Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Snart må Norge klare å forsvare seg selv

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Snart må Norge klare å forsvare seg selv

  Fra Dagbladet: Snart må Norge klare å forsvare seg selv

  Norges sikkerhet og uavhengighet kan ikke lenger basere seg på militær unnsetning fra NATO og USA. Det er en av konklusjonene i en ny rapport om forsvaret.

  ...Parallelt må vi regne med at vi får mindre hjelp fra NATO og USA i situasjoner av stor nasjonal interesse for Norge. NATO utvikler seg mot et rammeverk for ulike typer samarbeid der landene føler ulik forpliktelse stilt overfor konflikter.

  Via GIHV/Twitter
  admin - Milforum
  ___________________________
  Sjekk ut nettbutikken vår
  Følg oss på Facebook, Twitter, Instagram

 • #2
  Sv: Snart må Norge klare å forsvare seg selv

  Click image for larger version

Name:	ImageUploadedByTapatalk1448715725.545351.jpg
Views:	1
Size:	117,0 KB
ID:	865375


  admin - Milforum
  ___________________________
  Sjekk ut nettbutikken vår
  Følg oss på Facebook, Twitter, Instagram

  Kommentér


  • #3
   Sv: Snart må Norge klare å forsvare seg selv

   Det er ikke noe uventet her. Det er noen som i det siste har sagt at Norge nå med lite nasjonalt forsvar må oppgi basepolitikken og invitere USA til å opprette permanente baser i Norge. Jeg lurer på hva som skulle få noen som helst til å tro at USA vil ha noen som helst vilje til å opprette en base med permanent stasjonering i Norge, når de har stengt baser i en rekke europeiske land.
   At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

   Kommentér


   • #4
    Sv: Snart må Norge klare å forsvare seg selv

    Under et foredrag og spørsmålsrunden i OMS nylig ble det nevnt av en pensjonert PSYOPS offiser at i hans samtaler med russerne på 90-tallet, så var det Heimevernet de fryktet mest. Dette fordi HV var uberegnelig i sin oppførsel i tilfelle krig både i størrelse og defacto handlinger styrkene ville gjøre. Sounds legit to me. I så fall synd med den nedbygging av HV vi ser.

    Kommentér


    • #5
     Sv: Snart må Norge klare å forsvare seg selv

     Enig, admin. Synd at man velger å bygge ned det som i krig kunne ha vært en relativt slagkraftig gerlijastyrke med lokalkjennskap. Afghanistan viser jo hva en motivert, men dog tallmessig underlegen styrke kan få til. Selv om Taliban nødvendigvis ikke vant noe særlig terreng, så fikk man i det minste i sørlige deler av landet til å lage ganske mye kvalm.

     Og som det sies i Generation Kill: "You know, Poke, guys in black pyjamas did alright in Vietnam, too. You gotta respect the pyjama."

     Ellers håper jeg snart våre folkevalgte våkner opp og innser hvordan det står til i Forsvaret om dagen, men jeg frykter det faktisk må en liten konfrontasjon eller en "uheldig" hendelse til før det skjer, og da kan det allerede være for sent; det hjelper jævlig lite å dra frem brannslukningsapparatet først når huset står i fullt fyr.
     "Assumption is the mother of all fuck ups"

     Kommentér


     • #6
      Sv: Snart må Norge klare å forsvare seg selv

      Var på eit møte der sjef HV11 deltok. Han er sjølvsagt ikkje upartisk, men han fortalde at han hadde vore i Afghanistan. Og der hadde han sett kva dårleg utrusta "HV" soldatar kunne utrette.

      Kommentér


      • #7
       Sv: Snart må Norge klare å forsvare seg selv

       Det er å spille helt fallitt å ukritisk sidestille "den norske befolkning og den norske bonde" med Taliban, eller rettere sagt den Afghanske befolkning i Afghanistan (som uansett er et fragmentert og oppkonstruert land), når det kommer til motivasjon(er) og offervilje til å ta tap og påføre tap mot en okkupant - slik enkelte prøver seg på her i tråden.
       At nordmenn tilknyttet HV i en okkupasjonssetting hadde gått "full Afghan", er i beste fall halvromantisert ønsketenkning.

       1.
       Det store flertall av menneskene i Afghanistan er langt enklere og uopplyste enn nordmenn flest. Og nei, jeg sidestiller ikke det å være enkel med det å være dum, langt ifra. Menneskene i Afghanistan er ikke dumme, selv om dem gjerne kan finne på å skyte mot månen under en solformørkelse for å få en slutt på denne trolldommen.

       Det er tre ting som veldig ofte går igjen hos afghanere, og som er gjerne er hva livene deres er sentrert rundt - da i tillegg til det å skaffe det daglige brød:
       - Dem er gudfryktige.
       - Dem elsker våpen.
       - Dem misliker, til og med hater, fremmede. Og her snakker man gjerne også om "fremmede" i konteksten av dal- og landsbynivået, i tillegg til fremmede utlendinger.

       Når ISAF (eller sovjeterne, eller britene før dette igjen) sloss og tok tap i Afghanistan, så var det ikke fordi at disse ble sett på som korsfarere som skulle kristne landet med sverdet (selv om man gjerne såg begrenset bruk av denne parolen) eller i rammen av noe global Jihad, men fordi dem ikke ville ha fremmede i landet sitt, eller rettere sagt nedi dalen eller langsmed elven sin.

       På samme måte som at afghanere flest egentlig dreit helt om det var Amerikanere eller Nordmenn dem kom over i Faryab. Fremmede og utlendinger, same shit for dem, selv om ting gjerne av og til kunne utgjøre en forskjell på individ- og landsbynivået...

       2.
       Kulturen i Afghanistan anerkjenner- og til og med oppfordrer til vold som et middel til å løse konflikter. Slik har det vært i tusenvis av år i dette landet, siden lenge, lenge, lenge før Islam gjorde sitt inntog.
       Mens det som nå heter Norge gjennom historien har grodd fra å være et fragmentert stykke geografisk landområde med lokale høvdinger, lojaliteter og utstrakt vold som virkemiddel, til å bli det bedagelige og "soft as shite" samfunnet man har idag (for godt og vondt)... så har tiden til sammenligning mer eller mindre stått stille i Afghanistan, sånn i forhold til Norge. Man har et fullstendig annet mindset og vilje til å ta tap - selv i nærmeste familie - og ikke minst holde folk ansvarlig for sine handlinger i lang, lang tid etter at noe har skjedd; Med andre ord, afghanere elsker blodhevn og glemmer ikke ting med det første.

       3.
       I forlengelsen av dette; Afghanere elsker å sloss, det gjør ikke (ihvertfall det store flertallet av) nordmenn. Hvis afghanere ikke kan sloss mot utlendinger fra Vesten, så finner dem alltid en annen grunn for å sloss seg imellom, enten det skulle være av etniske, sekteriske eller lokale klan-/stamme-/øvrige lojalitetsgrunner, som land, kvinner, geiter eller vannressurser. Igjen, dette har sikkert pågått konstant siden Norge var dekket av is for 10.000 år siden.

       Lakmustesten er/blir selvfølgelig dersom Norge noensinne skulle bli okkupert (av russeren), men dersom man skal bruke WW2 som målestokk for hvor stor motstanden i befolkningen Norge skulle bli i et eventuelt framtidig okkupasjonsscenario, så tror jeg det skal mer til enn å bare dele ut våpen og uniform til "hele befolkningen" for å lage et virkelig helvete for russeren.

       Men for all del, det er godt at noen ihvertfall mener at Norge sitt forsvar må dimensjoneres annerledes...
       Elite Som En Trensoldat

       Kommentér


       • #8
        Sv: Snart må Norge klare å forsvare seg selv

        Et nasjonalt forsvar = summen av alt.

        Ingen ting vill virke uten de andre elementene i nasjon. En Leo er ikke en nevneverdig trussel, heller ikke en HV soldat.
        Hvis HV ble 100% mobilisert å de fikk 3 måneder trening før en konflikt så ville vi fått mange områder som virker, men vi mangler binneleddet mellom område og distrikt ( kompani og regiment) altså avsnittet ( batalijon). Distriktet vill aldri klare å styre eller støtte områdene på en tilfredstillende måte, det er for mange områder. Derfor vill vi få områder som jobber slik de oppfatter oppdraget og slik de oppfatter situasjonen. Vi vill ikke ha koordinering som samsvarer med størrelsen til HV.

        HV er i dag ikke trent for den type fri strid som de afghanske krigerne og vi har heller ikke den mentale biten de har i Afghanistan. Men vi kan delta i en frontlinjen som lett infanteri og vi kan overvåke og kontrollere landet bak fronten. Men for at vi skal ha en verdi langs en front må alle andre deler av Forsvaret virke Max. Det er mye som skal virke for at HV skal virke og HV vill få store tapstall. Men det er vår fordømrade plikte å tåle og ta tap, vi er bare nr og en sekk knokler. Men uten de oppgaver HV kan gjøre så vill hæren være alt for liten og sårbar da de må ha fokus 360 grader og ikke bare i front, fokus betyr litt selv for hæren.

        Å motta alliert støtte uten ett stort HV har jeg liten tro på, de alierte vill trenge tid å ro i etableringsfasen. Vi må ikke glemme at volum er en kvalitet. HV burde styrkes med minst 10 000 mann myntet til støte for hærens operasjoner og utstyres å trenes for det, kanskje litt som isty.
        Trenger bare litt flaks, så går det godt

        Kommentér


        • #9
         Sv: Snart må Norge klare å forsvare seg selv         Interessant dokumentar fra 1986 på NRK.no (også tilgjengelig bl.a via Apple-TV): Artilleriet. I sluttkommentarene tar general Bull-Hanssen opp refleksjoner som treffer godt den dag i dag, særlig med skråblikk til FMR 2015, kostnader og strategisk sårbarhet vs behov for hjelp fra allierte..

         Og ikke minst interessante innslag og betraktninger i hele dokumentaren om artilleri, kystfort og luftvernartilleri. Generalen er også innom sårbarhet med tanke på elektronikk vs the old way of things. Vel verdt å bruke i underkant av en halvtime på.

         ----

         Diskusjoner om FMR 2015
         Diskusjoner om fremtidens artillerisystem

         Kommentér


         • #10
          Sv: Snart må Norge klare å forsvare seg selv

          Opprinnelig skrevet av hvorre Vis post
          Enig, admin. Synd at man velger å bygge ned det som i krig kunne ha vært en relativt slagkraftig gerlijastyrke med lokalkjennskap. Afghanistan viser jo hva en motivert, men dog tallmessig underlegen styrke kan få til. Selv om Taliban nødvendigvis ikke vant noe særlig terreng, så fikk man i det minste i sørlige deler av landet til å lage ganske mye kvalm.

          Og som det sies i Generation Kill: "You know, Poke, guys in black pyjamas did alright in Vietnam, too. You gotta respect the pyjama."

          Ellers håper jeg snart våre folkevalgte våkner opp og innser hvordan det står til i Forsvaret om dagen, men jeg frykter det faktisk må en liten konfrontasjon eller en "uheldig" hendelse til før det skjer, og da kan det allerede være for sent; det hjelper jævlig lite å dra frem brannslukningsapparatet først når huset står i fullt fyr.
          Det hjelper vel heller ikke om EUs nye våpendirektiv slår gjennom, og Norge som EØS-land hadde hengt seg på dette. Det innebærer blant annet at folk måtte gi fra seg halvautomatiske våpen.

          Selv om det enda finnes våpen i norske hjem om de halvautomatiske forsvinner, kan det jo tenkes at dette bare er starten. EU vet nok godt at lovlige våpeneiere ikke utgjør noe særlig trussel ift. terror på det Europeiske kontinent. Det kan jo tenkes at de vil fjerne makt fra folket, selv om det blir litt konspiratorisk.

          Jeg har lest at Norge har et eget forslag til endring i våpenloven som ikke nødvendigvis gjorde det vanskeligere å eie våpen for nordmenn. Dette ble imidlertid satt på vent etter Paristerroren og EUs forslag om innstramming i lovverket. Om jeg stoler på dette er en annen sak, da kilden ikke var av beste sort.

          Kommentér


          • #11
           Sv: Snart må Norge klare å forsvare seg selv

           Inntil videre er uansett Norge avhengig av støtte fra NATO, eller i praksis først og fremst USA (og kanskje UK), hvis Russland skulle gjøre militære angrep et eller annet sted (f.eks. okkupere en del av Finnmark). Da vil jeg tro det vil være i Russlands fremste interesse å hindre at unnsetningen når fram.

           Den suverent viktigste allierte unnsetningen til Norge som er planlagt og øvet består i US Marines. Nå er deres lagre i Norge endret til en viss grad, men i utgangspunktet var de ment å dekke utstyrsbehovet og forsyninger for 30 dager for en Marine Air-Ground Task Force (MAGTF) av størrelse "Marine Expeditionary Brigade" på 13.000 mann, et ledelseselement på 800, et bakkekampelement (med et infanteriregiment og en feltartilleribataljon som de største enhetene) på 4000, et luftkampelement (med 36 F/A-18, 40 AV-8B, 72 helikoptre av forskjellig slag, inklusive 12 AH-1W angrepshelikoptre) på 6000 mann og et felles trenelement på 2200.

           Disse har sitt utstyr og forsyninger lagret i Trøndelag, slik at hele styrken kan flys inn til Værnes og Ørlandet flyplasser og hente utstyret og gjøre seg klar til strid, uten å være avhengig av sjøtransport. For å fly inn mannskapene og det utstyret som ikke var lagret i Norge trengtes i følge oppgave fra 1999 totalt 240 flyvninger med transportfly.

           Etter at denne styrken er flydd inn til Ørlandet og Værnes og har gjort seg klare til strid, er det en norsk oppgave å transportere de som skal nordover og ikke har egne lufttransport (kampflyene, i hvert fall F/A-18 vil operere fast fra Ørlandet) til der de skal settes i strid mot f.eks en okkupasjonsmakt. Dette skal i stor grad bruke rekvirerte sivile transportmidler, både skip, båter og ferger og landtransport.

           Hva kan så russerne gjøre for å hindre denne styrken å komme i effektiv kamp f.eks. i Vest-Finnmark? For meg synes det som de har svært mange muligheter (skyte ned flyene før de lander, ødelegge Værnes og Ørlandet, minelegge norskekysten for å hindre skipstrafikk, la ubåter stanse skipstrafikk mellom Trøndelag og Nord-Norge, bruke spesialstyrker og/eller flybombing/missiler mot broer, trafikknutepunkter etc. for å stoppe landforbindelsen mellom Trøndelag og Nord-Norge etc. etc.), og at Norges Forsvar kanskje i større grad burde innrettes som en realistisk motvekt mot disse mulighetene. Kampkraften til en MEB er nok mye større enn kampkraften til den norske hæren og luftforsvaret til sammen, og punkt en bør da være å få den trygt frem.
           Last edited by hvlt; DTG 301851B Nov 15, .
           At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

           Kommentér


           • #12
            Sv: Snart må Norge klare å forsvare seg selv

            Helt enig, og dette var også hovedpoenget i en av foredragene jeg var på for litt siden - hvis det virkelig brenner på dass er det beste vi kan gjøre å sikre at forsterkninger kommer frem. Altså luftvern rundt de kritiske punktene, mineklarering dersom man ønsker forsterkninger sjøveien, anti-ubåtkrigføring, anti-spetznastiltak etc etc. Hvilket betyr at hovedinnretningen av Forsvaret bør være i denne retning. Ingen vil gidde å risikere egne styrker dersom de ikke kan komme seg forholdsvis trygt frem.

            I tillegg må vi evne til helt på egen hånd å håndtere lavintensitetsscenarier, herunder sabotasje, subversjon, spionasje og terrorisme, og ha styrker som duger til dette.

            Men vi må heller ikke glemme det som kan gi oss browniepoints, og sørge for at noen gidder å hjelpe oss in the first place: bidra til fellesoperasjoner i NATO-regi, støtte med air policing f eks i Baltikum, bidra i felles marinestyrker, utveksle etterretninger og i siste instans også ha vilje og evne til å hjelpe allierte med bakkestyrker.
            Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

            Kommentér


            • #13
             Sv: Snart må Norge klare å forsvare seg selv

             orsvarsstaben legger til grunn at det vil ta minst 1-2 måneder før Norge kan få hjelp fra en hovedstyrke fra NATO i en alvorlig krise- eller krigssituasjon.

             https://www.aldrimer.no/1-2-maneder-...styrke-kommer/
             Odd objects attract fire. You are odd.

             Kommentér


             • #14
              Sv: Snart må Norge klare å forsvare seg selv

              Opprinnelig skrevet av Znuddel Vis post
              orsvarsstaben legger til grunn at det vil ta minst 1-2 måneder før Norge kan få hjelp fra en hovedstyrke fra NATO i en alvorlig krise- eller krigssituasjon.

              https://www.aldrimer.no/1-2-maneder-...styrke-kommer/
              Da blir jo neste spørsmål 1-2mnd fra hvilken hendelse.

              Kommentér


              • #15
               Sv: Snart må Norge klare å forsvare seg selv

               Tar frem kikkerten, ser Finland som kan mobilisere 8 brigader, og Schweiz som kan stille med 6+2 brigader.
               Minsk, det nye Utopia

               Kommentér

               Annonse i emne

               Collapse

               Fremhevede emner

               Collapse
                

               Minedykker

               Minedykkerkommandoen (MDK) er Norges største eksplosivrydderavdeling. Operatørene på MDK er spesialtrente dykkere som er utdannet til å uskadeliggjøre alle typer eksplosiver. Oppstart av neste minedykkerkurs blir sommeren 2020.

               Den generelle søknadsfristen for både vernepliktige og øvrig personell er 15. april 2020.               Les mer: https://forsvaret.no/minedykker...
                

               Forsvarets spesialstyrker rekrutterer

               Bli en del av spesialstyrkene

               Forsvarets spesialstyrker består av spesielt utvalgt personell som er i stand til å gjennomføre ukonvensjonelle og krevende operasjoner i alle slags omgivelser.Forsvarets spesialkommando og Marinejegerkommandoen har tidligere tilhørt henholdsvis Hæren og Sjøforsvaret og er nå samlet i én felles driftsenhet, ledet av Forsvarets Spesialstyrker Stab (FSST) i...
                

               Roller i Geværlaget

               Mulig jeg er dårlig på å lete, men jeg syns nå tross alt jeg har prøvd...

               Hvor finner man en oversikt over hvilke roller hver enkelt soldat i geværlaget har?
               Som; hvem bærer M72, Sankit, Samband, osv osv..
               Nyere materiell fra Hæren og til dels også HV er i stor grad basert på LMG/Minimi, og da blir jo alt bare rot for et lag med MG
                

               Sikkerhetsloven


               (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


               Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


               Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
                

               Varsler flere øvingsdøgn for soldater i Heimevernet

               Generalmajor Elisabeth Michelsen bruker sitt økte budsjett til å øke antall øvingsdøgn, både for mannskap og befal, dvs. seks øvingsdøgn for mannskap og ni for befal.

               Håper dette er starten på noe vedvarende.

               https://www.bt.no/innenriks/i/VbMPp3...-i-heimevernet
                

               UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

               UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

               https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

               ...
                

               Mentorordning i Heimevernet

               Hei,

               Jeg står i stilling som troppssjef i Heimevernet. Min militære bakgrunn har jeg fra Befalsskolen for Feltartilleriet med påfølgende tjeneste som kanonkommandør. 13 år etter at jeg leverte inn vinklene ble jeg kalt inn til Heimevernet, kledd opp og satt i stilling som NK tropp i et ungt og uerfarent Heimevernsområde. Året etter ble jeg troppssjef og startet på kursrekka, og siden...
                

               Troppssersjant

               Hei!

               Blitt tildelt troppssjersant, har fått info om dette.
               Jeg er også sersjant, tatt lagfører kurs og grunnkurs lederskap, men hvordan blir nå mtp implementering av det nye OR systemet, noen som vet dette? Forblir jeg sersjant?
                

               NSM: Årlig risikovurdering


               Ole Gunnar Onsøien
               NTB scanpix

               – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


               Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

               – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...

               Donasjoner

               Collapse
               Working...
               X