Følg Milforum på Facebook, Instagram og Twitter!

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Generell Ubåt-tråd

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Generell Ubåt-tråd

  Vi har jo tråder om det meste her på forumet, så jeg tenkte det kunne være interessant med en liten tråd om Ubåter. En nokså generell tråd, med bilder og diskusjon over de forskjellige måtene som det finnes å tenke ubåt på.

  Jeg kan begynne med noe jeg falt over på Twitter; https://twitter.com/tehfrr/status/10...778741250?s=17

  En kar som har funnet frem diverse bilder av den etterhvert så legendariske Alfa-klassen av ubåter. Det sies at da denne ubåten ble satt i tjeneste, begynte Nato straks utviklingen av en ny torpedo som kunne klare å ta igjen Alfa-klasse.
  Click image for larger version

Name:	Dx13Ee5U0AA3zud.jpg
Views:	2
Size:	199,0 KB
ID:	873682
  Just when you'd think they were more malignant than ever Hell could be, they could occasionally show more grace than Heaven ever dreamed of. Often the same individual was involved. It was this freewill thing, of course. It was a bugger.

 • #2
  Sv: Generell Ubåt-tråd

  Vi kan ikke ha en ubåttråd uten å legge inn en lenke til H. I. Sutton og Covert Shores, et enmanns ubåt-nerdeforetak og en super ressurs på alt som har med ubåter å gjøre:

  http://www.hisutton.com/
  "En undervannsbåt er ikke en sykkel -"
  - Dmitrij Boltenkov

  Kommentér


  • #3
   Sv: Generell Ubåt-tråd

   Vil også anbefale sub-reddit'en https://www.reddit.com/r/submarines/

   Kommentér


   • #4
    Sv: Generell Ubåt-tråd

    ALFA ja.... Frekk liten sak dette her. Stå klar ubåtnerding!

    Ca 43 knop maksfart så vidt jeg husker, forutsatt flatt hav, perfekt inntrimmet båt, grei baug ned og edru maskinmester, men støyet uansett som et uvær og var hovedårsaken til at USA utvikla MK-48 ADCAP torpedoen som har marsjfart ca 55 knop og dykkedybde i området 1000 meter, samt at Royal Navy hengte seg på og utviklet Spearfish som har marsjfart i området frekke 80 knop(!) og tilsvarende dykkedybde.

    ALFA-klassen var noget spesiell da den ikke kunne stenge ned reaktoren sin da reaktoren var av type flytende bly-bismut, som solidifiserer seg selv når temperaturen går under 125 grader Celsius tror jeg det var. Dersom det flytende stoffet solidifiserer seg er reaktoren permanent ødelagt, og dermed er båten kondemnerbar da det var alt for kostbart å 1) anskaffe ny reaktor og 2) sveise i titanskroget, som er en kunst i seg selv. Dette skjedde så vidt jeg husker å ha lest med to eller tre av de totalt syv båtene i klassen, da damp-leveransen Nordflåten hadde ordnet på ALFA-kaia i Polijarni hadde en tendens til å svikte. Standard praksis var derfor å ikke stenge ned reaktoren, men Murphy har jo en tendens til å dukke opp. Det må ha vært litt av en TS...

    I tillegg støya de båtene så mye at det var en smal sak for NATO å tracke de, så de ble etter hvert primært brukt som "interceptors" som lå til kai med høy seilingsberedskap som kunne gå ut når det kom noe interessant inn øst av GIUK.

    I motsetning til de fleste andre sovjetiske ubåtklasser hadde ALFA-klasse en full-profesjonell besetning (les: ingen vernepliktige ombord) og var sterkt automatisert med en stambesetning på rundt 31 mann, der alle unntatt kokken var offiserer. Altså relativt lav utholdenhet på besetningen, og sterkt redusert evne til vedlikehold mens de var i sjøen.

    Med andre ord typisk sovjetisk.

    /nerding slutt

    Kommentér


    • #5
     Sv: Generell Ubåt-tråd

     Det er litt situasjons og strømningsavhengig men når man bikker 20-30 knop så begynner utsatte steder på skroget å kavitere, ikke bare propellen. Over 40 knop så hadde det ikke hjulpet med magnetdrift en gang, da kaviterer alt som ikke har lokal laminær strømning, dvs forskipet, seilet og absolutt alt av styreflater.

     Russerne er ikke dumme og flytende metallreaktorer, kanskje helst med en saltløsning i stedet for Blybismut, vil være fremtidens energileverandører når vi slutter å fundere på at fusjon blir for vanskelig

     Når energi ikke er noe problem og alle er venner bør vi kanskje bunntråle Karahavet for «brukt materiell» fra sovjettiden....
     Artillery is the God of War

     Kommentér


     • #6
      Sv: Generell Ubåt-tråd

      Tror jeg har fortalt denne historien her på bruket før, men den er såpass god at den uansett egner seg for gjentagelse.


      En bekjent av meg er tidligere Orion-flyger, og han har fortalt om sitt første møte med Alfa.

      Det gikk som kjent lenge rykter om ubåtens høye topphastighet og maks dybde, og NATO var naturlig nok særdeles interessert i få "kikket" på ubåten når den var ute, for å finne ut så mye som mulig om dens kapasiteter og ytelse. På et tidspunkt ble 333 Skvadron varslet (antagelig fra amerikansk hold) om at en Alfa var observert på vei ut til havs i Kolafjorden, og de sendte ut maskiner til planlagte områder for å lete etter den. På et av disse toktene var nevnte bekjent med i besetningen. Flere timer søking resulterte ikke i annet enn fiskefartøyer, men etter hvert kom de over en sovjetisk Kresta-klasse krysser som de bestemte seg for å sjekke ut. Passive sonarbøyer ble sluppet, nærmest på gammel vane, for å registrere skipets lydprofil, og sonaroperatøren bet seg straks merke i at lyden ikke var helt som den skulle være. Flere bøyer ble sluppet forskjellige steder rundt fartøyet, og alle viste det samme - at det mest sannsynlig lå en ubåt under skipet. Ingen av de andre ombord kunne høre det, men sonaroperatøren var overbevist, og etter en sjefsavgjørelse fra kapteinen ble det sluppet en aktiv sonarbøye som "pinget" under skipet. Resultatet kom umiddelbart: like under skipet lå det en ubåt, åpenbart for å gjemme seg i støyen fra krysserens propeller, og det var ingen tvil om at dette var Alfaen de hadde hørt så mye om.

      Flere bøyer, både aktive og passive, ble sluppet, og da det gikk opp for Alfaen at den var oppdaget gikk den opp til maks hastighet og satte full fart nedover; alt ble registrert av Orionen. De meldte inn at de hadde fått det de var ute etter, og ved ankomst Andøya ble sonaroperatøren umiddelbart sendt med kopier av opptakene, i en koffert festet til armen med håndjern, rett til Oslo og deretter Washington, hvor han delte opptakene med amerikansk marine- og etterretningspersonell og brifet dem om hva de hadde funnet.

      Opptakene skal ha vist at ubåten var vesentlig raskere enn hva NATO tidligere hadde antatt, og resultatet var som sagt en kapasitetsøkning på de nevnte Mark 48 og (antagelig) Spearfish torpedoene.


      Og som en lykkelig slutt: uken etter hendelsen mottok 333 Skvadron en kasse whisky fra den amerikanske ambassaden, som takk for hjelpen
      "Whoever reads history with a mind free from prejudice cannot fail to arrive at a conviction that of all military virtues, energy in the conduct of operations has always contributed the most to the glory and success of arms"

      Kommentér


      • #7
       Sv: Generell Ubåt-tråd

       Fant en liten videoserie fra en tidligere ubåtmann i US Navy, som forklarer en del ting rundt ubåter. Jeg fant det lærerikt, også regner jeg med at jeg blir rettet om dette er for galt
       Just when you'd think they were more malignant than ever Hell could be, they could occasionally show more grace than Heaven ever dreamed of. Often the same individual was involved. It was this freewill thing, of course. It was a bugger.

       Kommentér


       • #8
        Sv: Generell Ubåt-tråd

        http://www.kn-online.de/Lokales/Ecke...se-ausgelaufen

        Den tyske ubåten U36 skal operere ut fra Haakonsvern orlogsstasjon de neste fem månedene, som del av tettere samarbeid mellom Norge og Tyskland på ubåtfronten som følge av Norges valg av Type 212CD som erstatning for ULA-klassen.

        Kommentér


        • #9
         Sv: Generell Ubåt-tråd

         Opprinnelig skrevet av yamaha Vis post
         Fant en liten videoserie fra en tidligere ubåtmann i US Navy, som forklarer en del ting rundt ubåter. Jeg fant det lærerikt, også regner jeg med at jeg blir rettet om dette er for galt
         Mye det samme prinsippet som RADAR.
         Dvs førstegenerasjonsradar, 2D Radar og 3D Radar. (Vel ja, alle lytter etter elektromagnetiske bølger, selv om Radaren sender ut selv og lytter etter ekko.)

         Mer informasjon for dere som er interessert, selvsagt må vi starte med Doppler:
         https://youtu.be/h4OnBYrbCjY
         Selvsagt bør James May forklare det:
         https://youtu.be/ywDE57CtaTM
         Og selvsagt en Thales-video som demonstrerer en 3D-radar
         https://youtu.be/3LeKxA9YLsA         Sent fra min SM-G965F via Tapatalk
         Your signature cannot be longer than 70 characters long.

         Kommentér


         • #10
          Generell Ubåt-tråd

          Tyskerne kan det der med å holde stolte maritime tradisjoner i hevd, ref innlegget til Eeo: over:
          Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

          Kommentér


          • #11
           Sv: Generell Ubåt-tråd

           Opprinnelig skrevet av yamaha Vis post
           Fant en liten videoserie fra en tidligere ubåtmann i US Navy, som forklarer en del ting rundt ubåter. Jeg fant det lærerikt, også regner jeg med at jeg blir rettet om dette er for galt
           Dette er forenklet, men korrekt forklart hvordan passiv sonar fungerer. I tillegg finnes det aktiv sonar, som fungerer noenlunde slik som en radar gjør i form av at det sendes ut en lydpuls som reflekterer av det som måtte finnes i vannvolumet og sender lydbølgen i retur. Tiden det tar for lyden å komme tilbake deles med lydens fart gjennom vannet, og slik finner man noenlunde eksakt avstand til en kontakt, veldig enkelt forklart. Selvsagt er det hakket mer komplisert enn dette, da man i tillegg må ta i betraktning blant annet saltgehalt, temperatur og havtrykk, og en del andre faktorer.

           Jive Turkey, eller Aaron Amick som han egentlig heter tjenestegjorde for øvrig i US Navy som sonaroperatør og -instruktør i over 20 år før han sa takk for seg og gikk over til det sivile helvete. Jeg anbefaler YouTube-kanalen hans dersom du er interessert i enkle forklaringer på forskjellige ting på (hovedsaklig amerikanske) ubåter.

           Kommentér


           • #12
            Sv: Generell Ubåt-tråd

            Skulle bare gjøre denne tråden litt mindre forenklet :-)

            Anbefaler, spesielt wikipedia-siden om radar, men også siden om sonar. Her kan man lese både om teorien bak det, med matematiske formler samt sivilt og militært bruk av utstyrer. (Jeg har ikke utdanning på sonar, men har litt for mye utdanning på radar til å ikke synes at formler er kult)

            Sent fra min SM-G965F via Tapatalk
            Your signature cannot be longer than 70 characters long.

            Kommentér


            • #13
             Sv: Generell Ubåt-tråd

             Og den grunnleggende formelen for sonaroperatører:

             Kommentér


             • #14
              Sv: Generell Ubåt-tråd

              Opprinnelig skrevet av Eeo Vis post
              Og den grunnleggende formelen for sonaroperatører:

              Etter å ha studert formelen din et lite øyeblikk fant jeg ut at, SNR, Senior National Representative ikke hadde så mye å gjøre under vann, og at det sansynligvis hadde mer med Signal-to-Noise Ratio å gjøre.

              Skille

              Bokanbefaling:
              Slaget om Atlanteehavet 1939-1945, og de Norske krigsseilerne.
              Denne boken er oversatt fra Enfelsk til Norsk i 2015, orginalt på trykk i 2003 på Engelsk "Battle of the Atlantic"
              Introduksjonen i den Norske utgaven ble skrevet av Jon Michelet, sist kjent som forfatteren av bokserien En Sjøens Helt. (Gnallgod roman)

              Boken gjengir våpenkappløpet under andre verdenskrig, fra å drive sjøstrid, til å bidra med luftfarttøy med torpdeoer. Flere gode beskrivelser av våpenkappløpet under vann, herunder hvordan torpedoene ble utviklet, testet i strid, og avfyrt fra ubåter. Og miner, ikke glem minene. Det viser hvordan striden endrer seg etterhvert som motstanderen endrer taktikk og etterhvert som de innser sine feil og forbedrer seg.
              Ubåter er trolig fortsatt et verktøy for dominans innenfor Sjømakt, det får leserene selv tenke seg frem til.
              Rittmester:, U-36 som du avbildet fremkommer i denne boken som en av de første ubåtene Britene klarte å senke, den 4. desember 1939. U-36 hadde allerede senket det Norske frakteskipet Solaas med en mine. Ubåten var sør for Stavanger, på vei mot Kola-halvøya, da den støtte på den Engelske ubåten Salmon, som senket henne med en torpedo. HMS Salmon skadet i tillegg de lette krysserne Leipzig og Nürnberg rett utenfor Sørlandskysten i dagene som fulgte. Videre fortelles det at nummerne på ubåtene ble malt over da krigen startet.

              Sent fra min SM-G965F via Tapatalk
              Your signature cannot be longer than 70 characters long.

              Kommentér


              • #15
               Sv: Generell Ubåt-tråd

               http://www.thedrive.com/the-war-zone...stic-signature

               In the past two decades, propulsors have taken the place of traditional propellers on some advanced submarines, including America's Seawolf and Virginia class nuclear fast attack boats, which has been a particularly interesting evolution. But now it seems that some smaller diesel electric subs are also adding something new to their propulsion systems that provides better performance at lower noise levels. Enter the Propeller Boss Vortex Diffuser (PBVD).               Modellen for hva vi har bestilt.
               Død ved Kølle!
               Bla bla... Hybrid warfare is easy

               Kommentér


               • #16
                Sv: Generell Ubåt-tråd

                Opprinnelig skrevet av Kdo_Under Vis post
                Sånne dingser har det med å bli tatt av etter en tids bruk men det er ikke noe i veien for at denne fungerer som den skal og «varer» like lenge som propellen. Fordelen på en ubåt er at de stort sett holder seg rundt det optimale designpunktet i operasjon og ikke bryr seg (så mye) om eventuelle tap den måtte ved feks full hastighet.

                Uansett ble jeg litt overrasket...
                Artillery is the God of War

                Kommentér


                • #17
                 Sv: Generell Ubåt-tråd

                 Opprinnelig skrevet av Eeo Vis post
                 Dette er forenklet, men korrekt forklart hvordan passiv sonar fungerer. I tillegg finnes det aktiv sonar, som fungerer noenlunde slik som en radar gjør i form av at det sendes ut en lydpuls som reflekterer av det som måtte finnes i vannvolumet og sender lydbølgen i retur. Tiden det tar for lyden å komme tilbake deles med lydens fart gjennom vannet, og slik finner man noenlunde eksakt avstand til en kontakt, veldig enkelt forklart. Selvsagt er det hakket mer komplisert enn dette, da man i tillegg må ta i betraktning blant annet saltgehalt, temperatur og havtrykk, og en del andre faktorer.

                 Jive Turkey, eller Aaron Amick som han egentlig heter tjenestegjorde for øvrig i US Navy som sonaroperatør og -instruktør i over 20 år før han sa takk for seg og gikk over til det sivile helvete. Jeg anbefaler YouTube-kanalen hans dersom du er interessert i enkle forklaringer på forskjellige ting på (hovedsaklig amerikanske) ubåter.
                 Han legger ut mye ifra et ubåtspill kalt Cold Waters selges for en liten penge på Steam.

                 Kommentér


                 • #18
                  Sv: Generell Ubåt-tråd

                  Fregatt eller ubåt?

                  https://www.dn.no/DNtv/video/2019/03...r-en-bedre-ide
                  Dulce et decorum est pro patria mori, sed dulcius pro patria vivere, et dulcissimum pro patria bibere.

                  Kommentér


                  • #19
                   Sv: Generell Ubåt-tråd

                   Artikkel fra forsvaret.no

                   Ubåttokt i Nordsjøen
                   De lytter. Når motstanderen på overflaten er nærme nok, gjør de seg klare. Norske ubåter øvde nylig med tyske U212, som Norge også får om få år.

                   Ubåten KNM Utsira er på torpedoøvelsen Grüner Aal(Grønn ål), en tysk-norsk øvelse sør for Bergen. Her skal besetningen trene på å skyte torpedoer, ubåtens primærvåpen, samt å styrke marine til marine samarbeidet mellom Norge og Tyskland.
                   [ATTACH]7474[/ATTACH]
                   https://forsvaret.no/aktuelt/tysk-norsk-ubaatovelse
                   Attached Files
                   Svolten og tyst, samband fyst

                   Kommentér


                   • #20
                    Sv: Generell Ubåt-tråd

                    Kopierer denne inn her også. Eeo: leverer som vanlig gode innlegg og gir oss et sjeldent innsikt i livet under vann på godt og vondt.

                    Opprinnelig skrevet av Eeo Vis post
                    Fy faen. Brann ombord er det verst tenkelige scenarioet (bortsett fra implosjon, men da går det særdeles raskt) en kan stilles ovenfor i en neddykket ubåt. Som ubåtmann gikk det iskaldt nedover ryggen min når jeg hørte om dette.

                    Brann i en lukket atmosfære ombord på en neddykket ubåt er absolutt skrekkscenarioet. Det er derfor man driller førstehåndsinnsats og brannbekjempelse hele tiden man er ombord, slik at det blir ryggmargsrefleks å bekjempe brannen så fort som overhode mulig slik at man kan ha en "fighting chance" til å overleve.

                    For å prøve å illustrere hvordan det kan ha utartet seg ombord, basert på kvalifisert gjetning etter brorparten av et tiår i aktiv sjøgående ubåttjeneste i KNM: Atmosfæren i hele seksjonen vil bli forgiftet av branngasser på sekunder, og forgifte pusteluften i hele fartøyet dersom man ikke er utrolig rask til å adskille seksjonene med trykkfaste dører og/eller branntepper. Hvis man ikke er meget rask til å få på seg pustemaske vil man desverre miste bevisstheten meget raskt. På norske/NATO-ubåter har man noe som kalles BIBS (Built In Breathing System), som er et pusteluftsanlegg med tilhørende masker som befinner seg rundt om i hele fartøyet, som må tas på og brukes umiddelbart når alarmen går. Russerne har så vidt jeg har forstått en egen personlig pustemaske-variant med luft for en viss kortere tid, til bruk i slike tilfeller. Uansett. Er man ikke svært rask til å få på seg pustemaska og iverksette førstehåndsinnsats mot brannen så har man et stort problem.

                    For å komplisere en allerede kritisk situasjon vil det bli null sikt i brennende seksjon meget raskt pga brannrøyk, og resten av fartøyet dersom man ikke har vært rask til å stenge av seksjonen. Det er her god fartøyskjennskap kommer inn i bildet, der alle ombord må kunne finne frem til alt nødutstyr og brannslukningsutstyr i blinde, og deretter bekjempe brannen i stummende mørke. Jeg vet ikke hvor godt russiske ubåtmannskaper er drillet på dette, men formoder at de har samme fokus på dette i Nordflåten som vi har i Vesten. Desverre fremstår det for meg fra russiske "skrytevideoer" på YouTube at havariutstyret deres ikke holder samme høye standard som vi er vant til på vestlige ubåter (se fra 18:29 i den lenkede videoen for eksempel på brannbekjempelsesutstyr ombord på Nordflåtens atomubåter). Brannen vil i tillegg generere mye varme, og kan ødelegge kritisk viktig utstyr.

                    Så, for å oppsummere: Det er ikke tilgjengelig pusteluft utenom det man har av pustemasker, det er null sikt, og det blir veldig varmt veldig fort. Det er ingen brannvesen man kan ringe for å få hjelp -- man må bekjempe og slukke brannen selv med det man har av mannskaper og utstyr ombord.

                    Russiske medier siterer det norske Statens Strålevern på at det var en "gasseksplosjon" ombord som forårsaket brannen (Kilde). Dersom dette stemmer kan det være en gasstank av et slag - eksempelvis oksygen, som har antent og forårsaket en brann. Det meldes i samme kilde at brannen ble slukket av besetningen, men at 14 mann omkom av "poisoning by combustion products" (Google translate), noe jeg tolker som røykforgiftning. Dette kan tyde på at man enten ikke rakk å få på seg pustemaske, eller at man gikk tom for luft før man fikk dykket opp og ventilert fartøyet for branngasser. En forferdelig skjebne som ingen mennesker fortjener, uavhengig av nasjonalitet eller tilhørighet. Det meldes videre i sosiale medier at ytterligere besetningsmedlemmer er innlagt på militærsykehus i Severomorsk for medisinsk behandling.

                    Uansett, bra jobbet hvis de klarte å slukke brannen på egen hånd, selv om det kom med en meget høy pris. Ubåtfolk er som noen av dere kanskje har fått med dere spesielle vesener. Vi har alle som gesjeft å drive på langt under vann, og det eksisterer et spesielt brorskap (og søsterskap) mellom ubåtfolk uavhengig av nasjonalitet. Når noe slik skjer treffer det midt i hjerterota, for vi kan ane hvor jævlig gjengen ombord LOSHARIK har hatt det, og hvor forferdelig små marginer det er mellom liv og død der nede i dypet.

                    Hvil i fred til de omkomne, og god bedring til de gjenværende.

                    *********

                    For mer informasjon om fartøyet det er snakk om, AS-12 LOSHARIK, henviser jeg til den eminente HI Sutton sin artikkel: http://www.hisutton.com/Spy%20Sub%20...0Losharik.html. I følge åpne kilder er LOSHARIK del av GUGI, som formelt sett bedriver "dypvannsforskning", men sannsynligvis bedriver kartlegging av havbunnen med fokus på undervannsinstallasjoner slik som kommunikasjonskabler og annen snask. Se den norske Wikipedia-siden om "Departementet for dyphavsforskning i Russland" for ytterligere informasjon. LOSHARIK opererer normalt sammen med et moderfartøy av typen DELTA STRETCH, som er en ombygget strategisk atomubåt der missilseksjonen er erstattet av en dokkingmodul som tillater DELTA STRETCH å "dokke inn" LOSHARIK på undersiden og frakte henne rundt om dit de skal operere.
                    Svolten og tyst, samband fyst

                    Kommentér


                    • #21
                     Sv: Generell Ubåt-tråd

                     Av ren nysgjerrighet, for de av oss som har lest SOS Nordpolen beskrives det en brann i en ubåt. Hvor realistisk er egentlig den beskrivelsen?
                     Just when you'd think they were more malignant than ever Hell could be, they could occasionally show more grace than Heaven ever dreamed of. Often the same individual was involved. It was this freewill thing, of course. It was a bugger.

                     Kommentér


                     • #22
                      Sv: Generell Ubåt-tråd

                      https://www.nrk.no/finnmark/xl/dodsm...lle-1.14489813
                      Saken er fra april og jeg regner med at en del har lest den før, men den er forsåvidt aktuell når vi snakker om brann ombord i ubåt, da den omhandler brannen om bord i K-278 Komsomolets.
                      "Assumption is the mother of all fuck ups"

                      Kommentér


                      • #23
                       Sv: Generell Ubåt-tråd

                       Opprinnelig skrevet av yamaha Vis post
                       Av ren nysgjerrighet, for de av oss som har lest SOS Nordpolen beskrives det en brann i en ubåt. Hvor realistisk er egentlig den beskrivelsen?
                       Sannsynligvis svært urealistisk. Nå er det noen år siden sist jeg leste den boka, men det som ble beskrevet var vel en ulmebrann i noe slags isolasjon, som de brukte timer, om ikke dager på å bekjempe. Tror nok de fleste ville vært døde for lengst. Metoden som beskrives for å "sjokk-lufte" ved å starte opp dieselen uten snorkel, og la den suge til seg all forurenset luft fra ubåtens indre, som ble erstattet med ren luft, enten ved å blåse en lufttank, eller gjennom en åpen dekksluke forut (som sagt, det er lenge siden sist jeg leste den), det virket litt mer realistisk.

                       Situasjonen hvor ubåten holder på å synke pga et torpedorør som plutselig var åpent i begge ender, derimot, den er faktisk hentet fra virkeligheten. (britiske HMS Thetis)

                       Kommentér


                       • #24
                        Sv: Generell Ubåt-tråd

                        Opprinnelig skrevet av LVGRP99 Vis post
                        Sannsynligvis svært urealistisk. Nå er det noen år siden sist jeg leste den boka, men det som ble beskrevet var vel en ulmebrann i noe slags isolasjon, som de brukte timer, om ikke dager på å bekjempe. Tror nok de fleste ville vært døde for lengst. Metoden som beskrives for å "sjokk-lufte" ved å starte opp dieselen uten snorkel, og la den suge til seg all forurenset luft fra ubåtens indre, som ble erstattet med ren luft, enten ved å blåse en lufttank, eller gjennom en åpen dekksluke forut (som sagt, det er lenge siden sist jeg leste den), det virket litt mer realistisk.
                        Støttes. På moderne fartøyer finnes det sikkerhetsmekanismer som skal forhindre oppstart av dieselene uten at snorkelen er ute pga faren for undertrykk i fartøyet. Dersom man hadde gjort noe slik hadde hele gjengen ombord omkommet pga undertrykk. Dersom du tror jeg overdriver, spør besetningen på det kinesiske MING-III klasse skrog 6 ("No 361") som omkom på akkurat denne måten 16. april 2003.

                        Opprinnelig skrevet av LVGRP99 Vis post
                        Situasjonen hvor ubåten holder på å synke pga et torpedorør som plutselig var åpent i begge ender, derimot, den er faktisk hentet fra virkeligheten. (britiske HMS Thetis)
                        Det er fremdeles en metode som går an å miste fartøyet på. Torpedorørene skal ha en interlock som skal forhindre at bauglemmen (fremre dør) og rørdøren (aktre dør) kan åpnes samtidig, men denne interlocken er det mulig å koble av.

                        Kommentér


                        • #25
                         Sv: Generell Ubåt-tråd

                         Vanskelig å spørre noen som har omkommet. Men jeg tar absolutt ditt ord for det uten den underbyggende linken (som jeg imidlertid skal lese uansett). Så burde jeg vel kanskje heller skrevet mindre urealistisk i stedet for mer realistisk...

                         Kommentér


                         • #26
                          Sv: Generell Ubåt-tråd

                          Og, skummelt nok, kom denne videoen opp som et forslag på jutub i kveld. Det ser ut til at han tar utgangspunkt i US Navy sine prosedyrer, men er man under vann, så er man vel under vann.
                          Just when you'd think they were more malignant than ever Hell could be, they could occasionally show more grace than Heaven ever dreamed of. Often the same individual was involved. It was this freewill thing, of course. It was a bugger.

                          Kommentér


                          • #27
                           Sv: Generell Ubåt-tråd

                           Opprinnelig skrevet av Eeo Vis post
                           Støttes. På moderne fartøyer finnes det sikkerhetsmekanismer som skal forhindre oppstart av dieselene uten at snorkelen er ute pga faren for undertrykk i fartøyet. Dersom man hadde gjort noe slik hadde hele gjengen ombord omkommet pga undertrykk. Dersom du tror jeg overdriver, spør besetningen på det kinesiske MING-III klasse skrog 6 ("No 361") som omkom på akkurat denne måten 16. april 2003.                           Det er fremdeles en metode som går an å miste fartøyet på. Torpedorørene skal ha en interlock som skal forhindre at bauglemmen (fremre dør) og rørdøren (aktre dør) kan åpnes samtidig, men denne interlocken er det mulig å koble av.
                           Hva med et inspeksjonsglass eller en million andre metoder for å sjekke om det er vann i røret, pluss tilhørende rutine? Man kunne sågar laget en innretning som benyttet vanntrykket til å lage en motkraft på åpnemekanismen.
                           Artillery is the God of War

                           Kommentér


                           • #28
                            Sv: Generell Ubåt-tråd

                            Opprinnelig skrevet av 88charlie Vis post
                            Hva med et inspeksjonsglass eller en million andre metoder for å sjekke om det er vann i røret, pluss tilhørende rutine? Man kunne sågar laget en innretning som benyttet vanntrykket til å lage en motkraft på åpnemekanismen.
                            Dersom jeg leser deg korrekt så virker det som at du prøver å problematisere noe unødig. Det eksisterer teknologi og teknikker som er langt enklere. Tyskerne er merkelige vesener, men de har tenkt på det meste, inkludert dette.


                            Ser du den lille umalte sylinderen nederst på alle rørdørene? Det er en testventil, og den dytter vi inn for å verifisere at røret er tomt før vi åpner døra. Er det vann i røret blir du bløt på buksa, da den frøyser vann ut. Hvis så, ikke åpne døra. Common sense.

                            Det er snakk om rimelig stort trykk et seglass skal tåle når man skal fylle, trykkutligne og avfyre våpen ut et torpedorør på ned til 200+ meters dyp. Jeg ville iallefall ikke vært ombord på ubåten når det skal gjøres! Det er heller ikke montert noe lys inne i røret, så da må du lyse inn med en lommelykt. Da foretrekker jeg heller tykt tysk panserstål og testventil slik man har i dag.

                            Hvis jeg leser deg feil (klokka er halv midnatt og jeg er trøtt) beklager jeg det.

                            Kommentér


                            • #29
                             Sv: Generell Ubåt-tråd

                             Opprinnelig skrevet av Eeo Vis post
                             Støttes. På moderne fartøyer finnes det sikkerhetsmekanismer som skal forhindre oppstart av dieselene uten at snorkelen er ute pga faren for undertrykk i fartøyet. Dersom man hadde gjort noe slik hadde hele gjengen ombord omkommet pga undertrykk. Dersom du tror jeg overdriver, spør besetningen på det kinesiske MING-III klasse skrog 6 ("No 361") som omkom på akkurat denne måten 16. april 2003.
                             Den funksjonen har man til og med på stridsvogner!
                             Beidh a lá leo

                             Kommentér


                             • #30
                              Sv: Generell Ubåt-tråd

                              Opprinnelig skrevet av Eeo Vis post
                              Dersom jeg leser deg korrekt så virker det som at du prøver å problematisere noe unødig. Det eksisterer teknologi og teknikker som er langt enklere. Tyskerne er merkelige vesener, men de har tenkt på det meste, inkludert dette.


                              Ser du den lille umalte sylinderen nederst på alle rørdørene? Det er en testventil, og den dytter vi inn for å verifisere at røret er tomt før vi åpner døra. Er det vann i røret blir du bløt på buksa, da den frøyser vann ut. Hvis så, ikke åpne døra. Common sense.

                              Det er snakk om rimelig stort trykk et seglass skal tåle når man skal fylle, trykkutligne og avfyre våpen ut et torpedorør på ned til 200+ meters dyp. Jeg ville iallefall ikke vært ombord på ubåten når det skal gjøres! Det er heller ikke montert noe lys inne i røret, så da må du lyse inn med en lommelykt. Da foretrekker jeg heller tykt tysk panserstål og testventil slik man har i dag.

                              Hvis jeg leser deg feil (klokka er halv midnatt og jeg er trøtt) beklager jeg det.
                              Du tok poenget mitt

                              Et seglass kunne forresten blitt rigget til på samme måte som sylinderen, eller dvs at en olje/vannsøyle ble løftet opp av en trykkforskjell.

                              Uansett, poenget var jo: «er det mulig???? Facepalm» og deretter forslag til idiotsikre løsninger.
                              Artillery is the God of War

                              Kommentér

                              Fremhevede emner

                              Collapse
                               

                              Forsvarets jobbsøkerregister

                              Militær kompetanse tar lang tid å skape og koster forsvaret masse. I løpet av de siste 4 årene så har det vært gjort test på et jobbsøkeregister. Disse testene har vært vellykket og rulles nå ut i større skala. Ønsker du deg tilbake i Forsvaret igjen så er det bare å registrere seg.                              https://forsvaret.no/jobb-i-forsvaret/jobbregister...
                               

                              Luftforsvarets organisering

                              Har tilbrakt noe tid på Wikipedia og prøvd å skrive om bl.a Luftforsvarets organisering.

                              Sjekk gjerne ut her, og kom med med tilbakemeldinger om det er noe som bør endres:
                              https://no.wikipedia.org/wiki/Luftfo...derlagte_baser

                              For øyeblikket jobber jeg med 132. Luftving (lenke), og da spesielt Baseforsvarsskvadronen. Og nå lurer på hvor Nasjonal Innsatsstyrke (lenke)...
                               

                              Sikkerhetsloven


                              (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


                              Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


                              Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
                               

                              UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

                              UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

                              https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

                              ...
                               

                              Fokus: Etterretningstjenesten


                              Etterretningstjenesten


                              Etterretningstjenesten er ​Norges militære og sivile utenlandsetterretningstjeneste. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​HVE M ER ETTERRETNINGSTJENESTEN, OG HVA GJØR VI?

                              Selv om tjenesten er en integrert del av Forsvarets organisasjon og virksomhet, løser tjenesten oppdrag for hele myndighetsapparatet og arbeider...
                               

                              100 ÅR ETTER

                              100 år etter Forrige århundre er fullt av dramatiske begivenheter som har formet verden helt opp til vår tid. Mange grenser i Europa er direkte resultat av de to verdenskrigene, og også i resten av verden hører vi fortsatt gjenklangen fra den svunne kolonitiden, med land som ble skapt av vinnerne fra den første krigen, og som ble selvstendig i tiden etter den andre. Denne tråden dekker gapet mel...
                               

                              Beskikkelser på Milforum

                              Det er flere brukere som de siste dagene har fått sine velfortjente befalsgrader på milforum for god innsats. Siden ordningen nettopp er innført, er det litt for mange som har blitt sersjant (OR-5) eller sersjant klasse 1 (OR-5+) til at vi kan gi en individuell vurdering av hver enkelt, men samtlige er gode og solide bidragsytere over tid. Dette gjelder også mange av de som nå har grader mellom menig...
                               

                              NSM: Årlig risikovurdering


                              Ole Gunnar Onsøien
                              NTB scanpix

                              – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


                              Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

                              – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...
                               

                              Fokus - Etterretningstjenestens årlige vurdering                              Etterretningstjenestens rapport kan lastes ned fra lenken til høyre på siden:
                              http://forsvaret.no/aktuelt/publisert/n ... pport.aspx

                              Rapporten dekker hovedpunktene:
                              Kode:
                                Globale utviklingstrekk
                                Nordområdene / Arktis
                                Russland
                                Afghanistan
                                Pakistan
                                Kina
                                Midtøsten og Nord-Afrika
                                Iran
                                Sudan
                                Somalia
                                Terrorisme
                                Spredning av
                              ...
                               

                              Jente i kongens klær? Dette er tråden!

                              Oppfordring mottatt og iverksatt. Som jente i førstegangstjenesten er det ofte en del spørsmål som dukker opp før oppmøtedagen og under året i grønt, og en del av disse kan ikke alltid mannfolka/guttungene svare på- nettopp fordi de ikke kan sette seg inn i situasjonen. I denne tråden kan man stille spørsmålene, komme med tips og råd, eller bare dele erfaringer man har gjort seg underveis. Jeg har...
                               

                              Tema: Luftforsvaret

                              Snublet over denne siden med masse bilder av Luftforsvarets maskiner, helt fra perioden med dobbeltdekkere og til dagens F16. Anbefaler alle med flyinteresse å sjekke det ut! http://airforcephotos.luftkrigsskole...3/Default.aspx
                               

                              Forsvarets veterantjeneste (FVT)

                              Forsvarsnett: Forsvaret vil ha veteransenter Katrine Gramshaug, SDV, 2007-06-06


                              – Forsvaret trenger et rekreasjonssenter for veteraner. Det er viktig at vi nå får på plass et fast sted hvor vi kan tilby tjenester til veteraner, sier forsvarssjef Sverre Diesen.

                              Av Katrine Gramshaug, Personell-, økonomi- og styringsstaben

                              http://www.mil.no/veteraner/start/aktue...

                              Donasjoner

                              Collapse
                              Working...
                              X