Følg Milforum på Facebook, Instagram og Twitter!

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Forsvarspolitikken ved et veiskille

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

  In the land of the blind osv.

  Heldigvis for Erna kommer det aldri noe grasrotopprør før lønningen utbetales i rubler, og da har toget uansett forlatt 2%-stasjonen.
  Aldri mer 13

  Kommentér


  • Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

   Leserinnlegg av USAs ambassadør til Norge, Kenneth J. Braitwaite.

   Hvorfor to prosent?

   Mens debatten fortsetter om forsvarsbudsjetter og Norges oppfyllelse av det omforente løftet om å bruke to prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP), har du kanskje lurt på: «Hvorfor to prosent?»

   Hvorfor var det dette tallet alle NATO-allierte ble enige om ved toppmøtet i Wales i 2014?

   BNP er den totale verdien av alle varer og tjenester produsert av en nasjon i løpet av et år. Det ble først brukt i 1951, og er i praksis blitt målestokken for et lands finansielle stabilitet. Norge har hatt eksepsjonell økonomisk vekst i over et tiår, og er blitt den mest robuste nasjonen i Europa. Derfor er det logisk å bruke BNP for å måle NATO-landenes forpliktelse til forsvarsinvesteringer, særlig for et økonomisk vellykket land som Norge.

   Da jeg så på de opprinnelige grunnene til at NATO landet på dette tallet, oppdaget jeg at det går lenger tilbake enn møtet i Wales i 2014. NATO innkalte til dette møtet for å diskutere Russlands ulovlige annektering av Krim-halvøyen våren samme år. Imidlertid etablerte NATO tallet to prosent allerede i 1990-årene som en målestokk på tilstrekkelig forsvarsforbruk forventet av nye
   medlemsland idet de gikk inn i alliansen. Selv om det aldri var formelt håndhevet, ga det et omforent tall som kunne gjelde alle allierte.

   Da den globale situasjonen endret seg med Russlands aggressive atferd i Georgia, Ukraina og på Krim-halvøyen, tok NATO-landene frem igjen dette tallet som det minimums-bidraget alle medlemmer skulle oppnå innen 2024. Dette ble bekreftet av alle parter i avtalen, deriblant tidligere president Obama og statsminister Solberg, som en rimelig og rettferdig måte å fastslå et
   referansemål for hvert medlemslands bidrag basert på deres økonomier. Det er opplagt at USAs BNP overstiger de fleste andre land. Derfor er det bare rimelig at USA bidrar mest – over 3,4 prosent av vår BNP, tilsvarende 649 millarder dollar [nesten 6000 milliarder kroner], hvert år.

   Enkelte i den norske regjeringen mener at denne målestokken ikke er relevant, og at to-prosentreferansen er tilfeldig, men med all respekt er jeg uenig. Som både tidligere militæroffiser og forretningsmann, mener jeg at alle organisasjoner, inkludert bedrifter, ideelle organisasjoner og selv suverene stater etablerer referanseverdier for å måle fremgangen mot sine mål. I
   næringslivet må inntektene være større enn utgiftene for å forbli lønnsom - det er slik virksomheten kan videreføres. Tilsvarende vil en nasjon som ikke investerer nok i sitt eget forsvar risikere å sette sin egen suverenitet i fare på grunn av manglende kapasitet til å forsvare sine interesser. Derfor er to prosent en relevant målestokk for minimumsforpliktelsen til det felles forsvaret av NATO-allierte land – deriblant Norge og USA.

   Som jeg har sagt i flere taler i løpet av den siste måneden, forstår kanskje nordmenn bedre enn amerikanere betydningen av et tilstrekkelig forsvar. Rundt juletider i 1939 kunne folk på Karl Johan aldri ha forestilt seg at de ville miste sin frihet bare noen måneder senere da nazistene marsjerte opp den samme gaten. Jeg lurer på om de ville ha investert mer i sitt forsvar, hvis de hadde visst hva som kom.

   Nå tror jeg ikke at Norge står i fare for å bli invadert, men jeg vil gjerne sitere George Marshall, general, statsmann og nobelprisvinner, som en gang sa: «Den eneste måten å vinne neste verdenskrig, er å forhindre den». Jeg mener bestemt at et sterkt og tilstrekkelig forsvar som del av NATO-alliansen er den eneste garantien for at Norge skal ha evnen til å avskrekke aggressive handlinger fra de som måtte true deres suverenitet.

   Kontreadmiral Kenneth J. Braithwaite (pensjonert) er USAs ambassadør til Norge. Han er en tidligere U.S. Navy pilot og direktør i den private helsesektoren.
   https://www.vg.no/nyheter/meninger/i...x5em_4C2E84TaQ
   Svolten og tyst, samband fyst

   Kommentér


   • Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

    Og som han sier, 2% er etablert som et minimumsbidrag. Med dette faller enkeltes, herunder sittende statsministers, argumenter om at det er såååå vanskelig å treffe akkurat 2%, fordi vi ikke helt vet hva totalt BNP vil være i 2024. Da er det jo bare å ta litt i, så er det problemet løst. Jeg vil også minne om, som andre her har gjort før meg, at vi har vært oppe i over 3% av BNP tidligere, uten at landet gikk konk av den grunn.
    Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

    Kommentér


    • Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

     "Det er så vanskelig": Fra 1949 til 1954 gikk det norske forsvarsbudsjettet opp fra 322 millioner kroner pr år til 900 millioner kroner pr år. Samtidig mottok Norge i amerikansk våpenhjelp litt mindre enn summen av forsvarsbudsjettene i den 5-årsperioden. Hele tiden på 1950- og 1960-tallet utgjorde forsvarsbudsjettet ca. 15% av det totale statsbudsjettet (og i overkant av 3% av BNP). Statsbudsjettet for 2019 er på totalt 1377 milliarder kroner, hvorav 59 milliarder er til Forsvarsbudsjettet, dvs. 4% av Statens utgifter.
     At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

     Kommentér


     • Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

      Kreativ bokføring er tydeligvis metoden istedet for en reel styrking av Forsvaret. Har bare en ting å si - Snysokker, hele gjengen!

      Nye tall: Norge hopper oppover på NATOs to-prosent liste

      Regjeringen har funnet budsjettposter på 5,2 milliarder kroner som nå tas inn i beregningen av Forsvarets andel av BNP. Dermed krymper avstanden til NATOs mål om å bruke to prosent av BNP på forsvar.
      – Regjeringen vil dermed bruke 1,8 prosent av BNP i 2019. Og prognosene sier at vi også vil bruke 1,8 prosent av BNP på forsvar i statsbudsjettet for 2020, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) til VG.
      https://www.vg.no/nyheter/innenriks/...Kf4yyCU9Ng_m1c
      Svolten og tyst, samband fyst

      Kommentér


      • Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

       Opprinnelig skrevet av 93A Vis post
       Kreativ bokføring er tydeligvis metoden istedet for en reel styrking av Forsvaret. Har bare en ting å si - Snysokker, hele gjengen!       https://www.vg.no/nyheter/innenriks/...Kf4yyCU9Ng_m1c
       Altså... Veeeeeeeeeel:
       Opprinnelig skrevet av VG
       Ny regnemåte gjør også at Bakke-Jensen kan regne inn redningshelikoptrene som Forsvaret opererer på vegne av Justisdepartementet, og også anskaffelsen av nye redningshelikoptre.

       Det samme gjelder utgifter over statsbudsjettet til NATOs sivile programmer, og til FNs fredsbevarende operasjoner.
       Til sammen er dette en økning på 5,2 milliarder kroner i NATOs regnestykke.
       Det er faan meg på tide å BITRE... Bitre, bitre. bitre

       Kommentér


       • Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

        Et godt innlegg av kommentator Harald Stanghelle i Forsvarets forum.

        Harald Stanghelle: «Det ansiktsløse ansvar»
        Systematisk ble Forsvaret bygget ned til det knapt kunne forsvare en bydel i Oslo. Men ingen generaler eller politikere tar ansvaret. Feilen er ansiktsløs.

        Få sannheter er mer etablert enn at forsvar er de lange linjers øvelse. Det tar tid å bygge opp. Men det går uhyggelig raskt å rasere et robust forsvar. Kjernen i dette ser vi nå da det av gode grunner etterlyses både sterkere og raskere satsing på Forsvaret.

        For det forsvar som ble vedtatt så sent som i langtidsplanen fra 2016, er «for lite», skriver admiral Haakon Bruun-Hanssen her i Forsvarets forum. For dagens «ressursrammer gir ikke et forsvar som er tilstrekkelig til å løse sine oppgaver i en ny sikkerhetspolitisk hverdag», slår forsvarssjefen fast. I mars var det daværende hærsjef Odin Johannessen som til NTB slo fast at «vi har ikke stor nok evne til å løse de utfordringene vi har i oppdrag å håndtere». Da holdt han det som ble kalt «en tordentale» i Oslo Militære Samfund. Sjelden har Forsvarets øverste ledelse satt klarere offentlige ord på situasjonen.

        Det er ikke så mange årene siden det ble spilt en annen politisk og militær melodi. Det kunne virke som om spisse utenlandsoperasjoner og avansert høyteknologi var det eneste saliggjørende. Offiserer som snakket høyt om territorialforsvar og at den sentrale oppgaven var å kunne forsvare de norske grensene, ble nærmest latterliggjort. De ble plassert i båsen for gammeldagse kaldkrigere som satt fast i et utdatert verdensbilde. Uten evne til å forstå den nye tid.

        For den politiske og militære konsensus var et annet sted. Og i skyggen av denne forsvant mye av den norske forsvarsevnen.

        Derfor er krangelen mellom Høyre og Arbeiderpartiet om en historie de begge har et stort felles ansvar for, bare pinlig å følge med på. Som når Hårek Elvenes i Dagbladet skriver at det Forsvaret Jens Stoltenberg etterlot seg i 2013, var «råtnet på rot». Det var et forsvar som «omtrent var konkurs», skal vi tro Høyres forsvarspolitiske talsmann. Slik viser også denne forsvarspolitikeren at han er dyktig til aktiv fortrengning. For det var bare drøyt et år etter at Høyre i fire år (2001-2005) hadde styrt Forsvarsdepartementet at den daværende hærsjef Robert Mood til TV 2 fortalte at «dersom vi samler alt sammen på en plass, kan vi i et tradisjonelt scenario kanskje forsvare en bydel i Oslo eller området fra Majorstua til Røa. Og det er den samlede norske hær».

        Slik sto det til like etter at Høyre var gått av vakt. Og slik sto det fortsatt til etter at Arbeiderpartiet avsluttet sin. Og hele tiden sto det norske toppmilitære klar til å akseptere – ja, noen med sin aktive støtte - en omlegging som viste seg å være en nedbygging. Eller som Kjell Grandhagen sa det så sent som 27. mars i det som ble et av de siste NRK-intervjuene han ga før han døde i mai: «Vi har i dag ikke en evne til verken å avskrekke en fiende eller forsvare oss mot et angrep mot Norge som står i forhold til den trussel vi står overfor.» Og noe av forklaringen finner Grandhagen i en satsing på internasjonale operasjoner som ikke lot seg kombinere med et nasjonalt forsvar innenfor de gitte budsjetter.

        I dag er ikke dette en spesielt omstridt observasjon. Snarere en virkelighetsbeskrivelse som legges til grunn av både politikere og offiserer. For den russiske Krim-invasjonen på senvinteren for fem år siden snudde opp ned på så mye. Også den vestlige tankegangen rundt forsvar og sikkerhet. Det var nok russerne som satte fart i revitaliseringen av Forsvaret, ikke et politisk ønske om et sterkere forsvar. For med ett er vi tilbake til det som til alle tider har vært Forsvarets kjerneoppdrag: et forsvar for nasjonalstatens grenser og interesser.

        Det er pussig å registrere hvor mange som like lydløst som sømløst har snudd. Og det er like interessant å registrere det totale fravær av ledere som påtar seg ansvar for at vi er havnet der vi er. Samtidig vet vi at også et forsvar er avhengig av forståelse hos folk flest. Det ville kanskje vært politisk umulig med økte forsvarsbevilgninger i en tid med harmoni i våre nærområder? Kanskje det ville vært like vanskelig å gå klar av Bush-årenes feilslåtte forsvarstenkning og krigsbegeistring? Og kanskje var det uunngåelig med en nasjonal snuoperasjon selv om resultatet nå viser seg feilslått?

        I møte med historien blir det fort mange «kanskje». Nettopp derfor gjelder det å tviholde på at forsvar dreier seg om de lange linjer. Det krever politiske og militære ledere som skjønner hva dette i praksis betyr, og som forstår at vi oftest må velge bort internasjonale politiske moteluner og forandringer som raskt skifter retning. Derfor er det å ta ansvar en nøkkel. Da kan ikke ansvaret være ansiktsløst. Heller ikke for ettertiden.
        https://forsvaretsforum.no/harald-st...Rh7TrhjTdB6HA4
        Svolten og tyst, samband fyst

        Kommentér


        • Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

         Svært bra!
         At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

         Kommentér


         • Sv: Forsvarspolitikken ved et veiskille

          Disse er postet av Geir Høiland i Facebook-gruppen "Norsk Forsvarspolitikk". Det er fra boken "Norske skyttere i ord og bilder" utgitt av Det frivillige skyttervesen i 1955. Forfatteren, Arne Hatlebak, var kontorsjef i Det frivillige skyttervesen fra 1936 til 1958.          At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

          Kommentér


          • Ståle Ulriksen:

           Norges akilleshæl blottlegges

           Kysten blir nesten fullstendig ignorert av det fagmilitære rådet. Det gjør kysten til en strategisk sårbarhet.

           https://www.bt.no/btmeninger/komment...el-blottlegges

           PS: Er dette riktig tråd for FMR?

           Sent fra min SM-G960F via Tapatalk

           Odd objects attract fire. You are odd.

           Kommentér


           • Oslo Høyres årsmøte vedtok for 5 minutter siden følgende resolusjon med ca. 180 stemmer mot 3 stemmer (jeg holdt to innlegg, først for at den skulle tas opp til behandling, noe resolusjonskomiteen først var mot, deretter for at man skulle stemme ja):

            Forsvars- og sikkerhetspolitikk for en ny tid

            Verden er på vei tilbake der staters interesse presser på normer og regler i det internasjonale samfunn. Dette gjør at vi igjen må rette søkelyset mot en av Statens primære oppgaver: beskyttelse av suverenitet, handlingsrom og innbyggernes trygghet.

            Arbeidet med å gjenoppbygge forsvaret startet fra første dag med Høyre i Regjering. Det er et arbeid som er møysommelig, kostbart og tar tid. Det er lett å rive ned kapasiteter det tar lang tid å bygge opp.

            Mandatet fra Regjeringen til forsvarssjefen fremhevet at Norges sårbarhet øker i takt med at trusselbildet forverres. Norge må ta et større ansvar for egen sikkerhet i våre nærområder og bidra mer til NATO‐alliansens samlede forsvarsevne.

            Forsvarssjefen har nå lagt frem sin faglige anbefaling og besvart regjeringens mandat. Han er tydelig på hvilket forsvar han ønsker seg: «Alternativ A» i hans fagmilitære råd etablerer et forsvar som kan møte de aktuelle sikkerhetspolitiske utfordringene i nærområdene våre.

            Oslo Høyre går inn for:

            • at alternativ A legges til grunn for arbeidet med neste langtidsplan for Forsvaret.

            • en reell og betydelig økning av forsvarsbudsjettet i tråd med beslutningene fra NATOs toppmøte i Wales i 2014, som fastsetter en målsetting for medlemslandene om gradvis å øke forsvarsbudsjettene opp mot 2 prosent-målet i løpet av et tiår.

            Oslo Høyre understreker at dette må sikres gjennom et bredest mulig forlik i Stortinget.
            At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

            Kommentér


            • Den amerikanske tankesmien RAND Corporation har gitt ute en studie om forsvaret av Norge: Enhancing deterrence and defence on NATO's northern flank: Allied perspectives on strategic options for Norway

             Key Findings

             Allied perspectives on NATO in the High North
             • Allies do not anticipate direct threats to Norway in the short term. Instead, the most significant threat is horizontal escalation of a conflict triggered in another region.
             • The High North holds strategic importance to Russia's Bastion Defence in the Barents Sea and Arctic. NATO must plan for possible future operations in an increasingly contested environment.
             • The Bear and GIUK gaps are key to warning of Russian Northern Fleet operations against NATO in any future conflict.
             • The rise of China is seen as a significant issue for NATO, though Allied officials differ over the urgency and scale of this challenge.
             • Allies welcome an enduring role for Norway beyond that nation's immediate neighbourhood, stressing the importance of a 360° approach to security.
             Allied perspectives on strategic considerations for Norway
             • NATO forms an indispensable pillar of Norwegian security, and in turn benefits from Norway's active contributions to the Alliance.
             • Allies regard Norway as 'punching above its weight' due to high-end capabilities and its ability to engage all of society in the defence effort ('Total Defence').
             • Despite these perceived strengths, Norway faces pressing challenges. These include the need to manage changing political partnerships as well as to enhance the readiness and resilience of Norwegian forces to deter aggression.
             • Though Norway's Total Defence Concept is ahead of many Allies, it also needs bolstering to counter new threats to society.
             • Norway could use its national defence strategy to shape NATO's thinking on topics such as Russia, societal resilience and innovation.
             Norway has five strategic options
             • Strengthen deterrence in Norway by enhancing the capability and readiness of Norwegian Armed Forces.
             • Increase Norway's ability to receive, support and operate alongside large-scale Allied land, air and naval forces.
             • Explore concepts to disrupt any adversary's tempo of operations.
             • Enhance national and societal resilience.
             • Identify and pursue opportunities for Norwegian leadership within NATO.
             At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

             Kommentér


             • Så Totalforsvarskonseptet er relativt ukjent/uutviklet i resten av Nato, det var noe overraskende.
              Odd objects attract fire. You are odd.

              Kommentér


              • Jeg vet at dette ble diskutert tidligere i tråden, men da var premisset at Trump kom til å trekke USA ut av Nato.

               La oss for argumentets skyld si at USA nå fokuserer mer innad i landet, av grunnen amerikanerne synes er gode.

               Da vi da fortsette sikkerhetspolitikken vår slik den er nå, eller er svaret et tettere samarbeid mot Europa?
               Just when you'd think they were more malignant than ever Hell could be, they could occasionally show more grace than Heaven ever dreamed of. Often the same individual was involved. It was this freewill thing, of course. It was a bugger.

               Kommentér


               • Gitt at alt (og jeg kødder ikke her) rundt norsk sikkerhetspolitikk er sentrert rundt premisset at NATO (les: amerikanerne) kommer oss til unnsetning, så må absolutt alt av forsvarsplanlegging, -struktur, osv revurderes og tenkes på nytt hvis dette sentrale premisset faller bort.

                Kommentér


                • Er USA ut av Europa ensbetydende med USA ut av Norge?

                 Jeg antar videre i denne posten at Russland i overskuelig fremtid vil utgjøre en eller annen trussel mot USA*.

                 Slik jeg leser globusen er det beste stedet å stoppe Nordflåten fra å seile vestover i området mellom Norge, Storbritannia, Island og Grønland. Passerer feks en ubåt dette området blir det straks vanskelig å vite hvilken by på østkysten den ville dukke opp utenfor. Er ikke dette et sterkt argument for videre involvering i disse landene? Er det egentlig dødsviktig om USA vil holde Norge tett til seg for vår del, eller for egen del?

                 *Langt i fra den eneste, Kina og flere er sikkert likså aktuelle statlige trusler.
                 Aldri mer 13

                 Kommentér

                 Fremhevede emner

                 Collapse
                  

                 Forsvarets jobbsøkerregister

                 Militær kompetanse tar lang tid å skape og koster forsvaret masse. I løpet av de siste 4 årene så har det vært gjort test på et jobbsøkeregister. Disse testene har vært vellykket og rulles nå ut i større skala. Ønsker du deg tilbake i Forsvaret igjen så er det bare å registrere seg.                 https://forsvaret.no/jobb-i-forsvaret/jobbregister...
                  

                 Luftforsvarets organisering

                 Har tilbrakt noe tid på Wikipedia og prøvd å skrive om bl.a Luftforsvarets organisering.

                 Sjekk gjerne ut her, og kom med med tilbakemeldinger om det er noe som bør endres:
                 https://no.wikipedia.org/wiki/Luftfo...derlagte_baser

                 For øyeblikket jobber jeg med 132. Luftving (lenke), og da spesielt Baseforsvarsskvadronen. Og nå lurer på hvor Nasjonal Innsatsstyrke (lenke)...
                  

                 Sikkerhetsloven


                 (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


                 Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


                 Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
                  

                 UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

                 UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

                 https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

                 ...
                  

                 Fokus: Etterretningstjenesten


                 Etterretningstjenesten


                 Etterretningstjenesten er ​Norges militære og sivile utenlandsetterretningstjeneste. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​HVE M ER ETTERRETNINGSTJENESTEN, OG HVA GJØR VI?

                 Selv om tjenesten er en integrert del av Forsvarets organisasjon og virksomhet, løser tjenesten oppdrag for hele myndighetsapparatet og arbeider...
                  

                 100 ÅR ETTER

                 100 år etter Forrige århundre er fullt av dramatiske begivenheter som har formet verden helt opp til vår tid. Mange grenser i Europa er direkte resultat av de to verdenskrigene, og også i resten av verden hører vi fortsatt gjenklangen fra den svunne kolonitiden, med land som ble skapt av vinnerne fra den første krigen, og som ble selvstendig i tiden etter den andre. Denne tråden dekker gapet mel...
                  

                 Et nytt forsvarskonsept?

                 I to artikler Sverre Diesen har hatt i Norsk Militært Tidsskrift avslutter den tidligere forsvarssjefen med å etterlyse et nytt, helhetlig forsvarskonsept for landet. Et komplett, detaljert konsept vil helt sikkert være gradert, men det forhindrer oss ikke i å føre en overordnet diskusjon her. I og med at jeg regner med at Diesen har tilgang til relevant gradert materiale, og han altså etterlyser...
                  

                 Beskikkelser på Milforum

                 Det er flere brukere som de siste dagene har fått sine velfortjente befalsgrader på milforum for god innsats. Siden ordningen nettopp er innført, er det litt for mange som har blitt sersjant (OR-5) eller sersjant klasse 1 (OR-5+) til at vi kan gi en individuell vurdering av hver enkelt, men samtlige er gode og solide bidragsytere over tid. Dette gjelder også mange av de som nå har grader mellom menig...
                  

                 NSM: Årlig risikovurdering


                 Ole Gunnar Onsøien
                 NTB scanpix

                 – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


                 Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

                 – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...
                  

                 Fokus - Etterretningstjenestens årlige vurdering                 Etterretningstjenestens rapport kan lastes ned fra lenken til høyre på siden:
                 http://forsvaret.no/aktuelt/publisert/n ... pport.aspx

                 Rapporten dekker hovedpunktene:
                 Kode:
                   Globale utviklingstrekk
                   Nordområdene / Arktis
                   Russland
                   Afghanistan
                   Pakistan
                   Kina
                   Midtøsten og Nord-Afrika
                   Iran
                   Sudan
                   Somalia
                   Terrorisme
                   Spredning av
                 ...
                  

                 Jente i kongens klær? Dette er tråden!

                 Oppfordring mottatt og iverksatt. Som jente i førstegangstjenesten er det ofte en del spørsmål som dukker opp før oppmøtedagen og under året i grønt, og en del av disse kan ikke alltid mannfolka/guttungene svare på- nettopp fordi de ikke kan sette seg inn i situasjonen. I denne tråden kan man stille spørsmålene, komme med tips og råd, eller bare dele erfaringer man har gjort seg underveis. Jeg har...
                  

                 Tema: Luftforsvaret

                 Snublet over denne siden med masse bilder av Luftforsvarets maskiner, helt fra perioden med dobbeltdekkere og til dagens F16. Anbefaler alle med flyinteresse å sjekke det ut! http://airforcephotos.luftkrigsskole...3/Default.aspx
                  

                 Forsvarets veterantjeneste (FVT)

                 Forsvarsnett: Forsvaret vil ha veteransenter Katrine Gramshaug, SDV, 2007-06-06


                 – Forsvaret trenger et rekreasjonssenter for veteraner. Det er viktig at vi nå får på plass et fast sted hvor vi kan tilby tjenester til veteraner, sier forsvarssjef Sverre Diesen.

                 Av Katrine Gramshaug, Personell-, økonomi- og styringsstaben

                 http://www.mil.no/veteraner/start/aktue...

                 Donasjoner

                 Collapse
                 Working...
                 X