Google

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Droner

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Droner

  Et omdiskutert redskap, som jeg synes fortjener sin egen tråd.


  Her er en kommentar av Frank Rossavik i Bergens Tidende:

  Krig er stygt, men er droner styggere enn andre våpen?Det smeller med jevne mellomrom, ikke minst nord i Pakistan. Mange av smellene skyldes flygende innretninger, noen ikke større enn fiolinkasser, fjernstyrt av CIA på trygg avstand i Nevada.
  Ved hjelp av avansert teknologi skal dronene treffe terrorister tilknyttet al Qaida eller andre nettverk. Og helst kun dem.

  Da pakistanske Malala Yousufzai i oktober i fjor ble skutt i hodet av fanatiske Taliban-menn som mislikte hennes kamp for barns rettigheter, kom det til store demonstrasjoner i landet. Ett av bannerne lød: ”Drones kill so Malala can live” – ”Droner dreper så Malala kan leve”.
  Dronene har altså sine fans. En av dem er Anas Abbas, en finansanalytiker og blogger som har spesialisert seg på kost/nytte-analyser av kampen mot terror. I en artikkel på dawn.com, postet en uke etter attentatet på Malala, skriver han at USAs dronekrig har stor effekt.

  Abbas avviser den allmenne oppfatningen om at dronekrigen stimulerer terrorisme. Ved å sammenstille statistikk over tallet på droneangrep og ofre for selvmordsbomber, mener han å påvise at dronene gjør Pakistan tryggere.
  Siden toppåret 2009, da nesten 1700 pakistanere ble drept i selvmordsaksjoner, og da Obama-administrasjonen også trappet opp dronebruken, har det – ifølge Abbas’ tall – blitt langt færre ofre for terrorismen. Spesielt tydelig er nedgangen i Pakistans større byer, der det også er vanskeligst å gjennomføre terrorangrep.

  Bloggeren gir æren til amerikanerne: Dronene er blitt mer treffsikre, de dreper nøkkelfolk i terrornettverkene, og – ikke minst – det går med stadig færre uskyldige liv. I 2012 mener han at kun tre prosent av de som ble drept av droner, var sivile.
  Slike statistikker må tas med en klype salt. Ulike kilder vil ha motiver for å snakke tall opp og ned. Men det finnes flere rapporter om at droner er treffsikre.

  Nyhetsbyrået Associated Press undersøkte ti droneangrep i Nord-Waziristan nærmere, bl.a. ved å intervjue lokalbefolkning. I rapporten fra februar i fjor, konkluderte AP med at av 194 drepte, var 138 terrorister. Det gir nesten 30 prosent sivile tap, men 38 av de 56 sivile omkom i ett mislykket angrep.
  GlobalSecurity.org opererer med 20 prosent sivile ofre for droneangrepene siden 2004.

  De prinsipielle problemene med droner som våpen er uansett klare nok: Når USA bruker droner i Pakistan eller andre land, krenker de ofte landenes suverenitet. Kun i Jemen, og tidligere i Pakistan, har USA kunnet bruke dem med tillatelse fra myndighetene.
  Og: Selv med høyere treffsikkerhet dreper dronene også et betydelig antall uskyldige. Et tredje argument, som jeg kommer tilbake til, er at dronene kan senke terskelen for væpnet konflikt.

  Det kan også – lett – argumenteres med at droner er feig krigføring. I motsetning til under aksjonen for å ta Osama bin Laden, da amerikanerne gikk inn med soldater for å være helt sikre på å ta rett mann, er droneangrep å sammenligne med å dolke fienden i ryggen.
  Motargumentet er at terroristenes massedrap på sivile er enda feigere, men her er spørsmålet jo om supermaktens metoder også legitimerer fiendens.

  Droner er dessuten i strid med folkeretten, i alle fall i vanlig forstand. Det er lov å drepe i krig, også med droner, men USA er ikke i krig med Pakistan.
  Motargumentene er at krigen mot terror er annerledes og global, at USAs mål er afghanere som søker tilflukt i nabolandet, samt at terroristene ikke bryr seg en døyt om folkerett.

  Også i USA er dronene kontroversielle. Nå meldes det at et strengere amerikansk regelverk er på trappene. Hvert drap må godkjennes av presidenten, men det skal visst gjøres unntak for CIAs operasjoner i Pakistan inntil videre.
  På den annen side: Hvis alternativet er å bombe og invadere, som i Vietnam, Irak og Afghanistan, er dronene kanskje å foretrekke?
  Kriger i full skala dreper utvilsomt langt flere sivile.

  Å ”ta” enhver terrorist med store kommandoaksjoner, som den der Osama bin Laden ble drept, ville dessuten koste en formue og innebære stor risiko for soldatene hver gang.
  Det er ikke så vanskelig å forstå hvorfor dronene er blitt populære hos alle som har kriger å føre. Storbritannia har brukt droner i kamp, men kun i Afghanistan, der det foreligger FN-mandat for krig.

  Nå er det snakk om at Frankrike og Tyskland, som i dag bruker droner kun til etterretning, skal utvikle egne våpenførende droner. Tysklands forsvarsminister Thomas de Maizière (CDU) sier til Der Spiegel at droner ikke skiller seg prinsipielt fra andre våpen, for fortsatt vil en offiser ha ansvaret for å trykke på knappen.
  Opposisjonspolitiker Jürgen Trittin (De Grønne) sier nei, og argumenterer med at droner kan gjøre det lettere å gripe til våpen i en konflikt.

  Nylig åpnet FNs sikkerhetsråd også for at droner kan brukes av Monusco, FNs fredsbevarende styrke i Kongo. Det er kun snakk om ubevæpnede droner til etterretning, men også dette er omstridt hos noen av landene som bidrar til styrken på 22 000 soldater. De frykter at dronene provoserer frem kampsituasjoner.
  Dronene har også en annen ulempe, beklageligvis: De enklere utgavene er ikke spesielt vanskelige å lage eller bruke for terrorister.
  Last edited by Znuddel; DTG 032059 Feb 13, .
  Odd objects attract fire. You are odd.

 • #2
  Droner

  Droner er da ikke mer i strid med folkeretten enn annen amerikansk våpenbruk i Pakistan.
  Who needs 72 virgins? How about 72 slutty women who know what they are doing?

  Kommentér


  • #3
   Jeg kjenner en norsk filmprodusent som jobber med en dokumentar om nettopp temaet. Det er hovedsakelig to temaer han ser som problematiske. For det første er det mangelen på åpenhet rundt bruken. I stor grad er det CIA som styrer dronene og det oppgis svært lite informasjon om bruken både i Pakistan og i økende grad Afrika. Det andre er de stigende sivile tapene som resultat av droppene. Her er jo anslagene usikre men en britisk uavhengig organisasjon opererer med rimelig høye anslag. Et tredje tema er jo hvorvidt en pilot i en kontainer i Las Vegas har lettere for å slippe våpen enn en pilot som ser målet fra flyet. Blir spennende å se resultatet av arbeidet deres når den en gang blir ferdig.
   "You are overreacting, and you can't spell overreacting without ovary. You're a girl"

   Kommentér


   • #4
    Det positive er vel at droner har en høy "fear factor" som de sier på tv. Hvis du aldri kan føle deg trygg for en fiende du ikke kan forsvare deg mot eller utslette, så øker vel sannsynligheten for at du ikke gjør noe dumt i utgangspunktet.
    Heavy is good, heavy is reliable. If it doesn't work... you can always hit them with it.

    Kommentér


    • #5
     De sivile tapene er vel rimelig omdiskuterte med tanke på at sivil bekledning ikke nødvendigvis samsvarer med sivil person blant de som er mål for dronene.
     Hadde vi ikke en eller annen link til en undersøkelse angående dronepiloters opplevelse av det å bombe mål, for så å gå hjem til kone og unger til middag etterpå?

     Kommentér


     • #6
      Når vi først er inne på droner:
      https://www.gov.uk/government/news/m...nt-line-troops
      "Whoever reads history with a mind free from prejudice cannot fail to arrive at a conviction that of all military virtues, energy in the conduct of operations has always contributed the most to the glory and success of arms"

      Kommentér


      • #7
       Nå er jo denne tråden tydeligvis om etikk og droner. I F-35 tråden diskuteres droner i samvirke med fly. Temaet fortjener nok flere tråder! Skal vi holde oss til etikk og moral her?
       "Gjør Ret, Frygt Intet"

       Kommentér


       • #8
        Opprinnelig skrevet av Safariland Vis post
        De sivile tapene er vel rimelig omdiskuterte med tanke på at sivil bekledning ikke nødvendigvis samsvarer med sivil person blant de som er mål for dronene.
        Hadde vi ikke en eller annen link til en undersøkelse angående dronepiloters opplevelse av det å bombe mål, for så å gå hjem til kone og unger til middag etterpå?
        Ja, hvem som har fasiten er det vel ingen som kan si sikkert. Men barn kan du uansett si er uskyldige uansett hvor mange busemenn samme bombe tok..
        "You are overreacting, and you can't spell overreacting without ovary. You're a girl"

        Kommentér


        • #9
         http://www.tu.no/industri/2013/02/07...ign=newsletter

         Se norsk UAV i strid
         Bildene viser britiske styrker som sender norskkonstruerte Black Hornet i lufta i Afghanistan.

         Kommentér


         • #10
          Opprinnelig skrevet av schaly Vis post
          http://www.tu.no/industri/2013/02/07...ign=newsletter

          Se norsk UAV i strid
          Bildene viser britiske styrker som sender norskkonstruerte Black Hornet i lufta i Afghanistan.
          Bare spec'en for den fysiske yteevnen til denne lille tingesten er imponerende, sammenliknet med R/C leketøysvarianter i samme størrelse som stort sett ikke egner seg for å flys utendørs en gang, og knapt holder i et kvarter før de må lades opp på nytt.
          I tillegg ser Black hornet ut til å ha et styringssystem som markant reduserer brukerterskelen for selve styringen av dingsen, sammenliknet med R/C leketøysvarianter i samme størrelsen.
          Og på toppen av det så ser den ut til å ha en oppdragslast som er i stand til å levere brukbare sensordata.

          Ser. f.eks ut til at den kan benyttes til å klarere bygninger på tilsvarende måte som de sensorutstyrte hundene enkelte britiske og amerikanske SOF-avdelinger har benyttet til dette.

          Et spørsmål er dog tiden det tar å lade opp tingesten når batteriet er oppbrukt.
          For R/C leketøysvarianter i samme størrelsen kan det ta opptil en time før man kan fyre opp kopteret igjen for et nytt alt for kort kvarter med moro.

          Kommentér


          • #11
           Black Hornet kan ikke fly inni bygninger, den er avhengig av GPS-dekning.

           25 minutter flytid/40 minutters ladetid. Det er blant annet derfor de leveres som et par.

           Begge deler står i den linkede artikkelen.
           "En undervannsbåt er ikke en sykkel -"
           - Dmitrij Boltenkov

           Kommentér


           • #12
            40 minutters ladetid ja, det er faktisk mye i rcverdenen. Nå kan du jo lade batterier helt nede i ti minutter. Og avansert? tja, litt, men sammenligner du med de variantene du finner ute i RC-markedet, f.eks Parroten(quad), og andre merker hexacoptere(6 propeller) og octroncoptere(8 propeller), er vel den eneste forskjellen på de sivile variantene og BH software, såvidt jeg leser.

            Edit: det kan jo faktisk være interessant å ha de sivile variantene i bakhodet, her er en test av parrot.
            http://www.youtube.com/watch?v=bkKeijmgXW0
            Last edited by yamaha; DTG 071620 Feb 13, .
            Just when you'd think they were more malignant than ever Hell could be, they could occasionally show more grace than Heaven ever dreamed of. Often the same individual was involved. It was this freewill thing, of course. It was a bugger.

            Kommentér


            • #13
             Størrelse vs. yteevne.

             Kommentér


             • #14
              Her er kadett Paulkes foredrag om fremtidig bruk av UAVer i Norge under ukens Luftmaksseminar på Luftkrigsskolen. https://www.youtube.com/watch?v=ZbqS...yer_detailpage

              Kommentér

              Fremhevede emner

              Collapse
               

              Sjøforsvarets organisering

              Har kopiert inn noen innlegg fra tematråden om Sjøforsvaret inn her.
               

              Sikkerhetsloven


              (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


              Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


              Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
               

              UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

              UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

              https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

              ...
               

              Fokus: Etterretningstjenesten


              Etterretningstjenesten


              Etterretningstjenesten er ​Norges militære og sivile utenlandsetterretningstjeneste. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​HVE M ER ETTERRETNINGSTJENESTEN, OG HVA GJØR VI?

              Selv om tjenesten er en integrert del av Forsvarets organisasjon og virksomhet, løser tjenesten oppdrag for hele myndighetsapparatet og arbeider...
               

              Fokus: Ubåttjenesten

              Oppretter egen tråd for Ubåttjenesten.

              Generelle ubåtnyheter postes her: https://milforum.net/forum/fagforum-...%A5t-tr%C3%A5d

              Nyheter om våre fremtidige ubåter postes her: https://milforum.net/forum/fagforum-...er-212-klassen
               

              100 ÅR ETTER

              100 år etter Forrige århundre er fullt av dramatiske begivenheter som har formet verden helt opp til vår tid. Mange grenser i Europa er direkte resultat av de to verdenskrigene, og også i resten av verden hører vi fortsatt gjenklangen fra den svunne kolonitiden, med land som ble skapt av vinnerne fra den første krigen, og som ble selvstendig i tiden etter den andre. Denne tråden dekker gapet mel...
               

              Fokus: Kystvakten

              Kystvakten - En tråd for å samle informasjon og nyheter om Norges Kystvakt.              Fra Forsvaret.no
              Historien: (fra Marinemuseet) Før 1905 var oppsynstoktene noe sporadisk, men den industrielle utvikling forårsaket at ekspedisjonene og toktene kom inn under mer faste former. Engelske trålere gjorde seg bemerket i de Nord Norske fa...
               

              Et nytt forsvarskonsept?

              I to artikler Sverre Diesen har hatt i Norsk Militært Tidsskrift avslutter den tidligere forsvarssjefen med å etterlyse et nytt, helhetlig forsvarskonsept for landet. Et komplett, detaljert konsept vil helt sikkert være gradert, men det forhindrer oss ikke i å føre en overordnet diskusjon her. I og med at jeg regner med at Diesen har tilgang til relevant gradert materiale, og han altså etterlyser...
               

              Fokus: Kystjegerkommandoen (KJK)

              Oppretter en egen tråd om avdelingen for aktuelle nyheter og diskusjoner.
               

              NSM: Årlig risikovurdering


              Ole Gunnar Onsøien
              NTB scanpix

              – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


              Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

              – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...
               

              Fokus - Etterretningstjenestens årlige vurdering              Etterretningstjenestens rapport kan lastes ned fra lenken til høyre på siden:
              http://forsvaret.no/aktuelt/publisert/n ... pport.aspx

              Rapporten dekker hovedpunktene:
              Kode:
                Globale utviklingstrekk
                Nordområdene / Arktis
                Russland
                Afghanistan
                Pakistan
                Kina
                Midtøsten og Nord-Afrika
                Iran
                Sudan
                Somalia
                Terrorisme
                Spredning av
              ...
               

              Fokus: KNM Maud logistikkfartøy

              Regjeringen vil styrke Sjøforsvaret

              Regjeringen vil anskaffe et nytt logistikk- og støttefartøy til Sjøforsvaret. Fartøyet forventes å være tilgjengelig for Sjøforsvaret fra 2014. Kostnadsrammen for totalprosjektet er 1 550 mill. kroner. Regjeringen har i dag lagt frem St.prp. nr. 70 (2008-2009) – ”Om investeringar i Forsvaret” der dette prosjektet inngår.

              http://www.mil.no/start/aktuelt/pressem...
               

              Fokus: Skjold-klassen kystkorvetter

              Skjold-klassen: Lengde: 47.5 m bredde:13.5 største høyde: 15 m Deplasement: 273 tonn rekkevidde: 800 nm ved 40-45 knop. Hva er rekkevidden ved lavere hastighet? Jeg ville tro den kan være en smule lengre? Dette er kanskje klassifisert info siden jeg ikke har funnet det noensteder? Hvis jeg har regnet riktig så blir "payload fraction" såvidt under 15% -- er det noen som vet hva den var for Hau...
               

              Naval Strike Missile (NSM)

              Jeg ble litt overrasket over ikke å finne en tråd dedikert til NSM/JSM på milforum!

              Etter min mening det mest spennende og banebrytende som skjer innen norsk forsvars-industri idag -- det er vel verdt en egen tråd?

              Noen "basic facts" (som nok er kjent for de fleste her...):

              http://www.kongsberg.com/eng/kda/pro...G/KDA/Products...

              Donasjoner

              Collapse
              Working...
              X