Følg Milforum på Facebook, Instagram og Twitter!

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Effektivisering av Forsvaret

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • #31
  Sv: Effektivisering av Forsvaret

  Opprinnelig skrevet av Lille Arne Vis post
  Overtagelsen vil vel i første omgang skje ved at det flyttes noen papirer hit og dit, Forsvaret får et lass med penger av Scania, og begynner å overføre mindre lass med penger tilbake. Lastebilene blir der de er.
  Men altså, hva er greia her egentlig? Disse lastebilene er jo allerede betalt og staten har ikke cash-flow problemer i samme grad som en sivil forretningsvirksomhet. Dvs., cash'n vil gi positive utslag på de første års regnskap men så faller den effekten bort, til de grader.

  Jeg kjenner ikke detaljene men denne typen utsalg/tilbakeleie er jo nøyaktig det samme som gjøres i næringslivet når man trenger et pusterom.

  En annen ting er jo det helt åpenbare, Scania driver en business med krav til avkastning.

  Jeg er ikke økonom men kunne godt tenkt meg en inngående forklaring på hvorfor og hvordan denne manøveren skal et positivt utslag på både budsjett og forsvarsevne.
  Artillery is the God of War

  Kommentér


  • #32
   Sv: Effektivisering av Forsvaret

   Jeg gjetter på at FST kan si, "Se, her sparte vi 280 mill," og så legger noen i FD det inn på det store Excel-arket hvor målet er å komme opp i 40 milliarder til slutt. Vedkommende bryr seg neppe om hverken cash-flow eller forsvarsevne.
   Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

   Kommentér


   • #33
    Sv: Effektivisering av Forsvaret

    Den eneste måten den talltriksingen der kan lønne seg, er at vi kommer i krig innen 3-4 år.

    Strengt tatt burde de som har laget den avtalen der blitt buret inne og etterforsket enten for økonomisk snuskeri, eller landssvik.
    two to the heart, one to the mind...

    Kommentér


    • #34
     Sv: Effektivisering av Forsvaret

     Opprinnelig skrevet av dobrodan Vis post
     Den eneste måten den talltriksingen der kan lønne seg, er at vi kommer i krig innen 3-4 år.

     Strengt tatt burde de som har laget den avtalen der blitt buret inne og etterforsket enten for økonomisk snuskeri, eller landssvik.
     Det hele er så åpenbart hjernedødt at bare å fremlegge det burde være oppsigelsesgrunn. Er noen sjefer som er sikret pensjon og fete stillinger i Scania, merk mine ord. Korrupsjon.

     Kommentér


     • #35
      Sv: Effektivisering av Forsvaret

      Men tror noen at hoder vil rulle på hrunn av dette? Kortsiktige løsninger er vel regelen mer enn unntaket. Gjøres innsparingene på denne måten fremover kommer det til å bite oss i rumpa frem i tid..
      Aldri mer 13

      Kommentér


      • #36
       Sv: Effektivisering av Forsvaret

       Opprinnelig skrevet av Signal_m Vis post
       Men tror noen at hoder vil rulle på hrunn av dette? Kortsiktige løsninger er vel regelen mer enn unntaket. Gjøres innsparingene på denne måten fremover kommer det til å bite oss i rumpa frem i tid..
       Denne avtalen kan jo ha en positiv økonomisk virkning hvis den er kortsiktig/kjøretøyene skal byttes ut. Og vedlikeholdet settes ut til leverandørene av framtidig utstyr. Hvorvidt dette er god butikk for Staten i et helhetlig, samfunnsøkonomisk perspektiv, og en god strategisk løsning, er muligens tvilsomt.

       Når det gjelder tallene jeg postet, er disse kanskje mest interessante:

       Totalt personell i forsvaret: 17 227
       Totalt militært ansatte i forsvaret: 11 906

       Totalt ansatte i forsvarsgrenene: 16 587
       Totalt militært ansatte i forsvarsgrenene: 7 691

       Det betyr at 16,7% av samtlige ansatte i forsvaret arbeider utenfor forsvargrenene. Av de militært ansatte, jobber 35,4% utenfor forsvarsgrenene.

       Kommentér


       • #37
        Sv: Effektivisering av Forsvaret

        #36

        I Norge ligger der en del operativ kapacitet i værnsfælles myndigheder. Dette gælder blandt andet i Forsvarets Sanitet og i Cyperforsvaret. I de fleste andre lande er disse enheder placeret i Hæren.
        Last edited by Claus madsen; DTG 091152B Jan 17, . Begrunnelse: bedre sætning..

        Kommentér


        • #38
         Sv: Effektivisering av Forsvaret

         I andre sammenhenger bruker man å ha en tommelfingerregel at én ansatt med lønn og sosiale utgifter koster ca 1 million. Regulativlønnen for de fleste militært ansatte er nok betydelig under dette, men med diverse øvings- og vakttillegg kommer kostnaden for arbeidsgiver fort opp i millionen.

         Hvilket skulle bety at de lønnskostnadene som belastes forsvarsbudsjettet er i størrelsesorden 17 milliarder, eller en drøy tredel. En svært betydelig andel. Så vidt jeg husker var tallet i forsvarsbudsjettet noe lavere enn dette, men jeg er usikker på om det dekker alt av kostnader.

         Nå er det kanskje en fordel å få flere nærmere den spisse ende, men jeg vil ikke uten videre gå med på at det å jobbe i fellesinstitusjoner utenfor forsvarsgrenene nødvendigvis er en dårlig ting. Det jeg imidlertid mener man med sikkerhet kan si er at de totalte lønnsrelaterte kostnadene i Forsvaret ned.

         Så er det to måter å gjøre dette på - den mest åpenbare er å si opp folk. Bortsett fra den støyen dette vil medføre, og problemer rundt stillingsvern, er det en reell fare for at oppgavene må settes ut til andre og dermed forsvinner fra lønnsbudsjettene, men likevel medfører driftskostnader. Og her må man sørge for at kvaliteten blir minst den samme som om jobben skulle vært gjort internt, samtidig som kosnadene blir mindre. Andre har påpekt at kostbare sluttpakker til de som sies opp også vil generere store utgifter i mange år fremover. Jeg tror likevel oppsigelser vil tvinge seg frem, og da må man finne akseptable måter å gjøre dette på slik at man blir kvitt de man ønsker å bli kvitt for at Forsvaret ikke skal være så topp- og baktungt.

         Den andre måten er å justere ned lønnsnivået for den enkelte ansatte. Jeg mener man med fordel kan gjøre den variable delen av lønnen (knyttet til vakt og øvelse) mindre, og fastlønnen større, men med en implisitt fordring om at man skal ha en viss belastning utenfor normal arbeidstid. I tillegg vil lønnsutbetalingene bli mindre hvis et betydelig antall majorer og oberstløytnanter erstattes med et tilsvarende antall visekorporaler og korporaler, slik at gradsstrukturen blir mer hensiktsmessig og stridsverdien høyere.
         Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

         Kommentér


         • #39
          Sv: Effektivisering av Forsvaret

          Til sammenlikning var tallene for forsvaret slik i 1985 (Årsverk):

          Siv: 11 705
          Mil: 14 787
          Sum: 27 466

          Litt grovt kan man si at marinen hadde ca 40 MTB/MKB, 5 fregatter, 15 Kobben u-båter, div minesveipere, landgangs-og støttefartøy. Og ikke minst, kystartillerifort.

          Luftforsvaret hadde 100+ jagerfly, 6 P-3 Orion, 6 C-130, ca 30 Bell UH 1B, et nett av radarstasjoner, og luftvern.

          Hæren hadde stående styrker tilsvarende ca 2 brigader + div skole-og utdanningsavdelinger. 12 mobbrigader, div selvstendige bataljoner og kompanier pluss distriktskommandoer.

          I tillegg hadde vi store materiellprogrammer under veis: Nye F-16 som var en relativt sett, større investering enn F-35, nye U-båter og modernisering av de gamle, nye kystfort og forsvarsinstallasjoner i Lyngen. Samt oppgradering av Brigadene. Og ikke minst: Plakaten på veggen.

          I dag er samlet antall ansatte under forsvarsdept. 22 932. Reduksjonen i antall ansatte er altså 16,5%. Og forsvaret er ikke i stand til håndtere den trusselen det er dimensjonert for. - Et svært begrenset strategisk overfall. Har vi da vært gjennom en effektivisering?

          Kommentér

          Fremhevede emner

          Collapse
           

          Veteranmeldingen 2020

          Meld. St. 15 (2019–2020)

          Også vi når det blir krevet — Veteraner i vår tid


          Tilråding fra Forsvarsdepartementet 15. april 2020, godkjent i statsråd samme dag. (Regjeringen Solberg)

          Melding til Stortinget

          Meldingen oppsummerer de seneste ti årenes innsats for personell i internasjonale operasjoner for Norge, og peker ut veien for den framtidige...
           

          Sikkerhetsloven


          (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


          Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


          Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
           

          UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

          UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

          https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

          ...
           

          COVID-19 virusutbrudd

          En ny type coronavirus som nå sprer seg i Kina.

          Det ble først oppdaget i midten av desember i millionbyen Wuhan i sentral-Kina. Viruset tilhører coronavirus-familien, men dette er en helt ny variant som ikke er oppdaget tidligere. Det finnes forskjellige typer coronavirus innenfor denne familien, men denne genetiske koden ligner mest på SARS av de vi kjenner til.
          Mest sannsynlig...
           

          NSM: Årlig risikovurdering


          Ole Gunnar Onsøien
          NTB scanpix

          – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


          Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

          – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...
           

          Nyhetssaker: Veteraner

          Starter en nyhetstråd for relevante nyheter for Veteraner. Innenlands som utenlands.

          Åpent for alle å publisere det man finner interesseant.

           

          Fokus - Etterretningstjenestens årlige vurdering          Etterretningstjenestens rapport kan lastes ned fra lenken til høyre på siden:
          http://forsvaret.no/aktuelt/publisert/n ... pport.aspx

          Rapporten dekker hovedpunktene:
          Kode:
            Globale utviklingstrekk
            Nordområdene / Arktis
            Russland
            Afghanistan
            Pakistan
            Kina
            Midtøsten og Nord-Afrika
            Iran
            Sudan
            Somalia
            Terrorisme
            Spredning av
          ...
           

          Jente i kongens klær? Dette er tråden!

          Oppfordring mottatt og iverksatt. Som jente i førstegangstjenesten er det ofte en del spørsmål som dukker opp før oppmøtedagen og under året i grønt, og en del av disse kan ikke alltid mannfolka/guttungene svare på- nettopp fordi de ikke kan sette seg inn i situasjonen. I denne tråden kan man stille spørsmålene, komme med tips og råd, eller bare dele erfaringer man har gjort seg underveis. Jeg har...

          Donasjoner

          Collapse
          Working...
          X