kravene og stille kritiske spørsmål til leverandørene. Når det gjelder størrelsen på FFI skal jeg være mer forsiktig med å mene noe - de produserer også mye gradert som inngår i diverse beslutningsgrunnlag, uten at offentligheten får vite om det.
     Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

     Kommentér


     • #6
      Sv: Effektivisering av Forsvaret

      MEN, på generell basis, hva legger man egentlig i 'effektivisering' når man sier at Forsvaret skal effektivisere for 40 milliarder over et antall år? Jeg kan skjønne at man i en bedrift kan måle omsetning og bunnlinje, og si at man har effektivisert 10% om man reduserer kostnadene med 10% og likevel oppnår samme omsetning (og presumptivt en bedre bunnlinje). Men hvilke målbare parametre er det som utgjør Forsvarets bunnlinje?

      Utfallet etter at russerne invaderer er et opplagt mål, men ikke noe vi så veldig ønsker å måle. Derfor trengs det noe som kan måles hvert år, i fredstid. Jeg er jo klar over at man bedriver balansert målstyring og har en rekke slike måltall, men jeg er nysgjerrig på hva de virkelig måler. Om vår flåte av P3C/N genererer 10% flere flytimer i år enn i fjor, har de da blitt 10% mer effektive? Og gjelder det også om man demonterer alle sensorene deres for å spare penger, slik at de egentlig bare flyr hull i luften? Eller måler man antall observasjoner, kontakter eller whatever? Men hva hvis en økning i antall observasjoner bare skyldes at russerne har blitt mer aktive - da har vel ikke vi nødvendigvis blitt mer effektive, eller hva?

      Noen saker er enkle å måle, f eks når det gjelder enkeltmannskompetanse på skyting, så kunne man måle antallet som har gjennomført grunnleggende og videregående skyterekker for HK416, enkeltmann og makkerpar, totalt hhv 2700 og 2750 patroner, med godkjent resultat. Og får man gjennom 10% flere i år enn i fjor har man effektivisert akkurat denne biten med 10%, dersom kostnader til lønn, ammunisjon etc er de samme. Enkelt.

      Enkelt? Nå er det bare det at jeg har en gnagende mistanke (som jeg håper at noen kan avkrefte) om at det slett ikke er dette man måler, men at man i stedet ser at f eks 2. bn har redusert driftskostnadene med 10% og dermed har blitt 10% mer 'effektiv'. Problemet er bare at driftskostnader nettopp går med til å lære soldater å bli bedre soldater, herunder skyting, og slett ikke er noe man burde spare på. (Og jeg har i parentes bemerket en enda mer gnagende mistanke om at ingen soldater inne til vanlig førstegangstjeneste skyter de 5450* foreskrevne skuddene, under kyndig veiledning og kontroll, fordi det blir for dyrt. Jeg er klar over at ikke alle tjenestestillinger krever at man går gjennom alle skyterekkene, men mistenker at denne mangelen også gjelder geværsoldater i kampavdelingene. I mitt hode betyr dette at vi ikke har noen kvalifiserte soldater utenom de profesjonelle avdelingene - i en økonoms hode betyr det at man har spart grisemasse penger på ikke å skyte så forbasket mange skudd, samtidig som man har spart miljøet og spart naboene til skytefeltet for støy, altså en vinn-vinn.)      http://www.nrof.no/images/Marketing/...kyterekker.pdf
      http://www.nrof.no/images/Marketing/...kyterekker.pdf

      *: Det er mulig de videregående skytrekkene ikke er ment gjennomført innenfor rammene av en 12 måneders førstegangstjeneste, men jeg er rimelig sikker på at de grunnleggende skal, og nesten like sikker på at de ikke blir gjennomført til fulle for alle som burde gjort det. I tillegg til disse kommer jo skyting i lags-, tropps- og avdelingsforband, som genererer et enda større forbruk av ammunisjon.
      Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

      Kommentér


      • #7
       Sv: Effektivisering av Forsvaret

       Kanskje ting kunne forenkles til noe så enkelt som "hvilke oppdrag skal forsvaret løse, når, hvor og hvordan, og hva koster det?"?

       Noen bør trekke de store linjene først, og så kan vi diskutere detaljer som om hvem som skal levere utstyret til forsvaret, og hvem som skal teste de, og like viktig hvor mye penger har vi og hvor mye penger kan vi bruke. Å diskutere om vi skal ha 45.000 eller 35.000 HV-soldater gir jo ingen mening all den tid ingen vet om en har bruk for HV eller ikke? (satt på spissen)

       Kommentér


       • #8
        Sv: Effektivisering av Forsvaret

        Interessante spørsmål Rittmester:.
        Jeg tok en rask titt på antall ansatte i forsvaret de siste 20 årene. Det er ikke store endringer.

        Effektiviseringen i forsvaret har stort sett bestått i å ikke fornye materiell til en stort mob.forsvar. Det er veldig mange fine ord om innsats, kampkraft og reaksjonstid, men realiteten er nok at det gamle mobforsvaret leverte vel så bra på disse parametrene.

        Effektivisering bør bety at «produktet» enten forbedres til samme kostnad pr «enhet». Eller at «produktet» holder samme/god nok kvalitet, til redusert kostnad.

        Virksomheten drives uten klare mål for produktet. Da synker viljen til investeringer. Mål og investeringer blir relative størrelser som i realiteten handler mer om retorikk enn objektive resultat. Slik skapes en håpløs, negativ utvikling der det ikke lenger er rasjonelt å snakke om effektivisering.

        I en resultatorientert kultur ville spørsmålet bli: Avvikling eller investering?
        Det er selvfølgelig lite rasjonelt å fortsette med utilstrekkelige investeringer.

        Kanskje var man på god vei til å bygge et redusert, men ganske helhetlig forvar på begynnelsen av 2000- tallet. Innsatsen i Afghanistan kompliserte nok en hel del. I iveren etter å finansiere og løse oppdraget, ble fokuset på strategi, langsiktighet og systematikk kastet over bord.

        Og Arbeiderpartiet er jo sjelden opptatt av resultat/kvalitet. Det er «institusjonen» som gjelder. Derfor smykket ministrene seg friskt med at vi hadde verdens mest moderne marine. At den var uten bevæpning, og stort sett lå og forfalt i havn var ikke så farlig……

        Kommentér


        • #9
         Sv: Effektivisering av Forsvaret

         Det store paradokset er jo at de som styrer pengesekken (politikere) og som bestemmer lover og regler, på den ene siden ønsker at vi skal ha et forsvar, noe som innebærer utdanning, opplæring og trening i bruk av ulike våpen, men de stoler samtidig ikke mer på folket enn at de samtidig krever at HV skal samle inn tennstempel og krever sluttstykket oppbevart separat fra våpen.

         Kommentér


         • #10
          Sv: Effektivisering av Forsvaret

          Herlig innlegg fra kavalerikapteinen.

          Slike effektiviseringsmål ute av kontroll er sannsynligvis det samme som ligger bak at vi ender opp med 1 jagerflyplass i luftforsvaret, byer som Molde og Kristiansund mister lokalsykehusene de har hatt siden krigen og andre statlige eksempler. Det er så utrolig forlokkende å se de store besparelsene med sentralisering at man ikke evner å heve blikket og se gjennom tallene.

          Ting har en tendens til å koste det det koster uansett...

          2 Eksempel fra nærteig.

          Sykehuset i Ålesund har over de siste tiårene bygget seg opp en meget god neonatalavdeling og (utrolig nok) toppet dette med et dedikert nybygg og økt kapasitet for noen år siden. Ryktet skal ha det til at de har blitt svært flinke på det de gjør. Så kjører Helse Midt Nytt de sedvanlige besparingsprosessene og setter Neo i Ålesund opp mot Neo på St. Olavs, noe som selvfølgelig er rått parti. Det ender (tror jeg) med at Neo i Ålesund blir redusert til noe smågreier, bortsett fra det som er boltet fast og selve bygningsmassen, Driftsbudsjettene blir flyttet nordover for å oppnå noen stordriftsfordeler. Så er det en gang slik at syke barn trenger foreldre i nærheten og i de værste tilfellene dreier dette seg om såpass blytungt arbeid at foreldrene må pleie på skift og hhv ta seg av syke og friske barn samt jobb. Helsefordelen for både det syke barnet og foreldrene av å slippe å pendle til Trondheim samt kunne spille på ressurser i familien for å samlet dra det tunge lasset blir fullstendig utelatt fra kalkylene, muligens fordi det er umulig å tallfeste slike ting. Videre dreper man et gryende miljø med gode fremtidsutsikter i en voksende by fordi enkelte byråkrater er besatt av å forkorte brøker og lage runde tall.

          Et annet eksempel

          Vigra Flystasjon (I whish). Svært forenklet forklart hadde tårnet der ansvaret for landingsdelen samt luftrommet mellom BGO og TRD. Lure hoder i Avinor finner da ut at man kunne flytte luftromsansvaret over på TRD siden disse allerede hadde et større luftrom og trafikkvolum fra før (stordrift ikke sant). Stillinger blir lagt ned og besparelsen oppnådd. Så oppdager man det uunngåelige nemlig at Avinor må rekruttere flygeledere til TRD pga. økte arbeidsoppgaver. Dette til et dyrere bo og arbeidsmarked. Besparelsen er borte men ingen ser dette. Den lokale effekten er at man mistet de nære relasjonene mellom f.eks. brøytemannskaper og flygeledere, som tidligere gjorde at man kunne kneppe inn ferdig-brøyting like før landing fordi flygelederne hadde kontakt med flyene hele veien. Oppnådd effekt er at en veldrevet flyplass får en redusert ytelse i besparelsens navn.
          Artillery is the God of War

          Kommentér


          • #11
           Sv: Effektivisering av Forsvaret

           Reduser antall byråkrater til et minimum!

           Jeg har inntrykk av at man er veldig flinke til å slå sammen baser (og legge ned de som blir "overflødige"). Men hva med å se på "stordriftsfordeler når det gjelder byråkratiet? Hva med å slå sammen noen byråkrati-avdelinger og stille krav om mer effektive prosesser på kontorene?

           Tallene som Takkatt produserte i den andre tråden:

           Hæren: 9 024
           Mil: 3 608
           Fgtj: 4 719
           Siv: 697

           HV: 592
           Mil: 388
           Fgtj: 55
           Siv: 149

           Luftforsvaret: 3 533
           Mil: 1 955
           Fgtj: 1 062
           Siv: 516

           Sjøforsvaret: 3438
           Mil:1 740
           Fgtj: 1483
           Siv: 215


           Sjø og Luft har omtrent like mange totalt; hvorfor har Luft mer enn dobbelt så mange sivile i forhold til Sjø? Er dette kontor-rotter? eller noe annet?

           En annen sak er at jeg foreslår å øke lengden på førstegangstjenesten s.a. forsvaret får mer ut av hver vernepliktig. Og heller tilby de mere gulrøtter.

           Til slutt: Jeg har en mistanke om at vi fortsatt er nokså "topptunge" med mange offiserer i forhold til "fotsoldater".

           Kommentér


           • #12
            Sv: Effektivisering av Forsvaret

            Du er klar over at man er byråkrat selv om man har uniform?
            Død ved Kølle!
            Bla bla... Hybrid warfare is easy

            Kommentér


            • #13
             Sv: Effektivisering av Forsvaret

             Det er nok en god del sivile teknikere i tallene for Luftforsvaret. Jeg er ganske sikker på at det er en ambisjon å erstatte en god del av dem med vervede spesialister (korporaler) på sikt.
             "En undervannsbåt er ikke en sykkel -"
             - Dmitrij Boltenkov

             Kommentér


             • #14
              Sv: Effektivisering av Forsvaret

              Opprinnelig skrevet av Lille Arne Vis post
              Det er nok en god del sivile teknikere i tallene for Luftforsvaret. Jeg er ganske sikker på at det er en ambisjon å erstatte en god del av dem med vervede spesialister (korporaler) på sikt.
              Sjø har jo også endel utstyr som krever teknikere? (fregatter, kystkorvetter, ubåter, bare for å nevne noe)...

              Kommentér


              • #15
               Sv: Effektivisering av Forsvaret

               Opprinnelig skrevet av Kdo_Under Vis post
               Du er klar over at man er byråkrat selv om man har uniform?
               Godt poeng, byråkratene i uniform kan omplasseres til en mer "aktiv" tjeneste!

               Kommentér


               • #16
                Sv: Effektivisering av Forsvaret

                Opprinnelig skrevet av loke2 Vis post
                Sjø har jo også endel utstyr som krever teknikere? (fregatter, kystkorvetter, ubåter, bare for å nevne noe)...
                Joda, men jeg tror Sjøforsvaret har vært flinkere til å holde mekkerne sine i uniform.

                Luftforsvaret har flere baser enn Sjø, det betyr flere kokker og kontorister.
                "En undervannsbåt er ikke en sykkel -"
                - Dmitrij Boltenkov

                Kommentér


                • #17
                 Sv: Effektivisering av Forsvaret

                 Opprinnelig skrevet av Lille Arne Vis post
                 Luftforsvaret har flere baser enn Sjø, det betyr flere kokker og kontorister.
                 Så nå som antall baser i luftforsvaret skal reduseres så vil dette forholdet forbedres!?

                 Kommentér


                 • #18
                  Sv: Effektivisering av Forsvaret

                  Neppe så veldig mye. Ørland og Værnes skal vokse og Evenes gjenopplives.

                  Forøvrig bør man ikke henge seg alt for mye opp i om folk er sivile eller militære, men heller se på hva de faktisk gjør, som Kdo_Under: er inne på.
                  "En undervannsbåt er ikke en sykkel -"
                  - Dmitrij Boltenkov

                  Kommentér


                  • #19
                   Sv: Effektivisering av Forsvaret

                   Sjøforsvaret prøver å få så mange seilingsdøgn på båtene at de bare trenger en fortøyning.

                   Vi snakker ofte om forsvare og sparing, kutt skjer over alt og helst i den spisse enden. En dag når bjella ringer og organisasjonen skal begynne å levere et produkt i full skala, så tror jeg det kan bli litt krøll. Jeg tror mange funksjoner er spart bort i fredstid og kan i verstefall ha avgjørende konsekvenser for de stridende, men det blir bare synsing fra meg. Hvis sivil tele kommunikasjon slutter å virke mellom nord og sør så kan det skape ganske store utfordringer for forsvare. TMBN skal deployere i nord og strømnettet er ødelagt, sikkert mulig med masse aggregater, men det ville skapt utfordringer vill jeg tro. Poenget mitt er at noen må fikse og organisere ting, men hvem.
                   Trenger bare litt flaks, så går det godt

                   Kommentér


                   • #20
                    Sv: Effektivisering av Forsvaret

                    Opprinnelig skrevet av loke2 Vis post
                    Godt poeng, byråkratene i uniform kan omplasseres til en mer "aktiv" tjeneste!
                    Er du fast ansatt i staten er du byråkrat, med mindre du er embedsmann, da er du byråkrat med utvidet stillingsvern.

                    Ett militærvesen er ett bevæpnet byråkrati, om ikke byråkratier har politisk styring vil de forvitre på samme måte som bedrifter med monopol, bare saktere og mer dyptgripende.
                    Død ved Kølle!
                    Bla bla... Hybrid warfare is easy

                    Kommentér


                    • #21
                     Sv: Effektivisering av Forsvaret

                     Opprinnelig skrevet av loke2 Vis post
                     Sjø har jo også endel utstyr som krever teknikere? (fregatter, kystkorvetter, ubåter, bare for å nevne noe)...
                     En sivil F16 mekaniker som har jobbet i NATO, fortrinnsvis USA, og som er sikkerhetsklarert kan få sivil jobb i Norge. I tillegg til de som har vært militære som går over i sivile stillinger.
                     I tillegg drifter de radarene rundt om i landet, samt en del værstasjoner. Kort sagt så er det kjedelig å gå befalskole, ta flere år med tung kursing for så å sitte hele 20-årene dine inni ett fjell.
                     En eldre sivil reperatør ser kanskje heller gleden av å kunne ha rolige dager alene i et fjell 😏                     Det som også er en tanke er jo hvor mye eiendom og anlegg forsvaret fortsatt har, som sysselsetter en del personell.
                     De store skytebanene som brukes forstår jeg godt at det trengs en del personell for å vedlikeholde, samt at man får god service når man kommer innom.

                     De små leirene med små skytebaner, der det er under 10 personer som jobber, men bare har "jobb" halve året, det skjønner jeg ikke.

                     Et alternativ ville vært å sette opp stillinger til 50% i overgangsperioder. Evt dytte flere stillinger inn i en, slik at man kan være både vaktmester, skytebaneadministrator og han der som står og stifter skiver i bua?
                     Eller kanskje de minste leirene med minst aktivitet må legges ned?

                     Skrevet med skrivefeil fra min Sony Xperia Z5
                     Your signature cannot be longer than 70 characters long.

                     Kommentér


                     • #22
                      Sv: Effektivisering av Forsvaret

                      Fra nyhetstråden:

                      Klassekampen forteller i dag at Forsvaret ser på muligheten til å spare penger ved å selge alle sine 1381 Scania lastevogner tilbake til leverandøren, og leie 900 av dem tilbake. Salget skal gi 248 millioner i inntekt, og leien en årlig kostnad på 82 millioner.

                      Dette er en del av innsparingspakken, og jeg ser ingen grunn til å tvile på at opplysningene er korrekte, selv om forsvarsstaben ikke ønsker å kommentere saken pga pågående forhandlinger.


                      Her har man et eksempel hvor det er mulig å måle en eventuell effektiviseringsgevinst direkte, selv om artikkelen ikke gir svar på en del viktige spørsmål, som hvor mye årlig drift koster nå, og hvor realistisk det er å si opp eller omplassere de som i dag jobber med vedlikehold på kjøretøyene. Avtalen forutsetter 95% tilgjengelighet på kjøretøyene, noe som er høyere enn i dag, men det fremkommer ikke hvordan tilgjengeligheten og kostnadene blir ved deployering til krigssoner, eller ved krig her hjemme.
                      Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                      Kommentér


                      • #23
                       Sv: Effektivisering av Forsvaret

                       Hvis vedlikeholdskostnadene blir det samme, så spiller det liten rolle på hvem som eier kjøretøyene.

                       Og hvordan ser de for seg en ordentlig overtakning?
                       Skal man line opp alle scaniane et sted og gå igjennom 10D-satsen og MTO-er? (verktøy og oppgraderinger) (De blir brukt hver dag hele året, så det vil ta tid.)
                       Hvem skal vurdere hvilke kjøretøy vi skal gi fra oss? Får vi gi fra oss de med mest feil? Eller må vi beholde de og gi fra oss de aller beste/nyeste med flest oppgraderinger?
                       Jeg er noe usikker på hva slags utstyr de orginale lastevognene ble utlevert med. Noe sier meg at dagens antenner, ringmontasjer og sambandsutstyr ellers ikke var en del av pakka.
                       Hva gjør vi med alle reservedelene til eksrautstyr som blir igjen, ihvertfall dersom det ikke skulle passe på de nye lastevognene? Selger vi disse med allikevel?
                       Så vidt jeg husker ble alle lastevognene av typen krokløfter levert med tre lasteflak, senere modeller ble levert med CHU-rammer (H-ramme til å putte direkte på containere), er dette også tenkt solgt, siden det orginalt hørte med kjøretøyet?

                       Som en annen forumbruker nevnte, så tar det bare 5år før man har betalt inn alt man fikk, dvs spart seg til fant.                       På en annen side vil det nok gi stort spillerom i forhold til lastevognprosjektet, da man faktisk har 0 lastevogner i organisasjonen og behovet er skrikende: "Se, nå må vi leie lastevogner fra den Svenske leverandøren! Hvorfor er ikke de nye lastevognene klare for levering enda?“

                       Og etter det kan de sette en frist for hvor og når den nye lastevogntypen skal plasseres.


                       Det jeg er mer interessert i er hvordan de skal løse logistikken ved å ha to lastevognmerker, rettelse; ett merke vi eier og ett vi leier.
                       Får vi solgt alle reservedelene og spesialverktøyet vi sitter igjen med? Hva kan vi gjøre med alt som er ettermontert?

                       Skrevet med skrivefeil fra min Sony Xperia Z5
                       Your signature cannot be longer than 70 characters long.

                       Kommentér


                       • #24
                        Sv: Effektivisering av Forsvaret

                        Overtagelsen vil vel i første omgang skje ved at det flyttes noen papirer hit og dit, Forsvaret får et lass med penger av Scania, og begynner å overføre mindre lass med penger tilbake. Lastebilene blir der de er.
                        "En undervannsbåt er ikke en sykkel -"
                        - Dmitrij Boltenkov

                        Kommentér


                        • #25
                         Sv: Effektivisering av Forsvaret

                         Opprinnelig skrevet av Lille Arne Vis post
                         Lastebilene blir der de er.
                         Bortsett fra de lastebilene som blir brukt til å kjøre pengelass frem og tilbake...


                         På enkelte områder er Forsvaret lik en hvilken som helst sivil bedrift. Derfor kan man godt se på effektiviseringsgevinster f eks ved å outsource drift av fredstids administrative kjøretøyer, kantinedrift, vask, drift av ugraderte datasystemer etc etc. Sannsynligvis vil drift av lavgraderte systemer (FISB B/U) også kunne settes ut til en klarert leverandør. Alt som er utenfor Forsvarets kjernevirksomheter bør kunne snus og vendes på.

                         Derimot er jeg mer skeptisk til å effektivisere ved å sette bort virksomhet som er en del av kjernevirksomheten, og jeg vil jo påstå at operativ transport av forsyninger og personell begynner å nærme seg dette, selv om det ikke er i den skarpeste enden. Hvilken kompetanse har man til å skru på kjøretøyene dersom man plutselig må deployere en styrke med 20 Scaniaer til Mali eller et annet støvete sted? Beholder Forsvaret nok egne folk, heller har man en avtale med Scania om å sende mekanikere i blå kjeledress dit? Hvordan blir de juridiske forholdene, og hva koster det ekstra?
                         Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                         Kommentér


                         • #26
                          Sv: Effektivisering av Forsvaret

                          Hvem skal skru på øvelse? Skal vi outsource MB-ene også?
                          Skal vi ha sivile verksteder som skrur mens vi øver? Kommer de ut i stilling og fikser deler av jobben der?

                          Skrevet med skrivefeil fra min Sony Xperia Z5
                          Your signature cannot be longer than 70 characters long.

                          Kommentér


                          • #27
                           Sv: Effektivisering av Forsvaret

                           Det morsomme er at alt dette allerede har blitt prøvd av våre allierte før.
                           Britiske offiserer fikk gleden av å kjøre rundt på øvelse i Ford tanus fordi internfakturering og leie fra private gjorde LR for dyr.
                           Død ved Kølle!
                           Bla bla... Hybrid warfare is easy

                           Kommentér


                           • #28
                            Sv: Effektivisering av Forsvaret

                            Jeg ser for meg at man burde gjort akkurat omvendt.

                            Eie selv, og leie ut de man ikke bruker...
                            two to the heart, one to the mind...

                            Kommentér


                            • #29
                             Sv: Effektivisering av Forsvaret

                             Forsvarsbygg, FLO og New Public Management er allerede nevnt som (system)feilkilder i Forsvaret, så det gidder jeg ikke skrive noe om. Det samme er hvor topptungt Forsvaret er.

                             Det jeg derimot ønsker å slå et slag for, er hvordan faktisk bøte på sistnevnte. Jeg husker sist stillingsvernet ble fjernet for en del år siden nå, for så å bli gjeninnført på rekylen, fordi at spesielt NOF - var det vel, om jeg ikke husker helt feil - lagde et slikt HELVETE om hvor hårreisende det var at noe slikt kunne skje. Jeg tror organisasjonene her til en viss grad er en del av problemet - ikke fordi at dem eksisterer og taler de ansatte sin sak, men fordi at dem driver og balanserer så fint på denne knivseggen som dem gjør.

                             Det blir IMHO litt komisk når organisasjonene på den ene siden er så klar på hvor dysfunksjonelt Forsvaret er (i ferd med å bli) - gjerne på bakgrunn av egne "studier" om at høyt gradsspenn man har og hvor topptung org'en er, mens dem på den annen side går så voldsomt i skyttergravene når man tar til orde for å innføre det som sikkert hadde vært det mest effektive remediet for å bøte på dette problemet - som er å fjerne stillingsvernet, og deretter og bulldoze alt dette daukjøttet med slitekanter og stjerner - og da mener jeg kun dem av disse, som IKKE har noen reell rolle i organisasjonen (kapteiner/majorer på skytebaneadmer og materielldepoter, stillingshjemler som blir lagt beslag på for å få opprettet en egen stilling som "Representasjonsoffiser" av majors/oblt grad på en leir i Indre Troms, fordi vedkommende hadde gått hele sin militære karriere på 20-30 år - sier vel forsåvidt sitt, å gå 20-30 år uten å komme lenger enn major/oblt - på å leke stolleken innom så og si samtlige stillinger i denne ikke-nevnte garnison - og var så inngrodd at ingen hadde hjerte til å sende ham noe annen plass, brigaderer som er "Inspektørinspektør" - altså folk av et slikt kaliber) - ut av Forsvaret.

                             Avgangsstimulerende tiltak og sluttpakker funker jo forsåvidt det òg, men hvis pointet her er å senke de totale administrative driftskostnadene i Forsvaret i den hensikt å frigjøre midler til "operativ evne", så river det ikke akkurat skinnet av pølsen å drive å betale 10-20 år med etterlønn for hver enkelt som velger å ta sluttpakke. Det blir jo fort en del millioner kroner per år...

                             Skal Forsvaret evne å faktisk effektivisere seg selv, så må det IMHO noen drastiske tiltak til. Fram til nå er det vel i størst grad gradsspennet Menig-Kaptein som har fått lide av kutt og slanking, og der disse kuttene har ført til alt annet enn styrking av operativ evne. Nå må slankekniven heller rettes mot de utallige offiserene - og/eller embedsmennene - i org'en som hever mellom 900.000-1.200.000++ brutto i året. Og hvis dette innebærer folk som står uten jobb i en alder av opp i 50-årene, så synd trist leit - si det til alle 40-60 åringene i offshoreindustrien som har mistet jobbene sine de siste par år, og som nå sliter med å finne seg nytt arbeid. Som eks-Major eller -Oblt i en slik alder, så tror jeg ikke akkurat det blir et kjempeproblem å skaffe seg nytt arbeid i det private næringslivet - med mindre man er helt avskrudd da.
                             Elite Som En Trensoldat

                             Kommentér


                             • #30
                              Sv: Effektivisering av Forsvaret

                              Da får vi håpe Rittmester: ikke skal låne stridsvognene han mener ikke er i bruk i tide og utide...
                              "Den har dere ikke behov for i helgen, jeg hadde tenkt å felle litt skog hjemme skjønner du."

                              Skrevet med skrivefeil fra min Sony Xperia Z5
                              Your signature cannot be longer than 70 characters long.

                              Kommentér

                              Fremhevede emner

                              Collapse
                               

                              Forsvarets jobbsøkerregister

                              Militær kompetanse tar lang tid å skape og koster forsvaret masse. I løpet av de siste 4 årene så har det vært gjort test på et jobbsøkeregister. Disse testene har vært vellykket og rulles nå ut i større skala. Ønsker du deg tilbake i Forsvaret igjen så er det bare å registrere seg.                              https://forsvaret.no/jobb-i-forsvaret/jobbregister...
                               

                              Luftforsvarets organisering

                              Har tilbrakt noe tid på Wikipedia og prøvd å skrive om bl.a Luftforsvarets organisering.

                              Sjekk gjerne ut her, og kom med med tilbakemeldinger om det er noe som bør endres:
                              https://no.wikipedia.org/wiki/Luftfo...derlagte_baser

                              For øyeblikket jobber jeg med 132. Luftving (lenke), og da spesielt Baseforsvarsskvadronen. Og nå lurer på hvor Nasjonal Innsatsstyrke (lenke)...
                               

                              Sikkerhetsloven


                              (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


                              Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


                              Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
                               

                              UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

                              UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

                              https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

                              ...
                               

                              Fokus: Etterretningstjenesten


                              Etterretningstjenesten


                              Etterretningstjenesten er ​Norges militære og sivile utenlandsetterretningstjeneste. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​HVE M ER ETTERRETNINGSTJENESTEN, OG HVA GJØR VI?

                              Selv om tjenesten er en integrert del av Forsvarets organisasjon og virksomhet, løser tjenesten oppdrag for hele myndighetsapparatet og arbeider...
                               

                              100 ÅR ETTER

                              100 år etter Forrige århundre er fullt av dramatiske begivenheter som har formet verden helt opp til vår tid. Mange grenser i Europa er direkte resultat av de to verdenskrigene, og også i resten av verden hører vi fortsatt gjenklangen fra den svunne kolonitiden, med land som ble skapt av vinnerne fra den første krigen, og som ble selvstendig i tiden etter den andre. Denne tråden dekker gapet mel...
                               

                              Et nytt forsvarskonsept?

                              I to artikler Sverre Diesen har hatt i Norsk Militært Tidsskrift avslutter den tidligere forsvarssjefen med å etterlyse et nytt, helhetlig forsvarskonsept for landet. Et komplett, detaljert konsept vil helt sikkert være gradert, men det forhindrer oss ikke i å føre en overordnet diskusjon her. I og med at jeg regner med at Diesen har tilgang til relevant gradert materiale, og han altså etterlyser...
                               

                              Beskikkelser på Milforum

                              Det er flere brukere som de siste dagene har fått sine velfortjente befalsgrader på milforum for god innsats. Siden ordningen nettopp er innført, er det litt for mange som har blitt sersjant (OR-5) eller sersjant klasse 1 (OR-5+) til at vi kan gi en individuell vurdering av hver enkelt, men samtlige er gode og solide bidragsytere over tid. Dette gjelder også mange av de som nå har grader mellom menig...
                               

                              NSM: Årlig risikovurdering


                              Ole Gunnar Onsøien
                              NTB scanpix

                              – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


                              Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

                              – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...
                               

                              Fokus - Etterretningstjenestens årlige vurdering                              Etterretningstjenestens rapport kan lastes ned fra lenken til høyre på siden:
                              http://forsvaret.no/aktuelt/publisert/n ... pport.aspx

                              Rapporten dekker hovedpunktene:
                              Kode:
                                Globale utviklingstrekk
                                Nordområdene / Arktis
                                Russland
                                Afghanistan
                                Pakistan
                                Kina
                                Midtøsten og Nord-Afrika
                                Iran
                                Sudan
                                Somalia
                                Terrorisme
                                Spredning av
                              ...
                               

                              Jente i kongens klær? Dette er tråden!

                              Oppfordring mottatt og iverksatt. Som jente i førstegangstjenesten er det ofte en del spørsmål som dukker opp før oppmøtedagen og under året i grønt, og en del av disse kan ikke alltid mannfolka/guttungene svare på- nettopp fordi de ikke kan sette seg inn i situasjonen. I denne tråden kan man stille spørsmålene, komme med tips og råd, eller bare dele erfaringer man har gjort seg underveis. Jeg har...
                               

                              Tema: Luftforsvaret

                              Snublet over denne siden med masse bilder av Luftforsvarets maskiner, helt fra perioden med dobbeltdekkere og til dagens F16. Anbefaler alle med flyinteresse å sjekke det ut! http://airforcephotos.luftkrigsskole...3/Default.aspx
                               

                              Forsvarets veterantjeneste (FVT)

                              Forsvarsnett: Forsvaret vil ha veteransenter Katrine Gramshaug, SDV, 2007-06-06


                              – Forsvaret trenger et rekreasjonssenter for veteraner. Det er viktig at vi nå får på plass et fast sted hvor vi kan tilby tjenester til veteraner, sier forsvarssjef Sverre Diesen.

                              Av Katrine Gramshaug, Personell-, økonomi- og styringsstaben

                              http://www.mil.no/veteraner/start/aktue...

                              Donasjoner

                              Collapse
                              Working...
                              X